23 Haziran 2012 Cumartesi

Maitre Parfumeur et Gantier – Bahiana (2005)



Maitre Parfumeur et Gantier – Bahiana (2005)  Markanın kadın parfümlerinden.

Fransa’da “Brezilya Yılı” etkinlikleri çerçevesinde niche parfüm evi  Maitre Parfumeur et Gantier tarafından çıkarılan bir kokuymuş Bahiana.

Parfümün ismi Brezilya’nın eyaletlerinden olan “Bahia”dan geliyormuş. Ülkenin kuzey doğusundaki bu eyalet, Atlantik Okyanusu’na komşu. Amerika kıtasının en eski şehirlerinden birisiymiş. Portekiz kolonisi olarak kurulmuş. Uzun da bir sahil şeridi varmış. Zaten parfüme esin kaynağı olan da eyaletteki plajlar.


Bahiana, markanın L’Invitation au Voyage serisinin bir parfümü. Kadın parfümü bölümünde bulunsa da bence unisex kullanıma uygun. Açılışı güzel sayılabilecek bir portakal-mandalina birlikteliği ile gerçekleşiyor. Harika olmasada fena değil. Orta notalara geçildiğinde bu sefer meyveler öne çıkıyor. Nasıl desem sanki tropikal meyveler gibi. Ananas, mango benzeri meyvelere biraz da portakal-mandalina ikilisi eşlik ediyor. Bu kısım başlangıcından daha meyveli. Çok güzel diyemeyeceğim orta notalarına. Alt notalarında ise odunsu notalar, biraz hindistan cevizi ve misk ile son buluyor. Son kısımda çok zayıflıyor kokusu. Neredeyse varla yok arasında. Yani genel olarak portakal, mandalina, tropikal meyveler ağırlıklı diyebilirim.

Bahiana’nın nasıl bir amaçla yapıldığını anlıyorum. Muhtemelen Brezilya’nın tropikal iklimine ve orada yetişen meyvelere bir gönderme yapılmaya çalışılmış. Sonuçta ülkenin bir eyaleti düşünülerek tasarlanmış. Fakat sonuç biraz hayal kırıklığı olmuş bana göre.


Anladığım kadarıyla parfümlerde böyle tropikal meyveler (ananas, mango vb.) kullanmak her zaman iyi sonuçlar vermiyor. Ucuz ve basit bir meyve kokusu ortaya çıkabiliyor. Bahiana ise bana karışık meyve sularını çağrıştırdı. Hani şu bir çok meyvenin içerisinde olduğu iddia edilen meyve suları. Kalite olarak vasata yakın diyebilirim. Bir niche markadan biraz daha özenli bir iş beklerdim açıkçası.

Luca Turin Bahiana’ya beş üzerinden sadece iki yıldız vermiş ve üst notalarını donuk bulmuş. Ayrıca kokusuna da ucuz ve sabunsu demiş. Parfümün tasarımını Jean-Paul Millet Lage yapmış.    


Eğer meyveli ve otantik parfümler ilginizi çekiyorsa Bahiana’yı sevebilirsiniz. Ama çok başarılı olduğunu söylemem mümkün değil. Tam bir yaz kokusu. Kadın parfümü olarak lanse edilse de erkelere de uyacaktır. 30 yaş altındaki genç arkadaşlara daha yakın kokusu. Parfümün şikayet edilen bir yanı da kalıcılığı. Çok düşük diyebilirim.

Artıları:
+ Eğer meyveli parfümleri seviyorsanız bir deneyin derim.

Eksileri:
- Ortalama bir niche parfüm olarak çok şeyler vaat etmiyor.
- Kalıcılığı oldukça düşük.
- Fiyatı yüksek. Her yerde bulmak zor.

Koku Güzelliği:10/6.5

7 yorum:

  1. hocam elinizde ck one ve ck be varsa bizimle paylasırmısınız özellikle ck one hakkında ki görüslerinizi merak ediyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CK - One ne yazık ki yok. Ama Be var. Önümüzdeki haftalarda yazacağım Be'yi.

      Sil
    2. peki hocam ck one mı yoksa be mi hangisi daha iyi?? eminim ki denemıssınızdir..

      Sil
    3. CK - Be'yi henüz denemedim.

      Sil
  2. Yukarıda bahsi geçmiş, Luca Turin'in kitabında erkek parfümleri arasında 5 yıldız verdiği kokulardan biriside Estee Lauder'in Beyond Paradise kokusu. Ben uzun zamandır, dönem dönem kullanıyorum kokuyu, kullandığım bir parfümün kitapta 5 yıldız aldığını öğrenince ilgimi çekti. sizin hiç kokuyu deneme fırsatınız oldu mu merak ettim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Luca Turin'in en eleştirilen yönü bu Beyond Paradise. Ben ne yazık ki denemedim.

      Ama bir çok yorumcu çok kötü bulmuş bu parfümü. Hatta Luca Turin nasıl 5 yıldız vermiş diye verip veriştiriyorlar.

      Sil
    2. ben kokunun benzerine rastlamadım açıkcası, her ne kadar öyle çok geniş bir bilgim olmasada.beni tropikal adada tatil yapıyomuşum gibi bir havaya sokuyor koku :) umarım bir şekilde edinip yorumlayabilirsiniz kokuyu :)

      Sil