25 Ağustos 2012 Cumartesi

Pierre Cardin Pour Monsieur (1972)



Pierre Cardin Pour Monsieur (1972)  Markanın klasikler arasında yerini almış erkek parfümü.

Yaşım itibariyle 1970’li yılları bilmeme imkan yok ne yazık ki. Hatta Parfüm Merakı blogunun okuyucuları arasında da çok azdır 1970’leri bilenler. Yani yaşı 50 civarı olan pek okuyanım olduğunu sanmıyorum. Varsa da tek tüktür. İyi de neden acaba?

Parfüm bloglarının takipçileri kaç yaş aralığındadır diye bir istatistik var mı bilmiyorum. En azından ülkemizde böyle bir istatistik yapıldığına rastlamadım. Mutlaka yurtdışında bu soruyu merak edip araştıran ve sonuçlarını yayınlayanlar vardır. Fakat uzun süredir yurtdışı merkezli bir çok parfüm blogunu takip eden birisi olarak genel yaş ortalamasının genç olduğunu hissediyorum. Bana ulaşan parfüm severlerin de genel olarak 15-35 yaş arasında olduğunu gözlemliyorum. Tabiki istisnalar olacaktır.

Bu noktada aklıma yine başka sorular geliyor. Mesela yaşı 40 ve üzerindeki insanlar parfümlere gençler kadar ilgi göstermiyorlar mı? Gösteriyorlarsa neden aktif olarak görünür değiller? Yoksa hayatın olgunluk çağını yaşayan bu insanlar, parfümleri gereksiz olarak mı görüyorlar? Parfüm kullanmak onları genç insanlar kadar ilgilendirmiyor mu? Ya da sırtlarındaki sorumluluk küfesinin ağırlığı diğer daha az önemli şeylere dikkat etmelerini mi engelliyor? Belki de “Günlük yaşamın koşuşturması arasında bir de parfümlerle mi uğraşalım” diyorlar. Neden olmasın ki?

Parfüm markalarının da son yıllarda büyük genç  kitleye yönelik parfümler üretmeleri bir tesadüf olamaz sanırım. Zaten çok satan ve popüler parfümlerin alıcıları genç nüfus değil mi? Mesela 40 yaşlarında bir erkeğin Rochas Men ya da Yves Saint Laurent – La Nuit de l’homme kullanma şansı var mı? Bence yok. İyide yaşı belli sınırın üzerindeki insanlar (kadın yada erkek fark etmez) için tasarlanan parfümlerde gözle görünür bir azalma dikkatinizi çekmiyor mu? Peki ne yapacak bu yaşlardaki insanlar?

Aslında cevap basit. 2000 yılı ve öncesinde üretilmiş parfümlere yönelecekler. Mesela Christian Dior – Eau Sauvage, Ralph Lauren - Safari ya da Givenchy – Gentleman. Örnekler arttırılabilir. Neyseki bugün yaşı belli bir olgunluğa ulaşmış erkekler için uygun bir parfüm yazacağım. E her zaman genç işi zıpır parfümlere bakacak değiliz.


Pierre Cardin ismi zihnimde şık ve Fransız bir havası olan erkek takım elbise markası olarak kodlanmış. Dünya çapında faaliyet gösteren bir moda markası olarak da düşünebiliriz. Normal olarak böylesi bir isim parfüm işine de el atmış.

Pierre Cardin Pour Monsiuer markanın ülkemizde çok bilinmeyen eski parfümlerinden birisi. Hatta markanın ürettiği ilk parfümmüş. Zaten 1972 yılında piyasaya sürüldüğünü daha ilk saniyelerde yüzünüze vurmaktan hiç gocunmuyor. Fragrantica’da odunsu-baharatlı olarak sınıflandırılmış. Parfümün başlangıcı eski kokan ve kolonya hissi veren limon, turunçgiller ve aromatik otlar ile gerçekleşiyor. Valla bu açılışa hiç şaşırmadım. Hatta bekliyordum. Çünkü karşımda 1970’lerin başlarında üretilmiş bir arkadaş var. Bence gayet başarılı, erkeksi ve rafine ilk kısım. Hmm. Keyfim yerine geliyor hemen. “Sanırım güzel bir parfümle karşı karşıyayım” düşünceleri içinde orta notalarına odaklanıyorum. Ama o da ne. Olamaz. Üst notalarındaki rafine ve eski kokan turunçgil-limon ikilisine tuhaf ve anlamsız bir deri ekleniyor. Deri mi ondan da emin değilim. Belki sardunya çiçeği, belki benzoin, belki silhat. Ama benim hiç sevmediğim tarzda. Bir yorumcunun “terlemiş deri ayakkabı” benzetmesi sanırım doğru. Orta kısmını hiç sevmedim. Tabiki hemen de keyfim kaçıyor başlangıçtaki kısa güzellikten sonra. Neyseki alt notalarda bu tuhaf deri artık hissedilmiyor. Ortaya hafif tatlı baharatlar, güzel bir deri ve tonka fasulyesi çıkıyor. Son kısmı gayet güzel, konforlu ve şık. Tam bir 1980’ler erkek parfümü sonu adeta. Yani sonuç olarak başlangıcı gayet güzel, orta notaları başarısız ve sonları etkileyici.


Pierre Cardin Pour Monsieur, genel olarak hafif tatlı bir kokuya sahip. Bu tatlılığı muhtemelen bal ile sağlamışlar. Fakat çok iyi ayarlanmış. En dikkat çeken özelliği ise erkeksi yapısı. Zaten döneminin diğer erkek parfümleri gibi maço, erkeksi, keskin ve olgun havasını yeterince taşıyor. Karşımızda tam bir erkek parfümü var. Hemde her şeyiyle.

Parfümümüz dönemiminin eski klasiklerini hatırlatıyor. Biraz Christian Dior – Eau Sauvage var sanki karşımda. Biraz Calvin Klein – Obsession For Men esintileri, hafiften Yves Saint Laurent Pour Homme benzerliği. Ama hiçbirine tam olarak benzemiyor. Sanki hepsinden birer parça almış gibi. Pierre Cardin Pour Monsieur, yaşı 35 hatta 40 ve üzerindeki erkekler için uygun fiyatlı bir seçenek olarak görünüyor. Amaaa…


Şimdi bence parfümümüzün orta notaları oyun bozan kısmı. Yani bazı yorumcularında dediği gibi sulandırılmış deri gibi bir havası var. Benim bu parfümün notunu en çok kıracağım yeri burası olacak. Çünkü o tuhaf ve sinir bozucu orta kısım yüzünden bence bu parfüm tercih edilmemeli. Çünkü neredeyse kokusunun büyük kısmında etkisini gösteriyor. Zaten alt notalarında çok zayıflıyor kokusu. Neredeyse zor hissediliyor. Bence Yves Saint Laurent Pour Homme ve Obsession For Men varken bu parfümün pek isminin geçmemesi gayet normal.

Diğer bir konu ise parfümün anladığım kadarıyla iki versiyonu var. Daha doğrusu iki farklı üreticisi. Bu da markanın telif hakları ile ilgili olabilir. Benim denediğim orijinal ilk sürümü olduğunu tahmin ediyorum. Bir de “Aladdin Fragrance” tarafından üretilen versiyonu varmış. İkiside aynı parfüm. Sanırım reformulasyon gibi bir durumu olmuş. Yeni versiyonundan her zamanki gibi kimse memnun değil. Eğer bulabilirseniz eski sürümünü denemenizde fayda var.


Parfümümüz Eau de Toilette konsantrasyonunda. Sonbahar-kış kullanımına daha yakın gibi duruyor. Genç arkadaşların denemesini pek tavsiye etmem. Herkesin sevebileceği gibi bir kokusu yok. Aman dikkat.

Artıları:
+ Başlangıcı gayet başarılı.
+ Sonları çok güzel.
+ Eğer yurtdışında yaşıyorsanız çok uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Eksileri:
- Orta notalarındaki sulandırılmış deri benzeri koku hiç hoş olmamış.

Koku Güzelliği:10/6.5 

15 yorum:

  1. Ne kokudur bu ya, bu parfüm Richard Gere'a ne yakışırdı ama. Pretty Women zamanları... Gerçekten hoş olurdu. Kim bilir, belki de kullanıyordur :)

    YanıtlaSil
  2. Hey :)) 40 yaşındayım ve ilgiyle takip ediyorum bloğunuzuda face iletilerinizide...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim Oktay. Ama sanırım daha genç arkadaşlar takip ediyorlar parfüm sitelerini :))

      Sil
  3. Valla yaşım 60,a gelsede parfüm merakımın biticeğini sanmıyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan parfüm virüsü artık sana da bulaştı. Tedavisi ya da kurtuluşu yok. Tek yapabileceğin kendini parfümlere teslim etmek :))

      Sil
  4. KORAY
    20 yaşındayım hem bu blogu hem kokuları tutku ile takip ediyorum.Parfüm merakı senin kaç yaşında olduğunu da merak etmiyor değilim:)Artık yazılarında birazda kendinden bahsetmenin vakti gelmedi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıradan bir parfüm severim işte. Daha ne anlatayım ki :))

      Sil
  5. Ben genel bir soru sormak istiyorum. Tester parfümlerin konsantrasyonları normal satılanlardan faklı oluyor diye bir söylenti var. Uygun fiyata tester parfüm alabileceğim güvenli siteler var ama kokusu mağazada denediğimden farklı çıkar diye korkuyorum. Yorumunuz nedir bunun hakkında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tester parfümlerin konsantrasyonları daha fazla diye bir efsane var. Ama bunun doğru olduğuna hiç bir yerde rastlamadım. Pek inanmamak lazım böyle söylentilere.

      Uygun fiyata tester diyerek birçok sahte satan site var. Aman dikkat!

      Sil
  6. Tester daha mı kalıcı olur bilmem ama ben bu durumu Hypnotic Poison'da bizzat yaşadım. Orada bileğime sıktığım tester, gece bile öylece duruyordu. Ancak aldığım ürün o derece kalıcı değil. Bilmiyorum, testerlar yanıltıcı olabilir. Çünkü insanlar pek çok konuda olduğu gibi parfüm konusunda da yanıltılabilir. Ama Dior Homme'da durum hiç değişmedi. Aldığım ürünün yanında küçük bir tester vermişlerdi. İkisi de sönüp gidiyor. En fazla 2 saat dayanıyor namussuz.

    YanıtlaSil
  7. Böyle bir söylenti var ama ben yersiz buluyorum örneğin bende chanel bleu var tester denediğimde kalıcıydı satın aldım kalıcılık aynı:))

    YanıtlaSil
  8. İncelediğiniz edt versiyonu ancak ekseriyetle satış yapılan edc versiyonu. Acaba edc sini kullanmışlığınız var mı, varsa yorumlarınızı bekliyorum. Yazdığınız gibi fiyatı oldukça uygun olduğundan(edc) günlük kullanım için oldukça cezbedici duruyor. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EDC versiyonunu ne yazık ki denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  9. Bu parfüm öyle bir sonlanıyor ki aman yarabbi kelimelerle anlatılamaz. Ömrümün sonuna kadar öyle kokmak isterdim!

    YanıtlaSil
  10. Bu kokuyu ne zamandan beri almayı düşünüyorum, ancak hiçbir yerde deneme fırsatım olamadı, çünkü yok.
    Her zaman 3-4 farklı parfüm kullanırım. Klasik maskulen kokularını çok severim (polo, hugo boss number one, drakkar, paco rabanne ph, azzaro ph vs), sadece Kouros pek bana göre değildir.
    Burdan yola çıkarak Pierre Cardin Pour Monsiour benim için kör alışa uygun mu? İş yerinde kullanmak istiyorum özellikle.
    İyi günler.

    YanıtlaSil