16 Haziran 2012 Cumartesi

Creed – Silver Mountain Water (1995)



Creed – Silver Mountain Water (1995) Markanın unisex kullanıma uygun parfümü.

“Türkiye, Bulgaristan, Fas, Kuzey İtalya… Her ülke kendisine özgü kokuyor. Her yere seyahat ederim. Daima.” Dünyanın en eski niche parfüm evlerinden Creed ailesinin altıncı kuşak temsilcisi Olivier Creed’e ait bu sözler. 250 yıllık tarihe sahip köklü bir aile şirketi. Parfümler ise Creed soy isimli üyeler tarafından tasarlanıyor.

                                                                        Olivier Creed. 

Olivier Creed, markanın şu andaki en etkili ismi diyebiliriz. 1975 yılından itibaren “Master Parfumer”. İmza attığı bazı parfümler ise şunlar: Green Irish Tweed (1985), Millesime Imperial (1995), Silver Mountain Water (1995), Spring Flower (1996), Himalaya (2002), Original Vetiver (2004), Love in White (2005), Original Santal (2006), Virgin Island Water (2007), Love In Black (2008), Acqua Fiorentina (2009), Sublime Vanille (2009-2010), Aventus (2010), Royal-Oud (2011), Original Cologne (2011) and White Flowers (2011).

Görüldüğü üzere son yılların en çok ilgi gören parfümlerin (Creed markası için) tasarımı Olivier Creed’e ait. Bugün inceleyeceğim Silver Mountain Water’da dahil. SMW, İsviçre Alp’lerinden esinlenmiş. Oranın dağ havası bu parfümün ana temasını oluşturuyormuş. Sanırım dağdan akan bir sudan etkilenmiş Olivier Creed.


Kendi sitelerinde ferah/yeşil marine olarak sınıflandırılmış. Parfümün açılışı biraz sabunsu meyveler ile gerçekleşiyor. Muhtemelen kuş üzümü. Çünkü marka kuş üzümü ve çay teması üzerinde durmuş bu kokuda. Açılışını hiç sevmedim. Bana garip bir şekilde Paco Rabanne – XS Pour Homme’u hatırlattı. Hiç bana göre değil.

Orta notalara geçildiğinde bilmece başlıyor. Çünkü ne olduğunu anlayamadığım metalik bir nota burnunuzu zorluyor. Açıklanan notalarına bakıyorum. Belki de çay teması. Eğer çay ise sanırım bir daha çay kokulu hiçbir parfüme yaklaşmayacağım. Bazı yorumcuların “mürekkebe yada benzine” benzettikleri bu kokuyu, Luca Turin “Ağaç Tutkalına” benzetmiş. Aslında iki yorum da doğru sayılır. Müthiş bir yapaylık mevcut. Bu kısım parfümün en hoşuma gitmeyen yeri. Alt notalarında ise nispeten kabul edilebilir bir misk ve menekşe kokusu ile kapanışı yapıyor. Fakat kokusu sonlara doğru o kadar zayıflıyor ki belli belirsiz alabiliyorsunuz.


SMW, kendi sitelerinde bahsettikleri gibi ferah ve yeşil kokuyor. Buna katılıyorum. Ama “deniz” teması nerede pek anlayamadım. Zaten bir parfüm hem dağ havasını hem de deniz havasını nasıl verebilir? Hiç merak etmeyin sevgili parfüm severler. Çünkü bu parfüm hiçbir şeyi doğru düzgün veremiyor aslında.

Creed, yurtdışında büyük bir hayran kitlesine sahip markalardan. Neredeyse yeni çıkardıkları her parfüm fenomen oluyor meraklılar tarafından. Fakat SMW, denediğim en kötü, karektersiz ve başarız Creed parfümü olarak yerini alıyor. Gerçekten şaşkınım. Bu parfümü hangi amaca yönelik yaptıklarını merak etmekteyim. Böylesine sıradan sabunsu, metalik meyveler ile nasıl bir kitleye hitap edecekler acaba. Hayatımızda hiç dağ havası almamış olsak tamam belki inanabilirim bu parfümün konseptine.


SMW ile ilgili olarak da yapılan güzel ve övgü dolu yorumları da hayretle okudum. Açık ara denediğim en “abartılmış” Creed kokusu. Büyük bir hayal kırıklığı benim için. Almadan önce mutlaka deneyin. Hatta almayın bile.     

Luca Turin kitabında bu parfüme beş üzerinden bir yıldız vererek, berbat bulmuş. “Ferah-metalik olarak sınıflandırmış ve özetle şöyle söylemiş: “Hoş olmayan, ferah-metalik ve tuhaf bir ağaç yapıştırıcısı kokusu.” Luca Turin’e bende katılıyorum. Orta notalarındaki ne olduğu anlaşılamayan koku yapıştırıcılara da benzemiyor değil. Harika bir isme sahip ama keşke kokusu da aynı güzellikte olsaymış.

SMW, unisex olarak piyasaya sürülmüş. Bence biraz kadın kullanımına yakın. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde kullanmak daha iyi bir fikir. Fark edilirliği zayıf kaldı tenimde.

Artıları:
+ Son kısımdaki misk ve menekşe en tahammül edilebilir yanı.

Eksileri:
- Başlangıcını sevmedim.
- Orta notaları felaket.
- Çok yüksek fiyatı.
- Kalıcılığı ve fark edilirliği az.
- Kalite hissi vermeyen yapısı.

Koku Güzelliği:10/5

12 yorum:

  1. sevgili parfüm merakı sanırım haberin vardır,creed ler basenotes gibi platformlardada çok tartışılıyor bunun nedeni de bacth denilen bi olay yani creed kokuları her şişesi aynı kokmuyor arada azımsanmıcak farklar olabiliyor sanada MI ,SMW,GIT bu kötü batch ler denk geliyor olabilir
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum, mesela forumda bir arkadaştan aldığım dekant creed aventus, harvey nicholsta denediğimden çok çok çok daha güzel kokuyordu. Creed artık niş de sayılmaz bana göre fragrancenet, fragrancex'te filan 100$ gibi fiyatlara bulunabiliyor, kendi sitelerinde çok pahalılar. Fark olabilir mi diye düşünmeden edemiyorum

      Sil
    2. Adsız çok güzel bir noktaya temas ettin.

      Bende duydum öyle bir şeyi ama nasıl oluyor gerçekten ilginç. Çünkü bazı yorumcular aynı benim hissettiklerimi yazmış. Hatta bir tanesi sabuna benzetmiş. Bendeki numunede sabun gibi kokuyordu. Demek ki şanssızım. Ama hep mi kötü seriler bana denk geliyor. Bu kadar tesadüf de fazla değil mi?

      Sil
  2. valla sizin parfümünüz mü bozuktu diye düşünmeden edemiyorum, ben kokladığımda böyle beyaz karlı bir dağın tepesinde , sanki rüzgarlarla boğuşuyormuş gibi hissettim kendimi benim kanaatimce de creedin yapmış olduğu en iyi 1-2 parfümden biridir bu bir tek farkedilirlik problemi var o da çoğu creed parfümünde var zaten. Kesinlikle eşsiz ve kaliteli bir creed kokusu ben tavsiye ederim, himalaya ve aventus traş kolonyası gibi kokarken bu öyle kokmuyor çok farklı bir kokusu var. Şu karlı dağ fotosundaki imgeler kafanızda canlanıyor kokladığınızda o kadar diyorum tabi zevkler farklıdır, yurtdışındaki parfüm siteleri de genel olarak iyi yorumlar vermişler SMW'ye bence creedin en az pişman edecek kokusu. Mutlaka deneyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende onu demek istemiştim aslında,,creed in bir şişesi bir şişesini hiç tutmuyor nerdeyse,buda yanıltıyor iyi batch smw parfummerikandan iyi not alırdı

      Sil
  3. peki bir şişe bir diğer şişeyi tutmuyorsa bunun mantıklı bir yanı varmı? nasıl markalaşma bu, yani ben her creed satın aldığımda acaba iyi olan şişe gelir diye mi bekleyeceğim mesela bence bu onların iflas bayrağı olur zannetmiyorum böyle davransınlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız olayı gayet güzel özetlemişsin.

      Eğer "iyi seri-kötü seri" diye bir durum varsa neden riske girip de 500 TL civarında para vereyim bir Creed parfümüne. Ama Bois du Portugal'da müthiş güzel. Acaba o da iyi seri mi denk geldi?

      Bana biraz spekülasyon gibi geliyor bu durum.

      Sil
  4. ''ben ilk adsız :P''
    arkadaşlar tamamen doğru,,direk şahsi tecrübeyle sabittir,,bariz farklılıklar gösteriliyor,,zaten basnotes gibi forumlardada batch tartışlamarı sayfalarca gayet yapılıyor ilkin bende şehir efsenesi sandım ama doğru,,şişenin numaralarından üretimleri sorgulanıyor,mesela 2011 batch ler gayet canavar

    YanıtlaSil
  5. ben hem Himalaya'nin hem de SWM'in 2007 batch'ini kullandim ve her ikisi de gercekten mukemmeldi.. Bu arada Paco Rabanne XS benzetmesi genelde Himalaya icin yapilir SMW'in aksine ve ben de XS'in Himalaya'yi andirdigini dusunenlerdenim..
    Diger yandan her ne kadar Cool Water GIT'e , XS de Himalaya'ya benzetilse de bu parfumleri kullanan kisiler aradaki kaliteyi muhakkak anlayacaklardir.. Creed disindaki parfumlerde sentetik kokularin varligi kendini cok fazla belli ederken, Creed'in parfumlerinde esanslarin dogalligini hissetmek ve sonrasinda denediginiz kokularda bunu bulamamak maalesef aci veriyor.

    Benim denedigim Creed parfumleri arasindaki siralamam ise su sekilde ;
    SMW
    VIW
    Erolfa
    Millesime Imperial
    Himalaya
    Bois Du Portugal
    GIT

    YanıtlaSil
  6. Bende şunu anlamıyorum bir parfüme o batch kötü bu batch iyi diye 500 tl verilir mi demiş bir arkadaş. Siz tüm parfümleri körlemesine alıyorsunuz galiba, gidersiniz denersiniz kokuyu beğenirseniz alırsınız. Ve evet Creed parfümlerinin hemen hemen hepsinde batch farklılıkları oluyor en belirgin olarakta Aventusta. Misal 2011 Aventus çok dah güzel kokuyor bence 2012 batchli aventustan. Bende 2010 smw var ve gayet memnunum.

    YanıtlaSil
  7. SMW markanin en cok satan 2. erkem kokusu aventus yokken 1. di parfum parfum kokmayan bir koku kimi sarişin(SMW) sever kimi esmer(AVENTUS) Gibi

    lot preblemine gelince o kadarda kasilicak bir problem deilağzadan aliyorsaniz ztn her konuda yardimci oluyorlar kokladiğiniz testerlar ztn urunun lot u 500 tl nizi riske atmiyotsunuz.ortada risk de yok.gorup koklayip satin aliyotsunuz...

    YanıtlaSil
  8. Bu parfüm hakkındaki yorumunuza kesinlikle katılmıyorum. Belki creed' in en iyi parfümü değil ama kesinlikle kötü bir parfüm değil. Tutkal kokusu parfümün neresinde açıkçası ben anlayamadım.

    YanıtlaSil