10 Ocak 2013 Perşembe

Comme des Garçons – 2 Man (2004)



Comme des Garçons – 2 Man (2004)  Markanın başarılı parfümü.

"Bizim parfümlerimiz özellikle erkekler yada kadınlar için tasarlanmamıştır. O kişinin kendisi içindir. Comme des Garçons parfümü, Comme des Garçons'un ruhunu hissetmenin başka bir yoludur." diyor Comme des Garçons’un kurucusu Rei Kawakubo.

Evet bende farkındayım. Bir çok alanda olduğu gibi kadın-erkek arasındaki sosyal roller hala yerli yerinde. Erkek babalık ve evine ekmek getiren "avcı" rolünde. Kadın ise çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye çalışan, evin düzenini sağlayan, eksikleri temin ederek "toplayıcılık" yapan anne rolüne alışkın. Binlerce yıldır devam eden fakat zaman içinde dönemlere göre dönüşüm geçiren sosyal roller, 2013 yılının sanayi sonrası toplumlarında acaba nasıl şekillenmeli?

Modern hayatın ilgi çekici dönüşümlerinden birisi erkek-kadın kimliği üzerinden gerçekleşiyor. Kadınların aktif çalışma hayatına katılmaları, toplumsal rollerin değişmesini sağlıyor kuşkusuz. Artık kadın, erkeğin eline bakmıyor. Ona muhtaç değil. Bağımsız ve kendi ayakları üstünde durmak istiyor. Belki de kadınlar binlerce yıllık esaretlerinin acısını çıkarmak istiyorlar. Ve isyan ediyorlar. Artık kadınlarda erkeklerin yaptığı her işe rahatlıkla talip oluyorlar. Ve çoğu zamanda başarılı oluyorlar. Şu bir gerçek ki kadınlar inanılmaz gözü pek savaşçılar. Hırslarının ve inatlarının önüne kim geçebilir ki? Onun için kadınlara olan hayranlığım her zaman çok fazladır. Acaba erkeklerin pabucu dama atılır mı ilerleyen yıllarda? Neden olmasın.

Dünyadaki toplumsal ve yaşamsal kurallar değiştikçe bu durumdan parfüm sektörünün etkilenmemesi mümkün mü? Parfüm endüstrisi uzayda yaşamadığına göre içinden geçilen çağlara ayak uyduracaktır. Nasıl ki değişen yaşam stilleri ve alışkanlıklar hayatlarımızı etkiliyorsa, parfüm sektörü de bu değişimlerden payını alıyor. Acaba önümüzdeki on yıllarda karşımıza nasıl parfümler çıkacak? Bekleyip görmekten başka şansımız yok.

Muğlaklaşan kadın-erkek ilişkileri acaba parfümlere nasıl yansıyor. Sanırım bu sorunun cevabı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yanıtı "Cinsiyetsiz Parfümler" olabilir mi? Yani hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği kokular daha fazla öne çıkacak sanırım. Zaten modacı Rei Kawakubo'nun da amacı bu anladığım kadarıyla. "Moda sektöründe cinsiyet kavramının zayıflatılması." Comme des Garçons parfümleri için basit ve kullanan kişileri iyi hissettirmekten başka amacı olmayan kokular diyebiliriz.


2004 yılında piyasaya sürülen Comme des Garçons 2 Man, ilk bakışta 1999 yılında üretilen Comme des Garçons 2'nin devamı gibi duruyor. Sadece isminin sonuna Man ilave edilmiş. Ama pek göründüğü gibi değil. 2 ile 2 Man’in kokuları başlarda benzerken daha sonrasında birbirinden ayrılıyorlar. 2 Man ismindende anlaşılacağı gibi erkek parfümü olduğunu çağrıştıryor bize. Fakat genel olarak uniseks kullanıma daha yakın diyebilirim. Yani sondaki Man kısmını çok da gözünüzde büyütmeyin.

Comme des Garçons 2 Man ile ilgili resmi sitelerinde çok az bilgi var. Sadece şu ifadeye rastlıyorsunuz: "İşçi bir adam, işini seven bir adam". 2 Man'in işçi sınıfını hedefleyen bir tarafına rastlamadım açıkçası kullanım sürecinde. Hatta tam tersi biraz entellektüel takılan bir tarzı var.

2 Man, odunsu şipre olarak sınıflandırılmış. Parfümün açılışı tatlı meyveler (ağırlık turunçgil-limon) ve tatlı yumuşak baharatlar ile gerçekleşiyor. Açıklanan üst notalarında tropikal bir meyve olan kumkat var. Belki de onun etkisi vardır. Baharat olarak da sanki kakule, kimyon yada tarçın. Tanıdık bir başlangıç. Markanın diğer parfümü 2'ye biraz benzettim. Fakat 2 Man çok daha güzel ve ilginç. Üst notaları güzel.


Sonrasında parfümün ana yapısı değişmiyor. Orta notalarda biraz safran hissediyorum. Tatlı çiçekler (süsen (iris) mi acaba?) ve yumuşak odunsu notalar. Muhtemelen tütsü. Ama çok yumuşak ve neredeyse meyvemsi-turunçgilli bir tütsü. Evet safran güzel kullanılmış ama yine de parfümlerde safranı pek kabul edemiyorum. Orta kısmı eh işte. Son olarak da alt notalara bakalım. Tatlı meyvemsi-baharatlı tütsü devam ediyor. Ancak burada güzel bir kabe samanı (vetiver) ekleniyor. Ayrıca odunsu notalar ağırlığını arttırıyor. Burada turunçgilli kabe samanı ile tütsü merkezde diyebilirim. Son kısmına bayıldım. Çok güzel bir kabe samanı var.

2 Man genel anlamda kibar, yumuşak ve sakin bir parfüm. Kokusu başından sonuna kadar büyük değişimler geçirmiyor. Ana eksen tatlı turunçgilimsi-baharatlı odunsular. Odunsu notalar zaman zaman reçine hissi veriyor. Biraz da kabe samanı-tütsü ikilisi. Hepsi bu. Ama böyle söyleyerek 2 Man'i değersizleştirmek istemem. Çünkü bu basit yapısına rağmen çok ilginç ve güzel olmayı başarıyor.

2 Man markanın belki de en popüler parfümlerinden birisi. Bir çok yerde ismine rastlayabilir yada hakkında yazılanlara ulaşabilirsiniz. Zaten neden bu kadar popüler olduğu açık. Genel olarak herkesin sevebileceği gibi bir kompozisyona sahip. Bu parfümü deneyip de nefret edecek çok kişi olmaz diye tahmin ediyorum. Yurt dışındaki platformlarda yapılan yorumlarda kokusu "kamp ateşine, yanan oduna, kilise tütsülerine, kokulu mumlara" benzetilmiş. Bazıları da yüksek oranda Iso E Super'den bahsetmiş. Sanırım kokusundaki hafif odunsu-dumansılık insanlarda böyle bir his uyanmasını sağlıyor.


Bence orta notaları ve düz çizgide ilerleyen yapısı dışında eleştirilecek fazla bir yanı yok. Comme des Garçons tam da kendi markaları gibi basit, zekice ama bir parça da entellektüel bir parfüm yaratmak istemiş. Kısmen de başarılı olmuş. Fakat uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olacağını düşünüyorum. Çok sofistike ve üst düzey bir niche parfüm değil. Bence en büyük silahı "güvenli liman" olması.

Luca Turin 2 Man'i "mum dumanına" benzetmiş ve beş üzerinden dört yıldız vermiş. Şunları yazmış kitabında:

" Bu akıllı kombinasyon nesneler arasındaki bilinçaltı ilişiklerine dayanmaktadır, özgün bir ahenk için şiirsel bir mantık içinde birleştirilmiştir. Fikir şöyledir: Tek sayıdaki aldehit (dokuz ve onbir karbon), turunçgil alt notasında kuvvetli bir şekilde sonlandırılmış mum karakteri. Günlüğün (frankincense) de turunçgil altyapısı vardır ve mumu hatırlatır, çok sert değildir ama kiliselerde dumanı ile kullanılır. Bunları bir araya getirin, tıpkı Symrise'daki Mark Buxton gibi, karışık olarak hazırlanan bu sentetik mucizeyi bitirin.”     

Güzel sayılabilecek bir haber de vereyim. Comme des Garçons'un parfümleri niche segmentinde kabul edilselerde Türkiye'de bir çok internet sitesinde ve bazı büyük parfüm mağazalarında satılıyor. Yani buralardan deneyip kararınızı verebilirsiniz.


2 Man'da, markanın başka parfümlerine ve daha bir çok markaya tasarımlar yapmış Mark Buxton imzası var. İlginç şişesinin tasarımını ise Rei Kawakubo ile Marc Atlan birlikte yapmışlar.

2 Man bir çok niche markanın parfümünün aksine EDT olarak satılıyor. Fakat kalıcılığı çok iyi. Tam bir sonbahar-kış parfümü. Bence 35 yaş ve altındaki kişileri hedefliyor. Daha üst yaş grubu için genç işi kalabilir.

Artıları:
+ Başlangıcı gayet güzel
+ Kokusu genel olarak herkesin sevebilceği gibi.
+ Ülkemizde bir çok yerde bulunabiliyor artık.

Eksileri:
- Orta kısmındaki safran kullanımı biraz sıkıntı verdi bana.
- Düz çizgide ilerliyor. Fazla değişmiyor. Uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olabilir.

Koku Güzelliği:10/7.5

17 yorum:

  1. Evet sevilde satılıyor bu hafta sonu bi bakım nasılmış:)) Dünyada acaba 10/10 luk parfüm yokmudur parfüm merakı:))9.5 dior homme gördük senden ama 10 görebilcezmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 puanlık parfüm her şeyi ile mükemmel bir kokuya sahip demek. Öyle bir parfüm var mıdır şüpheliyim.

      Ama neden olmasın. Belki de bir yerlerde saklanmış ve bizim onu keşfetmemizi bekliyordur.

      Sil
  2. Güzel bir parfüm niş kategorisinde geçmesine rağmen fiyatı diğer niş parfümlere göre çok daya uygun.

    YanıtlaSil
  3. ben şahsen unısex gümüş şişe olan cdg 2 kullanıyorum ve wandervood olanı niş koku ama amasıda var nasılmı bence niş kokuların en alt seviyesindeler bidaha alırmıyım hayır daha iyi nişler varken :)

    YanıtlaSil
  4. Parfüm Merakı, sağdaki Asuman Parfüm sitesi önerin mi? Fiyatlar abartılı geldi bana. Black Orchid 360 TL demiş. Yok artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfüm Merakı'nın ilk reklam vereni Asuman Parfüm. Fiyatlarını derinlemesine inceleyemedim. Ama piyasadaki fiyatlar zaten üç aşağı beş yukarı aynı.

      Fakat bu sitemini sitenin yöneticisi Aytaç beye buradan iletmiş olalım.

      Sil
    2. Öncelikle hayırlı uğurlu olsun.
      -Bence fiyatlar piyasa fiyatlarıyla aynı sayılabilir.Online alışveriş demek piyasa fiyatlarından daha ucuz anlamına gelir.
      Asuman parfümeri de dior homme intense 150 ml.299 tl.
      Ben bu parfümü istanbulda arcon kozmetikten 245 tl.satan yerler biliyorum.
      -

      Sil
  5. merhaba parfüm merakı .ben zegna forte hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum.duydunuz mu veya başka sitelerde kokunun yorumunu bulabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar kutay,

      Zegna Forte'yi henüz denemedim.

      Türkçe sitelerde hakkında yazılan bir şeyler bulman zor. Çünkü bilinen bir parfüm değil. Yurt dışındaki parfüm sitelerine bakman daha isabetli olacaktır.

      Sil
  6. merhaba parfüm merakı,
    Öncelikle parfüm deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürederim.

    Ben daha önce calvin klein europhian intense kullanıyordum.yaklaşık 4 aydırda comme des garcons 2 man kullanıyorum. CDG2 man daha çok hoşuma giden bir parfüm ancak sizinde söylediğiniz gibi kalıcılığı çok uzun sürmüyor.
    benim sizden ricam, bu tarzlarda baharatlı odunsu alternatif koku önerileriniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Okan özer,

      2 Man'in kalıcılığı bende gayet iyiydi. Sanırım sana uymamış.

      2 Man'a çok benzeyen bir parfüme rastlamadım. Belki markanın diğer parfümü Comme des Garçons 2 olabilir yakın olarak. Ama koku güzelliği olarak 2 Man çok daha başarılı.

      Baharatlı odunsu olarak Gucci Pour Homme favorilerimden. Ama onun da üretimini sonlandırdı Gucci. Yazık...

      Sil
    2. ilgilendiğiniz için teşekkürederim.

      şuan 2man kullanmaya devam ediyorum ancak sizin Serge Lutens - Chergui için olan yorumlarınızı okudum. özellikle parfüm merakı olan herkesin birgün denemesi gerektiğini söylemiştiniz. yurtdışından siparişimi verdim heyecanla gelmesini bekliyorum. deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkürederim.

      Sil
  7. Parfümü aldım sonunda. Saat 10 30 da sıktım aradan 7 saat gibi bir süre geçmesine rağmen hala alabiliyorum kokusunu, zannederim tene yakın kaldı bende ilk yarım saat burnuma oldukça ofansif gelen kokuyu şimdi hiç alamıyorum yanımda kimse olmadığından dolayıda başkalarının parfümün farkedilirliği konusunda bir fikir sahibi değilim daha.

    Garip bir benzetme olabilir ama ben 2 man da merhem kokusu alıyorum, hatta bilenler bilir vicks vardır sırta sürülür ve üzeri havluyla kapatılır, kişi terleyip ateşini atsın diye. 2 man bende hem koku olarak hem de psikolojik olarak böyle bir his uyandırdı.

    YanıtlaSil
  8. merhaba
    sizi rahatsız etmemin sebebi tavsiyenize ihtiyaç duymam. Bulunduğum yer itibarı ile her ürünü deneme imkanım yok. Bu sebeple internetten alışveriş yapabiliyorum. Sürekli kullanacağım reklamla şişirilmiş yeni ürünler yerine zamansız imzam olabilecek bir parfüm arıyorum. en sevdiğim koku armani black code.Yine bu tarzda ama daha elegant ve bulabileceğim bir ürün tavsiye edermisiniz. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. uyarı yapıyım kesinlikle herkesin sevebileceği bir koku değil içindeki bir baharat beni bayağı rahatsız etmişti

    YanıtlaSil
  10. 2 man'in üst notaları buram buram odun kokuyor odunseverler mutlaka denesin :)

    YanıtlaSil
  11. gerçekten farklı
    ormonde manı çok hafif andıran yanları var
    ama sonundaki hayvansallığı sevmedim

    YanıtlaSil