4 Haziran 2012 Pazartesi

Amouage – Reflection Man (2007)



Amouage – Reflection Man (2007)  Markanın erkek parfümlerinden.

Lüks nedir ve neye denir? Kelime anlamı olarak sözlüklerde şu açıklamalara rastlayabiliriz: “Giyimde, eşyada, harcamada aşırı gitme, gösteriş, şatafat, gerekli olanın sınırlarını aşan.”

2000’li yıllara gelindiğinde artık lüks kavramının da tanımı değişiyor. 1900’lü yıllarda bir araba sahibi olmak zenginlik emaresi olarak görülürken, bugün neredeyse bir çoğumuzun araba alabilecek kadar imkanları var.

Peki günümüzün değişen lüks kavramı nasıl tanımlanmalı? Milyon dolarlık bir villa mı? Lamborghini marka araba mı? Hermes çanta mı? Elli bin dolarlık bir saat mi? Armani marka takım elbise mi? Beş bin dolarlık timsah derisi bir ayakkabı mı? Dubai’deki yedi yıldızlı otel mi? Bence lüksün tek kriteri “pahalı” olması değil. Lüksün stil sahibi olması gerekir. Yani size bir yaşam biçimi satar. Hem de çoğu kişinin ulaşamayacağı gibi…

Lüksün, parfüm tarafındaki karşılığı nedir derseniz cevap olarak Amouage verilebilir. Çok yüksek fiyatları ve markanın konumlandırıldığı yer olarak düşünürsek üst gelir grubunu hedeflediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Yani bazen bir Amouage parfümü fiyatını hak ediyor mu diye düşünmeden edemiyorum.


Şimdiye kadar denediğim beşinci Amouage parfümü olan Reflection Man var bugün sırada. Markanın en ilgi çeken parfümlerini denemiş birisi olarak rahatlıkla diyebilirim ki Reflection Man diğer Amouage’lardan oldukça farklı. Fakat önce bana neler hissettirdiğine geçeyim.

Fragrantica’da odunsu çiçeksi misk olarak sınıflandırılmış. İlk sıkıldığında kremsi, pudralı bir vanilya şöyle bir burnunuzu yalayıp geçiyor. Hemen birkaç saniye sonra baharatlar kendisini gösteriyor. Açıklanan üst notalarına baktığımda “pimento” var. Çoğunlukla Jamaika tarafında yetişen bu baharattan geliyor olabilir başlangıçtaki koku. Baharatlara kremsi vanilya da eşlik diyor alttan alta.


Orta notalara geçildiğinde erkeksi çiçekler devreye giriyor. Muhtemelen yasemin. Sevdiğim bir kokusu var yaseminin. Bence parfümlere de çok yakışıyor. Alttan alta yine pudramsı, vanilya kokusu eşlik ediyor çiçeklere. Son kısım ise odunsu notaların ağırlığında gerçekleşiyor. Biraz da amber hissediyorum. Parfümün en vasat kısmı bence sonları. Yani özetle: Tatlı baharatlar, erkeksi çiçekler, odunsu notalar ve vanilya.

Yurtdışındaki bazı parfüm platformlarında Reflection Man’e ciddi eleştiriler yapıldığını gördüm. Parfümü deneme sürecinde bu eleştirileri pek anlayamadığımı belirtmem gerek. Bence Reflection Man, başarılı sayılabilecek bir vanilya parfümü. Yani vanilya etrafında şekillenmiş bir kokuya sahip. Diğer unsurlar sanki kokuya zenginlik katmak için kullanılmış.


Reflection Man’e yöneltilen eleştirilerden birisi yapaylık barındırması ve yeterince “harika” olmaması diyebilirim. Şimdi burada psikolojik etkenler devreye giriyor olabilir. Böylesi bir lüks markanın, çok yüksek fiyatlı parfümünden insanlar çok daha fazla şey bekliyor olabilir. Ama bence Reflection Man yeterli derecede kaliteli ve kompleks bir yapıda.

İşin ilginç tarafı parfümümüz şaşırtıcı derece de Jean Paul Gaultier’in efsane parfümü Le Male’ye benziyor. Özellikle vanilya kullanımı çok yakın Le Male’ye. Fakat Le Male’den daha zengin ve detaylı bir yapıda.


Yazımın başlarında kısaca bahsettiğim konuya geleyim. Reflection Man markanın diğer parfümlerine pek benzemiyor. Daha doğrusu denediğim Amouage’lardaki “Arap etkisi veya hacı yağı benzeri koku” Reflection Man’de hiç yok. Sanki modern bir Fransız parfümü var karşımda. Bu anlamda ilginç bir yerde duruyor. Yani markanın genel tarzının dışında bir yapısı var. Bu durum da daha kullanılabilir ve sevmesi kolay bir halde olmasını sağlamış. Jubilation XXV de dahil Amouage’ları, günlük kullanıma uymayacak denli karmaşık ve farklı “ambians” kokuları olarak görüyorum. Reflection Man ise günlük kullanıma uyabilecek yapısıyla tavsiye edebileceğim Amouge’lardan.

Şimdi şöyle bir durum var. Le Male’ye bu kadar benzeyen parfüme böylesi yüksek bir fiyat verilir mi? Yani Le Male alıp kullanmak varken Reflection Man’a gerek var mı? İşte bu noktada karar sizin. Eğer para benim için önemli değil diyorsanız ve Le Male’yi seven birisiyseniz, Reflection Man tam size göre.


Luca Turin kitabında Reflection Man’i “odunsu vanilya” olarak nitelemiş. Ve en düşük not olan bir yıldız vermiş. Bence epey abartmış beğenmeme işini.


Parfümümüzün tasarımını Lucas Sieuzac yapmış. EDP olarak piyasaya sürülmüş. 40 yaşın altındaki erkeklere yakışacaktır. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak daha uygun olacaktır.

Artıları:
+ Genel olarak vanilyalı kokusunu beğendim.
+ Le Male’yi sevenler Refleciton Man’a bayılabilirler.

Eksileri:
- Sonlardaki odunsu notalar çok başarılı değil.
- Farkedilirliği diğer Amouage’lara göre düşük.
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/8

38 yorum:

  1. Piyasada le male benzeyen çok parfüm var özellikle ben 212 sexy çok benzettim le male tasarlayan uzmanı tebrik etmek lazım sürekli kendileri taklit ediliyo:))

    YanıtlaSil
  2. Aslında açılışlarını karşılaştırırsanız Le Male ile Reflection ayrı uçta parfümler, reflection teninizde durdukça zamanla keskinliğini yitiren ve teninize yaklaşan yine de kalıcı bir koku. En son teninizde kalan vanilyalı, pudramsı koku evet Le Male'nin son notalarında çıkan vanilya kokusu ile çok yakın. Ama bu parfümde beni cezbeden başımı döndüren kısmı keskin açılışının hemen sonrasında gelen orta notaları sizi alıp götürüyor, bu kısmını da bir parfümle karşılaştıracak olursak Lancome- Hypnose men reflectionun açılışına aşırı derecede benzer bir açılışla karşımıza çıkıyor o da alt notalarda farklılaşıyor. Hypnose-le male karışımı gibi diyebiliriz ama amouage kalite ve koku olarak bu iki parfümünde çok çok üzerinde. Reflectionu ne yapın ne edin mutlaka deneyin derim, içindeki malzemelerin üst kalite olduğunu hakkaten farkediyorsunuz. Creed, bond no 9. gibi niche firmaların parfümleri o paralara parfümleri çerez gibi satıyor iseler, reflectiona bu yüksek bedel verilir. Le Male ile karşılaştırılmalarına ve benzetilmelerine o kadar katılmıyorum onu alacağınıza bunu alın tabiri de tamamen yanlış. Benim tenimde o kadar tatlı tatlı durmuyor, orta notalarında çok farklılar dediğim gibi. Yani 8-9 saat teninizde kaldıktan sonra pudra-vanilya karışımı bir koku kalıyor teninizde o kısmı benzetebilirsiniz o da aynı tadı vermez :)

    Bir de not olarak söyleyeyim bunu da kafanızdan aşağı boşaltır gibi sıkmayınız, aynı bölgeye 2 fıslattığınızda tek fısla aldığınız verimi alamıyorsunuz daha yoğun bi garip kokuyor. Kulak arkasından ense köküne gelen bölgeye sağlı sollu 2 fıs, bi de bileğinize ooooh gün boyu buram buram kokunuzu duyabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. Onu design parfümlerden ayıran hiçbir özelliğini göremedim parasını hak eden bir parfüm değil..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    Size ulaşabileceğim bir e-mail adresi göremediğimden en güncel incelemeniz altında yorum yazarak şansımı denemek istedim. Umarım yanlış bir karar almamışımdır.

    Sizden fırsat bulursanız "Lanvin Avant Garde" isimli parfümü incelemenizi rica ediyorum. Bu parfümü bir kez test etme şansım oldu ve bana göre gerçekten harika bir kokusu var. Sizin gibi bir parfüm gurmesinin bu koku hakkındaki fikirlerini gerçekten öğrenmek isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız,

      Sağ tarafta izleyiciler bölümünün üstünde e-posta adresim var. Sanırım gözünden kaçmış. Sorun değil buradan da yazabilirsin.

      Lanvin - Avangart yeni çıkan parfümlerden birisi. Hakkında bir kaç şey okudum. Eğer elime geçerse tabiki yazarım. Ama şu anda elimde yok ne yazık ki.

      "Parfüm gurmesi" tanımlaman için teşekkür ederim. Ama benim pek de öyle "gurmelik yada uzmanlık" gibi iddialarım yok. Amatör bir parfüm severim sadece.

      Sil
  5. arkadaşım seni takip ediyorum ama çok kale almıyorum.sebebinide izah edeyim;
    hocam sende VANİLYA takıntısı var.parfümlerde vanilya varsa senin için otomatikman 1-2 puan yükseliyor değerlemeler?? yanlışmıyım? şimdi koku algısı ,kişisel beğenidir,SUBJEKTİFTİR zırvalarına girmeyelim.zaten senin için dünyada 2 koku var biri DİOR HOMME diğeride İNTENSE!!!
    sana nacizane tavsiyem gitti gidiyorda parfüm notalarını ayrı ayrı satan KOKUCUK isimli satıcıdan VANİLYA notasını alman.al ve kokla ...buradada insanları yanlış yönlendirme...STORY,RİVE GOUCHE a BODY KOUROSA abuk sabuk yorumlar yapman zaten senin koku konusundaki tekdüzeliğini ve taraflı davranmanı açıklıyor.hatta kendinle öyle çelişiyorsunki LUCA TURİN in 5 yıldız verdiği kokuya bile "nasıl böyle bir not verdi anlayamadım" diyorsun.80 ler kokularına acayip önyargılısın..third man i beğenmiş olmanıda ben içindeki VANİLYA kullanımına bağlıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla sizin kadar azimli bir okuyucuya az rastlanır. Benzer yorumları bir sürü parfümün altına yazıyorsunuz. Ben sildikçe siz yine yazıyorsunuz. Valla bravo. Keşke adınızı ve soyadınızı yazma nezaketini de gösterseniz.

      Öncelikle saygısız üslubunuza mı bir şey söyleyeyim yoksa bozuk Türkçe'nize mi bilemiyorum.

      Madem ciddiye almıyorsunuz neden takip ediyorsunuz. Çelişkinin önde gideni sizde. Okumayın. Boş verin. Sizin ciddiye almamanız ne bana ne de bu blogun okuyucularına bir şey kaybettirmez.

      Ayrıca şunu da söyleyeyim. Kokucuk isimli dükkanın sahibini tanıyorum. Kendisi Türkiye'nin en önemli koku uzmanlarından birisidir. Arada mail atıyoruz birbirimize. Neredeyse bütün kokularının numunelerini gönderdi bana. Yeni çıkardıkları hariç. Bir çoğunu denedim. Vanilya dahil. Yani bir konuda bilginiz olmadan nasıl bu kadar kendinizden emin oluyorsunuz. Sanırım özel doğa üstü güçleriniz var.

      Bir daha böyle bir üslupla yazacağınız yorumlara cevap vermeyeceğim ve sileceğim.

      Eleştiri ayrı bir şeydir, saygısızlık ayrı...

      Sil
  6. Babalar günü indiriminden le male kofre setini aldım, reflectionla sıkıp test ettim birbirini hiç alakaları yok ya, yanyana duruyorlar inanmayan gelsin beraber deneyelim, kim çıkarmış bu söylentileri cık cık cık :)

    YanıtlaSil
  7. Geçtiğimiz hafta Ankaraya gittiğimde Jubilation XXV alayım diye Kentpark AVM'ye gittim,kalmamış.Markanın en popüler kokusu diye bu kokuyu denememi tavsiye etti satış elemanı.Yani aynı zamanlarda tanıştık sanırsam bu kokuyla.Galiba vanilyanın içinde olduğu herşeye (gofret bile dahil buna) vücut olarak alerjim olduğu için midir bilmiyorum bu koku bana çok itici ve soğuk geldi.Öyle olmasaydı bile yani çok beğendiğim bir koku başrolde olsaydı yine de almazdım kesinlikle.Bence niche bir kokuda olması gereken derinlik,formülasyondaki kompleks yapı vs konularında,istediği paranın hakkını vermekten çok çok uzak.Gerçi siz içeriğini özetleyerek tüyoyu veriyorsunuz.Bu elementlere mesafeli duran bir kişi bu parfüme de yaklaşmasın derim ben.Selamlar..bahadır

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar amouage reflection 100 ml fiyatını bilen var mı harvey nichols da?

    YanıtlaSil
  9. Bugün spora gitmeden önce Amouge HONOUR sıktım.Sporda baygınlık geçiriyordum yıkandım koku hala üzerimde vanilya kullanımı çok güçlü gerçekten çok saldırgan bir koku

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harvey de 100 ml ne kadar amouage lar biliyormusunuz?

      Sil
    2. fatih slm senden ricam şu amouaga nin 2012 versiyonu Amouage Interlude Man deneye bilirmisin sana yakınsa harvey ben anadolu yakasında oturuyorum ve honour da araştırdım vanilya kullanımı yok honourda sana tatlılık hissi veren tonka fasülyesi,elemi reçinesi,silhat,birazda sedir,misk ben vanilya kullanımlı parfümleri sewmemde ondan dikkatimi çekti tşk şimdiden

      Sil
    3. Merhabalar ben Amouage İnterlude denedim.içersinde aoud bulunduran Jubilation kafa yapısında kalitesiyle kendini belli eden güzel bir koku.Benim için Amouage lar arasında Jubilation dan sonra ikinci sırada İnterlude ama kesinlikle denenmeden alınmaması gereken kokulardan.

      Sil
    4. Merhaba EGE
      İnterlude son çıkan mavi şişede olan parfümü denedim
      İnterlude =TÜTSÜ
      İnterlude,bende bıraktığı hissiyat tütsü gibi kokması oldu.
      İnterlude çok zor bir parfüm.Herkes kullanamaz
      Ege sen vanilya bazlı kokular seviyorsan interlude sana göre değil,Bütün gün Tütsü gibi koktum.

      HONOUR doğru vanilya yok Üst notalarda pembe biver, siyah biber.

      kalp notasında: Geranium, Nutmeg, Elemi.

      alt notalarda ise: Patchouli, Frankincense, Cedarwood, Vetiver, Tonka fasulyesi, Musk.

      Sil
    5. yok vanilya sevmiyorum tatlılık hissiyatı başka içerik versin diyorum yani sanki honour kafama yattı sen ne öneriyosun taaa kalkıp oaralara sırf denemek için gelmek istemiyorum

      Sil
    6. HONOUR bana göre muhteşem bir koku hemen sıkar sıkmaz biraz sert geliyor açılınca kendini gösteriyor.
      Zaten şu an HONOUR almak istesen bile alamazsın;çünkü kalmamış ama dolap altına gizlenmiş TESTERİ var.Dün denedim.Koku üzerinden çıkmıyor çok kalıcı ve de farkedilir o yüzden dozajlama çok önemli.Dün spora giderken boğuluyordum o derece,
      İnterluda hiç bakma

      Sil
  10. HARVEY NİCHOLS AMOUAGE 600TL.
    AMOUAGE KENDİ RESMİ ONLİNE SİTESİNDE 200 UERO

    YanıtlaSil
  11. Şu an HONOUR ve JUBULATİON 25 ve REFLECTİON MAN en çok tercih edilen modeller.Ellerinde yok bitmiş.Gelecek ay gelecek KANYON mağazasına

    YanıtlaSil
  12. Bana hediye olarak bir firmada amouage jubilations 100 ml hediye gelmişti şişesini filan ilginç bulmuştum bir kaçgün kullandım ama kokuya alışamadım nasıl söylesem iğrenç bir koku benim dışımda ofisimde yanıma gelen bayan arkadaşlarda iğrenç buldular bir daha sıkmamalısın filan dediler.Şu anda bu parfümü bitirmek için tuvalette kullanıyorum anca tuvalete sıkıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir şaka olmalı!!!

      Jubilation XXV'i tuvalete dökmene gerek yok. Bana gönderebilirsin. Sana karşılığında bolca tuvalete dökebileceğin orijinal parfüm gönderebilirim :))

      Sil
    2. Bana da gönderebilirsin keşke parfümden memnun olmayıp bu sitedeki arkadaşlarla değiştirseydin.Örneğin benimle :-)
      Senin tuvalete döktüğün parfüm şu an harvey nichols mağazasının stoklarında ve testeri olmayan ve 1 ay sonra geleceği söylenen bir parfüm

      Sil
    3. slm fatih amouage honour alcaktım ama 1 2 ay sonra bahar geliyor o yüzden honour bahar ayına uygunmu sence sen kokladığın için soruorum ve harveye yakın birisin ve montale oarfümleri nasıl denedinmi hiç

      Sil
    4. Merhaba Fatih bu sıralar bahar ve yaz aylarına uygun bir creed almak istiyorum görüğüm kadarıyla harvey deki parfümler hakkında da bilgilisin Creed den neler önerirsin?

      Sil
    5. Merhaba,estagfurullah ben nacizane bir parfüm kullanıcısıyım.Parfüm uzmanlık alanım değil.Benim uzmanlık alanım MODA ve TASARIM ve Psikoloji üzerine ihtisas yaptığım için Parfüm Merakı Raşit BEY'in fikirleri daha sağlıklı olacaktır.Gerçekten bu işe emek ve gönül veren bir arkadaşımız kendisi.Sadece şunu söyleyebilirim Harvey Nichols'ta en çok satan 'CREED AVENTUS'

      Sil
    6. aleykümselam EGE,Honour bana göre AMOUAGE içinde en güzel parfüm ama dediğin gibi yazın ağır gelebilir.Ben,AMOUAGE HONOUR ı alır koleksiyonuma eklerdim:-)

      HONOUR terlediğin zaman ağır gelebiliyor.AMOUAGE sık arkana bakma böyle bir kalıcılık ve farkedilirlik yok.Yazın bencede ağır kaçar.

      Kim ne derse desin niche parfümlerin statüsü çok farklı.

      Montele hiç denemedim.EGE şu an ne kullanıyorsun peki.

      Sil
    7. KENZO POWER histoires parfüms 1969 güzel koku ama daha almam daha almam dediğim parfümler sonradan itici geliyo şimdiye kadar kenzo power gelmedi. kullanıpta bitirdiklerim dieselinden tut bvlgari black orcid hermes bi çok koku inan hepsi fıs çıktı son kulanıp bitirdiğim tom ford tabocca vanille güzel koku ama daha almam vanille bazlı koku artık kullanmak istemiyorum vanilya basitlik katıyor parfüme BENCE . aklımdaki kokular işte honour histoires parfüms 1725 miller harris la füme ve montale bi çok serisini denemek, okadar ha bu arada clive chiristian x denedim hiç beğenmedim sana herşeyi anlattım böylece:D

      Sil
    8. Bütün parfümleri elinin tersiyle itmişsin:-)
      Zor beğenen kılı kırk yaran bir yapın var.Sıradanlık ve basitlik sana uzak duran kavramlar.
      Dior ailesiyle tanıştın mı peki.Dior Homme,İntense eau de savage intense eau de parfumme olan versiyonu çok maskülen tatlı-sert bir parfüm.

      Sil
    9. tabiki hepsi elimden geçti intense elimden geçti sawege denedimğim koku hoşuma gitmişti ama çok dikkatimi çekmedi dior homme denedim bisküvi kokusu basit bunlar ben designerlerden uzak duruyorum elimden geldiğince niche kokular edinmek ve hayatımın kokusunu bulmak istiyorum designerden kenzo power oldu . adsız başlarda yüksek farkedilirlik sonradan normal ten için diyorum kıyafette farkedilirliği iyi çok muazzam olmasada

      Sil
  13. ege yılmaz, kenzo power'ın farkedilirliği çok düşük diyorlar. Çevrenin beğeni açısı nasıl bu parfüm için. Olumlu eleştiriler çok aldın mı bu kullandığın süre içerisinde?

    YanıtlaSil
  14. Türkiye de en çok satan AMOUAGE Modeli 'REFLECTİON' şu an en çok satan AMOUAGE REFLECTİON.Diğer Amouage modellerinin yan ürünleri bulunmazken türkiye de tek bu modelinin yan destekleyici ürünleri satışa sunuluyor.

    YanıtlaSil
  15. dün akşam kanyon'da deneme imkanım oldu bu parfümü sağ olsun tezgahtar arkadaş burağın'da yönlendirmesi sonucunda ki ben çok beğendim parfümü sadece vanilya demek olmaz bence. bir çok ürüne baktım ki ilk defa girişimdi nichols'a orası nasıl bir dünya yahu :) bir parfüm müzesi gibi bir ara kendimi büyük ve lüks bir hastahanenin yeni doğmuş bebek bakım ünitesine girmiş gibi hissettim :) hepsi minicik bağırıyorlar beni al diye umut tazelik canlılık vaad ediyorlar hepsi doğmaktan ve orada olmaktan memnun gibiler :) bu arada creedleri de çok beğendim ki gerçekten paraya kıyıp aventus'u alıp bir kullanacağım...herkese selamı var burak arkadaşım kendisi'de bu forumdan ve katılımcılarından çok memnun olduğunu ayrıca dile getirdi..

    YanıtlaSil
  16. hayirli olsun tarkan aventus 120 ml extralari gizli kalsin.ekimde amouge burnu turkiyeye gelmek istiyor yeni kokusu FATE bay ve bayan lansman yapilicak amouage severlere duyrulur.
    amouage CANdir.
    reflection bayanlarin talep ettigi unisex de kullanimi olsa alicaklari hafif kadinsi orjinal bir koku kagida ıkıp koklayim krokisini cikarmaya gerekyok best selleri su an icin takiben honour, ciel, interlude ,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim burak senin çabalarınla oldu aventus:) ama dediğin gibi var kalıcılığı ki zaten 4 günlük kağıt bile nasıl kokuyordu..tekrar teşekkür herşey için uğrayacağım yanına ara ara her şey gizli tabiki :)

      Sil
  17. Bu Harvey'in extra anlayışına da hayranım. Bazı kişilere extra bol, bazılarına hiç yok. Ne zaman sorsak yok yani parfüm alan bazı kişiler bu çelişkiye epey sinirlenmekte, ellere sample var da bize yok mu hesabı:) Bu sample olayındaki yokluk yüzünden bazıları parfüm almayı bırakacak. Elbet yetkililer görür bu yazdığımı ben söyleyeyim de gereken yapılsın özellikle Ankara için:)

    YanıtlaSil
  18. reflection travel 10×3 385 tl
    travel refil 295 tl 30ml
    sabunu dahil hervey nicholsda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak bey, bond i love ny for all in 100ml fiyati ne kadar?
      Genelde tatli kokulari seviyorum neler onerirsiniz?

      Sil
    2. Kilian love tam senlik. Ama sade love

      Sil