11 Ağustos 2012 Cumartesi

By Kilian – Water Calligraphy (2012)



By Kilian – Water Calligraphy (2012)  Markanın yeni parfümlerinden.

Tam olarak karşılamasa da kaligrafi sanatının Türkçe’deki karşılığı hat sanatı diyebiliriz. Kaligrafi ismi, kelime anlamı olarak Yunanca “Kallos” (güzel) ve “Graphos, Graphia” (yazı) kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkmış. Genel olarak her milletin kendi alfabesini kullanarak belli bir disiplin içinde ve  her sanatçının kendi yorumuyla yaptığı güzel ve estetik yazı sanatıymış. Kaligrafi de amaç değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürmekmiş.

Kaligrafinin tarihinin eski Mısır’a kadar gittiğini öğrendiğimde hiç şaşırmadım. Eski Yunanlıların, Romalıların, hatta Osmanlı sanatının bile etkilendiği sanat dalı olan kaligrafi, bir niche parfüme isim babalığı yapıyor artık. Ünlü Hennessey ailesinin genç temsilcisi Kilian’ın markası yeni parfümlere yelken açıyor. Hem de birer ikişer.


Water Calligraphy, markanın “Asia Tales” serisinin bir üyesi. Bu seride henüz iki parfüm var. Diğeri de Bamboo Harmony. Fakat önümüzdeki yıllarda bu seriye ait yeni parfümlerin çıkacağının da haberleri geliyor.

“Asya efsaneleri” serisi By Kilian’ın 21. yüzyılın cazibe merkezi olmaya aday Asya kıtasına yaptığı bir gönderme anladığım kadarıyla. Water Calligraphy’de muhtemelen Asya kıtasında sıkça kullanılan bir yazı sanatına atıfta bulunuyor. Buradan “Asia Tales” serisi parfümlerin ağırlıklı olarak Asya kıtasındaki pazarlar için üretildiğini düşünebiliriz.


Parfümümüz akuatik-çiçeksi olarak sınıflandırılmış. Kesinlikle doğru bir tanım bence de. Zaten ismindeki “su” vurgusu kısmen de olsa kokusuna yansımış. Water Calligraphy’nin başlangıcı bana çok tanıdık gelen bir çiçek-turunçgil kokusu ile gerçekleşiyor. Biraz kadınsı. Bu hissi yumuşak çiçekler veriyor olabilir. Kokusunu nereden hatırladığıma gelirsem geçtiğimiz aylarda denediğim Maison Francis Kurkdjian – Aqua Universalis’e oldukça benziyor.

Orta notalarında çiçeksi his biraz daha öne çıkıyor. Bana nedense hani şu her yerde duyduğumuz kadın deodorantlarını hatırlattı. Kadınsı taraf hala biraz daha baskın diyebilirim. Unutmadan söyleyeyim şekerli sayılayamayacak bir tatlılık da ekleniyor bu kısımda. Orta notalarını çok sevdiğimi söyleyemem. Son olarak ise asıl bomba patlıyor. Deodoranta benzeyen kısım artık tamamen geride kalıyor. Ortaya çok yumuşak ve güzel odunsu notalar, çok hafif yumuşak baharatlar ve misk çıkıyor. Alt notalarını çok sevdim. Hatta bence parfümün en güzel tarafı. Hafif bir tatlılık ise hala kendisini hissettiriyor.


Şimdi bu parfüm aklımda yeni soruların oluşmasına neden oldu. Çünkü bu kokuya çok yakın iki tane niche bir tane de ana akım markanın parfümünü denedim. Bunlar: Maison Francis Kurkdjian – Aqua Universalis, Ineke – Derring-Do ve Cartier – Eau de Cartier. Demek ki niche markaların arasındaki yeni rekabet alanlarından birisi bu tür çiçeksi-akuatik kokular.

Bu tip kokular için tam olarak deniz temalı diyemeyiz. Daha çok “su” veya “göl kenarı” gibi diyorum ben böyle parfümlere. Mesela göl kenarında dolaşıyorsunuz. Ve gölün üzerindeki nilüfer çiçeklerini seyrediyorsunuz. O çiçeklerin su ile karışımı kokusunu burnunuza çekiyorsunuz. İşte böyle bir manzara aklıma geliyor bu tür kokuları denerken.


Water Calligraphy, çok temiz (neredeyse steril), çok sakin ve çok yumuşak. Bence çiçekler ana ekseni oluşturuyor. Portakal çiçeğini andıran tatlı turunçgil ve biraz da su teması. Günümüzün modern çiçeksi parfümlerinin başarılı örneklerinden birisi olduğunu düşünüyorum.

Şimdi bu tür parfümlerde en büyük risk kokusunun çamaşır deterjanlarına ya da oda spreylerine benzeme olasılığı. Aradaki bu ince çizgiyi parfümörün usta dokunuşları değiştirecektir. Daha önce denediğim Derring-Do ve Aqua Universalis biraz çamaşır deterjanlarına benziyordu. Bu anlamda zaten çok etkileyici bulmamıştım onları. Fakat Water Calligraphy’de durum biraz farklı. Sadece orta notaları biraz problemli bence. Onun dışında sonları gayet güzel. Bu tür parfümler nasıl olması gerekiyorsa aynen öyle. O hissi çok iyi vermiş tasarımcı Calice Becker. Eğer bu saydığım benzer parfümlerden birisini seçecek olsam Water Calligraphy en güçlü adayım olurdu. Yani bu anlamda bence rakiplerinden daha başarılı.


Şişesinin simsiyah olmasına bakmayın. Water Calligraphy eğer bir renk ile açıklanacak olsa muhtemelen beyaza yakın olurdu. Zaten By Kilian’ın bütün parfümlerinin şişeleri siyah.

Bence başlangıcı uniseks kullanıma yakın. Orta notalar biraz kadınsı. Alt notaları da hem erkek hem de kadın kullanımına uygun. Yani geneline bakarsak çok erkeksi bir kokusu yok. Benden söylemesi.

Water Calligraphy Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Tasarımını ünlü burunlardan Calice Becker yapmış. Uniseks kullanıma uygun diyebilirim. Hatta biraz daha kadına yakın olablir. Tam bir ilkbahar-yaz parfümü. 30 yaş ve altındaki arkadaşlara tavsiye edebilirim.

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil.
+ Sonları gayet tatmin edici.
+ Saf,berrak ve neredeyse soyut sayılabilecek bir koku arıyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

Eksileri:
- Orta notaları biraz kadın deodorantlarına benziyor.
- Farkedilirliği güçlü değil.
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/6.5

13 yorum:

  1. Bu bir parfüm blogu değildir yazılı neden, sayın parfüm merakı?

    YanıtlaSil
  2. slm parfüm merakı sizi takip ediyorum ettiğim içinde ilk 10 listesinden tf tabocca vanilleyi seçtim hatta okadar güvendimki size daha koklamadan sipariş ettim teslim aldım bileğime sıktım ve çok beğendim ve dedimki işte bnm zevkime uyan bi blogcu:) serge lutens creguı almak istdm ama türkiyede yokmuş ::::( caron da öyle neyse ben vanileyi bitirdim başka niche kokulardan denemek istiyorum ne önerirsin ve dikkatimi çekti by klen clive chırstıan gbi kokular neden ilk 10 da değil sana güvendim içinde almıyorum.?? bana niş kokulardan en kalıcı ve en farkedilirliğe sahip ne önerirsin . ahşap tarzlar hariç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ege,

      Serge Lutens - >Chergui çok güzel bir parfüm. Ancak yurt dışından getirtebilirsin. Türkiye'de bulman mümkün değil.

      Çok kalıcı ve fark edilir niche parfüm olarak Amouage'lara bakabilirsin. Özellikle Jubilation XXV ve Lyric Man'i tavsiye ederim. Amouage'ları İstanbul ve Ankara'daki Harvey Nichols mağazalarından alabilirsin.

      Sil
  3. Parfüm Merakı.... Ben de Senin gibi niche parfüm hastasıyım.... Kimsenin kullanmadığı ya da çok az kullanılan Aromaları hep ararım. Fakat sorum şu.... Biliyorsun ki Niche parfümlerin bile fake leri piyasada.... Yurt Dışından bile getirceklerimizde fake olma olasılığı var. ( kendi sitesi haricinde ) Sen hangi kurumlardan alışveriş yapıyorsun ? Sevil ve Harvey Nichols var sanırım ? Sen ne dersin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurtdışı merkezli güvenilir siteler var ama ülkeye girişte sorun oluyor genellikle. Artık Türkiye'de çoğu niş marka satılıyor. Özellikle Harvey Nichols ve Beymen bu konuda gayet başarılılar. Sevil'de Tom Ford'un özel serisi dışında bildiğim kadarıyla niş marka bulunmuyor.

      Sil
    2. Haklısın Türkiyede Satılıyor ama Fiyatlar uçuk buralarda : ) En iyisi havaalanlarındaki freeshop lar : )

      Sil
    3. Ne yazık ki fiyatlar yüksek ülkemizde. Ona yapacak bir şeyimiz yok. Freeshop'lar çözüm olarak düşünülebilir.

      Sil
    4. Lagerfeld Classic desem, : ) acaba denk geldi mi hiç ?

      Sil
    5. Lagerfeld Classic uzun zamandır ilgi alanımın içinde ama bir türlü tanışamadık kendisiyle :)

      Sil
    6. Aynen bi deneyim bende yorumları yazarım : ) Yorumları kuvvetli yurtdışında ...; )

      Sil
    7. Bir de parfüm merakı , Fark edilirlik bence parfümlerde daha önemli.... Birisi size sabah sıktığınız parfümü akşam soruyorsa , tamamdır... ; ) haksızmıyım ? EDT lerde bu kadar kalıcılık olamıyor sanırım , sen daha iyi bilirsin... o yüzden EDP lere bakıyorum.... bakalım signature olarak hangisini bulcaz

      Sil
    8. Sabah kullandığınız bir parfümün akşama kadar aynı seviyede kalması oldukça zor. Çoğu parfümde bu mümkün olmayacaktır. Onun için başkalarından ziyade kendimiz için kullansak belki de daha isabetli olacaktır parfümleri.

      Çok kalıcı ve fark edilir EDT'ler de mevcut. Bazı EDP'ler ise EDT'lerden daha kötü kalıcılığa sahip. Yani belli kalıplara göre düşünmemek gerekiyor parfümleri.

      Sil