12 Haziran 2012 Salı

The Different Company – Sel de Vetiver (2006)



The Different Company – Sel de Vetiver (2006)  Markanın unisex kullanıma uygun parfümü.

“Sonunda yaz geldi” diye düşünüyordu kadın. Haziran ayının ortalarına gelinen şu günlerde, artık kemiklerinin bile ısındığını hissediyordu. Bastıran sıcaklar her insanda olduğu gibi onda da “tatile çıkma” hissi uyandırıyordu. Sanki sadece yazın tatile çıkılırmış gibi.

Büyük bir şirkette orta kademe yönetici olan kadın, sevgilisine bir sürpriz yapmak istiyordu. Ne yapsam diye düşünürken aklına harika bir fikir geldi. Kısacık İtalya kaçamağı…

Hemen ilk akla gelen yöntemi uyguladı. İnternet üzerinden hazır turlara bakındı epey bir süre. Fakat bu paket turlar pek eğlenceli görünmüyordu. Onun istediği romantik, küçük ve salaş bir İtalyan sahil kasabasında sevgili ile geçirilecek günlerdi. Bir kadın başka ne isterdi ki…

İnternette gezinirken bir site dikkatini çekti. Gezgin bir çiftin anılarını anlattığı bir blogdu. Harika bir sahil kasabasından bahsediyorlardı. Kararını hemencecik vermişti. Bekle bizi Positano.


İzin günlerini aynı hafta sonuna denk getirmişlerdi nihayet. Kendilerini bir anda Roma’ya kalkan uçakta buldular. Her ne kadar bir çoğu haklarını aradıkları için zalimce işten çıkarılmış olsalarda Türk Hava Yolları’nın kabin görevlileri çok ilgili ve çok kibarlar. Bir de Amerikan uçaklarındakileri görün.

Sonunda Roma’ya vardılar. Her zamanki pasaport işlemlerinden sonra ilk işleri şehrin merkezinden bir araba kiralamak oldu. Böylece yol üzerindeki diğer yerleri de keşfetmek mümkün olacaktı. Yorucu sayılabilecek bir araba yolcuğundan sonra nihayet Positano’ya ulaştılar. Burası bir dağın yamacına kurulmuş bir sahil kasabası. Daha ilk gördüklerinde bayıldılar. Yorgunluklarına aldırmadan hemen başladılar dolaşmaya.

İlk aldıkları koku ise limon oldu. Evet buradaki limon ve bergamot bahçelerinden geliyordu muhtemelen bu koku. İşte Sel de Vetiver’in açılışı da biraz limon-bergamot ve yabancıların “Earthy” dedikleri toprağa benzeyen bir koku. Silhat mı yoksa kakule mi karar veremedim. Ama aklınıza hemen Terre d’Hermes gelmesin. Daha önce rastlamadığım bir duruluk ve sadelik. Tam bir Jean Claude Ellena tarzı. Belki de bu bir aile geleneği. Fakat parfümü kızı Celine Ellena tasarlamış. Ellena kendi parfümü için şunu söylemiş: “Denizden çıktıktan sonra ten üzerinde kuruyan deniz tuzuna benziyor Sel de Vetiver”.


İki sevgili bu kasabayı keşfederlerken asfalt yolun sonuna varıyorlar. Bundan sonrası toprak bir patika. Burayı merak edip arabadan iniyorlar ve yürüyorlar. Derken karşılarına çok bakımlı bir narenciye bahçesi çıkıyor. Bir kısmı limonlara, bir bölümü portakallara ayrılmış. İleride ise bahçenin sonunda bir adam hiç acele etmeden mahsulunu toplamakta. Çünkü burada zaman da hayatta yavaş ilerliyor. Neden acele etsin ki?

Sel de Vetiver’in orta notaları da sizi bir greyfurt-bergamot bahçesine girmişsiniz gibi hissettiriyor. Biraz da yeşil çiçekler. Süsen çiçeği (iris) olabilir. Çok güzel, doğal, taptaze ve İtalyan tarzı. Biraz kabe samanı  ve tuzlu deniz esintisi de burnunuzu okşuyor. Hala çok sakin, pürüzsüz ve doğal. Mis gibi adeta.

“Buraya kadar gelmişken denize girmeyecek miyiz” diye soruyor sevgilisine kadın. Bir kadın böyle bir soru soruyorsa bunun anlamı “Hadi daha ne bekliyoruz doğru plaja” demektir. Positano’nun iki plajından biri olan Spiaggia Grande’ye iniyorlar. Uzandıkları şezlonglarda hiçbir şey düşünmeden kitap okuyup etrafa bakınmak belki de dünyanın en güzel şeyi. Ne iş stresi var. Ne trafik derdi. Ne de ödenmesi unutulan faturalar.

                                                            Positano'daki Spiaggia Grande Plajı.

Sel de Vetiverin’in alt notalarında ise deniz esintili greyfurt-kabe samanı kokusuna yeşil notalar eşlik ediyor. Yani orta notalarına çok benziyor. Büyük bir değişime rastlanmıyor. Böylece de tenden ayrılıyor. Yani özetle: Azcık limon-bergamot, yeşil çiçekler, greyfurt, kabe samanı ve deniz esintisi.

Sel de Vetiver, markanın kurucusu dünyaca ünlü burun Jean Claude Ellena’ya özgü bir sadelik, duruluk ve sakinlik içeriyor. Öne çıkmaya çalışan hiçbir nota yok. Burnu rahatsız eden yapaylık yok. Zorlama bir koku yaratma gayreti yok. Her şey ölçülü ve minimal. İsminin Sel de Veitver olduğuna bakmayın. Bu parfüm bence vetiver’den ziyade narenciye-greyfurt, aromatik otlar teması üzerine inşa edilmiş. Diğer unsurlar bu ana eksenin etrafına yerleştirilmiş.

İki sevgili geçen iki günün ardından ise artık ayrılmak zorundalar bu güzel kasabadan. İçleri biraz buruk. Ne çabuk geçti diye düşünerek. Neden böyle güzellikleri ömrümüz boyunca değil de sadece iki gün yaşıyoruz diye hayıflanarak.


Sel de Vetiver, son yıllarda moda olan “deniz temalı yada deniz gibi kokan” parfümlerin güzel bir örneği bence. Geçtiğimiz haftalarda denediğim Heeley – Sel Marin ile aynı kulvarda yarışıyorlar. Fakat bence Sel de Vetiver daha güzel, ayakları yere basan, yapaylık barındırmayan bir yapıya sahip. Yani bir seçim yapacak olsam sanırım Sel de Vetiver’i tercih ederdim.

Eğer deniz esintisi, bergamot, ekşi, buruk greyfurt ve tozlu kabe samanı karışımı bir parfüm arıyorsanız çok iyi bir koku bulmuş durumdasınız. Genel olarak çok değişmeyen yapısı biraz hayal kırıklığına uğratabilir sizi. Fakat buradaki amaç zaten o. Basitlik ile güzelliği harmanlamak.


Parfüm kritikçisi Chandler Burr, Sel de Vetiver’e beş üzerinden beş yıldız vererek “Deniz kenarına yakışacak en iyi parfümlerden birisi” ilan etmiş. Luca Turin ise dört yıldız vermiş bu parfüme.

The Different Company’nin bir niche marka olduğunu, fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu önemle belirtmeliyim. Yani almadan önce denemeniz iyi olacaktır. Hem erkelere hem de kadınlara uyacaktır kokusu. Bana biraz Hermes’in Terre d’Hermes ile Un Jardin Sur Le Nil parfümlerini hatırlattı. Terre’deki kabe samanı ve toprak kokusuna tuzlu bir greyfurt-bergamot eklenmiş hali diyebilirim.

Koku Güzelliği:10/8

12 yorum:

  1. Merhaba bu parfümü hangi mağazalardan temin edebiliriz?Fiyatı hakkında bilgi verirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de satışı yok The Different Company'nin. Ancak yurt dışından getirtilebilir.

      Kendi sitelerinde 90 ml.si 220 dolara satılıyor.

      Sil
  2. Merhaba ROMEO GİGLİ MAN bu parfümü istanbulda hangi mağazalardan temin edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romeo Gigli Man'i Türkiye'de bulman zor. Gittigidiyor.com'da bir satıcıda bulunuyor. Fakat güvenilir mi bilemem. Bir bak istersen:

      http://urun.gittigidiyor.com/saglik-kozmetik/romeo-gigli-man-edt-100-ml-ith-belge-58124837

      Sil
  3. Mukemmel bir yorum Rasit mest oldum okurken,kokusunu hic bilmiyorum ama yasadim resmen..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bvlgari soir ve bvlgari man kokularını inceleme fırsatın oldumu.Yaz için uygunmudurlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız,

      Ne yazık ki ikisini de denemedim.

      Sil
  5. küçük bir uyarı, celine ellena, JC nin kardeşi değil, kızıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Bir türlü kızı olduğunu kabul edemiyorum nedense :))Daha önce de yanlış yazmıştım doğrusunu bildiğim halde.

      Uyarınız için teşekkürler. Düzeltiyorum hemen.

      Sil
  6. Bayan Parfümleri kokusu daha güzel olduğunu herkez söylemekte fakat genede markanın Erkek Parfümleri de bir o kadar popülerdir.

    YanıtlaSil
  7. The Different Company – Sel de Vetiver deneme fırsatım oldu fakat şaşkınlık içindeyim bu nasıl bir koku bu nasıl tuzlu bir koku çok ağır tarif bile edemiyorum bi kere şuna çok eminim herkesin seveceği türden değil çok zor bir koku genel kitleye hitap edmiyor bence uzak durulması gereken bir koku

    YanıtlaSil
  8. Yazın kullanılabilecek bana göre en iyi parfüm, kalıcılığı da gayet iyi; çok özel ve sade. Pahalı mı evet. Son kuruşuna kadar hak ediyor ama..

    YanıtlaSil