7 Haziran 2012 Perşembe

Bond No.9 – Gramercy Park (2003)



Bond No.9 – Gramercy Park (2003)  Markanın unisex parfümlerinden.

Newyork merkezli niche parfüm evi Bond No.9 son zamanlarda bir çok parfüm çıkarıyor. Açıkçası artık hızlarına yetişmek zor. Bu anlamda tarzları benzemese de Montale gibi bir büyüme stratejisi izliyorlar. Yani bol bol parfüm çıkartmak. E haliyle bu kadar çok parfüm çıkarırsan mutlaka birilerinin beğeneceği kokular olacaktır. Fakat benim çok da hoşuma giden bir şey değil onlarca parfüm çıkarıp durmak arka arkaya.

Piyasaya çıkardığı parfümlerinde Newyork’un çeşitli semtlerinin ve simge haline gelmiş bölgelerinin ismini kullanıyor Bond No.9. Mesela bugün inceleyeceğim parfümü Newyork’un simgelerinden birisi olan Gramercy Park.

Newyork’un kalbi sayılabilecek Manhattan, filmlere bile çokça konu oluyor. Bence sadece Newyork’un değil, Amerika’nın kalbi sayılabilecek bir yer Manhattan. Newyork’un finansal, ticari ve kültürel başkenti denebilir. 11 Eylül saldırıları ile yıkılan ikiz kuleler, Birleşmiş Milletler merkez binası, Newyork Borsası ve NASDAQ burada bulunuyor. Bir apartman dairesinin 20 milyon dolara satılabildiği bir yer için sanırım daha fazla şey söylemeye gerek yok.

                                                                Parfüme ismini veren Gramercy Park. 

Gramercy Park, Manhattan’ın sınırları içindeymiş. Fakat bu parkı diğerlerinden ayıran önemli bir farklılığı var. Gramercy Park, herkesin girmesinin mümkün olmadığı bir park. Girişine sadece çevredeki binalarda oturanların izni varmış. Bu parkın anahtarı çok az kişideymiş. Gerçekten de ilk defa, şehrin merkezinde olup da herkesin giremediği bir park duyuyorum. Muhtemelen benim bilgisizliğim. Küçük de bir dedikodu vereyim. Ünlü modacı Karl Lagarfeld’in de bu parka bakan bir evi varmış. Geçenlerde 5.2 milyon dolara satışa çıkarmış evini.

Geçelim artık konumuz olan parfüme. Gramercy Park, markanın “yeşil” temalı kokularından. Bunu da kendi internet sitelerinde ilan etmişler. Zaten bol ağaçlıklı bir parkın ismini verdiği parfüm başka hangi tema ile çıkabilirdi?

Gramercy Park unisex olarak piyasaya sürülmüş. Çiçeksi yeşil olarak sınıflandırılmış. Parfümün başlangıcında güzel bir misket limonu (lime) ve sanki biraz da hindistan cevizi var. Fakat açıklanan üst notalarında ferah yeşillikler var denilmiş. Açılışı gayet iyi bence. Ferah, mis gibi bir tropikal içki gibi adeta. Başlangıcı biraz Guerlain Homme’u andırıyor. Azcık da Tommy Bahama – St. Sail and St. Barts’ı.


Orta notalar ve alt notalarda ise çok büyük değişiklik göstermiyor Gramercy Park. Misket limonu geri çekilirken, çiçekler (muhtemelen sarmaşık) ve hindistan cevizi benzeri tropikal koku merkeze yerleşiyor. Böylece de tenden ayrılıyor.

Gramercy Park bence ferah ve soğuk bir yapıda. Hatta bir yorumcunun dediği gibi “donmuş tropikal içki kokteyli gibi”. Bende aynen bu hissi uyandırdı. Biraz da yeşil çiçekler. Fakat bildiğimiz anlamda kadınsı çiçekler gibi değil. Daha unisex kullanıma yakın çiçekler.

Hatırladığım kadarıyla Guerlain Homme’a epey benzettim genel halini. Her ne kadar “yeşil ve çiçeksi” vurgular yapılsa da bence bu parfüm hindistan cevizi gibi tropikal bir geri plana sahip. Newyork’un göbeğindeki bir parkta yürürken değil de Şeyşel adalarında güneşlenirken kullanımına daha uygun gibi. Tarzından da anlaşılacağı üzere tam bir yaz parfümü. Hatta plajlarda kullanılması daha uygun olacak gibi.


Gramercy Park’ın başlangıcı çok doğal ve ilginç. Açılışına söyleyecek bir şeyim yok. Fakat bir süre sonra orta notalara geçildiğinde hafiften bir yapaylık hissediliyor. O doğal, mis gibi kokusu kalmıyor. Genel olarak basit ve tek düze bir kokuya sahip diyebilirim. Yani bir şişesi alınacak kadar başarılı olduğunu sanmıyorum. Hele ki çok yüksek fiyatını düşünürsek.

Luca Turin’in kitabında ise bu parfüme beş üzerinden sadece bir yıldız verilmiş “yeşil sabuna” benzetilmiş. Anlaşılan o ki, Gramercy Park markanın çok da başarılı olmayan parfümlerinden birisi.


Parfümümüz EDP konsantrasyonunda. Hem erkeklerin hem de kadınların kullanımına uyacak gibi. Tam bir ilkbahar-yaz parfümü. Günlük kullanımda da düşünülebilir.

Artıları:
+ Başlangıcını sevdim.
+ Kalıcılığı gayet iyi.

Eksileri:
- Orta notalarından itibaren ilginçliğini kaybediyor.
- Benim için biraz fazla “yeşil” kokuyor.
- Yüksek fiyatını hak ediyor mu şüpheliyim.        

 Koku Güzelliği:10/6

12 yorum:

  1. hugo boss bottled yorumu istiyoruz aydın abi..cok gec kalmıs bir yorum oldugunu dusunuyorum..degerli görüslerinizi bekliyoruz en kısa zamanda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boss Bottled elimde mevcut. Önümüzdeki haftalarda yazacağım.

      Sil
  2. versace blue jeans yorumunuzu bekliyorum,hugo boss mataralıyı da elli sefer yazdım ama yorumlamadınız parfüm merakı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Versace - Blue Jeans ve Hugo Boss - Hugo elimde yok ne yazık ki. Onun için yazmam mümkün görünmüyor.

      Sil
  3. Arkadaşlar elinizde kullanıp bitmeye yakın olan kokular varsa yollayın yorumlasın parfüm merakı yoksa hangi birine yetişsin ben öle yapıyorum merak ettiğim parfümleri göndermeye çalışıyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan güzel bir noktaya temas ettin.

      Haklı olarak benden merak edilen parfümleri incelemem isteniyor. Ama bu parfüm merakı acaba bu kokuları nereden bulacak diye düşünen yok. Benim de elimin altında bitmez tükenmez bir parfüm kaynağı yok ki :))

      Sadece bulabildiğim parfümleri yazıyorum. Aklımda onlarca parfüm var ama hiç birisi elimde olmadığı için yazamıyorum ne yazık ki. Yoksa ne incelemeler yazacağım. Hatta bazı parfümler ile ilgili kafamda nasıl yazarım diye planlar bile yapıyorum :)) (Örnek: Guerlain - Habit Rouge, Hermes - Eau d'Orange Vert, Bulgari - Eau Parfumee au The Vert, Chanel - No.5, Dior - Hypnotic Poison ve diğerleri...)

      Sil
    2. birileri guerlain habit rouge mu dedi :) beni cok etkıleyen parfumlerden bırıdır..baslangıcı dısında mukemmel bır parfum cok begenmıstım ınanılmaz kalıte bır koku..ama su da bır gercek kı bızım turk kulturunde begenilesi zor bır parfum..her neyse en kısa zamanda beklıyoruz habıt rouge yorumunuzu saygılar hoscakalın

      Sil
  4. Peki elinizde Mont Blanc Legend – Mont Blanc var mı:) Eğer varsa yorumlarınızı rica ederim.

    YanıtlaSil
  5. ya kardeşim bu ne biçim yorum,parfümlerinizi gönderin yorumlasın demişsin,e be adam parfümü aldıktan sonra yorumlatmak ne işe yarar ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebe adsız sen yoruma göremi parfüm alıyorsun yani parfüm merakı beğensin bende kesin beğenirim diyorsun. ben beğendiysem gerisi boş sadece merak ettiğim ve parfüm merakında düşüncelerini merak ettiğim için yolluyorum kullandığım parfümler hakkındaki düşüncelerini merak ettiğim için.Ben belki çok beğenirim parfüm merakı beğenmez ben o parfümden vazgeçecek değilim beğenmediği için.

      Sil
  6. bu yorumu yapmış olsan bende anlar ve kenara çekilirdim,parfüm merakının beğendiği dior homme ve tobacco vanilia aldım kullanıyorum inanabilirsin ki sırf o beğendiği için internetten gözüm kapalı sipariş ettim bende memnun kaldım amma velakin elimde versace blue jeans,joop jump ve hugo mataralı var bu üçünü yurtdışına çıktıgımda almıştım ve indirime girdikleri için bunları tercih etmiştim,dior hommeyle kıyaslayamıyorum bile hiç birini yanına yaklaşamazlar yine de raşit beyin yorumu benim için bu konudaki en uzman görüştür.O yüzden değerlendirip değerlendiremeyeceğini sormuştum.Hayırlı günler.

    YanıtlaSil