24 Ocak 2013 Perşembe

Carolina Herrera – CH Men (2009)



Carolina Herrera – CH Men (2009)  Markanın erkek parfümlerinden.

Evet evet çok iyi hatırlıyorum. İlk karşılaşmamızı. Daha doğrusu ilk tanışmamızı. Hatta onun kokusunun burnuma ilk gelişini. Bir yakın arkadaşım aracılığıyla. Zaten hep öyle olmaz mı? Etrafımızdaki olaylar duygu dünyamızı şekillendirmez mi? Bize yeni ufuklar açmaz mı? Yada bizi felaketlere sürüklemez mi? Hayatımızın akışını değiştirir çoğunlukla etrafımızda geçen olaylar ve hayatımıza giren kişiler. Ve genellikle bizi bekleyen kaderimize gitmekten başka ne yapabiliriz ki?

Oysaki hayatımız ne kadar kısa ve ne kadar çabuk geçip gidiyor. İnsan 20'li yaşların heyecanı ve "bana bir şey olmaz" umursamazlığı ile etrafındaki bir çok şeyi göremiyor, görse bile anlayabilecek muhakeme yeteneğine sahip olamıyor. Onun için tecrübe sanırım hayatın her alanında insanların en büyük yardımcısı ve yol göstericisi. Büyüklere neden saygı göstermemiz ve onların sözlerini dinlememiz gerektiğini artık daha iyi anlıyorum.

Bu aralar çok düşünüyorum. Tek bir şeyi değil. Bir sürü farklı şeyi. Ölümü, ölümün sonrasını, dünyayı, sonsuzluğu, insanların yaşam savaşını, hayatın amacını, 30 sene sonra eğer yaşarsam nasıl bir insan olacağımı, 30 sene sonra dünyanın nasıl bir yer olacağını ve daha bir sürü şeyi.. İstediğin kadar düşün çünkü çoğu sorunun cevabı yok aslında. Nasıl olsun ki. Aklıma hemen bugün büyük bir trajedi yaşayan kadının haberi geliyor. 1999 yılındaki depremde göçük altında kalan bir kadın. Oradan kurtulan ve travmayı atlatmaya çalışırken evlenen. Evlendikleri gün balayına giderken geçirdikleri trafik kazasında kocasını kaybeden kadının hikayesi. Daha sonra yeniden evleniyor. Bu seferde eşi gözlerinin önünde vurulup öldürülüyor. Kendisi de kurşunlardan nasibini alıyor ve ağır yaralı olarak kurtuluyor. Bu kadının başına daha ne gelebilir ki. Daha ne yaşayabilir ki. Hayat daha ne kadar tokat atabilir ona. Oysaki duymadığımız ve haberimiz olmayan binlerce böyle hayat var dünyanın çeşitli bölgelerinde. Dilimize muhtemelen yabancı dillerden giren "Seni yıkamayan güçlük, seni güçlendirir" sözü belki de doğrudur. İnsan öyle bir varlık ki, kimi zaman tahmin edebileceğinden çok daha güçlü olabiliyorken bazen de sandığından çok daha zayıf ve aciz olabiliyor. Yani hiç birimiz mükemmel değiliz.

Tahmin ediyorum ki çoğunuz bir an önce parfümün incelemesine geçmemi istiyor. Ama dünya sadece güzel şişelere doldurulmuş kokulu sıvılardan ibaret değil ki. Parfüm Merakı blogu hayatın içinde yaşayan bir organizma gibiyse, bunun gereklerini de yerine getirmek zorunda. Ama çok abartmadan, sıkmadan ve itham etmeden.


En baştaki paragrafa döneyim o zaman. Bir tanışmadan bahsetmiştim kısaca. Bu tanışma hikayesi 5-6 yıl geriye gidiyor. Carolina Herrera'nın en sevilen ve ilgi gören erkek parfümü kuşkusuz 212 Men. Bu çiçeksi miskli kokuyu o zamanlar ilk defa arkadaşımın üzerinde duyduğumda çok sevmiştim. Etrafa mutluluk ve canlılık saçan bu parfümün, karşı cinsinde oldukça ilgisini çektiğini daha sonra yaptığım okumalarımda anlamıştım. Daha sonra bir başka Carolina Herrera parfümü Chic For Men elime geçti. Bir dönem severek kullandığım bu parfüm zamanla yeterince ilgi çekici gelmemeye başladı. Maymun iştahlı parfüm sever refleksi ile hemen elimden çıkarıp, yeni kokulara yelken açtım. Sonrasında Carolina Herrera'nın eski dönem klasiklerinden olan Herrera For Men'i bir heves denedim. Fakat tam istediğim gibi değildi. Son Carolina Herrera parfümüm ise bir şişe 212 Sexy Men oldu. Başarısız parfümlerdendi diyebilirim rahatlıkla.

2009 yılında ise marka yeni ve farklı bir erkek parfümüne imza attı. Güzel bir şişe ile sunduğu parfüme markanın baş harfleri olan CH ismini verdi. Bir de kadın versiyonu olan CH Men için şöyle bir tanıtım yazısı hazırlamışlar:

"Herrera ailesinin en yeni erkek parfümü. İdeal Carolina Herrera erkeği için yaratılan bu parfüm stil sahibi, maskülen, kaliteli ve sofistike erkekler için yaratılmıştır. Yaşadığı her anı tutkuyla yaşamayı bilen, gizemli maceraperest erkeklere… CH MEN‘in bayan kokusu olan CH bayan ile uyumlu odunsu ve çiçeksi kokusu içinde gizlenmiş deri notaları Carolina Herrera butik koleksiyonuna atıfta bulunurken sizleri Herrera dünyasına taşıyacaktır. CH Men erkeğini tanımlayan beş kelime, macera, kalite, tutku, stil sahibi, çılgın. Modern erkeksilik. Kendi ile barışık, beklenmeyen çılgınlık. Her zaman her yerde kullanabileceğiniz bir parfüm sizin imzanız olabilecek kadar akıllarda kalıcı ve özel."


Açıkçası beni hiç de etkilemeyi başaramayan bu süslü pazarlama cümleleri, "ben bu filmi daha önce de gördüm" hissi vermesi anlamında ilginç tabiki. Parfümümüz baharatlı oryantal olarak sınıflandırılmış. Geçelim detaylara.

İlk sıktığımda oldukça tatlı metalik turunçgiller ile karşılaşıyorum. Günümüzün modern ve popüler parfümlerinde sıkça kullanılan bir yapı. Üst notalarda ilerleyen saniyelerde çiçeklerde hissedilmeye başlanıyor. Menekşe ve sanki biraz da lavanta. Oldukça yeşil kokuyor üst notalar. Kısaca tatlı turunçgiller ile tatlı erkeksi yeşil çiçeklerin karışımı diyebilirim başlangıç için. Beğendim mi? Pek değil. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Burada yeşil çiçekler biraz sakinleşiyor. Turunçgillerde geri plana çekiliyor. Ve ortaya tatlı baharatlar çıkıyor. Kakule, küçük hindistan cevizi yada biber. Yine çok tatlı ve modern bir orta kısma sahip. Biraz Yves Saint Laurent - La Nuit de L'Homme'u hatırlattı. Orta kısımda çok hoşuma gitmedi. Sonlarda ise oldukça değişiyor kokusu. Yeşil çiçekler artık hiç yok. Onun yerine yapay amber, metalik ve yapay kabe samanı (vetiver), biraz deri baş role geçiyor. Bence parfümün en yapay kokan ve en başarısız yeri sonları. Alt notalarını hiç sevmedim.


CH For Men'in oluşturulmasının arkasındaki fikri çok iyi anlıyorum. Günümüzün modern ve popüler parfümleri ile rekabet etmek. Ayrıca onlardan olabildiğince müşteri çalabilmek. Peki bunu nasıl yapacak. Tabi ki rakiplerine benzeyerek veya onları taklit ederek. Ama orijinali varken neden taklidini almak isteyelim ki?

Paco Rabanne - One Million, Yves Saint Laurent - La Nuit de L'Homme, Givenchy - Play, Dolce & Gabbana - The One ve daha sayabileceğim onlarca benzer örneğe bir ek de Carolina Herrera'dan gelmiş anlaşılan. Önce tatlı turunçgiller ile açılış yapılsın. Sonrasında tatlı baharatlar ile devam etsin. Sonlarda da biraz vanilya, deri ve odunsu notalarla kapanış yapılsın. Ne kadar basit ve sıkıcı bir formül.

CH Men başından sonuna kadar yapay kokan, kalite anlamında çok şey vaat etmeyen, parfüm sektörüne hiç bir yenilik getirmeyen bir arkadaş. Ticari olarak bile başarılı bulmadım. Bir kere bu kadar yeşil çiçekler herkesin hoşuna gitmeyecektir. Çünkü menekşe zaten çok baskın bir kokuya sahip. Ve herkesin sevebileceği bir çiçek değil. Ayrıca tatlılık oranı da biraz fazla kaçmış. Kimi zaman şekerli hale dönüşen yapısı beni bile bıktırdı. Bence CH Men denemeden alınmaması gereken arkadaşlardan.


Şimdi bir yorumcunun dedikleri aklıma takıldı. Yurt dışındaki parfüm platformlarında yazan bir parfüm sever, CH For Men'in ten üzerinde çok başarılı bir parfüm olmadığını söylemiş. Demek ki kıyafet üzerinde daha iyi sonuç veriyor. Bende öyle yaptım. Kıyafet üzerine sıktığımda daha iyi sonuçlar verirken, ten üzerinde çok vasat bir parfüm karşıma çıktı. Fakat kıyafet üzerindeki hali de harikalar yaratmıyor. Ben iki uygulama şekli ile de pek sevemedim. Sanırım yıldızımız barışmayacak.

Eğer popüler piyasa parfümlerine meraklıysanız, yeşil kokan çiçekler de ilginizi çekiyorsa size uyacaktır. Fakat üst düzey bir parfüm beklemeyin. Günlük kullanıma için ideal kokusu. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun olacaktır.

Artıları:
+ Yeşil çiçeksi moden bir oryantal arıyorsanız deneyebilirsiniz.

Eksileri:
- Sonları çok başarısız.
- Genel olarak yapaylık hissediliyor.
- Benim için fazla "yeşil" kokuyor.

Koku Güzelliği:10/5

22 yorum:

  1. merhaba Raşit bey. Boucheron Jaipur Homme ya da Boucheron Homme, bu parfümleri denemedim hiç. denemeden sipariş verilecek kadar güzel ve kalitelimidirler? bana bir fikir verebilirmisiniz? teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cengiz yavuz,

      Jaipur Homme ile Boucheron Pour Homme çok farklı karakterde parfümler. İkisini ayrı değerlendirmek lazım.

      Sorunuz biraz fazla genel olmuş. Güzellik çok göreceli. Benim güzel bulduğumu siz güzel bulmayabilirsiniz. Onun için hiç bir parfümün denemeden alınması taraftarı değilim.

      Sil
  2. parfümmerakı kokoricoyu bekliyoruz sabırsızlıkla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokorico elimde yok ne yazık ki..

      Sil
    2. şimdi farkettimde, blogda hiç narcisio rodriguez incelemesi yok yahu :) alemin en karanlık parfümlerine ne zaman el atacaksınız acaba?

      Sil
    3. onur zaten Narciso Rodriguez'in sadece üç tane erkek parfümü var. Diğerleri hep kadın parfümü. En meşhur parfümleri Narciso Rodriguez for Him ise ne yazık ki elimde yok.

      Sil
  3. Artık bir TF Noir yorumlama zamanı gelmemişmidir sizce de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tom ford noir kullandım çok kalıcı bi koku güzel konusunda orta . 50ml şişeyi yarıya kadar kullandım kardeşime verdim diyim. ama çok kalıcı TF zaten kalıcılık konusunda usta.

      Sil
    2. Benim de şu an kullandığım parfümlerimden birisi TF Noir. Kalıcılık ve koku güzelliği olarak beni mutlu etti.Karanlık ve yoğun parfümleri sevdiğim için gözü kapalı almıştım bende.

      Sil
  4. Caron The Third Man, fark edilirlik konusunda sınıfta kaldı :( Hayal kırıklığı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deneyerekmi aldın yoksa?

      Sil
    2. Farkedilirlik ve hatta kalıcılık noktasında ben de aynı tecrübeyi yaşadım maalesef modern talking. Kokusu gerçekten güzel ama bence de hayal kırıklığı yaşatan bir yanı var. Belki de beklentimiz fazla yüksek oldu. Nasip kısmet herhalde. Daha güzel parfumler senin olsun bundan sonraki seferlere, ne diyelim.

      Sil
    3. Teşekkür ederin adsız. Deneyerek alma imkanım yok Ege. O nedenle yorumlardan yararlanıyorum. Kokusu harika; ancak bir saat sonra kokudan eser yok. Artık yün, kadife gibi ceketlerimi giydiğimde kullanacağım. Öğleden sonra da tazelerim.

      Sil
    4. Modern obsession ck farkedirlik kalıcılık olarak nasıl kullanıyodun sanırım??

      Sil
    5. Çok memnunum, zaten sıcak kokular genelde fark edilir oluyor. Obsession, her anlamda harika bir koku. Ciddi ortamların parfümü bence. Şimdi İzmir'deyim. Tom Ford Noir peşindeyim :)

      Sil
    6. İlk izlenimlerini paylaşırsan sevinirim tom ford noir için obsession bi bakıcam teşekkürler.

      Sil
  5. 25 Yaş altı için ilk 5inizi öğrenebilir miyim acaba?Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Rochas Men
      2) Rochas Men
      3) Rochas Men
      4) Rochas Men
      5) Rochas Men :)))

      Sil
  6. CH Sport Men, tam anlamıyla Fullspeed'in Carolina Herrera versiyonu. En azından Fullspeed daha naturel bir kokuya sahip.

    YanıtlaSil
  7. Raşit Bey, CH Men gerçektende kıyafet üzerinde daha güzel kokan bir parfüm. Ben açıkçası tendeki halinide sevmekteyim. Pek yazlık bir parfüm olmamasına karşın bana her nedense yazı hatırlatıyor CH Men. Belki az bir şey tuzlu kokmasını denizle özdeşleştirdiğim içindir. Bilemiyorum! Huzur verici bir tarafıda var. Tatlımsı deri kullanımı da hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  8. Ekleme: İlk açılışında ki yeni kesilmiş çimen kokusu da; Yazın çimleri biçemler ya nefis bir koku yayılır etrafa , aynen öyle bir algı yarattı ben de. Bu kokuyu sevdim:).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CH men için yeşil çiçekler ve tatlı baharatlar baskın diyebiliriz. Ben çimenden ziyade menekşe kokusu aldım. Ama bahsettiğin gibi tuzluluğa hiç rastlamadım. Yaz mevsimini çağrıştırması da ilginç olmuş :)

      Sil