18 Ocak 2013 Cuma

Parfum d’Empire – Cuir Ottoman (2006)



Parfum d’Empire – Cuir Ottoman (2006)  Markanın deri temalı parfümü.

14. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanan bir imparatorluk. Gerçek anlamda dünyanın son cihan devleti. Tarihin altı yüzyılına yön vermiş bir medeniyet. Küçük bir uç beyliği olarak kurulmuş. Hızla büyümesinin sonucunda İstanbul'u alarak Doğu Roma İmpartarluğunu tarihten silmiş. En güçlü dönemlerinde, Avrupa kıtasına korku salmış. Daha sonra gerileme dönemine girmiş ve trajik şekilde parçalanmış bir imparatorluk.

Parfüm üreticilerinin neden Osmanlı ismine sahip parfümler üretmediklerini merak etmişimdir. Oysaki birçok tarihi şahsiyet, olay yada ülke ile ilintili parfümler üretiyorlar. Belki bilinç altlarındaki milliyetçi duygular, belki de kendi kültürlerinden olmayana sahip çıkmama refleksi. Fakat 2006 yılında Fransa merkezli niş parfüm evi Parfum d'Empire, sağlam bir duruş sergileyerek Osmanlı isimli bir kokuyu koleksiyonunda sergilemeye başladı. Parfüm İmparatorluğunun (Parfum d'Empire), bir başka imparatorluk olan Osmanlı'ya gönderme yapması da hem ironik hem de ilginç olmuş. Cuir Ottoman (Osmanlı Derisi), markanın ilgi çekici parfümlerinden birisi. Fakat aklımı kurcalayan bir durum daha var. Osmanlı isminin kullanılmasını anlıyorum ama neden deri teması seçilmiş. Çünkü "cuir" Fransızca deri anlamına geliyor.


Tarihçiler Osmanlı Devletinin birçok farklı özelliğini sayabilir. Ama "deri" Osmanlılar için bu kadar önemli miydi ki, ciddi bir parfüm markası böyle isimlendirmiş eserini. Bu konuda bize en çok yardımcı olacak kaynak markanın kendi internet sitesi. Burada 19. yüzyılda Osmanlı devletindeki deri sanatından ilham alındığı gibi bir açıklama var. Fakat bu dönemler tam da Osmanlı devletindeki deri ticaretinin gerilediği zaman dilimi olarak belirtiliyor başka kaynaklarda. 19 . yüzyılda klasik tarzdan tamamen kopularak deri aplike, deri rölyef gibi çeşitli ciltler yapılmış. Barok ve rokoko tarzı ciltler fazlaca rağbet görmüş. Yani bu yıllarda Osmanlı'nın ekonomik hayatındaki deri işleri daha çok "ciltçilik" üzerine yoğunlaşmış denilebilir. Daha fazla detaya girmeye gerek yok tabiki. Konumuz Osmanlı Devletinin ekonomisi değil, Cuir Ottoman isimli parfüm. Yine kendi sitelerinde "Bir öğleden sonra Türk hamamında rahatlamak gibi..." denilerek anlatılmaya çalışılmış kokusu. Ayrıca "Duygusal bir süsen (iris) ve oryantal deri" olarak tanımlanmış kokusunun karakteri. Şimdi geçelim parfümümüze.

Cuir Ottoman'ı kullanmadan önce az çok nasıl bir koku ile karşılaşacağımı tahmin ediyordum. İsmindeki deri ipucu daha ilk saniyelerde kendisini hissettiriyor. Bazı yorumcuların dediği gibi "Ayakkabı boyası" benzeri açılışa sahip. Kimi yorumcular bu kısmı "yeni alınmış deri ayakkabı" kokusuna benzetmiş. Kimisi de hayvansal bir deri olduğunu söylemiş. Bende karanlık, hayvansal bir deriye daha yakınım. Ayrıca hatırı sayılır derecede süsen (iris) algılıyorum. Maitre Parfumeur et Gantier – Parfum d’Habit'teki kullanıma benzettim bu tuhaf deriyi. Üst notalarını ilginç bir çiçeksi-deri kombinasyonu olarak tanımlayabilirim. Sonrasında orta notalara geçiliyor. Aynı karanlık deri biraz yapay hale geliyor. Bu kısımdaki deri plastiğimsi bile diyebilirim. Birazda sıcak baharatlar var. Ayrıca orta notalar hatırı sayılır derecede tatlılık barındırıyor. Bu anlamda üst notalardan ayrılıyor. Son kısımda ise açıklanan notalarında bulunmasa da çikolatamsı paçuli ve biraz da odunsu notalar var. Gayet güzel ve çekici son kısmı.


Cuir Ottoman, isminden de anlaşılacağı üzere tam bir deri parfümü. Başından sonuna kadar deri hissediliyor. Her ne kadar son kısımlarda biraz geri planda kalsa da yine de arada kendisini hatırlatıyor. Deriden sonra bence en etkin nota süsen (iris) çiçeği. Buradaki kullanımı ilginç bir şekilde Dior Homme'u andırıyor. Son kısımdaki çikolatamsı, vanilyamsı, amber-paçuli ikilisi ise Serge Lutens - Borneo 1834'ü anımsattı bana. Kimi yorumcular Cuir Ottoman'ı Bulgari - Black'e benzetmişler. Sanırım böyle düşünmelerinin sebebi, plastiğimsi deri. Black'deki nefis bir vanilya ile yumuşatılmış araba lastiği benzeri koku, plastiğimsi deri ve çiçeksi-baharatlı Cuir Ottoman’a çok fazla benzemiyor diyebilirim. Bence ortak tarafları plastiğimsi yapay deri.

O zaman ne hissediyorum Cuir Ottaman ile ilgili. Başlangıcındaki ilginç ayakkabı boyası benzeri deri ve süsen (iris) tuhaf diyebilirim. Sanırım beğendim. Orta kısımdaki tatlımsı yapay deriyi çok sevemedim. Son kısmına ise bayıldım. Yine farklı bir deneyim oldu benim için. Çünkü değişik bir deri kullanımı var. Kimi zaman L'Artisan - Dzing, kimi zaman Bulgari - Black, kimi zaman Maitre Parfumeur et Gantier – Parfum d’Habit ve kimi zamanda Serge Lutens - Borneo 1834 esintileri. Cuir Ottoman sanki hepsinden bir tutam almış gibi. Bu anlamda eşsiz ve benzersiz bir kokuya sahip değil. Bir yerlerden tanıdık geliyor sürekli ama karar veremiyorsunuz.

Bence kokusu gayet güzel ve başarılı. Fakat aradaki o plastiğimsi yapay deriye niçin ihtiyaç duyuldu pek anlayamadım. Parfum d'Empire gibi niş bir marka çok daha güzel deri kullanımına imza atabilirdi. Belki de bilinçli olarak böyle bir deri kullanımını tercih ettiler. Kim bilir. Parfümün eleştirebileceğim tek tarafı zaman zaman ayakkabı boyası hissi vermesi. Onun dışında kullanması zevk veren modern bir parfüm. Tatlılık çok baygın veya şekerli değil. Güzel dengelenmiş. Cuir Ottoman hayatımın parfümü olamayacaksa da gönül rahatlığıyla önerebileceğim ortalama üzeri bir çiçeksi deri kokusu. İlgilenenlere duyurulur.


Luca Turin, Cuir Ottaman'ı odunsu amber olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden üç yıldız vermiş. Ayrıca kitabında şunları yazmış:

"Tiranlar daima uzaktan iyi görünürler ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında çok rağbet görüyordu, başlıca sebebi yönetimlerin yetkisiz hale getirilmesi, şalvarlar, bölgelere duygusal bir müziktir ki bu olmasa herşey katı bir Germanik olurdu. Bu deri aslında tam bir deri gibi değildir, daha çok tatlı odunsu çay kompozisyonu gibidir. Sert ve güzelce bir el sanatıdır ama bir parça buz patenindeki zorunlu hareketler gibi hissettiriyor: sert, keskin, etkileyici ve sürprizsiz."

Başka bir parfüm yazarı Chandler Burr ise Cuir Ottoman'a beş üzerinden dört yıldız vermiş ve şunları yazmış New York Times'daki köşesinde:

"Marc-Antoine Corticchiato'nun (Parfum d'Empire'ın kurucusu) yaklaşımına göre, Cuir Ottoman, Tauer - Lonestar Memories'den daha az sert, Chanel - Cuir de Russie'den daha az lüks ve Hermes - Kelly Caleche'den de daha erkeksidir. Burada gerçek hayattaki gibi deri, harfi harfine uygun bir sanat işidir. Osmanlı hükümdarları tarafından kullanılan deri bu denli özenli bir tarzda mıydı bilemiyorum ama bu deri mükemmel şekilde sunulmuş ve dokulunur durumdadır. Bir kılıfı tutan askıların kokusu veya belki de Topkapı Sarayı'ndaki Sultanın bir sandalı, bir harem kızının kibar parfümlü ayaklarının ucuna kayıp düşme talihidir. Cuir Ottoman'ı sür ve kolunu kokla: deri bir sandal, güneşte ısınmış çiçek gibi bir koku kızları bekliyor."


Parfümümüz uniseks olarak satışa sunulsa da bence erkek kullanımına daha yakın. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. Tam bir sonbahar-kış parfümü. Yazın denemenizi tavsiye etmem. 25 yaş ve üzerindeki arkadaşlara daha uygun olacak gibime geliyor.

Artıları:
+ Son kısmı nefis.
+ İlginç bir deri parfümü arıyorsanız tavsiye ederim.

Eksileri:
- Plastiğimsi deri neden kullanılmış pek anlam veremedim.
- Fiyatı yüksek ve her yerde bulmak mümkün değil.

Koku Güzelliği:10/8

12 yorum:

  1. Parfüm Merakı, Oriflame'in Amber Elixir parfümünü denemiş miydin? Şişesi ve rengine bayıldım, fiyatı da çok düşük. Acaba kullanan oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok denemedim. Oriflame'in hiç bir parfümünü deneyemedim henüz. Şu Burberry - London'a benzeyen parfümünü denemek lazım Oriflame'in.

      Sil
  2. Parfüm Merakı, Caron The Third Man aldım. Senin zevkine güvenerek yine :) Jaipur gibi inşallah bunu da beğenirim. Gelince yorumumu yazarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern Talking, acaba internet üzerinden mi sipariş verdin?
      Eğer öyle ise nerden sipariş verdiğini de yazabilir misin lütfen?

      Sil
    2. CtrlKML, gittigidiyor'dan bir satıcıdan aldım. ELini çabuk tutarsan elinde hazırda 1 tane kaldı. gittigidiyor'a gir, arama çubuğuna ürün kodunu gir: 74695922

      Sil
    3. İnşallah beğenirsin.

      Ben aslında almayacaktım ama fragrancex'den zett ile birlikte almaya karar verdik ve aldım gitti. Çok da uygun oldu. Aslında ortak parfüm işine girişebilirsiniz arkadaşlar karşılıklı güven esasına dayanarak.

      Sil
    4. Modern Talking, cevabın çok teşekkür ediyorum.
      O satıcıyı görmüştüm öncesinde ama gittigidiyorda öyle kalpazanlar var ki güvenemiyordum kimseye. Sen ordan sipariş verdiğine göre vardır bir bildiğin...

      Valla Parfüm Merakı onu iyi dedin yaa, mesela Yatagan... 125 ml'lik şişeyi alsam da bitirebileceğimi hiç zannetmiyorum şimdilik. Bir ortak çıksa ne iyi olurdu aslında fragrancex'den getirtirdik...

      Sil
    5. Valla güvenmekten başka çare yok. Piyasa parfümlerinden sıkıldım artık. Değişik bir şeyler arıyordum. Parfüm bloglarında herkes övmüş, Parfüm Merakı da üçüncü sıraya koymuş. Durum böyle olunca alayım dedim. Profilinde bir eksi var, o da alıcının ürün bilgilerini iyi okumamasından kaynaklanıyor. Ürünü tedarik süresini beklememiş. İthal belge filan diyor, gerçi bu parfümün sahtesinin olacağını sanmıyorum; ama belli olmaz. Gelince yorumlarım.

      Benim asıl hedefim Tom Ford Tobacco Vanille. Yaz tatilinde tanışma fırsatımız olacak inşallah :)

      Sil
    6. Merhabalar ben de de 5'te birini bitirebildiğim bir Caron the third man var. kokusu güzel olmakla b,rl,kte benim tenimde kalıcılık ve hiissedilirliği düşük olduğu için pek kullanmıyorum. Keşke site üzeri güvenilebilir bir takas bölümü bulunsa böylelikle farklı parfümleri denemiş ve ufkumuzu genişletmiş oluruz.

      Sil
    7. Mesela herkes bir arannlar bir de elindekiler listesi gibi bir liste yayınlasa çok güzel olabilir. Takas açısından da daha hızlı iş halledilir hem dostluklar gelişir. Tabi bunu herkesin açacağı bir takma isim üzerinden yapması gerekir ki su istimal olmasın. Site içi isimlerin güvenilirliği üzerinden takaslar da daha sağlıklı gerçekleşecek ve kimse isminin kirlenmesini istemeyeceğinden herkes ürününü güvenle alıp güvenle yollayabilecektir. Öneri sunan kişi bir üst yorumun da sahibi Kadir.

      Sil
  3. şaheser olmasada güzel çalışılmış şık bir çiçeksi deri parfümü olduğunu düşünüyorum. Türkiye içinde satışı yapılan bir mağaza yok fakat yurt dışından birçok mağazadan gayet makul fiyatlara ki bu fiyatlar Türkiye de satılan designer CK, Boss gibi markaların ürünlerinin fiyatlarına eş değer olarak satın almak mümkün. puanlamak gerekirse 10 üzerinden 7-7.5 tüm klasmanlarda.

    YanıtlaSil
  4. Bu parfümü nerden alabilirim konusunda uzun zamandır araştırıyorum..Yurt dışından da parfüm getirtme olayı yasaklanınca ne yapacağımı bilemez oldum...Mutlaka bulmalıyım bu Ottoman'ı ...

    YanıtlaSil