9 Ağustos 2012 Perşembe

Tom Ford – Grey Vetiver (2009)



Tom Ford – Grey Vetiver (2009)  Markanın erkek parfümü.

Valla ne diyeceğimi bilemiyorum. Çünkü genel olarak bana çok bilinen ve popüler markaların parfümlerinin sıkça sorulmasını beklerim. Mesela Calvin Klein, Givenchy, Hugo Boss yada Tommy Hilfiger gibi.

Fakat Tom Ford’un parfümlerinin bu kadar ilgi görmesini şaşırarak izliyorum. Parfüm Merakı blogunda sadece iki tane Tom Ford parfümü incelemesi var. Ve ikisi de uzun zamandır en çok okunanlar listesindeler. Ve markanın bir diğer parfümü Grey Vetiver’de yine çok sorulan ve incelemesi istenen parfümlerin başında geliyordu.

                                                    Markanın kurucusu ve isim babası Tom Ford.

Tom Ford markasının böylesi bir marka bilinirliği olmasında çarpıcı parfümü Black Orchid’in etkisi büyük. Bu çok açık. Bugün inceleyeceğim Grey Vetiver ile Black Orchid farklı kulvarda mücadele ediyorlar. Black Orchid seksi, etkileyici ve ses getiren bir parfümken, Grey Vetiver yumuşak, sakin ve ferah.

Fragrantica’da odunsu-baharatlı olarak sınıflandırılmış. Yoğun baharat kullanımı olmasa da odunsuluk mevcut genel olarak. İlk sıkıldığında aromatik otlar ve turunçgil (muhtemelen greyfurt) kokusu size merhaba diyor. Çok dinamik üst notaları. Harika olmasa da gayet kabul edilebilir.


Orta notalarından itibaren aromatik otlar artık hissedilmez oluyor. Onun yerine ise plastiğimsi bir kabe samanı (vetiver) ortaya çıkıyor. Evet bu andan itibaren hafif bir yapaylık burnunuza geliyor. Fakat çok rahatsız edici değil. Kabe samanına biraz limonsu turunçgil kokusu da eşlik ediyor. Azıcık da kremsi bir tarzı var. Çok yumuşak, ferah ve kendi halinde. Sonlara doğru ise bu turunçgille desteklenmiş yumuşak kabe samanına odunsu notalar ekleniyor. Hala keskin ya da sert değil kokusu. Böylece de tenden ayrılıyor.

Grey Vetiver isminden de anlaşılacağı üzere vetiver temasına sahip. Parfümün ana eksenini kabe samanı, turunçgiller ve odunsu notalar oluşturuyor. Modern, ferah, hafif, kullanımı kolay bir kabe samanı kokusu yapılmak istenmiş anladığım kadarıyla. Bence bu anlamda başarılı olmuşlar. Herkesin sevebileceği gibi basit ve güvenli bir kokusu var. Orta notalarındaki hafif plastiğimsi kokuyu saymazsak kalite anlamında tatmin edici. Ortalama bir parfüm kullanıcısını memnun edecek gibi görünüyor.


İyi de bu arkadaşın hiç mi kötü yönü yok Parfüm Merakı derseniz o konuda da bir şeyler söyleyeyim. Öncelikle kabe samanı merkezli parfümler hakkında düşüncelerimi bir çok okur gayet iyi biliyordur. Onun ışığında Grey Vetiver’i çok sevdiğimi söylemem zor. Nefret de etmedim. Benim için “olsa da olur olmasa da” tadında bir kokuya sahip. Hiçbir zaman Black Orchid gibi şöhretli bir parfüm olamayacak. Bu kesin. Zaten yumuşak, ferah ve sakin yapısı ile hiç de iddialı değil. Bence bir şişesi alınacak kadar özel yada ilginç bir kokusu yok. Tabiki karar yine de sizin.

Grey Vetiver’de  keskin ve sert bir kabe samanı kullanımı yok. Yani böyle bir arayışı olan arkadaşlar hayal kırıklığına uğrayabilir. İyiki de böyle yapmışlar. Grey Vetiver eskinin erkeksi kabe samanı parfümlerine modern bir cevap sanki. Tarz olarak Etat Libre d’Orange – Fat Electrician’ı biraz andırıyor.


Parfümümüz Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Fakat bu EDP çok yoğun ve etrafı kokuya boğan cinste değil. Fark edilirliği tenimde düşük oldu. Kalıcılığı ise gayet iyi.

Grey Vetiver’i Firmenich firması Tom Ford için tasarlamış. Markanın sitesinde erkek parfümü olarak lanse edilmiş. İlkbahar-yaz mevsimi için daha uygun gibi görünüyor.

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil.
+ Modern, ferah ve yumuşak bir kabe samanı parfümü arıyorsanız denemenizde fayda var.
+ Kalıcılığı gayet iyi.

Eksileri:
- Orta notalarından itibaren ortaya çıkan plastiğimsi yapaylık pek olmamış.
- Harika bir parfüm değil. Hele ki ülkemizdeki yüksek fiyatını düşünürsek denemeden almamak iyi bir fikir.
- EDP olmasına rağmen fark edilirliği yüksek olmadı.

Koku Güzelliği:10/5.5

48 yorum:

  1. YSL l'HOMME un ortalarında ortaya çıkan ve tatlı baygınlığı dindiren müthiş güzel bir koku var, sanıyorum kabe samanı. Tamamen sallamasyon konuşmakla beraber, eğer "kabe samanı" denen koku o ise, ben bu Grey Vetiveri sıkmam, yerim :) mutlaka denemem lazım gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Öyle herkesin kullanmaması gereken bir parfüm zzaten o yüzden alın die yırtınmıcam :) Grey Vetiver sırf o temizlik kokan kokusu için bile alınır :) Yeni çıkan Jardin noir seri yorumlarını bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. son erkek parfümü Noir'i yorumlamanı bekliyorum,eminim çok seviceksin.

    YanıtlaSil
  4. bu parfümün yan ürünleri çıkarılmalı,böyle askıda kalıyor sanki parfüm.

    YanıtlaSil
  5. azzaro visite çok benzettim bence parasını haketmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu iş birazda misyon meselesi,10.000 tl ye ayakkabı satan bir ismin parfümü de o oran da kaliteli ve özel oluyor.Yani adam tutarlı davranıyor.Bazı markalar gibi 500 tl ye tişört satıp 100 tl ye parfümünü piyasaya sürmüyor

      Sil
    2. çok reklamını yapma herkes kullanmasın

      Sil
    3. Haklısın. İğrenç bir parfümdür kendileri burnu olan bunu kullanmaz oooh :)

      Sil
    4. yaza almak şart oldu o zaman desene :)

      Sil
  6. puanlama çok acımasız olmuş..avon parfümüne 7-8 veren biri nasıl olurda böylesine üzerinde çalışılmış kalite bir kokuya 5.5 verir mantığım almıyor.kalıcılığı 10 üzerinden 9 farkeilirliği 7-8 koku güzelliği olarakta en az 8 hakeden bir koku bence..senin koku zevkini anlamak pek mümkün değil sayın parfüm merakı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grey Vetiver'in "üzerinde çalışılmış kalite bir koku" olduğu bilgisine nereden vardınız? Yoksa parfüme imza atan Firmenich firmasında mı görev alıyorsunuz? Yok eleştirmek anlamında değil. Merak ettiğimden soruyorum.

      Bende çoğu zaman kendimi anlayamıyorum. Onun için beni anlayamamanız normal.

      Sil
    2. Neresi üzerinde çalışılmış Allah aşkına, limon kolonyasının gelişmiş bir formu.

      Sil
    3. Caniler Grey Vetiver'imi bir an da nasıl da öldürdüler ,yok ettiler :))
      Ya ben deli gibi seviyorum bu parfümü.Mutlu olmak istediğimde açıp kapağını kokluyorum o kadar yani :) Sıcak yaz günlerinde belki biraz fazla kaçabilir ama onun dışında her zaman kullanırım.Beğenmeyene de saygım sonsuz elbette.
      Birde şöyle bir durum var Kozmetik mağazasına girin sıradan bir çok parfümü elinize alın ,size o lüks hissiyatını verebilen ender markaların en başında geliyor bence TF

      Bu arada sıradaki yorumlayacağın TF parfümü hangisi Parfüm Merakı

      Sil
    4. grey vetiver gerçektende kokladıkça mutluluk veren bir parfüm.Bu parfümü bende çok seviyorum ama herkezin gerçek anlamda anlayacağı bir parfüm değil biraz ya sev yada nefret et tarzı bir kokusu var.Üzerinde çalışılmış bir parfüm vetiver esansı elde edilirken yeni bir teknik kullanıldı bu parfümde

      Sil
    5. Evet katılıyorum sev-terket parfümü olduğuna.Üretimi hakkında net bir bilgim olmadığı için ahkam kesmek istemem ama resmi açıklamasın da '' İlk defa kullanılan yeni bir teknikle çok saf halde hazırlanan vetiver '' şeklinde bahsediliyor.
      Bende kimya lisans öğrencisiyim merak ettim ilk defa kullanılan yeni yöntemi.

      Birde şu açıdan bakıyorum belki biraz taraflı bir bakış açım var ; ''Tom Ford gibi mükemmelliyetçi bir adamın onayından geçen bir parfümün mutlaka bir esprisi vardır'' diye düşünüyorum

      Sil
    6. ''İlk defa kullanılan yeni bir teknikle çok saf halde hazırlanan vetiver''

      Bunlar markaların pazarlama kokan cümleleri bence murrjm :) Keşke eski teknikle üretilmiş vetiver kullansalarmış. Muhtemelen çok daha güzel kokardı Grey Vetiver.

      Sil
    7. Belki de kim bilir :)

      Sırada ki TF hangisi acaba PM

      Sil
    8. murrjm sendeki bu Tom Ford parfümlerine olan ilgiyi takdir ediyorum :)

      Sıradaki Tom Ford belki de markanın en bilinen erkek parfümlerinden birisi olacak. Fakat özel seriden değil.

      Sil
    9. Extreme Extreme Extreme
      Umarım çok beğenirsin.

      Bende anlayamıyorum bende ki TF merakını. Hatta yakında TF Merakı diye blog açıp sana rakip olabilirim :)

      Sil
    10. üzerinde çalışılmış konusunda seninle hem fikirim.gayet elegant kokan bir parfüm bencede 10/9...

      Sil
  7. İşte bu parfümü koca bir şişe kullanmış birisinden fikir verebilecek bir kaç bilgi dostlar. Üstada saygım bu yazıyı okuyunca bir kez daha arttı. Derdimi o kadar da güzel anlatmış ki aslında. Arkadaş 250 lira para verdim şu parfüme, bi Allahın kulu da; ya parfümün güzelmiş, ya ne kokuyo senden? ya da maskülensin adamım demedi :) Farkedilirlik yerlerde. Ancak koku çok elegant ve kaliteli. Problemlerin büyüğü başladığı gibi giden ve kalıcılığı 1-2 saat arası devam eden yapısı. Yani şişesi 30 lira olsa alıp fısır fısır sıkın. Ama çok pahalı ve parasını hak etmeyen bir parfüm grey vetiver. Ayrıca yapaylık barındırdığı doğrudur, fakat kısa sürüyor yapaylık, devamında koku kalmıyor tende :) Özetle yazık paranıza gidin bilindik bişeyler alın kullanın kış aylarında.. Teşekkürler ve saygılar üstadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 500tl verdiğim parfümde almadım daha o yorumu :-) üstüne üstlük sinek ilacı gibi dendi :-) (Amouage Lyric Man)

      Sil
    2. Utku Canik ( sahibinden de "mizansen35" nickli arkadaş ), lyric man i sahibinden üzerinde parfüm satan sinan kaptandan almadın mı? sinan kaptan amouage leri 350tl den veriyor, sen nasıl 500tl ye almışsın hayret doğrusu. Yoksa 350 ye alıp sonra da memnun kalıp 150tl de mutluluk parasımı veridin sinankaptana

      Sil
  8. Parfüm merakı bu parfüm kışlık diye biliyorum..Doğru mudur? Çünkü yukarıda siz ilkbahar yaz demişsiniz...Galiba uçup gider bu sıcak havada..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grey Vetiver bence dört mevsim kullanılabilir. Ama öyle kışlık bir parfüm dersem yanlış olur. İlkbahar-yaz kullanımında daha iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum.

      Sil
  9. Parfüm zaten kalıcı degil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfüm son derece kalıcı. Sabah sıkıyorum. Gece yatağa giderken bile kokusu orada. Ama kesinlikle fark edilir değil.

      Sil
    2. tişörte sıkıyorum ertesi gün dolap kokuyor.sizinkiler sahte diyip sıyrılayım işin içinden :)

      Sil
    3. Utku haklısın panpa ama tenden tene değişiyo.bence murj intense almış :)
      Bende de kalıcılık sıfır oldu..Farkedilirlikse ben bile farketmedim..tavsiyem guerlain vetiver..demi Utku kardeş :))

      Sil
    4. Grey vetiverin intense imi var yav :-) vetiverde guerlain vetiver şah bence tabi :-)

      Sil
    5. Tom Ford'un hiç bir parfümün de diğer piyasa markalar gibi normal versiyonu ardından intense çıkmaz :) For Men dışında . For Men Extreme var ama o da zaten For Men'in yoğun hali değil başlı başına ayrı bir parfüm . Grey Vetiver'in yan ürünleri çıksa hayır demem işte

      Sil
    6. Zaten hiç bir serisinde intense yok, gerekte yok.ondan şaşırdım. Tf nin sadecd tf men de yan ürünldri var diye biliyorum.o da zaten en basit kokusu. Murrjm kızacak bana :-)

      Sil
    7. Utku cezalısın bundan sonra TF Men'e elini sürmek yok :) . Şaka bir yana evet içlerinde en sönük kalan for men diyebilirim bende ama yine de güzel . Bir ara Black Orchid'in banyo serisi de vardı yurtdışında hala satışı var sanırım (vücut yağı,sabunu,hatta saç parfümü ) White Patchouli ve Violet Blonde'un sadece vücut kremi var .

      Sil
    8. Dostlar ben intense diye şaka yapmıştım ama olay büyüdü :) Tom Ford aradı az önce abi dedi iyi fikirmiş çıkarıyoruz Grey Vetiver İntense :)

      Sil
    9. İyi olurdu aslında. Kalıcılık olsa fena parfüm deği. Ama ben parma panera diyorum. Dimi amokachi :-)

      Sil
    10. Beni de Elca Kozmetik aradı TR'ye gelmicekmiş intense :)

      Sil
    11. İntense gelir isterse :-)

      Sil
    12. Aynen Utku..Bu arada Bu Acqua Di Parma'nın Sicilya versiyonuna bildiğin Viski karıştırmışlar..Çok farklı bir parfüm..içeriği zengin ama karışımı iyi oturmuş..Başarılı..Tabi Acqua Di parma olduğu için kalıcılık yerlerde :))

      Sil
    13. Acqua di parma ve creedin çok iyi kokuları var ama evet. Kalıcılık ayaklar altında :-) o kadar para veriyosun ama aç kaliyosun :-)

      Sil
    14. Di panarea biraz benim hatam gibi oldu ama ne yapalım al ver ekonomiye can ver Utku kardeş :))

      Sil
    15. Bende sana uydum:-D neyse ki robert Piguet Bandit le kurtardim işi :-)

      Sil
  10. bu parfümün bence enbüyük handikapı kokusunun baştan sona degişmemesi bununla blue chaneli dönüşümlü kullanınca iyi sonuç veriyor.

    YanıtlaSil
  11. Vetiver içeren parfümleri sevenler eminim Grey Vetiver i de seveceklerdir. Günlük kullanıma son derece uygun temiz ve fresh bir his veriyor, markanın da görsellerinde kullandığı gibi modern ve görece resmi giyinmeyi seven 25 yaş üstü kişilere daha uygun. Kokuyu beğenmeme rağmen, monoton olduğu yorumuna katılıyorum. Ayrıca EDP olmasının hakkını veremiyor, kalıcılık olarak pek memnun olmadığımı söylemeliyim.

    YanıtlaSil
  12. daha dün t.acardan aldı parfümü 1 yıldırda merak ediyordum,hayal kırıklıgına ugradım,5 para etmez,ıceberg in dolma ucuz kokusunun tıpkısı,merak edenlere tavsiyem parfümü sıkın yarım saat sonra karar verin

    YanıtlaSil
  13. vetivere giris babinda surdirek kullanilir. zor bir koku degil. chic bir parfum. bende gayet kalici oldu. yalniz yazarin dedigi o plastigimsi tadi bazen ben de aliyorum ve hoslanmiyorum. GV cok degisim gostermiyor ama ben bu tarz duzgider kokulari seviyorum. kaliciligi da gayet iyi. 7-8 puan gideri var. hele hele 5 para etmez oldugunu asla dusunmuyorum. evet modaya pek uygun degil vetiverler. genel begeniye de uymayabilir ama ben bunu kullanmam demek baska, bu berbat bir sey demek baska. yanlis anlasilmasin boyle elestirilere cevap veriyor gibi olsam da yorumlarinizi severek okudum :) sadece, hayir bu kotu bir parfum degil demek istiyorum kendi adima. piyasada tonla kotu parfum var. hatta bazisinin ustunde direk -suclu yaziyor :D simdi onlar varken GV prens olur. basta yazar olmak uzere herkese selamlar

    YanıtlaSil
  14. Şu parfüme verdiğim paraya resmen acıyorum :(

    YanıtlaSil
  15. Grey Vetiver başarılı bir parfüm. 3. şişesini kullanıyorum. İlk defa bir parfümü 3 şişe devam ettirdim. Kokusu hafif ve çok keyifli. Kalıcılığı da gayet iyi. Ortalığı kokuya boğan ağır parfüm sevenlere gelmez.

    YanıtlaSil
  16. TF dun Grey Vetiverinden hoşlananlardanım. Kabe samanına bayıldım (en azından burnum rahatlıyor) öyle bir aşkki kışlık kullanıma uygun (biraz yoğun ve kalıcı) versiyonu varsa hemen almak isterim. Bilen varmı?

    YanıtlaSil