1 Şubat 2013 Cuma

Caron – Royal Bain (1941)



Caron – Royal Bain (1941)  Markanın klasiklerinden.

1920 yılı henüz dünya süper gücü olarak kendisini gösterememiş Amerika Birleşik Devletleri için çok ilginç bir zamandı. Prohibition Era, belki de Amerika tarihinin en karanlık ve hakkında en az bahsedilen zaman dilimi. 1920-1933 yılları arasında olduğu söylenen Prohibition Era (Yasaklama Dönemi), on sekizinci ABD anayasası değişikliği doğrultusunda ülke çapında alkolün üretilmesi, taşınması ve satılmasının yasak olduğu dönemdi. Yani on üç sene boyunca Amerika'da içki yasaktı. Fakat bu yasak o kadar ilginç bir şekilde hazırlanmıştı ki, içki içenlere hiç bir şekilde ceza verilmiyordu. Yani üretimi ve satışı yasakken, içilmesi yasak değildi.    

Fakat insanın doğası hemen bir ikame yolu bulacaktı. Çünkü bir şeyi yasaklamanız, onun mutlaka kontrolsüz şekilde yer altına inmesini sağlar. İnsanlar her zaman yasağı daha çok merak eder ve arzular. Bu yasağın sonucunda Al Capone gibi mafyanın eline geçen içki kaçakçılığı, bir çok yasa dışılığı da beraberinde getirmişti. Sadece Newyork eyaletinde 30.000'den fazla gizlice içki içilen "Speakeasy" isimli yerlerin olduğu kayıtlarda mevcut. Yani yasak her zaman olduğu gibi insanoğlunu asla durduramaz. Burada sanırım bizim siyasetçilerin de almaları gereken önemli bir ders var.


1920'li yıllarda Amerika'da bu gelişmeler yaşanırken, Fransa'nın "tarihi" parfüm evi Caron, yeni bir banyo parfümü üretmeye koyulmuştu. Şimdi diyebilirsiniz ki, yahu Parfüm Merakı banyo parfümü de ne oluyor? Parfümün banyosu mu olurmuş? Evet efendim oluyor. Şöyle anlatayım.

Caron markası The Third Men, Yatagan, Caron Pour Homme, Parfum Sacre, Tabac Blond gibi önemli klasiklere sahip bir parfüm evi. Tarihi 1900'lü yılların başına kadar giden Caron, aynı zamanda pudraları ile de önemli yere sahip güzellik ve kozmetik sektöründe. Caron bir hikayeye göre Californialı milyoner William Randolph Hearst'ın isteği üzerine banyo parfümü yapmaya karar verdi. Milyoner Hearts'ın karısı, evinde yaptığı "şampanya banyolarını" değiştirmek istedi. Ve Caron firmasına başvurup, onlardan kendisine banyo kokusu/parfümü üretmelerini istedi.


1923 yılında Caron, bu isteği yerine getirdi. Banyo parfümünün ismi Royal Bain de Champagne olarak belirlenmişti. Şişesi de Amerika'daki Yasaklama Dönemine gönderme yapılarak şampanya şeklinde tasarlandı. Ayrıca şişenin tasarımı ve parfümün ismi de uyumluydu. Fakat ilerleyen yıllarda bazı yasal problemler çıktığı için parfümün ismi ve içeriği değiştirilerek EDT olarak yeniden piyasaya sunuldu. 1941 yılında ismindeki Champagne çıkarılarak Royal Bain (Kraliyet Banyosu) olarak aynı şampanya şişesi tasarımına sahip olarak yeniden satışa çıkarıldı. Böyle ilginç bir hikayeye sahip bugün inceleyeceğim parfüm.

Royal Bain, bir çok kaynakta uniseks olarak gösteriliyor. Fakat kendi sitelerinde kadın parfümü bölümünde. Bence de kadın kullanımına daha yakın. Parfümümüz Caron'un sitesinde "Zor bulunan parfümler" kategorisinde kendisine yer bulmuş. Sadece içeriğindeki üç notadan bahsedilmiş: Leylak, sedir ve sandal ağacı. Fragrantica'da ise oryantal çiçek olarak sınıflandırılmış.


Parfümün başlangıcı oldukça şaşırttı beni. Hatta inanamadım. Çünkü karşımda 1941 yılında üretilmiş bir koku var. Ben klasik, tozlu kokan şipre beklerken, oldukça tatlı hatta şekerli çiçekler karşıma çıktı. Aldehit hissi veren pudralı çiçekler gibi diyebilirim. Chanel'in eski klasik kadın parfümlerindeki gibi. Üst notalarda muhtemelen leylak başrolde. Oldukça tatlı hatta şekerli, pudralı leylak. Royal Bain'in açılışı oldukça kadınsı çiçekler ile gerçekleşiyor. Çok sevdiğimi söyleyemem. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Burada koku karakteri değişmiyor. Sadece şeker oranı düşüyor neyseki. Hala tatlılık var ama bıktırıcı değil. Bu arada leylağa gülde ekleniyor. Biraz da pudralı reçine. Orta notaları başlangıcına göre daha sevilesi. Son kısma gelindiğinde çiçekler pek hissedilmiyor. Yapaylık sınırında dolaşan pudralı vanilya ve yumuşak kremsi odunsu notalar kapanışı yapıyor. Azıcık da misk hissediliyor. Burası da bana göre değil.

Royal Bain'i üç kelime ile özetle derseniz şunları söylerim: Pudra, çiçekler (gül ve leylak) ve kremsilik. Öncelikle anlamadığım şey bazı kaynaklarda uniseks olarak sunulması. Royal Bain başından sonuna kadın parfümü olduğunu bağırıyor adeta. Özellikle başlangıcındaki kadınsılık had safhada. Bir erkeğe ne kadar yakışır şüpheliyim. Royal Bain bence 1940'lardaki süslü Fransız kadınlarının boyunlarını süsleyecek gibi.


Parfümün özellikle başlangıcındaki yoğun pudra kullanım, insanlarda sabunsu his yaratmasını sağlıyor anladığım kadarıyla. Yazımın başlarında çok kısa değinmiştim Caron'un aynı zamanda başarılı bir pudra üreticisi olduğunu. Acaba buradaki pudra kullanımı, markanın kendi ürünlerine bir gönderme mi? Bilemiyorum belki de sadece tesadüf.

Beni şaşırtan yanı başlangıcı. Günümüzün modern parfümlerinde alışığız çok tatlı, şekerli, karamelli kokulara. Fakat 62 yıllık bir parfümde üstelik üst notalarında bu kadar yoğun şeker/tatlılık kullanımı çok görülen şey değil muhtemelen. Fakat pek hoşuma gittiğini söyleyemem. Sanki " küçük kız çocuğu parfümü" gibi olmuş başlangıç. Ayrıca yoğun pudralı çiçekler de ilgimi çekemedi. Hatta zaman zaman gül suyu efekti bile verebiliyor. Genel olarak kendime yakın bulamadım kokusunu.


Royal Bain'i, garip bir şekilde Arap esintili parfümler üreten Montale'nin Sweet Oriental Dream'ine benzettim. İkisinde de aynı bol şekerli ve yapay vanilya var. Çok önemli klasiklere imza atmış Caron markasına pek yakışmayacak bir parfüm olmuş. Caron hala The Third Men demek benim için. Şampanyaya benzeyen şişesi ve “Kraliyet Banyosu” olarak tercüme edilebilecek ismi bence parfümün en güzel tarafları. Bu parfümü bir renge benzetmek isteseydim büyük ihtimalle pembe veya kırmızı ile ilişkilendirirdim.

Parfüm yazarı Luca Turin'in kitabında Royal Bain, metalik meyveli olarak sınıflandırılmış. Ayrıca beş üzerinden sadece bir yıldız verilerek, en düşük not layık görülmüş.


Parfümü Caron'un bir çok eserine imza atmış olan Ernest Daltroff tasarlamış. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun gibi görünüyor. Denemeden almanızı tavsiye etmem.

Artıları:
+ Kalıcılığı gayet iyi.

Eksileri:
- Başlangıcındaki şekerli çiçekleri sevmedim.
- Orta ve alt notaları da yeterince ilginç değil.

Koku Güzelliği:10/5

29 yorum:

  1. Hacı misi gibi kokuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hiç de yanlış değil tespitiniz. Özellikle başlangıcı...

      Sil
  2. hadi ya merak ettim şimdi nerden aldınız bizde alalım.. 1920 bence şahaserdir şimdiki parfümlerre göre..

    YanıtlaSil
  3. daha güncel, yeni ve satın alabileceğimiz parfümleri yazarsanız bloğunuz daha verimli olmazmı takipçiler açısından? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın cengiz yavuz. Bir çok kişi daha popüler parfümleri yazmamı bekliyor. Ama o parfümler zaten her mağazada var. Oralara gidip, deneyip, karar verebilirsiniz. Fakat buradaki parfümlerin çoğunu kolay kolay bulamazsınız. Çok daha değerli, ilginç ve işin sanata kısmına yönelik parfümleri yazmaya çalışıyorum.

      Yoksa Hugo Boss yada Lacoste'un parfümleri ile vakit kaybetmek istemiyorum. Malum zaman çok değerli.

      O zaman bende sana bir soru sorayım: Sence By Kilian, Serge Lutens, Amouage veya Parfum d'Empire'ın parfümlerini mi yazayım. Yoksa Hugo Boss, Lacoste, Paul Smith'in parfümlerini mi?

      Sil
    2. Aynı fikirdeyim sizinle ama şöyle bir konu var ki, yorumladığınız parfümlerin içinde yorumlarınıza bakarak almak istediklerimiz var ama bunlar Türkiye'de satılmıyor. Ben bunu anlatmak istedim. Yoksa tabiki yorum olarak By Kilian, Serge Lutens v.b. parfümleri yorumlamanızı daha çok isterim. Keşke onları alabileceğimiz bir yer olsaydı ya da yurtdışından kolaylıkla getirtebilseydik.
      Yine de ben bloğunuzu beğeniyor ve sürekli takip ediyorum.

      Sil
    3. Harvey Nichols da By Kilian parfumleri mevcut.
      Parfüm merakı elinde Amouage İnterlude, Amouage Epic ve By Kilian Insence Aoud varmı yorumlayabilirmisin?

      Sil
    4. Adsızın da dediği gibi Harvey Nichols'da bir çok niş markanın parfümleri mevcut. Bunlardan bazıları şunlar: Amouage, Bond No.9, By Kilian, Acqua Di Parma, Comme des Garcons, L'Artisan Parfumeur, Tom Ford Private Blend... Daha ne olsun artık. Yani bir çok parfüm artık Türkiye'de bulunabiliyor.

      Amouage İnterlude ve Epic yok elimde. Onların yerine Opus II ve Opus III var sanırım. Opus serisini yakında yazacağım.

      Sanırım bu blogdaki yorumcuların kalpleri temiz. Geçen de olmuştu. Bir yorumcu benden istediği bir parfümü yazmamı istemişti. Şans eseri tam da o parfümü inceliyordum o günlerde. Şimdi yine aynısı oldu. By Kilian - Incense Aoud'u deniyorum bugünlerde. 2-3 güne kadar incelemesi geliyor Incense Aoud'un.

      Sil
  4. böyle farklı ve eski parfümlerin devamı dileğiyle, tebrikler

    YanıtlaSil
  5. Bildiğiniz yolda ilerlemeye devam edin. Sizi bu yüzden takip ediyoruz. Niche kategorisindeki parfümler zor bulunuyor, bulunduğu zaman da fiyatı yüksek olduğundan belki herkes alamıyor ama kaliteli icerikleri ve hikayeleri sayesinde herkesin ilgisini cekebiliyor.

    YanıtlaSil
  6. Parfüm merakı belki seni şaşırtacak populer parfümlerde vardır :)) arada bi baksanda olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir tabiki Volkan.

      Bir çok popüler markanın parfümü hoşuma gidebiliyor. Zaten en sevdiğim parfüm her yerde bulunabilen Dior Homme. Ama biraz da imkan meselesi. Elime hangi parfümler geçerse onları yazıyorum. Yoksa öyle seçme şansım yok. Elimin altında da Tekin Acar yada Sevil gibi mağazalar yok :))

      Keşke olsa da yazsam Chanel'leri, Jean Paul Gaultier'leri, Gucci'leri, Guerlain'leri...

      Sil
    2. Evet haklısın aslında okadar çok parfüm varki insan hepsini denemek istiyo her avm gittiğimde mutlak bir parfüm denemeden çıkmıyorum:))

      Sil
  7. merhaba sayin parfummeraki.. yeni bir parfum almayi dusuniyordum, ancak size danismak istedim karar vermeden önce.. %10 gibi bir indirim kodu gecti elime, escantual.com dan dogum gunu hediyesi niyetine.. :) hazir böyle bir firsat gecmisken elime degerlendireyim dedim.. ben elimdeki parfumleri yazip, ona göre bana verebileceginiz tavsiyeleri yazabilirseniz sevinirim.. yasim 24 bu arada.. ( yazlik parfumlerden en sevdiginiz iki tanesinide yazarsaniz sevinirim.. ) :))

    serge lutens chergui

    dior homme

    dior homme intense

    boucheron jaipur homme

    costum national homme

    guerlain l’instant de Guerlain Pour Homme Extreme

    hermes un jardin sur Le Nil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşlar dior homme ve ya intense farketmez reformule olmayanı nerde bulabiliriz. Ben de almayı düşünüyorum da, teşekkürler.

      Sil
    2. merhaba yusuf, bu bahsettiğiniz site güvenilirmi? siparişler sorunsuz olarak teslim ediliyormu? ben de sipariş verebilirim oradan eğer güvenilirse.

      Sil
    3. Merhabalar Yusuf,

      İsmini verdiğin parfümlerden Chergui ve Jaipur Homme kışlık olarak, Hermes - Un Jardin Sur Le Nil'de yazlık olarak düşünülebilir.

      Nil'i tavsiye ederim yaz için. Yaşına da uyacaktır.

      Sil
    4. adsiz, ben reformule olmadan önce aldigim icin sana yardimci olamicam malesef.. ben dior homme yi ataturk havalimanindan almistim 5 ay önce.. ama baska nerelerde mevcutta bilemicem..

      cengiz yavuz, site gayet guvenilir 2 kez siparis etmisligim oldu, siparisler birer hafta icinde elime ulasti.. ama bazi parfumleri almadan önce baska yerlerdeki fiyatlarla eslestirmen cok daha iyi olur.. hermes un jardin sur le nil escantual.com da cok daha pahali mesela fragrancex.com a göre.. keza caron the thir man de ayni.. ( fragrancex.com dan cok kisi sikayetci siparisleri baya gec ulastigi icin, ama sahsen ben ondada bayagi bir siparis vermeme ragmen 6-9 gun icinde elime ulasmistir herzaman.. )

      parfummeraki, sanirsam yanlis anlasildim :) yazdigim parfumler elimde mevcut olan parfumler, keza bunlar sevdigim kokular.. bu kokulara bakip ona göre bir parfum tavsiye etmenizi istemistim.. :)

      Sil
    5. Yusuf ben adsız :),

      öncelikle cevap için teşekkürler. Ayrıca seninle bir ortak noktamız ben de fragrancex.com dan siparişlerimi teslim alıyorum ne var ki seninkisi kadar hızlı değil ama olsun. Herhalde çok şanslı iki kişiyiz bu noktada, ayrıca verdiğin şu adresi de bir denenyelim bakalım. Alışveriş için iyi bir alternatif olacak gibi. Sevgiler, Kadir.

      Sil
    6. yusuf; bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. ben de bu iki siteden sipariş verebilirim artık. siparişlerin eline ulaştığına göre sanırım gümrük sorunu falan olmuyordur.

      Sil
    7. adsiz, avrupada yasiyorsan hic sikinti yasicagini sanmiyorum.. escantual.com dan.. cok hizli bir servisi var.. :)

      cengiz yavuz, suana kadar birkereye mahsus gumruk sorunu yasadim oda fragrancex.com dan 3.siparisimdi.. ( siparis esnasinda ayni kargoya birkac arkadasin istegi uzerine 3 parfum daha siparis etmistim.. ) orda sorun yasadim.. ama avrupada ( finlandiyada ) yasadigim icin escantual.com dan herhangi bir gumruk sorunu yasamadim.. malum ingiltere uzantili sayfa.. :)

      Sil
  8. Dsquared2 Potion kullanan ya da deneyen var mı aranızda? koku çok hoşuma gitti ama bilen arkadaşlardanda yorum almak çok isterim, alıp almamakta çok kararsız kaldım

    YanıtlaSil
  9. Yusuf Bey ben Türkiye nin göbeğinde Ankara'da yaşıyorum ben de sipariş ediyorum elime ulaşıyor fragrancex'ten ne var ki 20-21 günü bulabiliyor. Kadir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Kadir, ben de İzmir'de yaşıyorum. Siz yakın bir zamanda sipariş verip teslim aldınızmı yurtdışından (www.fragrancex.com'dan) ? ayrıca gümrük sorunu olmuyor sanırım.

      Sil
  10. Şu yurt dışından parfüm getirtme muhabbetine de açıklık getireyim kargo ve faturada artık açık açık parfüm diye yazılmıyor ben bu aralar getirtmedim ama şahsen çok arkadaşım şu 1 aydır rahat rahat strawberry ve cheapmells den getirttiler. Tekin acar ve Sevil 'e muhtaç değiliz hala gerçi sevil bir derece daha uygundur. Ama sonuçta herkes 30-45 Dolar arası değişen Calvin Cline parfümleri mağzalarda 200 TL ye satılması eh insaf artık . Gerçi Calvin Cline parfümlerini hiç sevmem ama... Diğer markalarda da durum böyle ezberlenmiş 200 TL 250 tl ye satılıyor 30 dolarlık parfüm de 4 katına 200-250 tl aralığında satılıyor Türkiye 'de 70-80 dolarlık parfüm de aynı aralıkta . Kaliteli markaların ise pek tutmayan daha ucuz ve kalitesi düşük modelleri geliyor genelde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya bizim buradaki postadağıtım yerini aradım vede yurt dışındfan parfüm siparişi vererceğim sıkıntı yaşarmıyım dedim.Bana dedikleri Sakın sipariş verme geri iade ediyoruz.Hatta şu an bir tane parfüm geldi ve geri gönderiyoruz dediler....

      Bir tane serge lutens almak istiyorum ama durum ortada...

      Sil
  11. parfummeraki, sanirsam biz burda kaynayip unutulduk :)).. sizin tavsiyelerinizi hala beklemekteyim..

    adsiz, sorunda orda, cogusu bundan sikayetci.. 1 ay surdugu icin kimse memnun degil siteden.. ama dedigim gibi sahsen siparislerim 1 haftadan daha uzun surmemistir fragrancextende escantual dende.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Yusuf. Senin soru arada kaynamış :))

      Zaten harika parfümler almışsın. Tebrik ederim. Bu kadar güzel parfümün varken daha güzellerini nasıl tavsiye edebilirim ki.

      Yaz mevsimi için favorim Hermes - Nil. O da sende var zaten. Onun dışında çok etkileyici bir yaz parfümüne rastlamadım. Tabiki niş'leri saymazsam. Belki birazcık Issey Miyake Pour Homme olabilir.

      Sil
    2. sanirsam daha baska parfume gerek yok demek oluyor bu :)) gerci sizi bayadir takip ediyorum.. zevklerimiz bayagi bir uyusuyor.. sanki koleksiyona bir parfum daha eklesem daha iy iolcakmis gibi geliyor bana.. ama aceleye mehal yok.. ne zaman bir parfumden daha etkilendiginizi gördum ozaman mutlaka denemeye caliscagim..

      Sil