27 Haziran 2012 Çarşamba

Diptyque – Philosykos (1996)



Diptyque – Philosykos (1996)  Markanın unisex kullanıma uygun başarılı parfümü.

Botanik ismi "Ficus carica" olan incir meyvesi, adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alıyormuş. Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahipmiş. Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olarak kabul edilen incirin, Anadolu'daki kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu, Herodotos M.Ö. 484 yılında yazdığı yazılarda belirtmiş. Ünlü antik dönem tarihçisi Herodotos'a göre; kuru incir Lydia'da yaşamın on temel nimetlerinden sayılmaktadır. O kadar ki, "Perslerin yiyecek incirleri olmadığı" söylenerek kralın Perslerle savaştan vazgeçmesinde araç olarak kullanılmış.

Eski Yunanlılarda incir yapraklarının "onur verici bir hediye" olarak kabul edilmesi, olimpiyatlarda kazanan atletlere yemeleri için incir meyvesi verilmesi ve başlarına incir yaprağından örülmüş taç giydirilmesi, incir ağacının aşırı doğurganlık anlamına gelmesi, incir kültürünün daha temiz bir ahlakın yol göstericisi olarak belirlenmesi ilgi çekici detaylar.


Bir çoğumuzun bildiği şeylerdendir Adem ile Havva’nın cennetten kovuluşu. Kutsal kitaplarda sıkça bahsedilen olayı uzun uzun anlatmaya gerek yok sanırım. Fakat şunu not olarak vermeliyim diye düşünüyorum. Dünya üzerindeki ilk insanlar olduğu kabul edilen Adem ve Havva, cennetten yasak meyveden yedikleri için kovulduklarında üzerlerini örtmek için incir yaprakları kullandıkları rivayet ediliyor. Hatta Avrupa sanatında da vurgu yapılır bu duruma.

 Hikayesi Adem ve Havva ile başladığı söylenen incir, tüm dinlerde kutsal meyve, cennetin meyvesi kabul edilmiş, dünyanın en eski meyvelerinden. Ve parfüm üreticilerinin bence oldukça ihmal ettikleri bir meyve. Çünkü çok fazla incir temalı parfüm yok. Aklıma gelenler şunlar: Hermes – Un Jardin en Mediterrane, Marc Jacobs For Men, Heleey – Figuier, Acqua di Parma – Fico di Amalfi… Sanki bu boşluğu fark etmiş Diptyque markası ve 1996 yılında ünlü burun Olivia Giacobetti’ye bir incir merkezli parfüm yaptırmış. Kimileri Olivia için “İncir parfümlerinin kraliçesi” diyor. Bunun sebebi muhtemelen Olivia’nın L’Artisan için de 1994 yılında Premier Figuier’i tasarlamış olması. Parfüm dünyasının en popüler ve sevilen iki incir merkezli parfümüne imza atan Olivia Giacobetti için bu eserler kariyerinin en önemli işleri olarak hala durmaktalar.

                                           Philosykos'un tasarımcısı ünlü burun Olivia Giacobetti. 

Bugün Diptyque’in en popüler parfümlerinden birisi konuğum olacak. Philosykos, Yunancada “incir dostu” anlamına geliyormuş. Ünlü filozof Platon’un incire olan düşkünlüğü ve onun zekanın gelişimine katkıda bulunduğuna dair söyledikleri merakımı daha da arttırıyor. “Her Atina’lı gibi Platon da Philosykos yani incir dostuymuş” sözü kulağımda çınlarken, parfümümüze geçmek istiyorum artık.

Kendi sitelerinde meyveli olarak sınıflandırılmış Philosykos. Başlangıcı sanki tozlu bir incir yaprağını kokluyormuş hissi veriyor size. Evet kesinlikle çok “yeşil” bir başlangıcı var. O yaprağın kokusu nasıl böylesine gerçekçi şekilde yansıtılmış diye düşünüyorum. Her ne kadar açılışını çok beğenmesem de fikir gerçekten ilginç. Bir süre sonra incir yaprağı kokusu yavaş yavaş geri çekiliyor. Teninizde bu değişimi an be an takip etmek harika.


Orta notalarda incir yaprağı kokusu neredeyse kalmıyor. Onun yerine kremsi, sütsü hindistan cevizi aroması ortaya çıkıyor. Bu kısım bana deniz kenarında kullandığımız “güneş kremlerini” hatırlattı. Karşımda nefis bir hindistan cevizi yağı/sütü bana selam veriyor. Hatta meyveli bile diyebilirim. Harika orta notaları var Philosykos’un. Bu kısımda hafif bir tatlılık ekleniyor. Ama iç bayan cinste değil. Çok iyi ayarlamış. Tek kelime ile: Fantastik! Alt notalarına geçildiğinde ise odunsu notalar ekleniyor hindistan cevizine. Fakat orta notaları kadar etkileyici değil. Yine de gayet kabul edilebilir. Yani özetle: İncir yaprakları, hindistan cevizi aroması ve odunsu notalar.

Öncelikle şunu belirteyim. Diptyque markası kendi sitelerinde Philosykos’u incir temalı olarak tanıtıyor. Hatta şişesinin üstünde bile incir resmi var. Fakat bence bu parfüm incirden ziyade hindistan cevizi ana ekseninde. İncir yaprakları sadece başlarda kendisini güçlü bir şekilde hissettiriyor. Onun dışında hindistan cevizi yağları gibi. Güneş kremlerinin o hindistan cevizli kokularına her zaman bayılmışımdır. Ve neden böyle kokan parfümler üretilmez diye düşünürdüm. Meğerse Diptyque çoktan böyle bir kokuya imza atmış.


Philosykos bana şöyle şeyler hissettiriyor. Tatile ünlü Maldiv Adalarına gitmişim. Oradaki deniz kenarına kurulmuş butik bir oteldeyim. Karşımda sonsuz gibi duran okyanus. Bembeyaz ve tertemiz bir plaj. Otelin SPA merkezine gidiyorum. Güzel bir “aromaterapi masajı” yaptıracağım. Ve bütün negatif enerjilerden kurtulacağım. Bitki özlerinden elde edilmiş karışımlardan hazırlanan masaj yağlarının kokusu gibi Philosykos.

Tropikal, yatıştırıcı, mutluluk verici, huzurlu bir parfüm ile karşı karşıyayım. Sanki bu parfümü savaş bölgelerine bolca uçaktan sıksak, insanlar savaşmayı bırakacaklar ve yaptıklarının anlamsızlığını anlayacaklar. Birbirilerini daha çok sevecekler. En azından tahammül etmeyi öğrenecekler.


Bu tür parfümler genellikle kadınlar tarafından seviliyor ve kullanılıyor. Fakat artık değişen ve dönüşen parfüm endüstrisinde sınırlar da ortadan kalkmaya başlıyor. Zaten Philosykos’da unisex olarak sunulmuş. Fakat bazı kullanıcılar hafiften kadınsı bulabilirler. Bence kesinlikle bir erkek de kullanabilir. Hatta bir şişesi elimde olsa da seve seve kullansam.

Eğer sıcak yaz günleri için kaliteli bir hindistan cevizi-incir-güneş yağı kokan parfüm arıyorsanız Philosykos sizin emrinize amade. Hele ki deniz kenarında ve güneydeki tatil kasabalarında kullanmak harika olacaktır. Başlangıcını biraz fazla “yeşil ve yapraksı” bulsamda sonrası çok güzel. Tavsiye edebileceğim tropikal temalı parfümlerden birisi. Luca Turin bu parfüme beş üzerinden dört yıldız vermiş ve oldukça beğenmiş.


Küçük ve özel bir not: İncir’i çok seven ve sürekli bizim de yerken ona eşlik etmemizi isteyen rahmetli babama: Keşke bu senede ikimiz o ağaçtan incir toplayabilseydik…

Artıları:
+ Orta notaları harika.
+ Deneyen bir çok kişinin sevebileceğini düşünüyorum.
+ Sakin, basit ve modern kokusu etkileyici.

Eksileri:
- Başlangıcını çok sevdiğimi söyleyemem.
- Fiyatı biraz pahalı.

Koku Güzelliği:10/8.5

23 yorum:

  1. Philosykos'u Türkiye'de bulmak biraz zor ve pahalı sanırım. acaba incir temalı bildiğiniz veye önerebileceğiniz başka parfümler var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de bulabileceğiniz incir temalı parfümler şunlar olabilir:

      Hermes – Un Jardin en Mediterrane
      Marc Jacobs For Men
      Salvatore Ferragamo Pour Homme ismi çok geçen parfümler.

      Sil
  2. allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

    YanıtlaSil
  3. Allah rahmet eylesin, başınız sağolsun..
    (günlük takipçilerinden biri...)

    YanıtlaSil
  4. Allah cennette kavuştursun sizi,,hasretinizi sonsuz etmesin,,başın sağ olsun kardeşim

    YanıtlaSil
  5. allah rahmet eylesın :(

    YanıtlaSil
  6. Herkese teşekkür ederim.

    Her ne kadar hüzünlü ve kabul etmesi zor olsa da sanırım üzerinde yaşadığımız dünyanın en büyük ve değişmez gerçekliği ölüm...

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle babanızın mekanı cennet olsun.Otuzlu yaşların başındayım ve tahminimce yaşlarımız sizinle yakın.Kendimi senin yerine koyduğumda azda olsa anlayabiliyorum üzüntünü.Hele ki bir babanın en çok sevdiği şeylerin biri olan, çocuğunun insanlar tarafından bilgisiyle takdir görmesi ve övgü alması zevkini tam yaşayamadan gerçek dünyaya gitmiş olması üzdü beni.Bu parfümü önermiştin,teşekkür etmek için açmıştım bu sayfayı.Parfümü de yurtdışındaki tanıdıklara sipariş verecem artık.Türkiyede yok galiba.Dua olarak babana da ayrıca teşekkür edecem bugün.Selemlar..Bahadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bahadır. Dediğin gibi yaşlarımız yakın anlaşılan. Senin gibi düşünceli insanlardan da fazla kalmadı etrafta :))

      Sil
  8. fiyatı ne kadar acaba bi de kalıcılığı ve farkedilirliği

    YanıtlaSil
  9. Slm daha önceki yorumum yayınlanmadı yinede yazacağım parfüm merakı yazılarının duygusallığını kapılıp aldım bu parfümü bende rahmetli babamı hatırladım. Duygusallaşma açısından iyiki de almışım ve edt olmasa tamam olacakmış kalıcılığı zayıf kokusu tarife gerek yok inciri yiyelim biz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakaret, küfür ve aşağılama olmadıkça her yorumu yayınlıyorum. Hatırlamayamadım hangi yorumdu acaba?

      Sil
    2. Dostum uzun uzun bende rahmetliyi anlatmıştım (Daha üniversite 1 de iken mef'un olan mezuniyetimi görmeyi çok istemişti şimdi hayallerimin ötesi kariyere ulaştım ama eksikliği hissediliyor görmesini ne çok isterdim) duygusala bağlamıştım. Different Company selde vetiverde vardı yorumun içinde son 10 gün içinde olmuştur. Muhtemelen jubilation ve lyric le ufak girişimle anlatım yapmışımdır. Bu arada siteye ve sana teşekkür ediyorum. Zor yollardan parfüm hastalığıma çareler buldum beğenilerini dikkate alıyorum. Guerlain jicky ve L'Istand de pour Homme de sipariş ettim ay sonu gibi gelir. Detaylı yorumlar yapacağım şimdilik etraftan tepkilere bakıyorum.

      Sil
    3. Başınız sağ olsun. Üç çocuğu olan bir abimizle sohbet ederken bana ilginç anektod anlatmıştı. Sanırım şöyleydi: "Babalar çalışma hayatlarında çok çile çekerler ama hep içlerine atarlar. Ailelerine hiç hissetirmezler" demişti. Şimdi düşündüğümde gayet haklıymış. Muhtemelen babanızın için rahattır o alemde sizin başarılarınızdan dolayı. Bir baba çocuklarının başarılı olmasından başka ne ister ki...

      Eski mesaj kayıtlarına da baktım ama bahsettiğin gibi mesaj bulamadım. Sanırım yazdığın mesaj bana ulaşmamış. Yoksa mutlaka yayınlardım.

      Değerli katkılarınızı ve yorumlarınızı beklerim. Diğer forum sayfamıza da üye olup, tartışmalara katılabilirsin.

      Sil
    4. Bende teşekkür ediyorum aynı yaş kuşağı insanları olarak daha önce bir arkadaşımızın yazdığı gibi acılar aynıdır. Yukarı da yazdığın gibi ansızın kalp krizi ile ayrılık yaşadık. Bizler bahsettiğin gibi geride bırakılan babanın memnun olacağı hayırlı evlat rolü için çalışıyoruz. Rabbim hepimizi muvaffak eylesin. Diğer bloga geçiş yapalım. Muhtemelen gece geç saatlerde yazmıştım önce ki mesajı, sanırım teknik sorun olmuştur. İsmim Ömer grsz

      Sil
  10. Raşit Bey, betimlemeriniz, tespitleriniz ve hayal gücünüzü kullanma şekliniz o kadar güzel ve yerli yerinde ki insan kendinden mutlaka bir şeyler bulup o ruh halinin içerisine bürünebiliyor. Keşke dünya'da ki savaşlar hiç olmasa ama insanlarda ki hırs ve elde etme tutkusu olduğu sürece bu sonlanmayacak ne yazık ki. Babanız içinde başınız sağolsun. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
  11. Diptyque Philosykos un birde edp versiyonu çıkmış kullanan varmıdır hangisi daha geçerli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir butikte hem edt hem edp deneme fırsatım oldu, ben edt den yana kullandım tercihimi. edp kesinlikle neredeyse 2 kat daha kalıcı. edt versiyonunda incir ve şeker daha çok kendini hissettiriyor , edp de ilk sıkıldıktan sonra ortalara doğru odunsuluk daha fazla ve daha erkeksi gibi diyebilirim. kalıcılık konusunda takıntınız varsa edp tercih edebilirsiniz ama zaten başlangıçtaki o aşırı incir ve yeşil edp de artık dayanılmaz olduğu için bana göre ben edt tercih etmiştim. kesinlikle deneyip alın bence.

      Sil
  12. Diptyque – Philosykos edt versiyonunu deneme fırsatım oldu açılışı gerçekten çok gerçekçi tozlu kirli incir yaprağı gibi hatta incir sütü gibi mat türden orta notaları tene çok yakın kalıyor hindistan cevizi notası neredeyse hissedilmiyor işte burda beni hayal kırıklığına uğratıyor aradağım yaz parfumunun bu olmadığı anlıyorum benden geçer not almıyor bana göre hak ettiği puan
    koku güzelliği 7 kalıcılık 6 farkedilirlik 6,5

    YanıtlaSil
  13. muhtesem bir parfum, bu parfumu sadece kendimi iyi hissetmek istedigimde kullaniyorum. etrafima guzel kokmak gibi bir derdim yok bu parfumle. insani yesillikler icinde bir bahcede hissettiriyor ve uzun bir sure istemsiz gulumseyerek dolasiyorsunuz. Not: 50ml edt versiyonunu yaklasik 110$ gibi birseye almistim.

    YanıtlaSil
  14. Deniz ,güneş tam da benım yaşadğım yeri betimliyerek anlatmanız parfüme ilgimi arttırdı.Malesef gezdiğim mağzalarda bu parfümü bulup kokusuna bakamadım.Bundan önceki kullandığım Le male idi. Çok sıradanlaştı değiştirmek istedim Arkadaşım yurtdışından getirecek. Unisex olmasına rağmen yinede erkeklerin rahatlıkla kullanabilecekleri bir parfüm mü ?

    YanıtlaSil
  15. koku güzelliği mükemmel ancak kalıcılık yok denecek kadar az
    tende ve elbisede maksimum 1 saat kalıyor ayrıca farkedilirliği de düşük

    YanıtlaSil