4 Mayıs 2013 Cumartesi

Montale – Wild Aoud (2009)



Montale – Wild Aoud (2009)  Markanın öd ağacı temalı parfümü.

Birisi Montale'ı durdursun! Çünkü her sene onar onar parfümler piyasaya sürüyorlar. Bu gidişle 2-3 yıla kadar dünyanın en çok parfüme imza atmış markası olacaklar. Yüzyılı devirmiş Creed ve Guerlain'i bile geçecekler. Oysaki 2003 yılında kurulmuş ve 2007 yılında parfüm üretmeye başlamış Montale. Ve 2013 yılı mayıs ayı itibariyle 89 parfüme ulaşmışlar. Tahmin edebileceğiniz üzere oldukça fazla öd ağacı temasına sahip kokuya yer vermişler.

Arap veya Orta Doğu kültürüne yakın parfümler üretmesiyle tanınıyor Montale. Hem parfümlerin isimleri hem de genel koku karakteri itibariyle bu pazara yönelik oldukları düşünülebilir. Ama zaman zaman Avrupa ve Batı kültürüne yakın parfümlere de yer veriyorlar koleksiyonlarında. Tespit edebildiğim kadarıyla öd ağacı temalı 33 parfümleri bulunuyor. Wild Aoud ise ismiyle dikkatimi çekmeyi başarıyor. Nedense elim ona gidiyor diğerlerinin arasından.

Wild Aoud, markanın 2009 yılında çıkarttığı bir arkadaş. Parfümün başlangıcı bir parça bergamot ve bolca şekerli portakal-turunçgil ile gerçekleşiyor. Oldukça tatlı ve ferah sayılabilecek açılışı var. Harika olmasa da çok kötü de değil. Sonrasında bu şekerli turunçgiller biraz geriye çekilirken ortaya tatlı meyveler, öd ağacı ve tatlı çiçekler çıkıyor. Başlangıcı ile paralel devam eden orta notalar hala meyveli kokunun etkisi altında. Son kısımda ise meyveli yapı gidiyor. Yerine tozlu paçuli geliyor. Bu kadar radikal bir değişiklik beklemiyordum. Garip bir son diyebilirim. Onun dışında da söyleyecek çok fazla şey yok.

Wild Aoud, çok basit bir formülasyona sahip muhtemelen. Tatlı meyveler, tatlı odunsu notalar (ağırlık öd ağacında) ve tatlı çiçekler (sardunya). İşte size Wild Aoud. Genel itibariyle oldukça tatlı-şekerli meyvelerin hakimiyetinde diyebilirim. Hatta ilk denediğimde bir başka Montale parfümü Soleil de Capri'ye benzettim. İkisinde de aynı ortalama meyvemsi his. Fakat sonlardaki tozlu paçuli ile nasıl bir bağ kurabilmiş meyveler pek anlayamadım.


Montale'ın niş marka olmadığını bilsem Wild Aoud için sıradan bir meyveli kompozisyon der geçerim. Ama parfümleri kendi sitelerinde 110 Euro'ya satılan bu markanın daha yaratıcı olmasını istemek hakkım değil mi? Örneğine bir çok ana akım markada rastlanabilecek öylesine yapılmış bir meyveli-odunsu koku olması dışında nasıl bir anlam yükleyebilirim diye düşünüyorum Wild Aoud'a. Ama aklıma hiç bir şey gelmiyor.

Tamam öd ağacına vurgu yapıyor olabilirsin parfümlerinde. İsimlerini de bu yönde koyabilirsin. Ama çıkardığın ve yüksek fiyat etiketi koyduğun parfümlere biraz özen ve biraz da farklılık istesek çok mu ayıp ederiz. Yok yok hiç ayıp olmaz. Ama gördüğüm kadarıyla Montale böyle yangından mal kaçırır gibi yeni parfüm piyasaya sürmeye devam edecek ve kaliteden taviz verecek. Zaten denediğim bir çok Montale'de bu boşvermişliği görüyorum. Ne diyeyim artık...

Wild Aoud ismi gibi vahşi bir öd ağacı yerine, yumuşak ve uysal meyveler vaat ediyor. Hatta bir sepete değişik meyveleri doldurun. Sonra o sepeti derin derin koklayın. İşte Wild Aoud'un kokusuna ulaşabilmenin en kolay yolu. Herkesin beğenebileceği gibi dersem anlaşılacaktır zaten. Riskli bir kokusu yok.

Genel olarak büyük değişiklik göstermiyor kokusu. Alt notalardaki paçuli dışında aynı kalıyor. Durağan bir yapısı var. Uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olacağına dair herkesle iddiaya girmeye hazırım. Yeter ki iddianın ödülünü söyleyin.

Wild Aoud, markanın diğer parfümlerindeki gibi yoğun Arap ve Orta Doğu kokusu efektine sahip değil. Oldukça modern ve Avrupalı bir koku neredeyse. Gül az kullanılmış ve sanki Fransız parfümlerindeki gibi.


Montale'ın parfümleri genellikle çok yoğun ve etrafa yayılan güçlü karakterdeler. Çok kullanıldığında boğucu olabilen arkadaşlar. Fakat Wild Aoud hiç de öyle yoğun bir yapıda değil. Tam tersine oldukça yumuşak, ferah sayılabilecek, başlangıcı dışında tene yakın duran bir parfüm. İsminden dolayı daha saldırgan bir koku bekliyordum. Bu anlamda çok şaşırdım.

Wild Aoud uniseks olarak görünüyor bazı kaynaklarda. Bende katılırım bu görüşe. Hem erkeklerin hem de kadınların kullanabileceği gibi. Meyveler ne çok erkeksi ne de kadınsı. Güzel bir dengeye oturmuş.

Montale'ın bütün parfümleri gibi Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. 18-30 yaş arasındaki genç arkadaşları hedeflediğini düşünüyorum. Daha üst yaş gurupları için fazla genç işi kaçabilir. Her zamanki gibi parfümün tasarımcısı olarak Pierre Montale görünüyor. Dört mevsimde de kullanılabilecek gibi dersem yanlış olmaz. Fakat bence ilkbahar-yaz mevsimi için daha uygun.

Koku Güzelliği:10/6

22 yorum:

  1. Üstadım şu parfüm merakı forumu' nun kısayolunu sağ tarafa bir yere yerleştirsen artık diyorum. :)

    YanıtlaSil
  2. Üstad diyorum bende incelemeler hakkaten çok güzel merakla okuyorum yalnız kalıcılık puanı veriyordunuz önceden kalıcılık puanını da 10 üzerinden eklerseniz çok güzel olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil, artık kalıcılık ve fark edilirliği yazmıyorum. Çünkü herkese göre değişebilen kıstaslar.

      Sil
  3. montaleler bence yarı niş kokular.fıyatları yuksek olamasa sevılırlerdı dıye dusunuyorum. desıgnerlara yakın bır kalıtede olmasına ragmen yuksek fıyatta olmaları montale markasının ımajını olumsuz etkılıyor.marka olarak bence comme des garcons,hermes,dıor ve coustum natıonel parfumlerıne benzer kalıtedeler.parfum merakının pek sevmıyecegını dusunmekle beraber; montale black musk ve montale musk to musk onerecegım ıkı montale parfumu bu ıkı parfum bence fıyat etıketını hak edıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatının neresi yüksek 100ml 330 TL.
      Senin yazdığın parfüm markalarının parfümlerinin kalıcılığından şikayet eden çok iken montale parfümlerinden kalıcılık şikayeti olanı duymadım.

      Sil
  4. Umarım bir sonraki parfüm Tom Ford ya da Kilian parfümü olur

    YanıtlaSil
  5. Bugün montale red oud aldım çok hoşuma gitti montaleler güçlü kokular nişler bence önceden denediğim niş kokuları aratmıyor aynı hissiyatı veriyor sıradaki favorim oud leather ve fiyatı normal hatta az bile bi tom ford black orcid 360 tl ise montale ler rahat 400 tl olmalıymış bnce black orcid den daha kalıcılar

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Ege öncelikle koleksiyonuna kattığın yeni parfümün hayırlı olsun.Güle güle kullan.NERDEN ve Ne kadar aldın

    YanıtlaSil
  7. Slm fatih kardeşim nerden aldım senin ordan harvey nichols 330 tl birsürüde sample hediye ettiler. Montale ler by kilianlar bondlar amouage. Armani prive. Ama beni biliyorsun. Amouage interlude ve amouage ciel alamazsam gözlerim açık gider çok beğeniyorum ikisini kafaya koydum onları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun Ege , yine sample kalmadımı dediler sende şişelere doldurtturdun yoksa bu sefer sample varmıymış?

      Sil
    2. Ege paraları eziyorsun kardeşim:-)
      -Açıkçası montele tecrübem yok kalıcılık ve farkedilirliğinden memnun musun?
      -Orda mı beğendiğin yoksa ben bunu mu istiyorum dedin.
      Fiyatı 330 tl gayet uygun.

      Sil
    3. Deneyerek beğenerek aldım benim tarzım ağır kokular montale lerde gayet ağır tam benlik favorim ise red oud ve oud leather. Amouage lerden interlude ve ciel. Bondlar ny oud ve ny amber armani prive ise ambre orient by kilian amber oud creed ise aventus .

      Sil
  8. Ewet sample artık hep varmış neden artıkkendileri dolduruyorlarmış hazırlıyorlarmış küçük boş samplelere bondların o şeker gibi kaplamalarına sarıyorlar hangisi hangisine aitse ama başka koku isterseniz boş ufaklıklara dolduruyorlar

    YanıtlaSil
  9. Ege bu söylediğin Red Oud ya da başka bir Montale parfümü var mı yazın kullanmak için ? Henüz hiç tecrübe etmedim bu markayı ama hepsi çok yoğun parfümlermiş gibi geliyor bana.Aslında ben de yoğun koku aşığıyım ama yaz için olmuyor malum. Önerebileceğin yaza uygun Montale parfümü biliyor musun ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olmazmı murrjimcim montale oud lime ve montale oud amber rose tam yazlık bence

      Sil
    2. Teşekkür ederim Ege
      Önerilerini okuduktan sonra kendi sitelerine de baktım ismen yazlık olduğunu düşündüğüm bir çok parfümlerini gördüm,bakıcaz artık.Fiyatı neden bu kadar uygun onu da çözemedim ama neyse

      Sil
  10. Geçen gittiğim de banada bir çok Montale Sample'ı verdiler Harvey Nichols İstanbulda. Ankarada ki Harvey Nicholsda da varmış Black Aoud alacağım bende, çok hoşuma gitti benimde kokusu oturaklı ve çok kalıcı. Bundan dolayı fiyatı iyi bence. Benzeri Tom Fordlara göre koku olarak da daha güzel bence.

    YanıtlaSil
  11. parfüm delisi inan ben montale red oud çok beğenerek aldım alırkende bileğime senin black oud dan sıktım ewe gelene kadar kokla kokla doyamadım çok beğendim bende black oud alıcam ben ağı parfümler sewerim şu an bende montale olarak
    montale red oud
    montale oud leather
    bunların ikisi var black oud da o listeye giricek önmzdeki ay
    hey allahım yaza girerken aldığımız parfümlere bak :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Black Aoud'da bende o moddaydım :)
      Read Aoud denemedim ama rea aoud denemedim ona da bakacağım.
      Güzel olunca yaz kış farketmiyor :)

      Sil
  12. montale fiyat poltikasi agresif biraz yagli kokulari neredeyse hepsi wild oud en begendigim kokularindan biri tatli agacsi erkeksi fark edilen bir koku takiben boise fruit , wood spice, soleil de capri, wanilla extazy bunlar su anlik yaz lik kullanima uygun kokulari

    YanıtlaSil
  13. Montalelerin fiyatları hakkında bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  14. 330 TL satılıyor 100 ml

    YanıtlaSil