29 Haziran 2012 Cuma

Creed – Original Vetiver (2004)



Creed – Original Vetiver (2004)  Markanın unisex parfümlerinden.

Buğdaygiller ailesinden bir bitki türü kabe samanı. İngilizcesi vetiver. Saz görünümlü bu bitkinin boyu 1,5-2 metreye kadar uzayabiliyormuş. Tropikal sayılabilecek bir bitki olan kabe samanı Hindistan ve ve Haiti’de bolca bulunuyormuş.

Kabe samanı, parfüm endüstrisinin en çok kullandığı bitkilerden birisi. Belki de en fazlası. Onu bu kadar özel yapan ise iyi bir yağ sabitleyicisi olması. Bir çok parfümün alt notalarında (yani parfümün tenden uçmasına yakın burnumuza gelen koku) bulunuyor. Kokusu nasıl derseniz anlatması zor. Biraz toprağımsı, ıslak odunumsu aromaya benziyor. Benim çok sevdiğim bir nota olmasa da parfümlerin kalıcılıklarını arttırmak için çok sık kullanıyor.

                                                               Kabe samanı (vetiver) bitkisi. 

Bir çok parfümün içinde kullanılması, onu her parfümde hissedeceğimiz anlamına gelmiyor tabiki. Her parfümün kendine özgü bir koku karekteri vardır. Eğer bu koku teması kabe samanını gerektirmiyorsa başka notalar ile üstü örtülebilir. Yani parfümün içinde kabe samanı vardır ama siz onu hissetmezsiniz bile. Bu da biraz parfüm tasarımcısının ustalığına bağlı.

Böylesi popüler bir esans olan vetiver, bazı parfümlere ise ilham oluyor. Ana ekseni kabe samanı olan parfümler bolca var. Hatta isminde vetiver vurgusu olanlar bile. Parfüm dünyasının klasiklerinden birisi olan Guerlain – Vetiver, Annick Goutal – Vetiver, Frederic Malle – Vetiver Extraordinaire, Carven - Vetiver gibi. Bugün de aynı yola başvurulmuş bir parfüm var. Creed’in 250 yıllık tarihini düşündüğümüzde yeni parfümlerinden olan Original Vetiver, bakalım ismi gibi kabe samanı temasına mı sahip.


Kendi satış sitelerinde ferah-yeşil olarak sınıflandırılmış. Çok doğru bir tanımlama olmuş. Parfümün açılışı ferah bir bergamot ve sabunsu notalar ile gerçekleşiyor. Biraz buruk, bolca sabunsu bir başlangıcı var. Çok sevdiğimi söyleyemem. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor neyseki. Bu kısımda güzel bir limon kendisini gösteriyor. Parfüme ismini veren kabe samanı da ben buradayım diyor yavaşça. Fakat çok güçlü ve yoğun bir kabe samanı kullanımı yok. Limonlu kabe samanına daha sonrasında odunsu notalar ekleniyor. Nedense bana çam ağaçlarını hatırlattı bu odunsuluk. Yani özetle: Bergamot, turunçgiller, sabunsuluk, kabe samanı, yeşil ve odunsu notalar.

Parfüm Merakı’nı takip eden ve daha önceki yazılarımı okuyanlar kabe samanı kokusunu çok sevmediğimi bileceklerdir. Aslına bakılırsa Original Vetiver’e de bu anlamda biraz ön yargılı yaklaşmıştım. Acaba sevebilecek miyim diye endişe etmeme gerek kalmadı. Her ne kadar harika bir parfüm olmasa hoş bir kokuya sahip. Şişesinin yeşil olması ise bize çok şey anlatıyor zaten. Burada parfümdeki yeşil temasına vurgu yapılmış muhtemelen. Bu parfümün kokusunu bir renge benzetsek kesinlikle “yeşil” olurdu.


Başlangıcındaki sabunsuluğu sevmedim. Orta notalarındaki ferah, doğal ve sakin yeşil, aromatik odunsuluğu ise sevdim diyebilirim. Genel olarak çok kaliteli ve temiz bir parfüm hissi veriyor. Hatta diyebilirim ki Creed’in şöhretli ferah parfümlerinin içinde (Millesime Imperial ve Silver Mountain Water) en çok Original Vetiver’i başarılı buldum.

Original Vetiver ismine bakıp da çok yoğun bir kabe samanı kullanımı beklemeyin. Çünkü vetiver çok yumuşak ve diğer notalarla uyumlu olarak kullanılmış. Yani “kabe samanını öne çıkaralım” gibi bir çaba hissetmedim. Sanırım bu parfümü onun için kabul edilebilir buldum. Belki de kabe samanı daha yoğun kullanılsaydı, sevmeyenler tarafında olacaktım. Yine de bir şişesini alıp kullanacak kadar özel ve ilgi çekici olduğunu söyleyemem. Hele ki çok yüksek fiyatını düşünürsek.


Parfümümüzü Creed ailesinden Olivier Creed ve Erwin Creed tasarlamışlar. Benim için bir sürpriz de Luca Turin tarafından geldi. Turin bu parfüme beş üzerinden sadece bir yıldız vererek hiç beğenmemiş. Tamam bence de alıp kullanılacak kadar başarılı olmasa da biraz abartmış düşük not verme işini. İlkbahar-yaz günlerine daha çok uyacaktır.

Artıları:
+ Orta notalarından itibaren ferah ve limonsu aromatik odunsu kokuyu sevdim.
+ Vetiver temalı bir parfüm arıyorsanız denemenizde fayda var.

Eksileri:
- Başlangıcını hiç sevmedim.
- Sonlara doğru kokusu çok zayıflıyor. Alt notaları neredeyse hissedilmez oluyor.
- Çok yüksek fiyatını düşünürsek, bir şişesini almaya değecek bir parfüm değil.

Koku Güzelliği:10/6.5

14 yorum:

  1. Creed'in zaten hiç bir kokusunun verilen parayı karşılamadığı aşikar.Bu arada raşit bey bu güzel blog için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Tom ford grey vetiveri denedinizmi? Yada koklama imkanınız oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grey Vetiver elimde var. Önümüzdeki haftalarda yazacağım ayrıntılı olarak.

      Sil
  3. Mrb lar parfum meraki sevgili luca turin'in en begendigi vetiver temali parfum hangisidir bilginiz varmi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda bir araştırma yapmadım ne yazık ki.

      Sil
  4. nerden bulabilirim bu parfümü . ayrıca tom ford grey vetivere koku olarak benziyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harvey nichols.

      Ikisi çok farklı

      Sil
    2. fiyat olarak bilgin varmı gidince dumur olmayım :D

      Sil
    3. Harvey de utkunun da dediği gibi biraz pahalı ama bellamola'da çok daha uyguna bulabilirsin..saygılar

      Sil
    4. teşekürler arkadaşlar . gercekten pahalıymıs. tom ford la çıtayı yükseltmiştim şimdi daha iyisini istiyo insan :)

      Sil
  5. Bence de bu parfüm kesinlikle parasını haketmeyen bir parfüm. Şöyle açıklayayım; sabah elinizi yüzünüzü güzel kokan bir sabunla yıkamışsınız gibi bir hissiyatı ve sabuna benzeyen kokusu var. Fark edilirliği ve kalıcılığı gerçekten düşük.

    Green Irish Tweet bu kokuya nazaran parasını daha çok hak eden bir ürün. Hem kalıcılığı hem de farkedilirliği gayet tatmin edici.

    YanıtlaSil
  6. Creed Original Santal ıncelemsı bulamadım Mont Blanc Individuel ile bu parfum cok benzedıgı yabancı sıtelerde yazılmakta.MB uygun fıyatlara buluna bılıyor ınceleyen fıkrı olan var mı acaba 27 yas ıcın ıdeal mi ?

    YanıtlaSil
  7. Baba, kolonya. Hee. Bildiğin kolonya.

    YanıtlaSil