7 Ağustos 2012 Salı

The Different Company – De Bachmakov (2009)



The Different Company – De Bachmakov (2009)  Markanın unisex kullanıma uygun parfümü.

2010 yılında Fransa-Rusya ilişkilerini geliştirmek için Fransa’da “Rusya Yılı” ilan edilmiş. Amaçlar arasında ekonomik, sosyal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak var diyebiliriz. Bu yakınlaşmayı Fransa başkanı Nicolas Sarkozy ile Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev başlatmışlar. Bu yakınlaşmanın şerefine Fransız niche parfüm evi The Different Company’nin kurucularından Thierry de Baschmakoff’un isminin verildiği bir parfüm var bugün sırada.


Thierry de Baschmakoff, öyle bir satır ile geçiştirilecek insanlardan değil. “Aesthete” isimli tasarım şirketiyle dünyanın bir çok büyük kozmetik markasına parfüm şişeleri tasarlamış. Yani asıl işi tasarımcılık. Mesela Bulgari’nin ilginç parfümü Black’in araba lastiği şeklindeki şişesi onun tasarımı. Sadece Bulgari de değil. Sonia Rykiel, Cerutti, Celine, Davidoff, Cartier, Lacoste, Nina Ricci, Pierre Cardin, Salvatore Ferragamo ve Trussardi gibi markaların parfümleri içinde şişeler tasarlamış durumda.

Bu ünlü tasarımcının isminin verildiği De Bachmakov uzun zamandır dolabımda duruyordu. Hatta onu unutmuştum bile diyebilirim. Ve geçenlerde neden bir The Different Company parfümü daha denemeyeyim diye düşünürken buldum kendimi. Tabiki hemen bu arkadaş denenmeye başlandı tarafımdan.

                                     Sağ taraftaki yüz ünlü tasarımcı Thierry de Baschmakoff'a ait :))

Kendi sitelerinde odunsu-aromatik olarak sınıflandırılmış. “Donmuş Sibirya ormanlarına bir yolculuk” diyerek tanıtımı yapılmış. “Canlı ve keskin” bir yapısı olduğu özellikle vurgulanmış.

De Bachmakov’un açılışı çok tuhaf. O nasıl bir kokudur. Ne diyeceğimi şaşırmış durumdayım. Açıklanan notalarına bakıyorum. Bu kokuya benzeyen bir şey görünmüyor. “Shiso yaprakları” dışında. Açıkçası daha önce ne ismini duydum ne de kokusunu biliyorum. Fakat başlangıçtaki o koku oldukça yeşil ve yaprağımsı kokuyor. Muhtemelen shiso yaprağından geliyor başlangıçtaki koku. Fakat sevdiğimi söyleyemem.


Bir süre sonra neyseki bu yeşil yaprağımsı koku ortadan kayboluyor. Bu sefer çok güzel bir limon-turunçgil işbirliği size merhaba diyor. Çok doğal ve mis gibi. Hatta harika! Bayıldım orta notalarına. İlginç bir şekilde Hermes’in başarılı parfümü Un Jardin Sur Le Nil’e benziyor bu kısım. Belki de onun için bu kadar beğendim. Zaten Nil’i de tasarlayan bildiğiniz gibi baba Ellena. Sanırım kızı Celine bu parfüme ve babasının eserine küçük bir gönderme yapmış.

Alt notalarına doğru bu hafif tatlı ve modern turunçgil-limon kokusuna hafif yeşil çiçeklerde ekleniyor. Biraz da yumuşak odunsu notalar. Son kısmı da gayet güzel De Bachmakov’un.


Ara ara beni bu kadar mutlu eden parfümlerde olmasa belki de kokulara olan ilgim azalacak. Belki de kalmayacak. Ve bu satırları yazmayı istemeyeceğim. Yani bir insan sevmediği bir şeyi yazmaya ne kadar dayanabilir ki. İşte De Bachmakov, zaman zaman karşıma çıkan ve beni yeni parfümler deneme motivasyonumu arttıran eserlerden birisi. Niche parfüm dünyasında bile çok bilinmeyen hazinelerden bence. Ya da tarzı bana çok uygun olduğu için bu kadar sevdim.

De Bachmakov’un ana eksenini modern, canlı, parlak, lezzetli, tatlı limon-turunçgil ve çiçekler oluşturuyor diyebilirim. Fakat öyle kadın parfümlerindeki gibi yoğun ve pudralı çiçekler gibi değil. Turunçgiller ile çok iyi harmanlanmış. İşte bence bir parfümde çiçek kullanımı böyle olmalı. Öteki türlü bir Robert Piquet – Fracas yada Frederic Malle – Carnal Flower tarzı yoğun çiçek kullanımı bana göre değil.


De Bachmakov bence parlak, pozitif, insanı mutlu eden, yüzüne bir gülümseme yerleştirmesine neden olan çok neşeli bir parfüm. Orta notalarından itibaren Un Jardin Sur Le Nil’e oldukça benzettim. Kimi yorumcular da Terre d’Hermes’e benzetmiş. Evet biraz benziyor. Hatta Terre d’Hermes ile Un Jardin Sur Le Nil’in karışımı gibi bile diyebilirim. Kalite anlamında ise söyleyecek bir sözüm yok. Sadece başlangıcını pek sevmedim.

The Different Company’nin parfümleri ne yazık ki ülkemizde satılmıyor. Fakat denediğim bütün parfümlerini sevdim. Pek öyle ismi fazla ortalarda duyulmasa da benim favori niche markalarımdan birisi olacak gibi görünüyor. Sanırım bu markanın daha fazla parfümünü denemem gerek. Çünkü şimdiye kadar hiçbir parfümü beni hayal kırıklığına uğratmadı.


De Bachmakov’u markanın kurucusu ünlü burun Jean-Claude Ellena’nın kızı Celine Ellena tasarlamış. 35 yaş altı kadın-erkek herkese yakışacaktır. Tam bir ilkbahar-yaz parfümü. Deniz kenarında, yazlık mekanlarda ve günlük kullanım için hararetle öneririm.

Artıları:
+ Orta notalarından itibaren nefis bir kokuya dönüşüyor.
+ Canlı, doğal, parlak, neşeli ve pozitif bir yapısı var.
+ Deneyen bir çok kişinin seveceğini düşünüyorum.

Eksileri:
- Başlangıcını sevmedim.
- Biraz düz çizgide ilerliyor. Başlangıcı dışında çok büyük değişim göstermiyor.

Koku Güzelliği:10/8.5

17 yorum:

  1. Bu markanın sadece tek kokusunu biliyorum o da Rose Poivre. Denediğim en iyi gül kokularından bir bence. Ayrıca haklısın heyecanı olmayınca ilgi azalıyor. Parfüm sektörü sürekli kendini tekrarlıyor artık yeni çıkan kokulara elimi bile uzatmıyorum. Niche sektörü olmasa ne yapılır acaba? Belirli markaları deniyorum. Geçen hafta İzmirde'ydim ve bir sürü isteyip de deneyemediğim parfümü denedim ve aralarından çok beğendiklerim oldu. En kısa zamanda yorumlamak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rose Poivre zaten markanın en popüler parfümü. Bende oldukça sevmiştim. Diğer parfümleri de hiç fena değil The Different Company'nin. Tavsiye ederim.

      Haydaa İzmir'de nerede denedin o kadar parfümü? Yorumlarını bekleriz tabiki :))

      Sil
  2. Merhaba,
    HN Parfüm adında bir blog yazıları olduğu gibi yayınlıyor. Benim yazılarımı da çalmış. Bu da linki
    http://hnparfum.blogspot.com/2012/07/guy-laroche-endash-drakkar-noir-1982.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba lady,

      Sadece o değil başka bir iki blog daha bizim yazıları olduğu gibi kopyalayıp yayınlıyor. Yani çalıyor.

      Pek ciddiye almıyorum garibanları. Başkalarının emeklerini çalarak bu hayat nereye kadar devam edebilir ki?

      İstersen sen google'a şikayet ediver. Muhtemelen inceleyip google o blogları kapatacaktır. Ama hırsıza kilit dayanmaz demişler. Onu kapatır google, hırsız yeni blog açar. İnternet dünyasındaki "fikir hırsızlığı"'na ne yazık ki henüz çözüm bulunabilmiş değil.

      Sil
  3. aaa bu kadarda olmaz. Bir iki tane değil 800 e yakın post. Hayır bu kadarıyla uğraşacağına bir iki birşey yazsaymış. Bence de gerekeni yapılmalı..

    YanıtlaSil
  4. Bu arada parfüm merakı parfümler için sevil, sephoria, tekin acar ilk adreslerim. Daha sonra lush, loccitane, the body shop mağzalarını tekrar keşfettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. monsieur,

      Loccitone epey hakkı yenilmiş bir marka gibi görünüyor bana da. Gayet ilginç parfümleri var anlaşılan. Denemek lazım. Lush'da yeni markalardan birisi sanırım. Ama pek ismi geçmiyor artık forumlarda.

      Bende dün Ankara'ya gittim günübirlik bir iş için. İşimiz bittikten sonra doğru Ankara'daki tek Harvey Nichols'un olduğu Kent Park AVM'ye. Ve tabiki parfüm bölümüne.

      Detaylarını diğer blogumda yazayım bari :))

      Sil
  5. eksilerde yüksek fiyatı kısmı eksik

    YanıtlaSil
  6. Merhaba parfummeraki The different company'nin çoğu parfümü için olumlu yorumlarda bulunmuşsunuz. Ama hiçbiri ilk 10 listenizde yok. Acaba alınmaya çok değer bulmuyor musunuz. Fiyatları gerçekten yüksek o nedenle kör alış yapmaya cesaret edemiyorum. Denemeye çıkmak için de fırsatım olmuyor yoğun bir işteyim o sebeple. Ne dersin kör alış da yapılabilr mi Bois D'iris veya Sel de Vetiver ya da Bachamakov'a? Kolay gelsin cevabını bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Şimdiye kadar denediğim bütün The Different Company parfümleri çok başarılıydı. Bence daha fazla öne çıkması lazım. Ama nedense biraz geri planda kalmış gibi görünüyor marka.

      En sevdiğim listesinde yer almaması, o parfümlerin başarısız yada vasat olduğunu göstermez. Sadece 10 parfümü listeme yazabiliyorum. Eğer en sevdiğim 20 parfüm listesi yapsam, bir çok sevdiğim parfüm oraya rahatlıkla girer.

      Bence yine de denemeden almamak lazım. Çünkü oldukça yüksek fiyatlara satılıyorlar.

      Sil
    2. Harveyde varmı bu parfüm

      Sil
    3. Bildiğim kadarıyla henüz satılmıyor Türkiye'de.

      Sil
  7. sevmedigin o baslangici ne kadar suryor merak ettin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmediğim başlangıç kısmı uzun sürmüyor. Kısa süre sonra uçup gidiyor.

      Sil
  8. The Different Company – De Bachmakov deneme fırsatım oldu biraz pahalı parfum yani 90 ml i 450 tl civarı
    gelelim kokumuza ilk sıktğımda yeşil bir koku fakat uzaktan yakından tanımadığım tanıdık gelen tek şey böyle toz ve kir gibi evet dedim daha sonra kendi kendime bu is gibi isli yeşil bir koku.. yine olmadı dedim bu o aradığım yaz kokusu değil neyse ki biraz zaman geçtikten sonra kokunun çehresi yavaş yavaş değişime başladı ve orta notaları muhteşem bir enerji ile yem yeşil yaprak kokuları fışkırmaya başladı burda hemen aklıma un jardin sur le nil geldi fakat böylece kalmadı biraz da ferah turunçgil eklendi limon gibi ara ara farklı tonda kokularda giriyor devereye ve renk katıyor fakat yardımcı ve tamamlayıcı olan kokuları pek çıkaramadım.. un jardin sur le nilden 2 gömlek daha üstün bana göre ve beni mest etti muhteşem bir koku ve tamam dedim aradığım yaz kokusu bu gerçekten enerji dolu çok ama çok fresh süper bir ferahlık bu kokuyu sıcak bodrum gecelerinde deneyeceğime hiç şüphe yok doğrusu... tam not aldı benden şu ana kadar denediğim en iyi YAZ MEVSİMİ kokusu

    YanıtlaSil
  9. Aynı markanın Oriantel Rouge olanını da yorumlarsanız sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elime geçerse yazmak isterim Oriental Lounge'u.

      Sil