15 Ocak 2013 Salı

Thierry Mugler – Alien (2005)



Thierry Mugler – Alien (2005)  Markanın kadın parfümü.

"Reklamın tarihi aslında milattan önceki dönemlere kadar dayanıyor. M.Ö 2000' li yıllarda Mısır’ da reklam kavramının ilk temelleri atıldı; ama yapılanlar tam olarak reklam niteliğinde değildi. Reklam, Orta Çağ’ da üretici-tüketici kavramlarının oluşmasıyla, tüccarların pazarlarda müşterilere ulaşmak için ürünlerini bağırarak tanıtmaları ve satış yapmaya çalışmaları “reklam” olarak tanımlanabilir.

Sanayi Devrimiyle gelen makineleşme nedeniyle tek tipleşmiş ürünlerin farklı özelliklerini ön plana çıkarmak ve bunları anlatabilmek için reklam ihtiyacı bu dönemde arttı. 1895' te ilk billboard reklamı, 1882' de ilk ışıklı reklam panosu örnekleri, reklam kavramının önem kazandığını destekliyor.

20. Yüzyılda şirketler, ürün reklamlarını sloganlarla desteklemeye başladı. 1911' de Woodbury isimli sabun firmasının “sex sells!” sloganı bu konuda verilebilecek önemli bir örnektir. Reklamcılığın sektör haline dönüşmesi ise; 1917' de Amerika’ da ilk reklam ajansının kurulmasıyla başladı. 19. Yüzyılda gazete reklamlarına ara sıra rastlanıyordu; fakat 20. yüzyılda bu reklamlar ancak etkin bir hal aldı. Bunların yanı sıra radyo ve televizyon reklamları da artık müşterilere ulaşmanın yeni bir yolu haline geldi. 1941' de Bulova Saat’ in reklamı ilk televizyon reklamı örneğidir." (http://www.infopik.com)

Reklamcılığın kısa tarihi olarak verilebilecek bu bilgiler, bir çoğumuz için anlamsız olabilir. Fakat parfüm markaları için pazarlamanın önemi çok büyük. Özellikle de ana akım denilen popüler ve çok satan markalar için.


Modern hayatın olmazsa olmazlarından olan pazarlama faaliyetleri için parfüm üreticileri çoğu zaman profesyonel stratejiler izlerler. Bir parfümü henüz tasarlamadan ve vücuda getirmeden önce, kokusunun nasıl olacağından, şişesinin rengine kadar her detay defalarca yapılan toplantılarda belirlenmeye çalışılır. Reklam kampanyasında kimin oynayacağı, sloganın ne olacağı, parfümün kimlere hitap edeceği gibi detaylardan bahsetmiyorum bile.

Bir plan çerçevesinde yürütülen pazarlama faaliyetleri kimi zaman abartılı olabilir. Hatta pazarlama işleri ile çok ilgilenmeyen niş markalar bile gerilla tarzı reklamlara başvurabiliyorlar. Aklıma ilk gelen örnek tabiki Etat Libre d'Orange.

Bugün inceleyeceğim Thierry Mugler parfümü Alien'ın pazarlama kampanyaları oldukça uçuk öğeler taşıyor bence. Sadece reklam videosu değil, şişesinin formu, şişesinin rengi ve basın broşürleri farklı bir parfüm olduğu izlenimi vermeye çalışıyor. Tam da bu noktada bir yorumcunun güzel tespiti aklıma geliyor. Thierry Mugler'in parfümleri neden soyut veya dünya dışı varlıklara gönderme yapıyor. Gerek Angel, gerek Innocent, gerekse Alien, kaynağını soyut kavramlardan alıyor. Bu durum sanırım Thierry Mugler'in kendisi ile ilgili. Muhtemelen bu bir seçim. Markanın kendisini tanımlamasıyla bağlantı olabilir.


Bir parfümün isminin Alien olması ve şişesininde dünya dışından gelen yaratıklara benzemesi hiç kuşkusuz ilgi çekici. Mugler, anlaşılan bu parfümün konsepti ile ilgili başarılı bir işe imza atmış. Ama ya kokusu. Biz parfüm severleri en çok ilgilendiren kısım tabiki kokusu. Yoksa şişesinin rengi yada reklam faaliyetleri ikinci hatta üçüncü planda olmalı. O zaman lafı daha fazla uzatmadan geçeyim Alien'a. Alien, Thierry Mugler'in üçüncü safkan kadın parfümü. Büyük gürültü koparan başarılı parfümü Angel'den sonra piyasaya sürülen kadın parfümü Innocent'in beklenen başarıyı yakalayamaması, çıkacak üçüncü kadın parfümüne gözlerin çevrilmesine neden olmuştu. Hatta bu durumu Thierry Mugler bile bir söyleşisinde dile getiriyor.

Parfümümüz Fragrantica'da odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış. İlk sıktığımda karşıma çıkan koku tam bir çiçek buketi. Ağırlık yaseminde. Hatta saf bir çiçek kokusu bile diyebilirim. Ne turunçgil var ne de şekerli tatlılık. Sadece çiçekler. Fakat bence yapaylık sınırında geziniyor. Üst notalar bana biraz fazla çiçeksi geldi açıkçası. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Fakat kokusu neredeyse hiç değişmiyor. Sadece yumuşak odunsu notalar ekleniyor. Fakat yasemin hala çok baskın. Neyseki bu kısım başlangıcına göre daha yumuşak ve sevilesi. Ama hala çok sevdiğim söylenemez. Son kısımda yine süpriz yok. Yasemin baş rolde. Fakat odunsu notalar geri çekilirken ortaya amber çıkıyor. Çiçeksi bir amber. Böylece de tenden ayrılıyor.

Alien’ın resmi tanıtımı ise şöyle: “Alien oldukça sıra dışı farklı bir parfüm. Üç eşsiz notadan oluşan bu parfüm tüm benliğinizi saracak. İsmi ile sihirli sözcükleri anımsatan Alien'in zambak yasemininden gelen nazik, güçlü ve zarif taç yapraklarını andıran büyüleyici kokusuna sizde karşı koyamayacaksınız. Alışkanlık yaratacak bu iddialı parfümden vazgeçemeyeceksiniz.” Görüleceği üzere parfümdeki üç ana nota vurgulanmş. Bunlar yasemin, kaşmir ağacı ve amber.


Öncelikle şunu belirteyim ki Alien tam bir kadın parfümü. Seksi, etkileyici ve cazibeli. Bazı yorumcular uniseks olarak kullanılabilir diyorlar. Ama bunu kabul etmem mümkün değil. Zaten daha başlangıcında öyle bir çiçek saldırısı ile üzerinize geliyor ki, cinsiyetini ve kimleri hedeflediğini gayet iyi anlıyorsunuz. Bence Alien çok dişil bir yapıda. Bu durumu şüphesiz parfümün ana öğesi olan yasemin çiçeği sağlıyor. Normalde yasemini severim parfümlerde. Fakat buradaki kullanımı biraz sabunsu/pudramsı ve hafiften de yapay. Onun için Alien ile ilgili fazla olumlu şeyler söyleyemeyeceğim.

Bilemiyorum belki de bu parfüm bana uymadı. Tenimle yeterince bütünleşemedi. Çünkü Alien, bir çok kişini  bahsettiği gibi etkiler yaratmadı bende. Ama Alien'ın nasıl bir amaçla meydana getirldiğini anlıyorum. Bir kadının çok güçlü ve vurucu bir silahı olması istenmiş. Etraftaki erkekleri etkisi altına alan, hipnotize eden, aynı zamanda mekandaki diğer kadınlara da meydan okuyan bir konsept. Bence günlük kullanımdan ziyade gece kulüplerinde, özel ev partilerinde veya bir erkekle yenecek ilk akşam yemeğinde kadınların en iyi yardımcısı olabilir.


Kimileri vanilyadan söz etmişler. Ben öyle baskın vanilya alamadım. Alien aslında çok tek düze. Başından sonuna kadar yasemin çiçeği temalı. Bu durum uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olabileceği mesajını veriyor. Ayrıca genel olarak kalitesini de başarılı bulmadım. Biraz yapaylık hissediliyor başlarda ve orta notalarda. Alt notalar en iyi yeri diyebilirim. Ama yeterli değil tabiki. Bence denemeden almak iyi bir fikir değil. Aklıma gelmişken söyleyeyim. Alien genel olarak güçlü bir kokuya sahip. Çok az sıkmak (en fazla 2-3 fıs) gerekiyor. Böylece etkisi daha güzel oluyor. Fazla kullanımlarda boğucu ve itici oluyor kokusu.

Luca Turin, Alien'ı odunsu yasemin olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden üç yıldız vermiş. Ayrıca şunları yazmış kitabında:

" Alien yarıyarıya Laurent Bruyere tarafından kompoze edilmiştir ki bu kişi daha önce Angel Innocent'ı resmi olarak ilk klonlamış kişidir. Bu işte büyük Ropion'un olması sebebiyle ne olursa olsun düşüncesizce veya aptalca yapılmış olması mümkün değildir. Orijinalliği, yaseminin keskin çiçeksi bazının yerine Arap yasemininin taze, doğal ve zengin notasının Angel'daki sentetik çekirdeğin sert ve madeni bir hisle kaplanarak bağlanmış olmasıdır. Tende kalan son bölümü çok daha iyidir, Bulgari Black'in sessiz versiyonu yerine vanilya çökmesi gibidir. O kadar kötü olmamasına rağmen bir yeteneğin boşa çıkmasıdır. Yine de şişesi çok iyi."


Kokusunun tasarımını bir çok ünlü parfüme imza amış Dominique Ropion ve çok büyük hit parfümler yaratamamış Laurent Bruyere birlikte yapmışlar. Alien'in iki versiyonu var. Birisi EDT diğeri de EDP. Benim denediğim Eau de Parfum (EDP) versiyonuydu. Ayrıca flanker olarak dokuz ayrı modeli mevcut. Sonbahar-kış kullanımına daha yakın duruyor.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran parfüm sever Fatih kardeşime teşekkür ederim.

Artıları:
+ Sonları fena değil.
+ Çekici ve seksi kokusu.

Eksileri:
- Başlangıcı biraz fazla çiçeksi.
- Düz çizgide ilerliyor. Kokusu neredeyse hiç değişmiyor.
- Genel anlamda kalitesini başarılı bulamadım.

Koku Güzelliği: 10/6

30 yorum:

  1. terre'den sonra koklayıpta benı sasırtan ender kokulardan.mukemmel bır parfum.beyaz cıcekler fazla femınen yoksa alır kullanırdım

    YanıtlaSil
  2. Fragrantica'yı çok seviyorum severek kullandığım bir parfümü yazıp ona benzer koku önerileri almak dev parfümerilerde kaybolmama engel oluyor. genelde oryantal ve vanilyalı kokuları seven birisi olarak Alien'ı da bana önerilenler grubunda görünce ilk defa denemeden bir parfüm almış oldum. Angel'ın ilginç ve benim çok sevdiğim kokusuna da güvenerek bana uyacağını düşünmüştüm ama aynen yazınızda bahsettiğiniz gibi baskın ve benim hiç hoşlanmadığım yasemin kokusu beni inanılmaz hayal kırıklığına uğrattı. Her yerde de çok övülen bir parfüm olması kendimden şüphe etmeme bile sebep oldu galiba hiç anlamıyorum bu koku işinden diye. Bu yazıyı okuyunca yalnız olmadığımı anladım.
    Yazılarınızı çok beğemnerek takip ediyorum ve sizden Avon Far Away hakkındaki düşüncelerinizi almayı çok isterim. benim karşılaştığım en ilginç parfüm diye düşünüyorum. bir ortamda 10 kişi olsun 10 u da farklı ve çekici parfümler kullanıyor olsun sadece aralarında far away tüm gün hissediliyor ve ayırt edilebiliyor ama şahsen beni hiç rahatsız etmiyor bu kadar baskın olmasına rağmen. yorumunuzu çok merak ediyorum. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alien hakkında genellikle çok övgü dolu yazılar mevcut. Herkes doğal olarak kendi penceresinden değerlendiriyor parfümleri. Bir çok kişinin övmesi ve tavsiye etmesi onun harika olduğunu göstermez. Belki size uymayacak. Sevemeyeceksiniz kokusunu. Zaten size de aynısı olmuş. Keşke almadan önce deneseydiniz.

      Far Away ilgi gören Avon parfümlerinden. Fakat sanırım elimde yok. Dolabımı biraz karıştırmam lazım. Belki çıkar bir yerlerden :))

      Bence Avon'un bazı parfümleri gerçekten başarılı. Ama çok ucuz fiyata satılmaları insanların kafasında hep kuşku yaratıyor. Küçümseniyor böyle markalar. Ön yargılı olmamak lazım marka isimlerine. Objektif olmalıyız her markaya karşı.

      Sil
    2. erkek parfumlerını bılmıyorum ama avonun kadın parfumlerının cogu cok kotu.ne zaman begnmedıgım bır kadın parfumu kokusu alsam.kokun guzelmıs ne marka dıye soruyorum cevap hep aynı avon!

      Sil
  3. alien i begenmeyen gitsin öldürsün kendini bukadar net!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli eda,

      Bu genç yaşımda neden beni öldürmeye çalışıyorsun :))

      Sil
    2. bende parfüm çılgını bi insan olarak şuana dek en iyi parfüm diyorum nacizane bi fikir tabi :) biemedim belkide benim tenimle çok iyi gitmiştir kimbilir :)ama 2+2=4 gibi alien da ''KIYMETLİMİSS'' !!!

      Sil
    3. "şuana dek en iyi parfüm" sözü oldukça iddialı geldi bana. Bu sözü söyleyebilmek için binlerce parfüm denemiş olmak gerekir ki hiç birimizin o kadar deneyimi yok henüz.

      Senin tenine uyum sağlamış olabilir. Yada senin sevdiğin tarzda olabilir kokusu. Ama benim için olmadığı kesin Alien'ın. Yani ne dersen de fikrim değişmeyecek :))

      Herkesin farklı şeyler hissedebileceği yada düşünebileceği, parfümler gibi soyut duyguların hakim olduğu bir alanda bilinen matematik kurallarının geçerli olacağını sanmıyorum.

      Belki de Alien benim için 2+2 değildir :))

      Sil
    4. nacizane bir fikir demişim zaten,, neyse uzatmıyım tabiki bana göre öyle ama aynı çizgide ilerliyor demişsin bu yanlış birçok notası var en sonuncuya ulaştıgındada hoş bir çizgide kalıyor!! bide kalitesi zayıf demişsiniz bence kaliteside bir çoguna karşın güzel!! ama tabi şurda çok hak verdim kesinlikle unisex deil ve en katıldıgım nokta herkes için aynı sonuç vermeyecei ama BANA GÖRE mükemeliyettir ayrı!! tresor ü henüz incelememişşsiniz sanırım ama bende o kokudan nefret ederim mesela birçok seveni var! umarım b yorumum sizi kırmaz :) tresor hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum!!

      Sil
    5. Albert Einstein'ın çok sevdiğim bir sözü var: "Bir önyargıyı yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur."

      Hiç bir parfüme önyargılı bakmamak lazım. Ki ben Alien'a objektif yaklaştım. Ama bir türlü frekansımız tutmadı. Yapacak bir şey yok.

      Tresor'u ne yazık ki denemedim. Onun için bir şey söylemem mümkün değil. Ama bir başka parfüm sever çıkar ve "Tresor şu ana kadar ki en iyi parfüm. Tresor'u sevmeyen ölsün" derse o zaman ne hissedeceğini ve nasıl bir empati yapacağını merak ediyorum sadece :))

      Yazdıklarında kırılmamı gerektiren bir durum yok ki. Sadece parfüm konusunda hiç bir faydası olmayan, hakaret ve aşağılama içeren yorumlara cevap vermiyorum ve siliyorum. Senin için şimdilik bir tehlike yok anlayacağın :))

      Sil
    6. tamamdır ozaman :) bi süre sessizce okusam iyi olacak :) kolay gelsin :)

      Sil
    7. Yahu alien'ı bir haftadır kullanıyorum aldığıma pişman olduğum parfümlerden. Keskin bir odunsu koku ile limon karışmış üstüne de azcık yasemin serpiştirilmiş gibi kokuyor. Burnumun içi yanıyor sanki, daha sonralarıysa sabitlenip öyle kalıyor. Erkek parfümü gibi.
      Sana hitap ediyor diye herkes beğenmek zorunda mı sanki?!! bence de sen sessizce oku!

      Sil
    8. ha unutmadan sevgili parfüm merakı sözüm size değil, Eda Esraya!

      Sil
  4. Parfüm merakı at kendini uçurumdan:)))

    YanıtlaSil
  5. :)) bu parfümün kokusunu ilk olarak gay bir sanatçıdan almıştım. aradım aradım bir türlü bulamadım. Bir gün iş yerinde bir bayan arkadaş bu kokuyu sıkmıştı ve ne olduğunu sorduğumda alien adını verdi. Bir bay olarak bayan parfümü kullanırmıyım? Alien olunca evet :) aldım, kullandım ve kaç bayan veya erkek arkadaşa sorduysam hepsi bana kokunun güzel olduğunu söyledi. Peki bayansı durmuyor mu diye sorduğumda ise aldığım cevap: hayır!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar çiçeksi bir koku ve erkek. Sanırım hayır. Hypnotic potion sıktım, white patchuli sıktım. Angel sıktım ama alien...

      Sil
    2. Adsız aynen öyle erkek parfümü gibi katılıyorum sana.

      Sil
  6. bu parfümü ilk kokladığımda (o zamanlar parfüm dünyasıyla bu kadar iç içe değildim) "deterjan" demiştim. sonra geçen gün tekrar şans verdiğimde yazdıklarınla aynı tepkiyi verdim resmen. hayır yorumlara bakıyorum, bende mi bir sıkıntı var acaba diye düşünmeden edemiyordum. başlangıcı gereksiz yoğun, ortaları çok tekdüze, sonlara doğru eh dedirtiyor ama sıradan. belki de bu nedenle reklam ve şişeye bu kadar ağırlık verdi thierry mugler. ki ben fangirlüyüm thierry abimizin, neden böyle bir parfüm yaptığını anlayamıyorum :)

    YanıtlaSil
  7. alien'ı her kadın kaldıramaz zaten satışındada bir sexapalite ile sunuyor kısacası sexapalıteniz yetmemiş olabılır

    YanıtlaSil
  8. merhaba,
    alien i hiç denemeden netten aldım pişman değilim bu arada, tenime uydu diye düşünüyorum.. Angel dan ne kadar hoşlanmadıysam tam tersi alien e bayıldım.. Benim kafama takılan da şu aslında ; netten aldığım için orada resmi çok koyu şahane bir mordu, ancak bana gelen pembemsi bir mor.. acaba şişeler arası farklılık mı var bilginiz var mı ;) Çok teşekkürler - eda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Eğer parfümü güvenilir sitelerden satın aldıysanız sorun olacağını sanmıyorum. İnternetteki resimler bazen yanıltıcı olabilir.

      Sil
    2. aynı hatayı bende yaptım edp şişesini koymuşlar ama gelen edt kutuyu açtıktan sonra fark ettim dikkattli olmak gerek açık renkte kalıcılık az

      Sil
  9. çok teşekkürler, limangodan almıştım :) Bu arada Roberto Cavalli Nero Assoluto hakkında fikriniz var mı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Limango gibi popüler sitelerin farklı yollara sapacağını sanmıyorum. Parfümünüzün tadını çıkarın bol bol :)

      Nero Assoluto'yu henüz denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  10. Allien alıp da beğenmeyenler bana gönderebilirler:) zira eşim yanlış renk allien almış duty freeden:(

    YanıtlaSil
  11. Bence bu yaptigin en kotu parfum yazisiydi abi.... Alien dibine kadar unisex bence. Ve en iyi en farkli kadin kokusu... 70e yakin parfumu denedim . En farklisi en seksi en seksapel'i buydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alien benim için tam bir kadın parfümü. Bu kadar feminen yasemin çiçeği kokmak istemem. Ama siz erkekler de kullanır derseniz saygı duyarım.

      Sil
    2. Feminenlik kavrami ustun bir kavram bence hynotic sikanda gordum la vie est bellede. Bende bir erkegim bu arada Thierrynin hic bir kokusunun cinsiyeti yok bence. Womanity mesela. Kesinlikle unisex satilmaliydi. Alienin farkli olusu onu erkege uygun kiliyor ..

      Sil