29 Mayıs 2013 Çarşamba

Joop – Go (2006)



Joop – Go (2006)

1944 yılında doğmuş Wolfgang Joop. Almanya kökenli. Üniversitede pazarlama psikolojisi okumuş. Fakat asıl yapmak istediğinin bu olmadığını kısa sürede anlamış. Daha sonra Berlin'de moda tasarım bölümünde okumuş. 1978 yılındaki tasarım serisi büyük ün kazandırmış ona. Ünlü olup tanınmasını bu tarihe borçlu diyebiliriz. Ve sonrasında başarı basamaklarını tırmanmış Wolfgang Joop. Hatta markasının isminin sonuna ünlem işareti koyarak, kendisini rakiplerinden ayırıyor.

1987 yılında parfüm işine giren Joop!, 2013 yılı itibariyle 35 civarında parfüme imza atmış. Coty ile sözleşme imzalayan Joop'un bütün yeni parfümlerine bu marka imza atıyor. Bugün inceleyeceğim Go'da Coty şirketi tarafından üretilmiş. Fragrantica'da odunsu aromatik olarak sınıflandırılmış. Bence de doğru bir sınıflandırma. Tanıtımı ise şöyle: "Neşeli, tutkulu, tensel bir koku. Hayattan zevk alan özgür ruhlu erkekler için tasarlanmıştır. Sıcak, odunsu, baharatlı ve erkeksi."

Parfümü ilk sıktığımda karşıma tatlı turunçgiller ve tatlımsı meyveler çıkıyor. Portakal-mandalina benzeri turunçgiller çok güzel diyebilirim rahatlıkla. Aslında daha çok modern meyvemsi açılışı var. Gayet doğal, aromatik ve ferah. Üst notalarını sevdim Go'nun. Orta kısma geçilince turunçgillerin etkisi kalmıyor. Onun yerine tatlımsı meyveler geçiyor. Açıklanan notalarında rhubarb isimli tropikal meyve var. Sanırım bu tatlımsı meyvemsilik rhubarbdan geliyor.  Orta kısımda parfüm biraz daha tatlanıyor ve şekerli hale geliyor. Alttan alta baharatlar da hissediyorum. Azıcık da şekerli menekşe. Orta kısım yapay ve çok ilginç değil. Alt notalarında yapay odunsuların ağırlığı daha da artıyor. Son kısmını hiç sevmedim Go'nun.


Go, günümüzün modern, tatlı, meyveli parfümlerinden birisi. Ana ekseni rhubarb ve turunçgiller oluşturuyor. İkinci baskın öğe ise yapay ve plastiğimsi odunsu notalar. Orta kısımdan itibaren kendisini gösteren plastiğimsi yapaylık, öncelikle rhubarb meyvesi ile sonrasında odunsu notalar ile devam ediyor. Yumuşak tatlı baharatlar çok baskın değil. Ayrıca erkeksi çiçekler de bazen kendilerini gösteriyor.

Go, yüksek kaliteli bir parfüm değil. Orta kısımdan itibaren beliren plastiğimsi yapaylık, parfümün en temel sorunu. Sanırım parfümün de bu kadar vasat olmasının en büyük sorumlusu. Bir marka neden bu kadar göstere göstere yapaylığa prim verir ve kaliteyi düşürür? Anlamak zor.

Aslında tahmin ediyorum. Joop!, Go ile genç erkekleri hedeflemiş. Modern, canlı, pozitif. Tam bir piyasa parfümü diyebilirim. Çoğu insanın beğenebileceği yapıda. Amaç çok satan ortalama modern bir parfüm ise Go bunu başarabilir. Ama anladığım kadarıyla Go büyük ticari başarı yakalayabilen arkadaşlardan değil. Çok fazla kullanana rastlamadım. Sanırım Jump'ın gerisinde kalmış. Tabiki markanın en büyük hiti olan Joop! Homme'u saymıyorum bile.

Go, her kullanışımda, orta notalarından itibaren hissedilir derecede baş ağrısı yaptı. Bir tarafım Go'yu sevmek isterken, diğer taraftan bütün gün baş ağrısı ile uğraşmak hoş olmuyor. Onun içindir ki Go, hiç bir zaman tercih edeceğim parfümlerden değil.


Açıklanan notalarında rhubarb isimli tropikal meyve olduğundan bahsetmiştim. Bu meyve Givenchy'nin popüler parfümü Xeryus Rouge'da da kullanılmış. Zaten orta kısımdan itibaren Xeryus Rouge'a biraz benziyor. Her iki parfümdeki yapay plastiğimsi odunsu notalar ve rhubarb, yakın kokular olduklarını düşündürdü. Hatta Xeryus Rouge'da aynı şekilde baş ağrısı yapmıştı bende. Acaba fail rhubarb mı? Kim bilir.

Günlük kullanıma rahatlıkla uyabilecek hatta güvenli sayılabilecek parfümlerden Go. Eğer sizde baş ağrısı yapma riskini göze alıyorsanız, etraftan güzel tepkiler geleceğini düşünüyorum size. Özellikle başlangıcı gayet başarılı.

Bazı yorumcular Go'yu ferah ve yaz mevsimi için ideal olarak anlatmışlar. Bence başlangıcı dışında o kadar da ferah kokusu yok. Hatta bol şekerli yapısı, sıcak yaz günlerinde rahatsız edici bile olacaktır. Zaten sıcak günlerde denediğimde pek iyi sonuçlar alamadım. Fakat akşam serinliğinde daha güzel durdu üzerimde Go. Onun içindir ki yaz mevsimi dışında her zaman kullanılabilir. Şişesinin yeşil olduğuna bakıp da yeşil çiçeksi bir parfüm beklemeyin. Çünkü değil.  Tabiki menekşe kısmını saymazsam.


Go'yu bir çok ana akım markaya işler yapan Sophie Labbe tasarlamış. Luca Turin'in kitabında Go, güllü turunçgil olarak sınıflandırılmış ve beş üzerinden bir yıldız verilerek çok kötü bulunmuş.

Artıları:
+ Başlangıcı güzel.

Eksileri:
- Orta kısmı çok yapay.
- Son kısmı sıradan.
- Fark edilirliği zayıf.
- Baş ağrısı yapıyor.

Koku Güzelliği: 10/5

39 yorum:

  1. Bence farkedirlik ilk 1 saat çok iyi sonrasında normale dönüyor orta notalar ve dipleri dediğin gibi vasat ama başlangıcı biraz kurtarıyo parfümün genelini luca turin de biraz abartmış tek yıldız olayını

    YanıtlaSil
  2. Merak ettigim ama deneyemedigim kokuydu. Pek ilgimi cekmemisti. Iyiki cekmemis. Zaten joop ya kalicilikta yada farkedilirlikte zayif. Bu konuda en iyisi bana gore joop homme wild

    YanıtlaSil
  3. Wow Go ya bak sen Tuscan Leather ile aynı fiyatta:) Zaten kalite olarakta aynılar :)! Tutmayın Go yu ,GO GO GO !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fiyatla demeyecektim ,aynı puanı almış dicektim 5.5 puan :) !

      Sil
    2. Yorumuna şaşırmıştim :-D kalite konusunda sanırım şaka yaptın :-D

      Sil
    3. Böyle bir şeyi gerçek anlamda söylemem için delirmiş olmam lazım.Puanlardaki ironiye değindim :)

      Sil
    4. Bende o yüzden demiştim :-) tom ford ve joop :-) biri sakız biri naneli şeker :-)

      Sil
  4. merabalar parfüm merakı fragrantica ve basenotes benzeri bir site arıyorum ancak parfümden gerçekten anlyan uzman burunların yazıştığı tartıştığı sizin gibi koku güzelliği açısndan oyladığı ve hemen hemen her parfüm markasını şak diye bulabileceğimiz bir site biliyorsanız size minnettar kalırım

    YanıtlaSil
  5. Açık ithal parfüm kıvamında..

    YanıtlaSil
  6. Joop asla kullanmazdım ama homme wild yanılttı beni. Bir kaç güne Tom Ford Cafe Rose ve champaca absolute elimde olacak :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Utku sample mi aldın yoksa orjinal boyutlarda mi ? Cafe Rose'a deliriceksin

      Sil
    2. 50ml. Aldım. Champaca, oud wood, bois moracian arasından ayırıp aldım. Fragnaticada en begenilen buymuş yazdıklarım arasında. Ah birde TV kalmış olsaydı :-)

      Sil
  7. Acqua Di Parma Blu Mediterraneo serisinden mitro,bergamotto ve cipresso'yu denemeni öneriyorum bence niş ayarında çok iyi yazlık parfümler. 120 ml 175 tl gibi bir rakama satılıyo bence fiyatlarıda uygun

    YanıtlaSil
  8. merhabalar parfüm merakı
    guerlain jicky i koklama fırsatı buldum ve sanırım hayatımın parfümünü buldum lakin hem bulunurluğu hem fiyatı bu ürünü benim için ulaşılmaz kılıyor.Acaba jicky e benzer ulaşabileceğim bir ürün varmı.şiödden cevabınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acaba nerde ve nasıl kokladınız

      Sil
    2. Jicky'e çok benzer bir parfüme henüz rastlamadım diyebilirim.

      Sil
    3. Harvey nichols da jickly !!!! 480 tl

      Sil
    4. Neeeeeeeee ! Guerlain Jicky Harvey'de var mı ?

      Sil
    5. Aynen. Dün gördüm, tek birtane vardı.

      Bu arada sende tom form PB mensubu herhangi parfüm var mi murrjm

      Sil
    6. Hayır yok.Kısmetse bu eylülden sonra bir tane edinicem 250 ml almayı düşünüyorum çok daha karlı.Şimdiden kara kara düşünüyorum hangisini alsam çok kararsız bir yapım var :/

      Sil
    7. 2 tane var bende. Cafe rose ve japon noir. Ama cogunuda kokladim. Tv haric. Seversen, cafe rose al derim :-)

      Sil
    8. Bana gmailden ulaşabilirmisin.

      Utkucanik@gmail.com

      Sil
  9. Montale aoud leadher düşünceniz nedir

    YanıtlaSil
  10. Tom ford cafe rose.fena diyorum. Gül, pembe piber ve sondaki bergamot nefis

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Parfüm merakı;
    Acizane görüşüm ama Joop Go açılışının çok fresh olduğunu düşünmüyorum.
    Yani yolun başından sonu görünüyor gibi.Orta notalardaki tatlı badem kokusunu andıran koku Rhubarb bitkisinin kokusumudur? Birde size kişisel bir sorum olacak engin tecrübenize dayanarak bugüne kadar hiç parfüm tasarımı yaptınız mı? Cevaplarınız için teşekkür eder keyifli makalelerinizin devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirrus, orta kısımdaki o plastiğimsi meyveler rhubarb'dan geliyor büyük ihtimalle. Çünkü aynı hissi Xeryus Rouge'da vermişti bana.

      Şimdiye kadar hiç parfüm tasarımı yapmadım. Belki ileride olabilir.

      Sil
  12. Tom ford sahara noir türkiyede. Denemelisiniz. İnsanı mısırın çollerinde hissettiriyor. İçindeki tütsü recine vmd lübnan sedirh uyumu müthiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Utku biraz daha bilgi verebilir misin?

      Sil
    2. İlk baş burnuna orpur yada sandal geliyor. Buna portakal yada portakal rendesi eslik ediyor. Ama uyum muthis. Şimdiye kadar bu açılışa rastlamadim. Sonrasında çok farklı bir tarçın, laos tarçınıymiş,ve çok ferah bir papirus. Kapanıştada tütsü, agar, reçine ve vanilya var. Kapanış mükemmel. Belirtmemişler ama ben hafiften petrol yada balmumu aldım. Bu arada içerigindeki balsam kalıcılık katmış. Yazın pek gitmez. Ama yazin akşamlarına çok müsait. Ve çok farklı bi koku. 9 saat gibi bir performans sergiledi.

      Sil
    3. Vay canına, ilginçmiş :)

      Sil
    4. Abartı yada agır görünebilir ama çok uyumlu.. ve yormayan bir koku.

      Raşit.. bu kokuyu incelermisin eline geçerse.

      Sil
    5. Sahara Noir elimde yok. Elime geçerse tabiki yazarım.

      Sil
    6. Decatıni yollayabilirim istersen.back to black, chergui yada jubilation örnegi alırım ama :-) bu 3únden birini alıcam. Kör yapmak istemiyorum. Daha yeni lyric man aldım.

      Sil
    7. Bak sen Utku'ya. Bir de pazarlık yapıyor benimle :)

      Sil
    8. Estafurullah. Almayı çok istedigim kokular. O kadar para veri kör almak istemem :-) o yüzden

      Sil
    9. Tom ford sahara noir aldım bugun tekınacardan utku kardeş.ama pek bir şey anlamadım sankı 1 saat sonra hiç his etmedim ,balki bana üzerimde koktuğu için öyle geldi.açılış mükemmel.sonrası değişiyor tabıkı agarwood esansını his ettım petrol kokusu buradana geliyor galıba.

      acaba başka birseymı alsaydım diye düşündüm sonra.ben bundan sonra
      bunlar arasında seçim yapmak istiyorum.sizce hangisi parfümmerakı


      tomford vanila
      back to black
      Tom ford cafe rose
      Jicky

      Sil
    10. Jicky'i bilemiyorum deneme şansına nail olamadığım için :)

      diğerleri arasında kışa girerken Tobacco Vanille'e öncelik verebilirsin.

      Bu arada Sahara Noir'ı edinmen bence iyi bir karar olmuş.İyi günlerde kullan.Darısı başıma cesaret edebilirsem :)

      Sil
    11. Bu mevsimde cafe rose çok iyi. Ama dersen kış için. Düşünme, jicky!! Sahara noir çok etkili kokudur. Bence bu sıcakta bogma :-) akşam gder

      Sil