14 Ağustos 2012 Salı

Hermes – Eau des Merveilles (2004)



Hermes – Eau des Merveilles (2004) Markanın kadın parfümü olarak lanse edilen parfümü.

Eau des Merveilles. Fransızca bu ismin Türkçe karşılığı olarak “Mucizeler Suyu” cümlesine ulaşabildim. Bir su nasıl mucizeler barındırabilir? Yoksa suyun insan hayatı ve doğadaki işlevini düşünürsek, su zaten başlı başına bir mucize değil mi?

Oldukça ilgimi çeken parfümlerden birisiydi Hermes’in bu kokusu. İlginçliği iki ana eksende diyebilirim. Bunlardan birincisi parfümün nota piramidi, ikincisi ise hangi cinsiyetin kullanımına uygun olduğu.

O zaman önce ilk kokuya değineyim. Çünkü bu parfümü böylesine ilginç kılan özelliği açıklanan notaları. Şimdi normal parfümlerin çoğunda belli bir koku sıralaması oluyor. Mesela üst notalar denen ve parfümü ilk sıktığımızda burnumuza gelen kokular yumuşak, hafif ve burnu çok rahatsız etmeyecek kokulardan oluşuyor. Günümüzde en çok kullanılan üst nota elemanları turunçgiller ailesine mensup. Mesela portakal, greyfurt, mandalina, bergamot, limon vb. Orta notalarda da parfümün ana teması neyse o elementler ortaya çıkar. Mesela baharatlar, çiçekler yada meyveler. Son kısımda ise parfümlerin kalıcılıklarını arttırmak için kullanılan kabe samanı (vetiver), amber, sandal ağacı, misk vb. bulunur.


Bu kısa bilgiden sonra gelelim Eau des Merveilles’in ilginç tarafına. Bu parfüm bilinen üst, orta ve alt notalar klişelerinin biraz dışına çıkıyor. Normalde alt notalarda olması gereken kabe samanı, sedir ağcı ve meşe yosunu üst notalarda kullanılmış. Alt notalar da ise limon ve portakal bulunuyormuş. Üst notalara odunsular, son kısım olan alt notalara da turunçgiller yerleştirilmiş. Yani koku piramidini tersine çevirmiş tasarımcılar. Şimdi bu bir pazarlama hilesi mi yoksa doğru mu birazdan incelemeye geçtiğimde öğreneceğiz.

İkinci olarak da Eau des Merveilles’in kadın parfümü olarak piyasaya sürülmesi. Deneyen yada kullanan bir çok kişi bu parfümün uniseks (hem kadına hem de erkeğe uyacak) olmasını savunuyorlar. Yani çok kadınsı bir hali yok diyorlar. Hatta bu parfümün çok sayıda erkek kullanıcısı da var bildiğim kadarıyla. Artık sorularımızın yanıtlarını almak için geçelim detaylara.


Fragrantica’da odunsu-oryantal olarak sınıflandırılmış. İlk sıkıldığında ortaya çıkan koku bence yumuşak, modern ve hafif tatlı bir sedir ağacı. Gayet güzel ve doğal. Başlangıcı fena değil. Orta notalarda, odunsu notalara biber ve yumuşak bir portakal ekleniyor. Başlangıçtaki odunsu notalar biraz geri çekiliyor bu kısımda. Parfümün şişesinin portakal renginde olması boşuna değil anlaşılan. Alt notalarında ise artık biber hissedilmiyor. Onun yerine amber geçiyor. Biraz da deri hissediyorum. Hafif ve ferah.       

Parfümün iki tasarımcısından birisi Ralf Schwieger kısaca şunları söylemiş: “Esmer amber (ambergris) sihirli bir materyal. Bir çok farklı kokuyu size hissettirebiliyor. Mesela amber, odunsu notalar, tütün ve mürekkebin tuzlu-tatlı karışımı gibi.”  Bu alıntıyı yapmamın sebebi Merveilles’in içeriğinde kayda değer derecede esmer amber bulunması. Zaten açıklanan notalarında da geçiyor esmer amber.


Fakat bence Eau des Merveilles’de dört ana koku hakim. Yumuşak, hafif tatlı, kremsi odunsu notalar, portakal, biber ve amber. Yani parfümün ana eksenini bu dörtlü oluşturuyor. Biber çok keskin değil. Turunçgiller ile yumuşatılmış. Amber hissi ise sanırım esmer amberden geliyor. Kimi yorumcular kokusunu Terre d’Hermes’e benzetmişler. Ben öyle çok büyük bir benzerliğe rastlamadım. Kimisi de tuzlu hatta deniz kenarı gibi koktuğunu anlatmış. Evet size öyle bir his veriyor ama çok yoğun bir tuzluluk yok. Ayarı fazla kaçmamış bir tatlılık da göze çarpıyor geneline bakarsak.

Şimdi geleyim ters nota piramidi meselesine. Açıkçası bu “üst notaları altta, alt notaları da üstte kullandık” cümlesi bana pazarlamaya yönelik hareketlerden birisi olarak gelmişti başta. Fakat Hermes gibi ciddi markanın böyle bir şey yapmaya gerek görmeyeceğini anlamış oldum. Çünkü aynı dedikleri gibi parfümün başlangıcında genellikle sonlarda kullanan odunsu notalar vardı. Sonlarda ise portakal hissi veren bir amber kullanımı dikkat çekiciydi. Yani söyledikleri gibi yapmışlar konsepti.


Eau des Merveilles, ana akım markaların parfümler konusundaki en başarılı markalarından Hermes’in güzel bir parfümü. Tamam harika değil. Sizi alıp götürmüyor. Ama yaz mevsimi için hoş, rafine ve ilginç bir parfüm arıyorsanız denemenizde fayda var. Üstelik bir çok büyük kozmetik mağazasında bulabilirsiniz. Çünkü malum yaz mevsimi için üretilen parfümler genellikle çok başarılı olamıyorlar. Hele ki ana akım denilen her yerde bulanabilecek markaların bir elin parmaklarını geçmez çok iyi yaz parfümleri. Niche parfümlerinde fiyatları herkesin ulaşabileceği gibi değil. Yani bence Eau des Merveilles’e bir şans verin. Çünkü etrafa farklı bir hava yayıyor. İnsanların bu parfümü neden deniz esintili ya da ısınmış taşlara benzettiklerini daha iyi anlıyorum.

Parfümümüz her ne kadar kadın parfümü olarak lanse edilse de bence uniseks kullanıma daha yakın. Yani bir erkek rahatlıkla kullanabilir. Hatta sonlara doğru neredeyse bir erkek parfümü gibi davranıyor. Mağaza görevlisi hanımlarımız “ama Eau des Merveilles kadın parfümüüü” dese de pek ciddiye almayın. Kararlı olun. Israrla deneyin :))


Parfüm kritikçisi Luca Turin Eau des Merveilles’e beş üzerinden üç yıldız vermiş. Kokusunu “tuzlu portakal” olarak sınıflandırmış. Parfümün tasarımını Ralph Schwieger ve Nathalie Feisthauer yapmışlar.

Tam bir ilkbahar-yaz kokusu bence. Yazın spor kıyafetlerle ya da günlük kullanıma rahatlıkla uyacaktır. Ferah, hafif ve yumuşak. 35 yaş altı kadın-erkek herkese tavsiye edebilirim.

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil.
+ Parfüm dünyasının ilginç bir eseri.

Eksileri:
- Sonları pek başarılı değil.
- Benim tenimde fark edilirliği az oldu.
- Fiyatı rakiplerine göre biraz yüksek.

Koku Güzelliği:10/7.5

11 yorum:

  1. Luca Turin'in böyle güzel bir kokuya 3 yıldız vermesi haksızlık. Yani çok içerlendim. Eau des merveilles hayatım boyunca hiç sıkılmadan kullanacağım bir parfüm. Şahane..

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir paylaşım olmuş elerinize sağlık. Özellikle Hermes'i merak ediyorum. üretimde değilde tanıtımda başarılı bir marka gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dilek,

      Tam tersi, parfümlerinin kalitesi genellikle yüksek Hermes'in. Tavsiye ederim :))

      Sil
  3. Başımı taşlara vuruyorum ,bu parfümü daha önce ben nasıl koklamam.Dün öyle elime denk geldi koku kartına ve bileğime sıktım.Kesinlikle bir erkekte kullanabilir ve müthiş bence.
    Bu parfümün 2 versiyonu daha var onlar hakkında da bilgisi olan paylaşabilir mi ?

    YanıtlaSil
  4. Bence bir pazarlama hatası olarak Türkiye'de sadece kadın reyonlarında satışta ama bence gayette erkeksi heleki günümüz parfümlerine göre ben kokuyu gerçekten çok sevdim...

    YanıtlaSil
  5. Hermesin çoğu parfümü gerçekten günümüzün saçma sapan kokan bazı yazlık parfüm markalarının ilerisinde ve kendi çizgisini hiç bozmayan oldukça kaliteli ve doğal kokular üreten bir marka.Ancak henüz deprem etkisi yapacak sıradışı ve iddalı bir koku çıkarmış değil bana göre.Eau de marveillese gelince, yazlık güzel bir parfüm bulmak gerçekten çok zor bu yüzden bu kokuya şans verebilirler ama benim tercihim ya un jardin .. nil olurdu yada elixir des marveilles.

    YanıtlaSil
  6. Raşit bey "L’Ambre des Merveilles Hermes" bu kokuyu ne zaman incelemeyi düşünüyorsunuz ? laedri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. L’Ambre des Merveilles elimde yok ne yazık ki laedri. Onun için kısa dönemde incelemem mümkün görünmüyor.

      Sil
  7. Dün hepsiburada'da gördüm 50'lik şişesi 100TL'ye düşmüş. Hiç aklımda yoktu almak, fiyatı görünce dayanamadım. Bekliyoruz bakalım.
    Not: umarım site adı fiyat vermek falan sorun olmaz.
    MS

    YanıtlaSil
  8. Selam, parfüm gerçekten çok başarılı.kadın parfümü olarak lanse edilmesi zaten ultra homofobik bir adam olduğumdan beni sersemletse de erkekler için iyi bir seçim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.kalıcılık ve farkedilirlik bende oldukça iyiydi. not: kumral ten adana yağız delikanlısı (ceyhan değil seyhan tarafındakilerden kumral dediysek kapkara değil)

    YanıtlaSil