8 Ocak 2013 Salı

Givenchy – Xeryus (1986)



Givenchy – Xeryus (1986)  Markanın klasikler arasında yer alan erkek parfümü.

“………
Deniz doğru özlü Nereus'u yarattı:
En büyüğüdür o bütün çocuklarının,
babacan tanrı derler ona,
çünkü hem dürüst, hem yumuşak huyludur,
doğruluktan hiç ayrılmaz düşünceleri,
hep doğruluktan, iyiden yanadır.
………”   (Theogonia, 233 v.d.)

“………
Ulu anası bir çığlık attı, başladı inlemeye,
denizin dibinde ne kadar Nereus kızı
tekmil tanrıçalar sardı çevresini, varsa...
Glauke vardı, Thaleia vardı, Kymodoke vardı,
Nesaie, Speio, Thoe, gök gözlü Halie,
Kymothoe, Aktaie, Limnoreia,
Melite, İaira, Amphithoe, Agaue,
Doto, Proto, Pherousa, Dynamene,
Deksamene, Amphinome, Kallianeira,
Doris, Ponope, ünlü Galateia,
Nemertes, Apseudes, Kalianassa,
Klymene, İaneira, İanassa,
Maira, Oreithuia, güzel örgülü Amatheia,
denizin dibinde daha ne kadar Nereus kızı varsa
doldurmuşlar gümüş ışınlarla mağarayı,
hepsi de durmadan dövüyorlardı göğüslerini.
………”    (İlyada, XVIII. Bölüm, 38 v.d.)

                                          Bernini'nin dünyaca ünlü heykeli Persephone'nin Kaçırılışı.

Yukarıdaki iki metinden hiçbir şey anlamamış ve şaşkın şaşkın bilgisayar monitörüne bakan değerli Parfüm Merakı okuyucuları. Emin olun yalnız değilsiniz. Duygularımız karşılıklı…

Üniversite yıllarımızda hepimizin çekindiği yada “az not verir” dediğimiz hocalarımız olmuştur. Bunun öğrenciler arasında uydurulmuş bir mit olup olmadığını fazla düşünmeden, o hocaların seçmeli derslerini almamaya özen gösterirdik açıkçası. Ha belki doğruluk payı da vardır. Bu kadar kişi aman dersini almayın dediğine göre…

İşte Yunan Mitolojisi dersi de bizim için böyle riskliydi diyebilirim. Aslında Yunan Mitolojisi çok ilginç bir konu. Eski Yunanlıların pagan kültürünün anlaşılması için eşsiz bir kaynak. Çünkü Yunan Mitolojisinde onlarca hatta yüzlerce Tanrı mevcut. Sadece Tanrılar ile bitmiyor. Bu Tanrılar sürekli birbirleriyle olup, yeryüzündeki insanlara olmadık eziyetler yapıyorlarmış. Bazen bunların hiçbir sebebi de olmuyor. Savaş tanrısı, şarap tanrısı, aşk tanrısı, bereket tanrısı, deniz tanrısı, fırtına tanrısı, hatta tanrıların kralı Zeus ve diğerleri.

                                                                   Botticelli - Venüs'ün Doğuşu

Şu bir gerçek ki bugünkü Avrupa medeniyetinin Antik Yunan’dan oldukça etkilendiği aşikar. Kültürel, düşünsel hatta mimari anlamda Avrupa uygarlığının temellerini oluşturuyor Antik Yunan kültürü. Onun içinde Avrupalı parfüm üreticilerinin bazı kokularına Yunan Mitolojisinden isimler seçmesi çok yadırganmamalı. Ben bunu bir anlamda tarihlerine ve kökenlerine sahip çıkmak olarak da görüyorum. Yani bizim pek yapmayı beceremediğimiz şeyi.

Madem yeri geldi kısaca bahsedeyim. Tarihine sahip çıkmayı körü körüne “ecdat güzellemesi veya kutsaması” sanan arkadaşlara Allah akıl fikir versin. Mimar Sinan gibi dahiye en büyük hakaret onun muhteşem bir camisinin “çakmasını” Çamlıca tepesine dikmeye kalkmaktır. Rahat bırakın o mimari harikası camileri de “Sinan Usta” huzurla uyusun mezarında. Oysaki önüne gelen her boş araziye alışveriş merkezi dikmeyi ekonomik büyüme ve gelişme sanan saftiriklerde var bu ülkede. Şehirlerimiz mimari anlamda yeterince çirkin değil mi? Daha da berbat etmek için bu uğraş neden bir anlayabilsem. Neyse konumuza dönelim artık. Yoksa söyleyecek çok şeyim var bu konularda.
  
Bugün bahsedeceğim Givenchy’nin Xeryus parfümü ismini Nereus denilen bir deniz tanrısından almış. Nereus’un sözcük anlamı “akıcı” olarak geçiyor. Toprak ana Gaia’nın Pontos’la birleşmesinden oluşmuş. Ayrıca “deniz ihtiyarı” da deniliyormuş Nereus için. Elli kızı ile birlikte Ege Denizi’nde Tekirburnu açıklarındaki mağarasının içindeki, gümüş bir sarayda, altın taht üzerinde otururmuş. Kısaca Nereus’un hikayesi böyle.


Xeryus, Givenchy’nin çok popüler olmayan parfümlerinden birisi. Pi, Insense Ultramarine, Xeryus Rouge gibi çok satan popüler parfümlerin yanında Xeryus hep geri planda kalmış gördüğüm kadarıyla. Bunun sebebinin 1980’li yılların ortalarında üretilmesi ve kokusunun genel olarak çok modern olmamasına bağlanabilir. Muhtemelen de üretimi bitirilmiş durumda.

Xeryus, aromatik fujer olarak sınıflandırılmış. Açılışı 1980’ler etkisinde. Eski kokan bergamot, kolonyamsı tozlu turunçgiller ve aromatik otlar size merhaba diyor. Oldukça yeşil kokuyor desem yanlış olmaz. Başlangıcı fena değil. Sonrasında orta notalara geçiliyor. Başlangıçtaki koku pek değişmeden devam ediyor. Sadece aromatik otlar biraz daha belirginleşiyor. Yanında da çam benzeri ağaç kokusu alıyorum. Baharatlar ve erkeksi yeşil çiçekleri unutmayayım. Hala yeşil, hala eski kokuyor. Son kısımda ise klasik aromatik fujerların olmazsa olmazı meşe yosunu ve bir parça deri yüzünü gösteriyor. Gayet güzel kullanılmış burada. Hoşuma gitti açıkçası.


Karşımızda yine tipik bir 1980’ler aromatik fujerı var. Başlangıcından sonuna kadar döneminin koku karakterini taşıyor. Başlangıcındaki eski/tozlu bergamot ne kadar da tanıdık. Sanki Xeryus değil de Karl Lagerfeld – Photo, YSL – Jazz ya da Hugo Boss – Number One kullanmış gibiyim. Fakat bence üst notalar hepsinden daha başarılı.

Orta notalarda biraz baharat ve yeşil erkeksi çiçekler ile çam benzeri odunsu kokular hala eski kokuyor. Evet bir çok kişi modası geçmiş diyebilir bu tür yeşil kokulara. Ama yurt dışında çok seveni var bu tür parfümlerin. Son kısım ise tipik meşe yosunu kapanışı.

Kabul etmek gerekir ki Xeryus yaşadığımız son on yılın parfümü değil. Kökeni daha eskilere giden bir gelenek adeta. Eski, nostaljik, erkeksi ve maço. Zaman zaman sabunsu his veriyor. Bazen de aromatik otlar öne çıkıyor. Hatta deri bile kendisini gösteriyor aradan. Yani diyebilirim ki zengin bir harmana sahip Xeryus. Bu anlamda başarılı buldum.


Genel anlamda çok büyük değişiklik göstermiyor kokusu. Ana aks, yeşil, erkeksi, sabunsu bir fujer. Başlangıcındaki koku sonlara kadar küçük değişiklikler ile devam ediyor. Kafamı karıştıran taraflarından birisi bu parfümün yaz mevsiminde mi kış mevsiminde mi daha iyi sonuç vereceği. Fakat kullanım süresinde bu soğuk havalarda oldukça iyi sonuç verdiğini söylemem lazım. Sanırım yaz mevsimi için biraz fazla keskin olacak.

Xeryus olgun erkek kokusu. Hatta beyefendi parfümü. Genç arkadaşlara tavsiye edemeyeceğim. 30 hatta 35 yaş ve üzerindeki erkeklere uyacak gibi. Eğer babanıza hediye etmek isterseniz düşünülebilir.

Luca Turin, Xeryus’u çiçeksi fujer olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden üç yıldız vermiş. Unutmadan söyleyeyim. Parfüm ile ilgili yazılanlarda en dikkat çeken durum kokusunun eski formülünün her zamanki gibi övgüler alması. Eğer bulunabilirse eski formülü alınsa daha iyi olabilir. Ayrıca popüler kardeşi Xeryus Rouge ile aralarında koku anlamında hiçbir benzerlik yok.

Artıları:
+ Her ne kadar bu tip eski kokan fujerları sevmesem de Xeryus fena bir parfüm değil.
+ Doğal harmanı ilgi çekici.
+ Erkeksi ve nostaljik parfüm arayanlar için iyi bir seçenek.

Eksileri:
- Herkesin sevebileceği gibi güvenli bir kokusu yok. Denemeden almak riskli.
- Eski tip erkeksi ve nostaljik parfümleri sevmeyenlerin hoşuna gideceğini sanmıyorum.

Koku Güzelliği:10/7

16 yorum:

  1. Versace blue jeans incelemenizi sabırsızlıkla bekliyorum, fiyat+performans bu parfüme çok yakışan bir olgu kanımca. Açılış oldukça güzel bir narenciye ile başlıyor daha sonra lavanta ve vanilyanın muazzam sentezliği devreye giriyor. Biliyorum lavanta temalı parfümlere pek sıcak bakımıyorsunuz ama buradaki lavanta kullanımı oldukça başarılı. Mesela lancome hypnose homme u bir türlü sevemedim. Blue jeans 1994 çıkışlı bir parfüm olmasına rağmen oldukça modern bir oryantal. Sizin gibi profesyonel bir burundan bu parfümün incelemesini görmek çok isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımın için teşekkür ederim.

      Eğer elime geçerse tabiki yazarım Blue Jeans'i. Ama şu anda yok ne yazık ki.

      Sil
  2. Vallahi sizin blu jeans i incelemeniz bana ilaç gibi gelir:) Eleştirel bir bakımdan yaklaştığınız zaman bir parfüme sanki ben de sizin gözünüzden görüyor ve yorumluyorum parfümü ve gerçekten Parfüm Merakı hakikaten doğru söylemiş diyorum. Bunu ancak şöyle açıklayabilirim:
    Bir öğrencinin matematik sorusunda çözümü görememesi ve hocasının nasıl çözüldüğünü gösterdikten sonra idrak edebilmesi:)
    Bu arada beni de dior homme intense gibi bir şaheserle tanıştırdığınız için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Parfummeraki farkedilirliği yüksek ve güzel kokusu olan bir erkek parfümü arıyorum. Ne önerirsin. Ama farkedilirlik benim için önemli sadece püskürttüğüm an kokması pek de anlam ifade etmiyor. Kalıcılık orta olabilir farkedilir güzel koku ardığım bu..
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dior Homme Intense, Terre D'Hermes bunları dene dostum denemediysen. Designer az parfüm denemedim, bu ikisi farkedilirlik açısından benim favorilerimden.

      Sil
    2. Bu soruya FTHYRTTS cevap vermeli bence :)

      Sil
    3. Biri beni mi andı :-)))))

      Sil
  4. üstadım bu kokuyu nerede bulabiliriz söylersen memnun olurum saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Givenchy - Xeryus'un üretimi bitirildiği için artık bulmak zorlaştı. İnternette biraz araştır bakalım. Olmadı yurt dışından getirtilebilir.

      Sil
    2. http://kokudankokuya.com.tr/givenchy+marka+xeryus.model_orijinal_parfumler.122.227.html

      Sil
  5. merhaba ufak ama önemli bi sorum olucaktı beni aydınlatırsanız sevinirim..
    bu linkteki parfümle incelediğiniz parfüm aynı mı??

    https://www.markafoni.com/product/4793166/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynısı. Xeryus'un şişesini değiştirip tekrardan piyasaya sürdü Givenchy. Muhtemelen kokusu da hafiften değişmiştir.

      Sil
  6. Zaten benimde 80 li yılların basından bu yana kullandığım tek koku ancak 90 lı yılların sonundan bu yana Türkiye içinde ithalatçı tüm firmalarda yaptığım aramalar olumsuz sonuç verdi.Evet Xeryus Classic bana göre muhteşem bir koku ne yazıkki artık yok

    YanıtlaSil
  7. Hocam merhaba xeryus rouge ile ilgili yorum yapılmamış kırmızı şişesi olan onla ilgili bilgi almak istiyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, henüz detaylı olarak bir yazım bulunmuyor Xeryus Rouge ile ilgili.

      Sil
    2. Hocam onunla ilgili bir yazınızı bekliyorum şahsen çok ama çok merak ettiğim bir koku sizin yorumunuza göre de alcam sizin yorumunuz önemli

      Sil