28 Şubat 2013 Perşembe

Giorgio Armani – Cuir Amethyste (2005)



Giorgio Armani – Cuir Amethyste (2005)  Markanın “Prive” serisine ait uniseks parfümü.

Aslına bakılırsa çok inanmam bu şifalı taş mevzularına. Hani son yıllarda moda olan şu taş, şu hastalıkları önler. Bu taş, bu rahatsızlıklara iyi gelir durumu. Televizyoncu Okan Bayülgen gibi hafiften dalgamı geçerdim taşların insanları iyileştirebileceğine dair söylenenleri. Fakat ametist taşı ile ilgili okuduklarım oldukça ilginç diyebilirim.

Eski Yunanca'dan gelen Ametist ismi, "sarhoş olmayan, sarhoşluktan koruyan" anlamına geliyormuş. Eski Yunanistan’da insanlar içki içtikten sonra sarhoş olmamak için bu taşı yanlarında taşırlarmış. Çok güçlü enerjiye sahip olduğuna inanılan bu taşın, bir çok rahatsızlığa iyi geldiğinin anlatıldığı yazılar mevcut. Vücuttaki fazla elektriği kendine toplayarak vücut direncini ve gücünü arttırırmış. En bilinen özelliği vücuttaki veya bulunduğu mekandaki negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirmesiymiş. Değerli taşlar kategorisindeki ametist, bir parfüme isim babalığı yapması açısından da parfüm severlerin ilgi alanına girecektir muhtemelen.


Giorgio Armani'nin Haute Couture markası olan Prive'ın parfümlerinden ilkini yazmıştım geçtiğimiz haftalarda. Şimdi de bu özel parfüm serisinin başka kokusuna göz atma zamanı geldi. Cuir Amethyste, Prive serisinin 2005 yılı üyelerinden birisi. Yine çok zor bulunabilen ve oldukça yüksek fiyatlara satılan bu parfümün isminin ilk kelimesi ametist taşından geliyor. Ya ikinci kelime Cuir? Fransızca'da deri anlamına geliyor Cuir. Bir çok parfümde Cuir ismi kullanılıyor. İyi de deriyi anladık bir parfümde. Peki ametist taşı ile derinin nasıl bir ilgisi olabilir derseniz bence de biraz tuhaf olmuş. Sanırım parfümün ismine ilginçlik katmak için böyle bir yol izlenmiş. Markanın kurucusu Giorgio Armani, Cuir Amethyste için kısaca şunları söylemiş: "Cuir Amethyste'in oluşturulma fikri basittir. O deriye bir övgüdür. İkinci teniniz olacak bu parfüm, sınırsızca tensel ve büyüleyicidir."

Fragrantica'da deri olarak sınıflandırılmış Cuir Amethyste. Başlangıcında tatlı ve lüks kokan turunçgiller (portakal-mandalina) ile yumuşak baharatlar başrolde diyebilirim. Üst notalarını beğendim. Orta notalarına doğru parfümdeki tatlılık giderek artıyor. Neredeyse şekerli hal alıyor. Bu andan itibaren meyveler daha öne çıkıyor. Şekerli meyvelere biraz tatlı gül eşlik ediyor. Ve yine oldukça tatlı menekşe. Orta kısımda şekerli meyveler-çiçekler baskın. Başlangıcı kadar sevmedim bu tarafını. Son kısımda ise yapay deri ile plastiğimsi yapay odunsu notalar karşımıza çıkıyor. Alt notalarda epey tatlı. Böylece tenden ayrılıyor.

Cuir Amethyste, lüks sektörünün önemli markalarından Giorgio Armani'nin, niş parfümlerle rekabet etmeye çalışan özel serisine ait. Gerek çok yüksek fiyatları gerekse şişe-sunum yönüyle, en üst segmente hitap ediyor dersem yanlış olmaz. Peki Cuir Amethyste'in kokusu bu ultra-lüks konsepte uygun mu? Bu soru benim açımdan koca bir HAYIR.


Cuir Amethyste, başlangıcında lüks ve rafine, orta kısmında biraz sıkıcı, alt notalarında ise yapay ve bıktırıcı olmayı başarıyor. Genel anlamdaki kompozisyonu şekerli meyveler, şekerli çiçekler, pudralı deri ve yapay odunsu notalar. Biraz ukalaca olacak ama Cuir Amethyste, niş parfüm sektörünün Paco Rabanne - 1 Million'u olmalı bence. Herkesin sevebileceği, sıradan, sıkıcı tatlı deri kokusu olması ile vasat. Ayrıca modern ve bol tatlı meyvelerin katkısıyla, "çocukça" bir arkadaş ile karşılaştığımızın kanıtı adeta.

Cuir Amethyste, uzun zamandır dolabımda bekleyen parfümlerden birisiydi. Denemelerim sonucunda uzun zaman daha beklemeye devam edecek. Pek bir özelliği yada yaratıcı tarafı olmayan Cuir Amethyste, genel beğeniye uyacak şekilde kurgulanmış, kalite hissiyatı iyi, pürüzsüz, modern ama bir o kadar da yapay ve steril kokuyor. Evet buldum. Bu parfüm için en güzel kelime sanırım "steril".

Orta notalarından itibaren burnunuzu zorlayan tatlılık, "artık yeter" deme noktasına getiriyor insanı. Belki de benim tatlı parfümlere olan ilgim azalıyor. Bu tür bol tatlılık içeren parfümlere tahammülüm kalmıyor da olabilir. Yada bu parfümde gerçekten tatlılığın ölçüsü kaçırılmış.

Cuir Amethyste, daha çok otuz yaşın altındaki genç arkadaşları hedefliyor gibi bir his oluştu bende. Baba zengin, maddi sorun yok, yaş yirmi iki, kredi kartı limiti yüksek, şöyle herkesin sevebileceği bir niş parfüm alayım diyecek şanslı azınlık için uygun olabilir. Yada kız arkadaşına abartılı bir hediye almak isteyen ama ne alacağını bilemeyen yeni zengin bir kardeşimiz, özellikle şişesine tav olup, pek anlamadığı kokusunu da beğenip alabilir. Uçuk fiyatı, sulandırılmış şekerli gül gibi kokusu ve zayıf sayılabilecek fark edilirliği ile hiç bir zaman tercih etmeyeceğime eminim.


Parfüm yazarı Luca Turin ile sanırım paralel düşünüyoruz bu parfüm ile ilgili. Her ne kadar notu Tania Sanchez vermiş olsa da Cuir Amethyste, menekşeli deri olarak sınıflandırılmış ve beş üzerinden sadece bir yıldız verilerek en düşük not layık görülmüş. Evet Tania hanım biraz acımasız davranmış diyebilirsiniz. Eğer beş üzerinden bir not verecek olsam üçten fazlası olmazdı sanırım.

Cuir Amethyste uniseks olarak piyasaya sürülmüş. Bence de hem kadın hemde erkek kullanımına uyacaktır. Bazı yorumcular çiçeksi-meyveli yapısı yüzünden kadınlara daha yakın görselerde bence yoğun bir kadınsılık yok. Erkeklerde rahatlıkla kullanabilir. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Sonbahar-kış kullanımı için daha uygun olacaktır.

Artıları:
+ Başlangıcı güzel
+ Genel olarak çoğu kişinin sevebileceği güvenli kokusu.

Eksileri:
- Sonlarını sevmedim.
- Tatlılık oranı fazla.
- Uzun kullanımlarda sıkıcı ve bıktırıcı olacağını düşünüyorum.
- Yapaylık hissediliyor.

Koku Güzelliği:10/6

33 yorum:

  1. Harvey de armani prive ler ne kadara satılıyor bilen varmı?

    YanıtlaSil
  2. Bu marka en ufak ilgimi çekmiyor,o kadar niche marka varken gidip bu parfümleri alan arkadaşımlarım için üzülüyorum

    YanıtlaSil
  3. anlamak gerçekten zor. armani nin prive serisine ait bir parfümü koku güzelliği olarak 10 üzerinden 6 puan alıyor. avon un dadik parfümlerine bile daha fazla not veriyorsunuz. bu parfümlerde kullanılan kaliteli esanslardan haberiniz yok galiba. prive serisi zaten ticari amaçlardan çok firmanın lüks gösterisi olarak kabul edilebilir. bu parfümleri bulmak zaten çok zor. hani acqua di gio, code, veya diamonds için piyasa işi bir nebze denebilir de ama zaten az bulunan ve bizzat giorgio nun üstüne düştüğü seriyi caldion tarzı bir yere koymak saygısızlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle şunu tekrar söyleyeyim. Avon yazılarım yıllar önce ilk kaleme aldıklarımdı. Onun için biraz yüzeysel kalıyorlar. O yorumları bilerek kaldırmıyorum. İnsanlar okuyup bir fikir edinsinler diye. Bugün o parfümleri incelesem bir çoğuna o puanları vermem muhtemelen.

      İkinci olarak Armani Prive markasının amacını iyi biliyorum ve anlıyorum. Fakat sırf üst segmente yönelik diye harika parfümler üretmek zorunda değiller. Evet belli bir kalitenin üzerindeler ama Cuir Amethyste için verdiğim 6 bence yüksek. Aslında 5 yada 5.5 puan verecektim. Ama genel olarak pürüzsüz ve lüks koktuğu için 6 verdim.

      Ayrıca parfüm yazarı Luca Turin'in kitabında Cuir Amethyste'e beş üzerinden sadece bir yıldız verildiğini yani en düşük notu aldığını hatırlatayım. Demek ki Armani Prive'ın bir parfümü de başarısız olabiliyormuş. Tabiki Luca Turin'in kitabı tek kıstas değil ama o kadar tecrübeli Tania hanım'ın da bir bildiği vardır.

      Gözümüzde fazla büyütmeyelim pahalı ve niş parfümleri.

      Sil
    2. sizin popülariteyle sorununuz olduğu çok açık. blogda küçük bir gezinti yapınca bu açıkça görülüyor. çok beğenilen, tutan parfümlere ön yargıyla yaklaşıyorsunuz. bleu de chanel, allure homme sport, fahrenheit, ch man, essential, tommy man ve daha sayamadığım birçok popüler parfüme karşı önyargılarla kötü notlar vermişsiniz. ama olay niche parfümlere de varınca insan gerçekten bu duruma kayıtsız kalamıyor. amacınız çoğunluktan farklı bir yerde durmak veya kendini tek hissetmek mi tam olarak bilemiyorum.

      Sil
    3. bleu de chanel demesen okumaya devam edecektim ama olmadı. o rezil koku eleştirilsin müsade edin de.

      Sil
    4. İşte yine hatalı düşünceler. O kadar tipik ki yazdıklarınız.

      Eğer popüler parfümlerle sorunum olsa en sevdiğim parfüm nasıl Dior Homme gibi çok popüler bir parfüm olabilir. Dior Homme Intense, Rochas Men yada Le Male gibi popüler parfümleri neden çok seveyim ve herkese tavsiye edeyim? Sizce burada bir çelişki yok mu?

      Bana CH Men, Essential, Bleu Chanel gibi vasat ve başarısız parfümleri mi savunuyorsunuz? Bir kere Tommy Man'i yazmamışım henüz. Yazmadığım bir parfüme bile ön yargılı not verdiğimi söylüyorsunuz. Not bile vermemişim daha. Artık ne diyeyim :))

      Benim sorunum başarısız ve kalitesiz vasat parfümlerle. Eğer popüler parfümlerde beni benden alsınlar, en çok ben olumlu şeyler yazarım. Ama sadece popüler diye beğenmediğim bir parfüme çok iyi mi diyeyim? Yalan mı söyleyeyim? İnanmadığım şeyleri mi yazayım?

      Sil
    5. hatalı dusunceler derken neyi kastediyorsunuz. gunumuz trend parfumleriyle sorununuz oldugu apacik ortada. heryerde duydugumuz, guvenli kokular diye bircok parfumu yerin dibine sokuyorsunuz. Ch men ve essential yurtdisinda hala en cok satanlar listesinde. essential in sadik kullanicilari var ve Lacoste onlara ozel collector edition u piyasaya surdu.

      Ayrica Tommy men dserken est olanindan bahsetmek istemistim. Eau de Cologone olanindan degil.

      Son olarak Armani Prive Vetiver Babylone u denemenizi tavsiye ederim. Tum zamanlarin en iyi parfumu listemde ilk sirada yer alir. bulmasi zordur ama.

      Sil
  4. Parfüm merakı bu sayfa ile alakası yok ama jean paul gaultter monsieur parfümünü denedin mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bahsettiğin Monsieur Eau du Matin. Ne yazık ki denemedim...

      Sil
  5. Sevgili parfüm merakı, seni eleştiren arkadaşa cevaben yazdığın açıklama çok belirleyici bence. Marka ya da parfümün segmenti yüksek diye süper bir koku ile karşılaşacağız diye bir garanti yok.
    Ayrıca parfüm beğenisi tamamen kişisel bir mesele olduğu için kişiden kişiye göre de değişir elbet.
    Kalemine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Usta çok yaşa bu sitenle sağol varol!Seni seven bir sürü takipçin var ve sen incelemelerine devam et kardeşim.Tüm yorumlarını severek takip ediyoruz.Çok önce yazmıştım sana jil sander men sport!Fosforlu turuncu renkte.Tekrar tekrar ısrarla denemeni yada incelemeni tavsiye ediyorum!Sen beğenirsin bu kokuyu!

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar, almayı düşündüğünüz parfümleri listeler misiniz? Bir piyasa araştırması yapalım :)

    1. Tobacco Vanille
    2. Costume National 21
    3. Michael Kors Women (Man olanını da denedim, hiç beğenmedim. Uçup gitti hemen.)
    4. Kenzo Power
    5. Pierre Cardin Pour Monsieur (Denemelisiniz!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.Tobacco Vanille
      2.Back to Black
      3.Amouage Jubilations
      4.Amouage Reflection
      5.Creed Aventus
      6.Creed viw
      Bu parfumleri onumuzdeki 3 ay icinde almayi dusunuyorum kafaya taktim.

      Sil
    2. 1.TF Sahara Noir (Çıktığı ve Türkiye'ye geldiği ilk gün)
      2.Back to black (ya da o seriden başka bir parfüm)
      3.Tom Ford Extreme
      4.Costume National Homme
      5.TF Noir de Noir
      6.Guerlain Homme İntense

      Sil
    3. 1.Tobacco Vanille
      2.Jubilation
      3.Back to Black
      4.Reflesction
      5.credd gıt
      Of of alınacak çok koku var ama bunlara nasıl para yetiştircem bilmiyorum bu parfüm sevdası bütün paramı tüketiyor.(öğrenciyim)

      Sil
    4. 1 histoires parfums 1725
      2 amouage honour
      3 bond no 9 new york amber
      4 montale black oud,red oud,oud leather, tabi daha denemedim illaki birini seçerim






      Sil
  8. Şu anda sadece Kenzo Power'ı almaktan ziyade kokusunu acayip derecede merak etmekteyim. Bugün koklayacağım artık, mesafe uzaklığından dolayı hep erteledim, ama bu kadar erteleme yeterli:) Bu arada C.K Obsession siparişim bugün geldi, ve C.N Homme'dan daha fazla hoşuma gitti. Dsquared2 Potion hala 1 numaramdır kolay kolay da değişeceğini zannetmiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Dsquared2 Potion benim tenimde çok sönük kalmıştı edp olmasına rağmen.Birde kirli bir yapısı var ; kirli diye adlandırıyorum başka bir söz bulamadığım için. Ama yine de kötü diyemiyorum hatta şu an alasım geldi poof . CN Homme'a ölürüm o ne kalıcılık ne güzellik ♥

    YanıtlaSil
  10. Potion gerçekten ismi gibi bir İKSİR benim için, beni bu kadar içine çeken başka bir parfüm daha olmadı.(en az 100'den fazla parfüm kullanmışımdır). murrjm kalıcılık konusunda evet bir edp'ye göre belki beklentileri karşılıyamıyor ama ne gariptir ki 1 aylık kısa bir süre içerisinde kullansamda Potion'ı, farkedilirliği oldukça iyi ki sayısını bilmiyorum ama 10'dan fazla kişiden parfümümün çok güzel koktuğu ve ismini sorduklarını belirtiyim. C.N Homme gerçekten güzel bir koku, kalıcılık ve farkedilirlik olarakta oldukça iyi, fakat ben C.K Obsession daha karakteristik, sıcak ve oturaklı kokuyor benim için tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Potion i alığ kutusunu açmadan ertesi gün dior homme intense ile değiştirmiştim doğru da yapmışım ama Potion'ı da edinmeliyim diye düşünüyorum sonuçta hepsi benim bebeklerim :) Potion'ı deodarantı ile alayım bari kalıcılıkta bir tık öne geçmiş olurum

      Sil
    2. DHİ'sin açıkçası abartıldığı düşüncesindeyim ve düzenli kullanımda sıkacağı tahminindeyim. Çünkü en az 10'a yakın kez tenime ve üstüme sıktırdım ama etkileyici gelmedi bana. Dior homme, intense'e göre çok daha başarılı(yeni sürümünü bilmiyorum ama). Potion'ın kirli bir yapısı var demişsin ama ben hiç bir kirlilik algılamıyorum, kirli diyince aklıma gelen ilk parfüm Kouros'tur ki en sevmediğim parfümdür. 2.si ise Joop homme'dur. Bu da 2. en sevmediğim parfüm.

      Bence Potion'ın deodorantını almana hiç gerek yok. Evden sabah çıkarken saat 8'de 3 fıs sıkıyorum sadece ve akşamın geç saatlerinde dahi farkedenler oluyor, ben ilk 2 saatten sonra kokusunu alamıyorum, kalıcılığı ise max. 5 saat tenimde, ama akşam eve geldiğimde sabah sıktığım Potion'ın kokusu bariz hissediliyor evin içinde.

      Sil
    3. tekrar edinicem Potion'ı o halde koku olarak da beğenmiştim marka olarak güvenememiştim , önyargı işte

      Sil
    4. Edinmeden önce tekrar denemeni tavsiye ederim. Lakin ben Potion'ı ilk denediğimde ne biçim bir koku bu dedim ve inan ben bu kokuyu hayatta kullanmam dedim ki, kağıda da sıktırmıştım ve 4 farklı koku ile birlikte, gece inan ki Potion'ın kağıttaki kokusunu koklamaktan uykum kaçtı ve yatamadım o derece:)

      İlk başta yadırganacak kokulardan tahminimce. Mesela CDG 2 man'de öyle denilen kokulardan, körlemesine aldım ama ilk denediğimden bu yana değişen bir şey yok, hala hoşuma gitmeyen bir parfüm olarak rafta öyle duruyor.

      Potion'ı benzettiğim kokular: çok lezzetli bir acı biber turşusu, vanilyalı mum( ki şişesinin şeklindende buna bir gönderme olduğu düşüncesindeyim), babam yosuna benzetti!, karamel, ve çok elit bir viski gibi kokuyor. Şimdi diyeceksin bu ne diyor ya diye:). Aman inan ki bu kadar tezat kokuyu bünyesinde birleştirebilen bir İKSİR.

      Sil
    5. Vanilyalı mum ve viski kısımlarına bende katılıyorum ,kokuyu biliyorum ama ne hikmetse götürüp değiştirmiştim.Aklıma takılınca da böyle günlerce oyalıyor beni alayımda kurtulayım
      Teşekkürler yorumların için

      Sil
    6. merak ettim baya bu parfümü en kısa zamanda deniycem

      Sil
    7. İlk denediğinizde kararınız sizi parfüme karşı olumsuz yönde yanıltabilir. Benim şahsi fikrim en az iki ya da üç kez deneyerek karar vermeniz doğrultusunda olacaktır.

      Sil
  11. 1.Guerlain Habit Rouge Pour Homme
    2.Guerlain Homme L'Eau Boisée
    3.Estee Lauder Intution Pour Homme
    4.Dior Eau Sauvage EDP
    5.Tom Ford Italian Cypress

    Benim almayı düşündüklerim:))

    YanıtlaSil
  12. 1. Dior Eau Sauvage EDP
    2. Kenzo Power
    3. VR Spicebomb

    niche parfümlere param yetmiyor daha :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk ikisini bugün kokladım Kenzo Power hiç beklentilerimi karşılamadı. Eau Sauvage, Power'dan daha güzel fakat daha az kaldı benim tenimde.

      VR Spicebomb şu anda kullanıyorum, bence piyasaya oynayan bir koku olmuş, tatlımsı bir yapıda ve sevmeyecek çok çok nadir çıkar diye düşünüyorum, ama benim için bir derinliği yok spicebomb'ın güzel kokmaksa evet, ama bende herhangi bir atmosfer yaratmadı, o bakımdan kokusu için basit ama güzel diyebilirim. Ama lüks kokuyor bu konuda hakkını yemiyim.

      Sil
  13. L’Artisan Tea for Two ve Timbuktu
    By Killian A Taste of Heaven
    Parfums de Nicolaï New York
    Creed MI ve GIT
    Serge Lutens Chergui bunlar bu zamana kadar deneyip begendiklerim. Bunlari en kisa surede almak istiyorum.
    MDCI Parfums Invasion Barbare ve Tauer Perfumes L`Air du Desert Marocain henuz elime gecmedi fakat yakin zamanda bunlarida denemek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfums de Nicolai New York baş ağrıtan bi kokusu var. gerçekten bir kere sıkmıştım deneme amaçlı onda da gün boyu baş ağrısı yaptı. hayvani düzeyde kalıcılık ve projection a sahip ama dayanılacak gibi değil. Zino ve Kenzo POur Homme de yaşamıştım bu baş ağrılarını. böle bi liste yapsam heralde ilk sırada yer alırdı.

      Sil
  14. 1)Bond 9_____AMBER
    2)JO MALONE __SAFRAN
    3)JO MALONE ___DARK AMBER
    4)Armani Prive Vetiver Babylone

    YanıtlaSil