6 Mayıs 2012 Pazar

Miller Harris – Feuilles de Tabac (2000)



Miller Harris – Feuilles de Tabac (2000) Markanın unisex olarak piyasaya sunduğu parfümlerden.

Bugün ilk defa tanıştığım bir marka ile sizlerin karşısındayım. Daha doğrusu hakkında oldukça şey okuduğum ama bir türlü parfümlerine sıra gelmediği için teknik olarak tanışamamıştık. Bakalım birbirini daha öce hiç görmemiş iki kişinin tanışması gibi mi olacak? Biraz yabancılık çekecek miyiz birbirimize karşı. Kaçamak bakışlarla mı başlayacak arkadaşlığımız. Yoksa kırk yıllık dost gibi mi olacağız İngiliz niche parfüm evi Miller Harris ile.

Önümüzdeki haftalarda diğer parfümlerinide yazmayı düşündüğüm Miller Harris’in, ismi hemen dikkatimi çekti Feuilles de Tabac’ın. Çünkü tütün temalı parfümleri seviyorum. Bana çok konforlu geliyor kullanmak. Oysaki ne sigara içerim ne de sigara içenleri çok severim. Ama garip bir şekilde tütün merkezli parfümler bence kış mevsimi için en güzel seçenekler.


Feuilles de Tabac’ın anlamı “Tütün Yaprakları” olarak karşıma çıktı. İşte tam bana göre bir parfüm diye düşünerekten başlıyorum denemeye. Fragrantica’da odunsu-şipre olarak sınıflandırılmış. Başlangıcını anlatmak isterdim ama pek mümkün değil. Ne olduğunu tam anlayamadığım bir koku sizi karşılıyor. Islak tütün mü desem, hayvansal notalar mı desem şaşırdım. Açıklanan resmi notalarına baktığımda da bir şey anlayamadım. Tek bildiğim midemi kaldırdı üst notaları. Uzun zamandır bu kadar sevimsiz bir başlangıca rastlamadığımı söyleyebilirim. Markanın kurucusu ve parfümlerin tasarımcısı Lyn Harris ne yapmaya çalışmış anlayamadım doğrusu.

Neyseki 5-10 dakika sonra orta notalara geçiliyor. O tuhaf ve midemi bulandıran koku geride kalıyor. Ortaya güzel sayılabilecek bir karabiber çıkıyor. Evet bu andan itibaren Feuilles de Tabac, baharatlı hale dönüşüyor. Karabiber biraz tatlı. Fena değil bence. Ama bir Lorenzo Villoresi – Piper Nigrum’daki kadar da doğal ve rafine değil. Sanki biraz hayvansal notalar var. Bu tatlılık tonka fasulyesinden geliyor olabilir. Yada bal. Yani orta notalar tatlı baharatların hakimiyetinde.


Alt notalarında ise hafiften tatlı karabiber yine kendisini hissettiriyor. Bu kısımda biraz da odunsu notalar ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor. Fakat alt notalarda kokusu çok azalıyor. Neredeyse alamıyorsunuz kokusunu. Yani özetle Feuilles de Tabac, karabiber, biber, tonka fasulyesi ve odunsu notalar olarak hafızama kazınıyor.

Şimdi diyeceksiniz ki, ee iyi de parfümün ismi tütün yaprakları değil mi? Nerede tütün? Valla bende aynen böyle düşündüm. Büyük bir hevesle tütün merkezli bir koku beklerken, bolca baharatlar ile karşılaşmak biraz şaşırttı beni. Buradan çok kötü bir parfüm demek istemiyorum. Hatta başlangıcı dışında güzel sayılabilecek bir kokusu var. Biraz fazla tatlılık barındırıyor diyebilirim. Onun dışında eğer modern bir tatlı karanfil kokusu arıyorsanız bir bakın derim. Ama onun dışında harika bir parfüm mü? Pek sanmıyorum.

Garip bir şekilde kokusu bana Calvin Klein – Obsession For Men’i çağrıştırdı. Hatta biraz da Caron – The Third Men. Fakat niche parfüm evi olmasına rağmen, bu iki ana akım markadan daha güzel diyemem kokusuna. Luca Turin kitabında bu parfüme beş üzerinden üç yıldız vermiş. Sanırım bende üç yıldız verirdim.

Feuilles de Tabac, EDP olarak sunulmuş. Fakat gerek kalıcılığı gerekse fark edilirliği çok etkileyici değil. Unisex olarak piyasaya sunulsa da erkek kullanımına daha yakın diyebilirim rahatlıkla. Sonbahar-kış aylarında kullanmak daha uygun olacaktır. Yaşı 25 ve üzerindeki arkadaşların denemesini tavsiye ederim. Çok fazla “genç işi” bir tarzı yok.

Artıları:
+ Orta notalardan itibaren ortaya çıkan karanfil başarılı.

Eksileri:
- Başlangıcı nedir öyle yahu. Dayanılacak gibi değil.
- EDP olmasına ragmen kalıcılık-farkedilirlik başarılı değil.

Koku Güzelliği:10/7

18 yorum:

  1. Parfüm Merakı, EDT VAPO ne demek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir noktaya temas etmişsin. Açıkçası hiç merak edip araştırmadım.

      Bilen arkadaşlar varsa cevap verebilirler.

      Sil
  2. Sizden bir şey rica ediyorum, en beğendiğiniz kokuları mevsimlere göre kategorize edip yayınlarmısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa zaten yorumlarda parfümlerin hangi mevsimlere uygun olduklarını yazıyorum.

      Size de biraz araştırmacı olmak düşüyor. Öyle "armut piş ağzıma düş" yok :))

      Sil
    2. :))) Bakın öyle bir niyetim yok ama kokuları yaş ,mevsim, ortama göre kategorize edipte yayınlamanız bize kokular konusunda gönüllü olarak sağladığınız yardımı daha iyi pekiştirecek ,sizi vazgeçilmez yapıcaktır koku hislerinize burnunuza beyninize sağlık diyorum :) Saygılarımla

      Not: Sayenizde hermes orange verte konsantre aldım kullanıyorum,koku çok güzel ,sıkıntım şu kokunun kalıcılığı az, farklı aynı ayarda çekici bir koku bir öneriniz varmıydı? Saygılarımla

      Sil
    3. mustafa, Hermes - Orange Vert Concentre'yi ben tavsiye etmemiş olabilirim.
      Çünkü hiç denemedim. Ama hakkında çok iyi şeyler okudum. Fırsatını bulamadım bir türlü elime geçmedi.

      Onun için ona benzer de parfüm öneremeyeceğim kokusunu bilmediğim için.

      Sil
  3. edt: fransızca tuvalet sonrası koku diye çevrilebilir neyse vapo ise vaporizatör kısaltması vapo, fransızcadan yine püskürteç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuç? Neden EDT değil de EDT VAPO deniyor?

      Sil
    2. EDT Sprey yerine EDT VAPO yazmışlar.

      Sil
    3. Aslına bakılırsa Vapo yazılması gereksiz. Zaten neredeyse bütün parfümler spreyli olarak üretiliyor. Dökmeli modellerde de "Splash" olduğu belirtiliyor.

      Sil
    4. Eau de toilette yani gisysiye sıkılması gereken su demek :)
      Eau de perfumme ise tene sıkılan su demek :)
      tuvalet sonrası genelde elimizi yıkarız suyla :)

      Sil
  4. bi sebebi olması mı lazım? ) heralde öyle uygun görmüşler...

    YanıtlaSil
  5. Ya belki pek benzemiyorlar karabiber dışında ama ya bu parfümü ya da TOM FORD NOIR'ı alıcam siz olsanız hangisini seçerdiniz 225 lira bütçeniz var diyelim...bunun 50 liğinin yanında bir de losyon veriyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tom Ford Noir'i denemediğim için aralarında kıyaslama yapamayacağım.

      Sil
  6. bu kokunun ana elementi çam.Lakin yazıda çamla ilgili hiçbişey yazılmamış şaşırdım doğrusu.tarz bakımından modern bir maskülen çam kokusu.bir yıl daha dekantlarla parfüm denemeye devam edicem ardından beğendiğim parfümleri şişe olarak kullanmaya başlıycam.Bir çam kokusu alıcaksam bu parfüm şu an için ilk sırada benim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zamm sen daha Serge Lutenr Fille En Aguilles denememişin.

      Sil
  7. Bence bu parfumu yeniden ele alip yorumlamalisiniz.Zira anlatim bastan sona sanki baska bir parfum icin yapilmis. Harika bir parfum diyemesemde en azindan dogal tutun kokusu ile ovguyu hak ediyor.Size gonderilen numune yanlis diyecegim ama sanirim biraz sacma olacak...Bence bir kez daha edinin ve yorumu guncelleyin.Nacizane tavsiyem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feuilles de Tabac incelemesini, La Deese mağazasının bana gönderdiği orijinal ve resmi Miller Harris numunesi üzerinden yaptım.

      Zaten parfümün başlangıcını beğenmedim. Onun dışında kötü bir parfüm değil.

      Sil