20 Ekim 2012 Cumartesi

Joop – Nightflight (1992)



Joop – Nightflight (1992)  Markanın pek popüler olmayan erkek parfümü.

Hah bir de bu çıktı. Pişkin hırsızlar. Hani Türkçemizin güzel deyimlerinden birisi “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” der. Aynen öyle. Biraz alttan alıp efendilik edecek olsan hemen tepene çıkacaklar. Hatta seni hırsız ilan ediverecekler.

Bu pişkin insan formu uzun zamandır aramızda mıydı yoksa son yıllarda gizlendikleri deliklerinden mi çıktılar emin değilim. Utanmazlık ve onursuzluk başarı mı kabul ediliyor artık bu ülkede. Ne oluyor bu ülke insanına anlamıyorum.

Blogumu uzun zamandır takip edenler, benim ve daha başka blog yazarı arkadaşların yazılarını aynen kopyalayıp, bir de o sitelere reklam alıp para kazanmaya çalışanların farkındadır. Valla bravo. Bir biri ardına mantar gibi türeyen bu siteler yazılarımızı aynen kopyalayıp, kendi siteleri gibi rahat davranıyor bir de. Pişkinliğinde, utanmazlığında bir sınırı olması lazım. Sanırım bu ülkede her türlü manevi değer büyük bir erozyon geçiriyor. Ve ülke insanı da bu çürümüşlüğün kurbanı oluyor. Saygı imiş, değer vermekmiş. İzin almakmış. Pehh. Neredeyse bunları hatırlatanları enayi yerine koyacaklar.

Geçenlerde bu sitelerden birisini yakaladım. Hem de alışveriş sitesi. Blog diye bir sayfa açmış. Ve sürprizzz. Benim yazıların aynısı hatta resimlerde dahil bu alışveriş sitesinin sayfasında. Tabiki hemen iletişime geçtim ve blogu kapattırdım. Zaten bir daha öyle bir şey yapmaya kalkarsa buradan ve Facebook sayfamdan teşhir edeceğim bu siteyi. İşin komik tarafı bir de bana akıl öğretiyor. “E sende ters tıklayınca kopyalanamayan script’ler kullansaydın” demez mi! “Peki sen önce önüne gelen siteden yazı araklamasan nasıl olur” da dahil bir çok şey söyledim. Sanırım anlamıştır. Neyse artık beklemedeyim.

Evet içimde kalmasın diyerekten sizinle yaşadığım hadiseyi paylaşayım dedim. Tabiki bu fikir hırsızlığı olayının inceleyeceğim parfüm ile bir ilgisi yok. Alman moda endüstrisinin gururlarından olan Joop markası artık ikonik hale gelmiş ünlü parfümü Joop Homme ile zaten uzun yıllardır en çok satılan eserlerden birisine sahip. Bakalım denediğim üçüncü Joop parfümü bana neler hissettirecek. Çünkü diğer ikisini pek beğenmemiştim.

Nightflight markanın çok popüler bir parfümü değil. Jump ve Go gibi öne çıkmadı hiçbir zaman. Geri planda kaldı nedense. Marka ilk parfümünü 1987 yılında piyasaya sürmüş. İki yıl sonra da meşhur Joop Homme gelmiş. 1992 tarihinde ise Nightflight piyasaya sürülmüş. Yani üzerinden 20 yıl geçmiş bir parfüm var karşımızda.


Joop – Nightflight, kimilerine göre oryantal, kimilerine göre çiçeksi, kimilerine göre aromatik fujer. Madem öyle bende bir fikirde bulunayım. Akuatik-çiçeksi-odunsu diyorum. Hadi bakalım.

Elimdeki 10 ml.lik decant şişenin içinden, üzerime püsküren sıvı ilk anda biraz geri çekilmeme neden oluyor. “İyiki sadece tek fıs sıkmışım” diye düşünüyorum. Çünkü çok yoğun ve güçlü bir açılışa sahip. İki ana öğe var başlangıçta. Buruk ve biraz eski kokan turunçgiller (muhtemelen bergamot-limon) ve lavanta. Ortaya çok ferah bir koku çıkmış. Daha ilk sıktığımda bu kokuyu nereden hatırlıyorum diye düşünmeye başladım. Hani arabalarda kullanılan ve benzinliklerde satılan ucuz, renkli kolonyalar vardır. Bende de olduğu için biliyorum o kolonyalardan. İşte onları andırıyor. Pek sevdiğimi söyleyemem.

Orta notalara gelindiğinde ana eksen çok değişmiyor. Yeşil kokan ferah lavana-bergamot biraz geri plana geçiyor. Ortaya erkeksi meyveler (ananas-portakal olabilir) ve ferah baharatlar size merhaba diyor. Hala başlangıçtaki gibi yeşil ve ferah kokuyor. Son kısımda ise kokusu daha da güzelleşiyor. Yumuşak odunsu notalar biraz amber ve sandal ağacı ekleniyor. Alt notaları hem daha sakin hem de daha etkileyici.


Nightflight’ın genel bir karakterini çizeyim önce. Bence başından sonuna yeşil, akuatik, ferah ve çiçeksi. Buradaki çiçekler gayet erkeksi. Muhtemelen lavanta ana oyuncu çiçek anlamında. Ama güçlü bir akuatik yönü de var. Tamam bir Kenzo Pour Homme değil. Ama ilginç şekilde deniz kenarında dolaşıyor hissini verebiliyor zaman zaman. Hatta ufaktan sabunsuluk bile mevcut. Yani görüleceği üzere on parmağında on marifet var. Hepsinden birer parça alıp harmanlayan bir yapıya sahip. Bu tür fazlaca yeşil kokularla aram olmasa da ilginç bir etkisi var. Genel olarak ortalama bir eski tarz akuatik koku olarak görüyorum Nightflight’ı.

Kullanan bir çok kişi Davidoff’un meşhur parfümü Cool Water’a benzetmiş. Evet bence de andırıyor. Fakat ondan daha çiçeksi. Daha yoğun, dolgun ve kalıcılığı yüksek. Zaten denediğim Joop parfümlerinin kalıcılık yönünden hiçbir sıkıntıları olmuyor. Ki söz konusu olan ferah bir yaz parfümü.

Peki harika mı? Ya da bir şişesini almaya değer mi? İşte biraz derine inelim o zaman. Çünkü Nightflight, 1990’ların başında piyasaya çıkarılmış. Yani yirmi yaşını kutluyor bu sene. Onun için de kokusu çok modern değil dersem yanlış olmaz. Biraz Cool Water tarzı eski ve olgun havası var. Yani çok genç arkadaşlar özellikle başlangıcını beğenmeyebilirler. Biraz yaş istiyor sanki. Unutmadan söyleyeyim. Oldukça erkeksi bir tarzı var. Sanki maço bir erkeğin yaz kolonyası olmaya aday. Belki de güçlü ve baskın kokusu böyle düşünmemi sağlıyor. Bu anlamda da günümüzün modern erkek parfümlerinden ayrılıyor.


Bu parfüm neye benziyor derken aklıma geliyor. Bleu de Chanel’e biraz benzettim genel halini. Fakat Chanel daha kalitesiz, tek düze ve kolonyamsı kokarken, Nightflight daha olgun, derin ve ilginç. Kalite anlamında da daha iyi. Zaten şişesinin mavi olması onun adeta ferah bir akuatik olduğunu müjdeliyor.   

 Nightflight bir baş yapıt değil. Ama döneminin özelliklerini bize sunan bir arkadaş. Eski kafa bir akuatik adeta. Başlangıcı biraz kabul etmesi zor geldi bana. Orta notalara doğru daha tahammül edilebilir. Sanki temizlik hissi veren bir tarafı da var. Belki de sabunsu yanı böyle bir imaj çizmesini sağlıyor. Bence denemeden almayın. Küçük bir not düşeyim. Nightflight’ın üretiminin sonlandırıldığına dair dolaşan söylentiler var. Muhtemelen doğru. Onun için ilerleyen zamanlarda bulması zorlaşabilir. Eğer bu parfümü sevenlerdenseniz elinizi çabuk tutmanızda fayda var.

Nightflight’ın erkeksi yanı bence ağır basıyor. Kimi yorumcular uniseks olarak değerlendirmişler. Pek katılamayacağım. Bir kadında bu kokuyu duymak isteyeceğimi sanmıyorum. 25 yaş ve üzerindeki erkekleri hedefliyor gibi bir hali var. İlkbahar-yaz ayları için daha uygun olur gibime geliyor.

Kalıcılığı bende gayet yüksek oldu. Farkedilirliği başlarda yüksek. Onun için çok fazla sıkmamak gerek.

Artıları:
+ Sonlarını başarılı buldum.
+ Artık orta ve üst yaştaki erkekler için parfüm tasarlamayı unutmuş durumdaki üreticilere bir hatırlatma olabilir. Bu dünyada sadece 15-25 yaş grubu insanlar yaşamıyor. Ve sadece onlar parfüm kullanmıyor.
+ Kalıcılığı tenimde gayet iyi oldu.

Eksileri:
- Başlangıcını çok başarılı bulmadım.
- Biraz nostaljik denilebilecek bir hali var.

Koku Güzelliği:10/6.5

21 yorum:

  1. Joop Homme, birçok kişi tarafından itici bulunsa da ne yalan söyleyeyim benim çok hoşuma gitti. Ağır, yoğun parfümlerden hoşlandığım için bir dönem kullanmıştım.

    YanıtlaSil
  2. Joop parfümlerinde joop go! tek geçerim..

    YanıtlaSil
  3. bilişim suçları savcılıklarına şikayette bulunabılırsın,şıkayatte bulunmadan once bır sekılde,yazılarını calan sıtelerın ve blogların yayınlamıs oldugu yazının cıktısını almalısın yada bır sekılde calınan yazıların dıjıtal bır delilini savcılıga sunmalısın tabı bu yazıların senın yazından sonra yazıldıgını daha dogrusu calındıgını ıspat etmelısın.hmmm yanı bıraz ugrasmalısın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuya hakim olduğunuzu anlıyorum cevabınızdan. Teşekkür ederim.

      Ama ülkemizdeki yargının halini de muhakkak biliyorsunuzdur. Bitmeyen davalar ve soruşturmalar hatta neredeyse seni bile suçlu bulabilecek adalet sistemi bana hiç güven vermiyor.

      Sil
    2. evet avukatım.yargı malesef gec ıslıyor,bazen bırbırıyle celısen kararlarda cıkabılıyor ancak dunayanın bır cok yerınde boyle sıkıntılar mevcut.yargıya guvenmeye devam edelım "fsater"

      Sil
  4. Hugo Boss Bottled Night ile kıyaslama imkanınız olur mu?

    Haydar.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Abercrombie&Fitch Fierce hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  6. http://blog.parfum.gen.tr/category/tom-ford-parfum

    Parfüm Merakı, Black Orchid yorumun aynen alınmış. Haberin olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. modern talkıng yemıyosun ıcmıyosun vallaha black orkıdler ılgılı nerde ne var takıp edıyosun bu ne sevgı bu ne ask :) " fsater"

      Sil
    2. Evet adsız, aslında ben Tom Ford Noir araştırıyordum; ancak her zaman olduğu gibi google beni kandırmayı başardı. Karşıma Noir yerine Black Orchid çıktı. E fena da olmadı hani :)

      Sil
    3. Black Orchid avcısı Modern Talking :))

      Sil
  7. Modern noir için pek iyi yorumlar yok gibi senin deneme şansın oldumu nasıl bir koku?

    YanıtlaSil
  8. Olmadı maalesef, ben de çok merak ediyorum. gittigidiyor'da satışı başlamış. Baharatlı deniyor. Deneyen yorum yazsın lütfen.

    YanıtlaSil
  9. merhaba parfüm merakı 17 yaşındayım kışlık bir parfüm önerini istiyorum daha çok rochas,angel gibi kokuları seviyorum armani he, armani diamonds,d&g the one ve givenchy play intense arasında kaldım bu parfümleri önerir misin yada başka ne önerirsin şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Rochas Men zaten çok güzel bir parfüm senin yaşın için. Bence devam edebilirsin.

      Armani - He ve The One'ı tavsiye ederim. Armani - Diamonds ve Play Intense'i ise tavsiye etmem.

      Sil
    2. Armani he ve givenchy play intense'i önermem çok piyasa parfümü gibi kokuyorlar. Rochas bence bu ikisinden de iyidir, hoş o da çok yaygın kullanılıyor ama diğerleri çok sıradan kokuyor bence.

      Sil
  10. Ben joop kokularının hastası biri olarak bu parfümü denemeyerek direkt sipariş verdim. Aslında bunun joop markası ve notların etkiside vardı. Pişman mıyım? Bu konuda hala kararsısım ama günlük ofis parfüm ihtiyacımı karşıladı. Çok mu kalıcı bi homme değil sonuçta. Ama go ve jump ı geçemez o kesin. Turunçgil koku tarzını sevenler evet bu kokuyu beğenebilir bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılı bir koku, ananas hastaları bilirler ananas notalı pek parfüm yoktur, en başarılılarından biridir joop nightflight.. Biraz traş kolonyamsı olmasaymış daha güzel olurmuş ama fiyatına göre süpper bir parfüm alınız sıkınız efeniz, ofise filan gider. Creed Aventus'a en yakın designer belki de nightflighttır.

      Sil
  11. fiyati nedir acaba bu ürünün

    YanıtlaSil