13 Ekim 2012 Cumartesi

Carolina Herrera – 212 Sexy Men (2006)



Carolina Herrera – 212 Sexy Men (2006)  Markanın popüler erkek parfümü.

Parfüm Merakı: Ah o moda dergileri yok mu? Bütün suç onların.
Parfüm Merakı okuyucusu: Niye ki Parfüm Merakı. Ne yapmışlar?
Parfüm Merakı: Her şeyin en,en, en bilmem bir şeylerini yayınlıyorlar ya oradan diyorum. En iyi buluşma mekanları, partnerini çıldırtmanın en iyi 10 yolu (bir insan neden partnerini çıldırtmak istesin onu da anlayamadım ya :)), en iyi espresso içilecek yerler. Köpeğinizi gezdireceğiniz en iyi parklar ve daha onlarcası.

İşin şakası bir tarafa, son yıllarda “trend” olayı almış başını gidiyor. Modadan sinemaya, eğlence mekanlarından müziğe kadar her şeyin en trend olanına meyil etme durumu sanırım günümüz insanının açmazlarından olsa gerek. Hele ki değerli kadınlarımız bu trendlere uyma işinin biraz suyunu çıkarmaya da meraklılar. Bir ayakkabı moda olmasın. Amanın. Her üç kadının iki buçuğunda o ayakkabı. Hatırlarsanız bir aralar Puma’nın siyah boksör ayakkabıları gibi bir modeli çıkmıştı. Herkes de ondan oluvermişti bir hafta içinde. Tabiki üç ay sonra modası geçince canım kardeşlerimiz olan “apaçilerin” ayaklarını süslemeye başladı bu sefer.

Yahu Parfüm Merakı şu “Ugg” modasını da ıskalama dediğinizi duyar gibiyim. Hani şu ayı patisine benzeyen bol tüylü botlar. Ve modası geçince aynı hızla yok olup gidiyorlar. En ilginci de o. E şimdi moda diye aldın ayakkabıyı. Üç kere giydin. Modası birden geçiverdi. Daha yepyeni. Ne yapıyorlar öyle durumlarda merak ediyorum. Hani şehirlerimizde geri dönüşüm kutuları var. Öyle bir şey yapılabilir bu tür modası geçmiş yepyeni kıyafetler ve diğer bilumum şeyler için. Modası geçen ayakkabı ya da ojeyi at “Moda Dönüşüm Kutusu”na. Sevgili okuyucular görüyorsunuz fikir var ama uygulama yok.

Madem trendler ve moda hayatımızın bu kadar içinde. O zaman bizde ilgi ve sevgi alanımız olan parfümlere bakalım kısaca. Özellikle 1990’lı yılların ortalarından itibaren sanırım parfüm trendleri de değişmeye başladı. Belki de dünyadaki “gurme turizminin” de artmasıyla parfümlerde yiyecekler gibi kokabilir fikri öne çıktı. Ama yiyecek derken hünkar beğendi ya da zeytinyağlı enginar değil tabiki. Ağırlık tatlı yiyeceklerden yana oldu. Çikolata, süt, kahve, karamel, kakao, gofret, kek, pasta vb. gibi besinlerin kokuları parfümlere uyarlanmaya başlandı. Bu akımın kuşkusuz ilk ve en önemli parfümleri Thierry Mugler’den geldi. Çok kısa arayla çıkan A Men (Angel Men) ve Angel parfümleri parfüm dünyasında küçük çaplı bir sarsıntı yarattı diyebiliriz. Çikolata ile silhatı (paçuli) birleştiren bu iki parfüm ilk çıktıkları andan itibaren büyük ses getirdi. Özellikle kadın versiyonu olan Angel şimdiden “kült parfümler” listesine adını yazdırmış gibi görünüyor.


Parfüm trendlerindeki bu radikal değişim, normal olarak diğer markaları da etkiledi. Ve bir çok parfüm üreticisi yönünü tatlı kokan (şekerli bile diyebiliriz), karamelize, çikolatamsı, vanilyalı aromalara çevirdi. Yani rekabet artık burada. Ve bu rekabet bir çok yeni ve birbirini andıran parfümün ortaya çıkmasıyla devam ediyor. Tabiki markalarda bu pazardan en büyük payı kapmanın peşindeler.

Bu konudan sanırım daha önce de bahsetmiştim. Çünkü önemli bir yanı var. Adeta parfüm endüstrisinin seyrini değiştiren bir durum diyebilirim. Fakat niche markalar nispeten popüler markalara göre daha özgür olduklarından farklı yorumlara yer veriyorlar. Ama gördüğüm kadarıyla önümüzdeki yıllarda bu tip gourmand denilen parfümler ağırlıklı olarak görülecek. Arada çıkacak farklı istisnalara da muhakkak şahit olacağız.
 

Yabancıların gourmand dedikleri parfümlerden birisi ile karşınızdayım. Başarılı modacı Carolina Herrera’nın büyük iş yapan parfümü 212 ülkemizde de çok kullanılıyordu. Hala da oldukça seveni olduğunu düşünüyorum. 2006 yılında ise sanırım 212 isminin gücünü kullanarak yeni bir parfüm çıkardılar. 212 Sexy Men, abisi 212 Men’e hiç benzemiyor dersem yanlış olmaz. Yani tamamen farklı tarzdalar. Kendi sitelerinde parfümlerini “ferah fujer” olarak sınıflandırmışlar. Ve şöyle bir pazarlama yazısına imza atmışlar:

“Seksi, gizemli, erkeksi... 212 Sexy Men, mandalina ve bergamotla belirginleştirilmiş enerjik bir tazeliğin kombinasyonu. Kakuleyle harmanlanmış biber ve çiçeklerin taç yapraklarına ait notalar zarif ve baharatlı bir çekicilik yaratıyor. Vanilya ve miskle harmanlanmış odunsu alt notalarla da erkeksilik dışa vuruluyor. Şişenin kapanışı ve açılışı, patlıcanın ve koyu pembe tonlarının duyusal karakterini tamamlayan güç, dayanıklılık ve kalite duygusu veriyor.”


Resmi tanıtım cümlelerini bir kenara bırakalım ve kokumuza geçelim. İlk sıktığımda kremsi ve biraz vanilyamsı turunçgil beni karşıladı. Açıklanan notalarında mandalina var. Evet muhtemelen hafif tatlı bir mandalina olmalı bu koku. Bana nedense Paco Rabanne – 1 Million’ı hatırlattı. Yani son zamanlarda bolca duymaya alıştığım bir koku. Üst notaları fena değil. Orta notalarına geçildiğinde doğal olarak turunçgiller geri plana düşüyor. Ve ortaya tatlımsı baharatlar, biraz vanilya ve amber geçiyor. Baharat derken tarçın, kakule ve biber olabilir. Bu kısım parfümün en sevmediğim yeri diyebilirim. Normalde sevmem gereken orta notalar oldukça yapay kokuyor. Hatta biraz baş ağrısı bile yaptı her seferinde. Alt notalarına gelindiğinde vanilya daha baskın hale geliyor. Kremsi vanilyaya bu sefer de yumuşak tatlımsı odunsu notalar ekleniyor. Alt notalar daha tahammül edilebilir. Ama hala çok sevdiğimi söyleyemem. Yani özetle, tatlı turuçgiller (ağırlık portakal-mandalina), tatlı baharatlar (tarçın, kakule ve biber), vanilya, amber ve odunsu notalar. İşte 212 Sexy Men.

Kısa bir düşünme sürecinden sonra 212 Sexy Men’i onlarca yeni, popüler parfüme benzetebilirim. Sanki hepsinden birer parça araklamış ve ortaya geniş kitlelerin sevebileceği, yüksek satış rakamlarına ulaşabilecek, kadınların hoşuna gidebilecek bir parfüm meydana getirilmeye çalışılmış. Fakat sanırım artık kantarın topuzu kaçmaya başlıyor. Çünkü her marka birbirinin aynısı tatlı, baharatlı, vanilyalı, gourmand tarzında parfümler piyasaya sürmeye başladı. Ne yazık ki kalite ise giderek düşüyor. Ve ben sıkılmaya başladım.



212 Sex Men’i uzun uzun anlatmaya gerek yok. Yves Saint Laurent – Body Kouros ve La Nuit de L’Homme, Jean Paul Gaultier – Le Male, Rochas Men, Bond No.9 – New Haarlem, Lanvin – Arege Pour Homme, Gucci – Envy For Men, Paco Rabanne – 1 Million, Guerlain – L’Instant de Guerlain Pour Homme ve aklıma gelmeyen onlarca örnek daha. Emin olun 212 Sexy Men bu parfümlerden çok farklı değil. Genel olarak birbirinin aynı kokmaya başlayan tatlı, baharatlı vanilyalı parfümler kervanına katılmış bulunuyor.

212 Sexy Men, yaşı çok genç erkeklerin piyasa yapmak için kullanacakları bir parfümden daha fazlasını vaat etmiyor. Hiçbir yeni tarafı yok. Piyasada onlarca aynı kokan parfümün bir başka tekrarı olarak karşımıza çıkıyor. Hatta biraz ucuz kokan açık parfümlere de benzettim.


Sıcak, vanilyalı, baharatlı, yapay, vasat bir kokuya sahip. Kimi kullanıcılar Le Male’ye benzetmişler. Fakat ben aralarında çok büyük benzerlikler görmedim. Keşke Le Male’ye benzeseymiş. Bence La Nuit de L’Homme, Body Kouros ve Le Male’yi birleştirin. Alın size 212 Sexy Men. Daha ne diyeyim bilmiyorum ki. Hatta başka bir şeyler söylemeye gerek yok. Benim için kesin bir hayal kırıklığı. Denemeden almayın derim. Çünkü bu tarzın çok daha iyi seçenekleri mevcut.

Luca Turin 212 Sexy Men’i miskli oryantal olarak sınıflandırmış. Ve en düşük notu olan beş üzerinden bir vermiş. Sanırım yine Luca Turin ile hem fikiriz bu konuda. Haa yok ben onun kadar acımasız olmaz ve beş üzerinden en fazla iki yıldız verirdim. Daha fazlası ise mümkün değil.


Parfümün tasarımını ünlü burunlardan Alberto Morillas ile Rosendo Mateu yapmışlar. Morillas üstada yakışıyor mu böyle bir parfüm şimdi hıı?

15-25 yaş arası erkeklerin kullanımına daha uygun gibi görünüyor. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak gerek. Sıcak havalarda boğucu olabilir.

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil
+ Kızların hoşuna gidebilecek bir tarafı olabilir.

Eksileri:
- Orta notalarını sevmedim.
- Genel olarak yapaylık rahatsız ediyor.
- Vasat kelimesinin karşılığı adeta.

Koku Güzelliği:10/5

37 yorum:

  1. Beklediğim oranda bir puandı:)) yine sen biraz cömertsin parfüm merakı ben 4 puan veriyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 ile 5 puan arası normal bu parfüm için. Gerisi çok :))

      Carolina Herrera nasıl bu kadar vasat parfüme imza atmış anlayamadım.

      Sil
  2. merhaba yeni bir parfum arıyorum ama kriterlerimde bulamadım belki siz yardımcı olabilirsiniz. odunsu baharatlı erkeksi ve seksi bir koku arıyorum farkedilirlik ve kalıcık 8-9 gibi olursada cok memnun olurum aklınıza birşey geliyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Ben çok beğenmesem de Lancome - Hypnose for men'e bakabilirsin.

      Sil
    2. teşekür ederim, ama bende pek beğenmedim yinede saolun :)

      Sil
    3. kenzo kullan moruk

      Sil
    4. kemal odunsu baharatlı olarak Tom ford Noir , Viktor&Rolf Spicebomb'a bakabilirsin.Kış bitmeden dene Noir'i

      Sil
  3. Bence çok başarısız ve kalitesiz bir parfüm bu 212 sexy men. Parasını kesinlikle hak etmiyor, marketlerde satılan caldion ve adidaslar bile bundan iyidir. Asla adına bakıp, sıktığınızda hatunlar bayılacak sanmayın ve mutlaka denemeden almayın derim.

    YanıtlaSil
  4. parfüm merakı merhabalar, Serge Lutens – Fille en Aiguilles tarzı çam,reçine,tütsü kokan ama boyner tekin acar gibi yerlerde bulunulabilen koku önerisi isteyebilir miyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fille en Aiguilles öyle sıradan bir parfüm değil. Onun için örneğine rastlamak zor. Ana akım markalardan hiç ona benzer bir parfüm hatırlamıyorum.

      Sil
    2. teşekkür ederim yanıtınız için

      Sil
    3. kesinlikle jagler kullann. farkı görüceksin

      Sil
  5. 1 senedir kullanıyorum 212 vip ile beraber. ikisi de çok güzel kokular. tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  6. bir bayan olarak söyleyebilirimki feminen bir koku... kadınların kullanımına daha uygun... gibi geldi bana

    YanıtlaSil
  7. Sevgili PARFÜM MERAKI! Sayende 212 SEXY MAN ile müşerref oldum..yüksek dozajlama ile de denedim..%100 sana katılıyorum ve vasat olduğuna şahitlik ediyorum:))gereksiz koku yapmış CH bence..

    YanıtlaSil
  8. bu arada 212 SEXY i yüksek dozajlama yaptığım gün yani dün,atkıma tek fıs Dıor.H.I sıktım ve gün boyu SEXY hiç kafasını kaldıramadı D.H.I hep vardı ve SEXY i sildi:))sexy hiç yoktu..bu kadar da zayık koku..heberiniz ola..

    YanıtlaSil
  9. Mrb. 212 vip man ve vakko v de vakko parfümlerini de yorumlar misiniz? Ikisi de çok satan parfumlerden.

    YanıtlaSil
  10. Parfum Meraki ustad, Carolina Herrera 212 Men in normal versiyonunu kullandin mi? Bunu da yorumlarsan sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 212 Men'i kullanmadım. Fakat kullanan bir arkadaşım vardı. Her gün öyle çok sıkardı ki kullanmış kadar olurdum.

      Hoş, çiçeksi, pozitif, canlı bir parfüm. İlkbahar-yaz ayları için ideal. Fakat hafiften yapaylık hissediliyordu. Birde biraz fazla genç işi gelmişti bana.

      Sil
    2. Tesekkurler.. 212 Vip Men hakkinda bilgin var mi ustad? Yaz ayi icin favori parfumun hangisidir?

      Sil
    3. 212 Vip ile vakit kaybetme truly. Daha esaslı parfümlere bak. Yaz için şu anki favorim Hermes - Un Jardin Sur Le Nil.

      Sil
  11. yaz kullanımına uygun bir parfüm önerisi yapabilir misiniz lütfen acil? özellikle vanilyalı parfümler var mı yaz için?teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Verdiğin birsürü örnek parfümlerin içine Envy i koymasaydın iyiydi bence:)

    YanıtlaSil
  13. 212 men ve sexy men kullandim vip kaldi ama terretdutum var 25 yasina 1 hafta kaldi vip alsam yasima gider mi ? Hali hazirda versace eros kullaniyorum aklimda vip var fakat bazi arkadaslar armani c ultimate al daha oturakli diyor sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Armaniyi geç. Vip uygundur

      Sil
    2. Utku bey 212 vip ile one million arasi benzerlik var mi ? One million kullaniyorum fakat vip hosuma gitti :) only brave tattoo denedim ykm den biraz tatli geldi 2 saat sonra basim agridi :)

      Sil
    3. Alakaları bile yok. Bi kere vip de votka var.. turunç yok

      Sil
  14. popüler olana ne kadar düşmansınız öyle

    YanıtlaSil
  15. bu parfüm hakkinda söylemis oldugunuz vasat kelimesi ile tamamen sacmaladiginizi düsünüyorum. cünkü baska bir aciklamasi olamaz bunun. tamam kokusu banada ilk basta pek iyi gelmedi ama parti veya tanisma ortamlarinda gidebilecek en iyi gece parfümlerinden ayrica kaliciligi ve farkedirligide gayet güzel. özellikle kizlar bayiliyor bu parfüme.. geceleri isvec sokaklarinda gezerken tanimadigim bayanlar tarafindan kac kez durduruldugumu ben bile hatirlamiyorum. hatta kullandigim parfümler arasinda bayanlar tarafindan en cok övgüyü alan bu parfümdü diye rahatlikla söyleyebilirim. koku güzel degil veya sana güzel gelmemistir ama her zaman buna bakmayacaksin icraata da bakacaksin biraz.. sonucta parfümü kendimiz icin degil diger insanlarin begenmesi ve farketmesi icin aliyoruz dimi :))

    YanıtlaSil
  16. Yapay bir koku ancak 15-30 yaş arasında deneyenlerin çoğunun beğenebileceği ve gece kullanımına uygun bir parfüm. Tecrübeyle sabittir, kızlar bu kokuyu çok seviyor...

    YanıtlaSil
  17. Merhaba. Sizce bu parfümde herhangi bir kadınsılık var mı? İlerleyen zamanlarda sanki pudra kokusu aldım biraz . Ayrıca Le Male'ye benzetmişsiniz o parfümde bariz feminenlik vardı, ayrıca reklamı gay ikonlarından geçilmiyordu. Pudramsı koku ve yazdığım diğer sebeplerden dolayı sıkmaya çekiniyorum biraz. Fikrinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Abartılı kadınsılık yok ama pudramsı his biraz var. Le Male'de feminenlik olduğunu düşünmüyorum. Bence nefis bir vanilya parfümü. Reklamı nasıl olursa olsun.

      Sil
  18. Merhabalar. Yazınızda ürünün son dönem tipik çok satma odaklı parfümlere benzediğini belirten bir not düşmüşsünüz yukarıda. Ancak bu listedeki tüm parfümleri anlayabilmekle beraber, nasıl Gucci - Envy for men gibi bir parfümü bestseller ve herkesin bayıldığı ama klişe parfümler klansmanına dahil edebiliyorsunuz anlayabilmiş değilim. Yazılarınızı bir süredir takip ediyorum ve bazı markalara karşı gerçekten tuhaf bir ön yargınız olduğunu hissediyorum.

    YanıtlaSil
  19. Bugün işim sebebiyle Kocaeli'den , İstanbul Kurtuluş'a gidip geldim 250km civarı. Sabah geçen hafta aldığım kokularla beraber bir kaç tane deneme amaçlı 2ml verilen testerlardan 212 vip men'i denedim. Koku tam bir fiyasko. One million'ı çakması amacıyla yapılmış sanki. Müthiş derecede elbiseye yapışıyor. Kalıcılık olsun da nasıl kokarsam kokayım diyenler; şuana kadar gördüğüm en kalıcı koku bu, artık midenizi bulandıracak kadar kesilmeyen hissiyat derecesine sahip olacaksanız. Biraz nefes alayım diye baskın kokulardan black orchid sıktım arabada. Onu bile bastırdı. Abarttığımı düşünenler lütfen 212 VIP MEN'i bir parfümeride tene değil üzerinize 3-4 fıs sıkın. Hak vereceksiniz.

    YanıtlaSil
  20. merhaba
    agua armanı ,ıssıy mıyakı parfumlerı fresh tarz oldugunu dusundugum için kullandım.bana tavsiye edebileceginiz fresh tarzı parfüm veya kokular varmı ?

    YanıtlaSil
  21. Parfumle fazla alakali degilm. Sizce gelmis gecmis en iyi 10 parfun hangisi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki böyle bir liste hazırlamış değilim.

      Sil