27 Ocak 2013 Pazar

Miller Harris – La Fumee (2011)



Miller Harris – La Fumee (2011)  Markanın erkek kullanımına uygun odunsu parfümü.

İngilizlerin kültür, sanat veya mimari alanlarında çok büyük eserleri olmasa da geçtiğimiz yüzyılın en büyük imparatorluğu olduğunu kabul etmek lazım. Elde ettiği sömürgeleri ile “Üzerinde güneş batmayan imparatorluk” deyimi İngiltere’nin 19. yüzyıldaki dünya siyasetine egemenliğini temsil etse de, 20. yüzyıldan itibaren zayıflamaya başladı İngiltere’nin siyasal gücü.

İngiltere'nin isminin bazı yerlerde hala "Birleşik Krallık" olarak geçmesi belki de artık dünya siyesetinde çok büyük etkisi kalmayan İngilizlerin ruhlarını ve egolarını tatmin etme şekli olabilir. Sebebi her ne olursa olsun, yakın tarihe damgasını vuran İngiltere'nin, parfümler alanında sessiz kalması düşünülemezdi. Tarihi eskilere dayanan Penhaligon's, Creed, Floris, Geo F. Trumper gibi köklü markalara sahip İngilizler, Czech & Speake, İlluminum, Jo Malone, Roje Dove gibi yeni sayılabilecek parfüm markaları da çıkarmayı başarmış görünüyorlar. Fakat parfüm endüstrisinde hala Fransızların oldukça gerisindeler. Bu çok açık bence.


Yeni sayılabilecek İngiliz niş markalarından birisi de Miller Harris. 2000 yılında kurulan marka, şimdiden 27 parfümlük bir koleksiyona ulaşmış durumda. Miller Harris 2011 yılında iki parfüm piyasaya sürdü. La Pluie kadınların, La Fumee ise erkeklerin beğenisine sunulmuş. İki parfümü aynı tarihlerde tanıtılmışlar anladığım kadarıyla. Ben ise bugün erkek kullanımına daha yakın olduğu düşünülen La Fumee'ye göz atacağım.

La Fumee Fransızca bir kelime. Anlamı ise dumanmış. Burada parfümün genel yapısı ile ilgili küçük bir ipucu var sanırım. Kendi sitelerinde La Fumee'yi odunsu olarak sınıflandırmışlar. Fragrantica'da ise odunsu oryantal olarak geçiyor. Parfümün başlangıcı derin ve biraz karanlık sayılabilecek odunsu notalarla gerçekleşiyor. Genellikle parfümlerin üst notalarında böyle bir odunsu kullanıma rastlamıyoruz. Sanırım La Fumee daha ilk saniyelerde nasıl bir koku ile karşılaşacağımızı bize gösteriyor. İlk kısımdaki yumuşak tütsü benzeri odunsu notalar bence gayet güzel. Doğal ve olması gerektiği gibi. Tatlılık fazla yok. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Burada odunsular hala etkili. Ama aradan kendisini güçlü şekilde yumuşak baharatlar gösteriyor. Muhtemelen kişniş ve kakule. Bu kısım da güzel tasarlanmış. Son olarak da biraz sandal ağacı ve tütsü kapanışı yapıyor. Alt notaları da kötü değil. Yani özetle odunsu notalar, aromatik baharatlar ve tütsü temelinde tasarlanmış kokusu.

                                         Markanın kurucusu Lyn Harris, La Fumee'yi kısaca anlatıyor.

La Fumee genel olarak yapaylık barındırmayan, yumuşak ve sakin bir kompozisyona sahip. Odunsu notalar her zaman ön planda. Tütsü benzeri odunsulara baharatlar da destek veriyor. Çok ilginç bir yanı olmasa da tanıdık bir kokusu var La Fumee'nin. Hatta bence güvenli sayılabilecek ve herkesin sevebileceği bir odunsuluğa sahip. Parfümün ismindeki duman hissini hem başlangıçta hemde sonlarda farkedebiliyorsunuz.

Parfümümüz açıkçası beni çok etkilemedi. Hatta uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olacağa benziyor. Fakat bu demek değil ki kötü bir parfüm. Günümüzün bir çok uyduruk, bol şekerli parfümlerine verilecek parayı La Fumee'ye vermek hiç de yanlış olmaz. Ama benim için "işte budur" efektine sahip bir kokuya sahip değil. Belki de bu kadar odunsu ve tütsümsü kokuları sevemiyorum.


La Fumee yeni ve modern bir parfüm. Niş standartlarında bir arkadaş. Kalite anlamında söyleyecek şeyim olamaz. Lyn Harris iyi iş çıkarmış. Ama benim için sadece "evet güzel parfüm". Daha fazlasını yaşatamadı.

La Fumee, Eau de Parfüm (EDP) konsantrasyonunda. Kimi yorumcular kadınlarında kullanabileceğini yazmışlar. Bence erkek kullanımına daha yakın. Sonbahar-kış mevsimi için uygun olacaktır. 25 yaş ve üzerindeki arkadaşlara tavsiye ederim.      

Artıları:
+ Genel olarak kalitesi yeterli.
+ Bol şekerli olmayan odunsu parfüm arayanlar deneyebilir.

Eksileri:
- Çok olumsuz bir yanına rastlamadım. Ama hayatınızın parfümü olmayacağı açık.

Koku Güzelliği:10/7

19 yorum:

  1. Bu parfümü dün denedim çok hoş bir koku ama dediğiniz gibi öyle hayatınızın parfümü olacak bir koku değil.Ben Jo Malone - Rose water&Vanillia ve YS-UZAC-Podhka parfümleri hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum tabi eğer denerseniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin iki parfümde ne yazık ki elimde yok. Olsa tabiki yazmak isterim bir Jo Malone parfümünü.

      Sil
    2. Umarım elinize geçer çünkü sizin seveceğiniz kokular oduğunu düşünüyorum daha önceki parfüm yorumlarınıza göre :) YS UZAC-Pohadka siyah orkide ve tütün barındıran %90 doğal malzemelerle yapılmış mükemmel kalıcı bir parfüm Türkiye'de sadece LaDessee'de satılıyor.(Bu arada mükemmel bir parfüm dükkanı yapmışlar çok iyi markalar var.Ben Histoire de parfums-Ambre 114 e bayıldım.Çok kalıcı ve eski kitaplar yada antika kokular gibi ama çok modern kokuyor aslında.) Jo Malone gelince Rose wateer&vanilla kokladığım en güzel kokulardan biri tobacco vanillie farklı bir versionu gibi ama daha taze ve fresh hali ve aşırı kalıcı bir koku 1 fıs sıktım 2 gün geçti hala aynı derecede net kokuyor.Umarım ikisinide deneme fırsatı bulursunuz.
      Bide Clive Christian parfümleri gerçekten fiyatlarını hak ediyorlarmı sizce ?

      Sil
    3. Ambre 114 benim de çok sevdiğim bir parfüm. Eski kitap yada antikadan ziyade daha Arap kültürü etkili bir amber kullanımı var. Bu anlamda "Doğulu" bir profil çizdiğini düşünüyorum

      Clive Christian'ın hiç bir parfümünü denemedim. Onun için hakkında ileri geri konuşmak istemem. Altı boş olur söylediklerimin. Ama bence fiyatları biraz abartılı. Fakat konseptleri gereği öyle davranmak zorundalar. Devir "İmaj" devri...

      Sil
  2. Parfüm merakı bişey sormak istiyorum Givenchy Fan Di Fendi Homme EDT Erkek Parfüm acaba bu parfüm givenchy markasınamı ait derinmor.com da öle gözüküyo ama diğer kozmetik sitelerinde değil anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan, Fendi tamamen ayrı bir marka. Givenchy ile ilgisi yok bildiğim kadarıyla. Sanırım derinmor'da yanlış yazılmış.

      Sil
    2. Hubert James Marcel Taffin De Givenchy, ve FENDİ iki marka da ayrı markalardır tek ortak noktası LVMH Grubun markalarıdır.SAHİBİ dünyanın kişisel olarak en zengin 4.adam BERNARD ARNAULT

      GİVENCHY de alsan FENDİ de alsan paran aynı kişinin kasasına gidiyor o yüzden sıkıntı yapılacak bir durum yok :-)

      Sil
  3. Merhaba.Raşit bey, Nişantaşı Chanel butiğinden arkadaşıma chanel sycomore parfümünü aldırıcam.Fiyatına dair bir bilginiz varmı? Bu arada Eskişehirde kalıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Chanel butiğinde Sycomore olduğunu bilmiyordum. Eğer varsa diğer özel seri parfümleri de olmalı. Bu çok güzel bir haber.

      Fiyatı konusunda bilgim yok. Ama Sycomore, Chanel'in çok yüksek fiyatlara satılan Les Exclusifs serisine ait. Onun için 300-400 TL gibi fiyatları gözden çıkarman gerekebilir.

      Sil
    2. sycomore harika bir vetiver kokusudur bende nişantaşı chanel'den aldım şiddetle tavsiye ederim, coromandel ve rue cambon'da diğer harika kokuları.

      Sil
  4. Tekrar merhaba.Nişantaşı chanel butiğinde 75 lik ve 200 lük şişeleri bulunuyormuş.75 lik şişesi 350 tl

    YanıtlaSil
  5. Selamlar. Bugün pek çok parfüm denedim. Bakalım 1. kim olmuş?

    Şimdi aslında bugün gitmemin temel amacı Tom Ford Noir idi. Sevil'e girmemle kokuyu sormam bir oldu. Bileğime sıktılar. Tam da tahmin ettiğim gibi klasik Tom Ford havaları... Koku ortalama. Yenilik yok. Şaşırtmadı, etkileyemedi ne yazık ki. Kalıcılık konusunda bir şey diyemem. Yanıltıcı olabilir. Ben o kadar parayı o parfüme vermem.

    Ardından Guerlain klasiklerini sordum. Shalimar da Samsara da vardı. Önce Shalimar sıkıldı. Bir iki dakika bekledim. Kokladığım an büyük bir hayal kırıklığı... Son derece klasik bir bayan parfümü... Sabunumsu, sıradan... Dedim, Samsara beni şok edecek herhalde. 10 dakika bekledim. Samsara sıkıldı. Ey Allahım, bende mi sorun var, nedir? Sıradan bir koku daha... Hem de ne sıradanlık. Hadi bekleyeyim dedim, sonuç yine aynı. Guerlain'dan havamı alınca bu sefer Kouros sordum. O yokmuş ellerinde ne yazık ki.

    Biraz bekledikten sonra Elie Saab kokladım. Offf offf offff... Harika bir koku. Gerçekten şoka uğradım. Acele etmeyip Aromatics Elixir'i sordum. Offf offf offff dedim yine :) Allahım o alt notalar nedir öyle? Hımmmm... Müthiş gerçekten... Sonuç: Aromatics Elixir alındı. Sırada kesinlikle Elie Saab var. Parfüm almayı düşünenler... Mutlaka deneyin.

    YanıtlaSil
  6. parfum merakı bu kokuyu amouage jubılıtıon xx benzetiyolarmış yabancı sitelerde sence ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. La Fumee ile Jubilation XXV'i nasıl birbirine benzetmişler ilginç. Bence aralarında büyük bir benzerlik yok.

      Her iki parfümdeki tütsü teması insanların zihninde benzerlik yaratmış olabilir. Ama Jubilation XXV'in üst düzey kalitesi, derinliği ve zenginliğinin karşısında La Fumee'nin çok şansı yok diyebilirim.

      Sil
  7. Merhaba Raşit bey La fumee'nin Arabie ve Ottoman temalı iki parfümü daha çıktı, onları deneme imkanınız oldu mu acaba..

    YanıtlaSil
  8. Sence Ormonde jayne man'mi yoksa La fumee'mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi arasında Ormande Man bir adım önde gibi görünüyor.

      Sil