12 Ekim 2013 Cumartesi

By Kilian – Straight to Heaven (2007)


By Kilian – Straight to Heaven (2007)

"İşte bu yüzden Allah onları o günün fenalığından esirger. (Yüzlerine) parlaklık, (gönüllerine) sevinç verir. Sabretmelerine karşılık onlara Cennet'i ve oradaki ipekleri lütfeder. Orada koltuklara kurulmuş olarak bulunurlar. Ne yakıcı sıcak görürler orada, ne de dondurucu soğuk. Ağaçlarının gölgeleri üzerlerine sarkar; kolayca koparılabilen meyveleri istifadelerine sunulur. Yanlarında gümüş kaplar ve billur kaselerle, gümüşi beyazlıkta (billur gibi) şeffaf kupalarla dolaşılır ki (Cennet sakinleri bunlara dolduracakları Cennet şarabını Cennet'teki insanların iştahları) ölçüsünde tavin ve takdir ederler.

Onlara orada bir kaseden içirilir ki karışımında zencefil vardır. (Bu şarap) orada bir pınardandır ki adına Selsebil denir. Cennettekilerin etrafında öyle ölümsüz genç huriler dolaşır ki, onları gördüğünde etrafa saçılıp dağılmış inciler sanırsın. Ne yana bakarsan bak, (yığınla) nimet ve ulu bir saltanat görürsün. Üzerlerinde ince yeşil ipekli, parlak atlastan elbiseler vardır. Gümüş bilezikler takınmışlardır. Rableri onlara tertemiz içecekler içirir. Onlara: "İşte bu sizin işlediklerinizin karşılığıdır, çalışmalarınız şükre değer" denir. " (el-İnsan, 76/11-22).

Dinler tarihine dair araştırmalar, hemen her din ve inanç sisteminde ölüm sonrası hesaplaşmanın, ceza veya mükafatın varlığının kabul edildiğini göstermiştir. Genel olarak İslam alimlerinin cennet tasviri hakkında benimsedikleri görüş, onun mahiyetinin bilinemeyeceği şeklindedir. Fakat yine de Cennet kavramı, bol ağaçlı, yeşili çok, güzel binaları olan, insanı hayran bırakan, bakıldığı zaman huzur veren manzaralara sahip bahçeleri çağrıştırmakla birlikte, en güzel hayatın yaşanacağı, güzellikler ve huzurun, her türlü iyi halin görüleceği mutluluklar diyarını akla getirir.


Cennet kavramı bence insanlığın ulaşması gereken ideal ütopyadır. Fakat insanın sonradan öğrenilmiş veya fıtratından gelen sorunlar, o ideal dünyayı yaşamayacağımızı  yüzümüze acı şekilde vuruyor. Yine de insanın Cennet nimetlerine olan hevesi ve isteği bitmiyor tersine artıyor. İsmini Cennet’ten alan parfümler kervanına ünlü niş marka By Kilian'da katılmış durumda. Kilian Hennessy'in sahibi olduğu marka, 2007 yılında kurulmasına rağmen, şimdiden adından sıkça söz edilir oldu.

Özellikle 2007 yılına fırtına gibi giren By Kilian, çıkardığı altı parfümle dikkatleri kısa sürede üstüne çekmeyi başardı. İlk parfümleri L'Oeuvre Noire (Siyah Başyapıt) serisine ait. Bugün inceleyeceğim Straight to Heaven (White Cristal) 2007 yılında ilk çıkan parfümlerinden. L'Oeuvre Noire serisine ait. Kendi sitelerinde kısaca şöyle tanıtılmış:

"Adaların sıcaklığında harmanlanmış hayat veren bir alkol olan Rom içkisinden ilhamını almıştır. Endonezya'nın paçulisi, sıcak ve derin, Java'nın gizemli küçük hindistan cevizi, Atlas'ın sedir ağacı ve Brezilya'nın gül ağacı. Bu şehvetli koku bize suni cennetin zevklerini sunar."

Fragrantica'da odunsu baharatlı olarak sınıflandırılmış Straight to Heaven. Üzerime ilk sıktığımda karşıma oldukça farklı bir koku çıkıyor. Yoğun ve bariz içki kokusu üst notalarda çok baskın. Ne olabilir diye düşünürken parfümün Rom içkisinden esinlendiği aklıma geliyor. Hiç Rom içmedim ama eğer kokusu buna benziyorsa çok şey kaçırmışım. Nefis bir açılışı var parfümün. Çok yüksek kaliteli ve zengin üst notaları ilk kullanımda sevmemiştim. Fakat kullandıkça hayran kaldım. Sanki çok pahalı bir kırmızı şarap gibi. İçkiye biraz baharatlar ve kırmızı meyveler de eşlik ediyor. Tam istediğim gibi. İlerleyen dakikalarda içki teması hala hissediliyor ama etkisini kaybetmeye başlıyor. Bu andan itibaren ortaya kremsi enfes bir paçuli çıkıyor. Tatlı yada şekerli değil. Bu anda baharatlar biraz daha hissedilir oluyor içkinin ağırlığı azalınca. Orta kısım başlangıcı kadar vurucu olmasa da hala güzel. Son kısımda ağırlık odunsu notalara kayıyor. Muhtemelen sedir ağacı alt notaların ana oyuncusu. Ayrıca ciddi oranda tütsü de hissediyorum. Kapanışını biraz üretimi bitirilmiş Gucci Pour Homme'a benzettim. Son kısım metalik ve yapaylık sınırlarında geziniyor. Yine de bir sürü ortalama odunsu temaya sahip modern parfümden daha başarılı. Böylece tenden ayrılıyor.


Straight to Heaven kesinlikle çok güzel bir parfüm. İçki temasının verilişi, kırmızı meyveler (gül veya gül ağacı da olabilir) ve baharatların karışımı, odunsu notaların cazibesi oldukça ilginç. Özellikle üst notalardaki o kırmızı şarap benzeri içki teması, karşıma çıkan en iyilerden birisiydi. Ki genellikle parfümlerde içki kokuları iyi sonuçlar vermiyor. Fakat burada enfes kullanılmış. Orta kısımdaki kremsi paçuli de takdire şayan. Baharatlarla uyumu gayet yerinde. Sonlarındaki yapay sayılabilecek tütsümsü odunsu notaları başlarda yadırgadım. Fakat kullanım süresince onu da çok mantıklı ve kabul edilebilir buldum. Olabilecek en uyumlu harmanı kullanmış Sidonie Lancesseur.

Straight to Heaven bana göre iki ana öğeden oluşuyor. İçki teması ve odunsu-tütsü koku. Diğerleri kokuyu zenginleştirmek için kullanılmış sanki. Hatta biraz zorlarsam tam bir odunsu parfüm diyebilirim. Orta kısımdan itibaren ortaya çıkan odunsu notalarla tütsü çok iyi dengeye oturtulmuş. Yoğun ve keskin odunsu parfümlere mesafeli dursam da buradaki kullanımı iştah kabartıcı.

Erkeksi, biraz yaş isteyen, modern, cazibeli, çarpıcı, zaman zaman seksi, girdiği ortamın havasını değiştirebilecek kokuya sahip olduğunu düşünüyorum. Metropolde yaşayan, ev partilerine ve ünlü kulüplere sıkça giden, iyi işi olan başarılı ve yakışıklı bir erkeğe çok yakışacağını hissedebiliyorum. Bu anlamda kokuları çok benzemese de konsept ve vermek istediği mesajlar anlamında Tom Ford For Men ile benzeştiklerini söyleyebilirim. Fakat Straight to Heaven, ondan 1-2 gömlek daha üstün koku güzelliği anlamında.

Hani ilk önce sevemezsiniz bir parfümü. "Bu ne yahu" dersiniz. Kafanızda soru işaretleri oluşur. "Eyvah" diye aklınızdan geçer. Fakat kullandıkça ona ısınırsınız, onu anlarsınız, onunla ilişki kurarsınız ve onu seversiniz. İşte benim de Straight to Heaven ile ilişkim aynen böyle oldu. Sonuç olarak şimdiye kadar denediğim en iyi içki temalı parfümlerden birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu anlamda By Kilian çok iyi iş çıkarmış.


Enteresan tarafıysa günümüzün bir çok modern parfümündeki gibi tatlılık barındırmaması. Bir tek kırmızı meyveler ve baharat kısmı biraz tatlılık barındırıyor. Onun dışında çok fazla tatlılık kullanılmaması güzel fikir. Zaten erkeksi genlerini bu durumdan aldığını düşünüyorum.

Acaba içki teması neden bu kadar baskın şekilde kullanılmış? Bu seçimde, Kilian Hennessy’in ailesinin dünyaca ünlü konyak üreticilerinden olması etkili olabilir mi? Bay Hennessy aile mesleğine saygı duruşunda bulunmuş olabilir mi? Neden olmasın… Yada başka bir açıdan bakarsam; Allah’ın insanlara vaadi olan Cennet’te salih kullara sunulacak içkilerden “Cennet Şarabına” gönderme mi yapılmış? Bu soruların cevabını sadece Kilian Hennessy verebilir gibi görünüyor.

Independent gazetesinin Kilian Hennessy ile yaptığı söyleşide şunları söylemiş parfümü için: 

"Straight to Heaven, By Kilian'ın en çok satan parfümlerinden birisi. Onun bu kadar popüler olması benim için büyük sürpriz oldu. Bu koku ile ilgili hiç bir şey kolay değildir. O serttir, o hamdır. Ferah değildir. O gerçekten benzersizdir. Bir keresinde yolda yürürken bir adam yanımdan geçti ve bana Straight to Heaven değil mi dedi. Bu bey bana bir hikaye anlattı. New York'ta Straight to Heaven kullanmış bir erkek arkadaşının, yoldan geçen hiç tanımadığı bir kadın arkadan yaklaşılıp boynunu yalamış." Ülkemizde bu parfümü sürdükten sonra hiç bir tanımadığınız kadının boynunuzu yalayacağını sanmıyorum ama karşı cinsin seveceğini düşünüyorum. Fakat bu parfümün böylesine sevilmesine ve çok satmasına neden şaşırmış Kilian Hennessy anlayamadım.

Parfümün bana göre iki olumsuz yönünden bahsedeyim. İlk olarak sonlara doğru yapaylaşan odunsu notalar, kimileri için rahatsız edici olabilir. Luca Turin'de yorumunda bu yapaylığa vurgu yapıp, eleştirmiş kitabında. Bence enteresan bir çekiciliği var bu tütsü-sedir birlikteliğinin. İkinci olarak da fark edilirliği düşük oldu bende. Gerek tenimde gerekse kıyafetimde çok fark edilir olmadı. Kalıcılığı gayet iyi ama fark edilirlik anlamında o kadar da tatmin edici değil.


Kendi sitelerinde kokusunun tasarımcısı olarak Sidonie Lancesseur gösterilmiş. Parfüm kritikçisi Luca Turin, Straight to Heaven'ı bitmemiş oryantal olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden iki yıldız vermiş kokusuna. Bana oldukça düşük geldi bu sefer Turin'in notu. Tabiki saygı duymamız gerekir Luca Turin’in fikrine ama yine de bence en az dört yıldızı hak ediyor.

Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Kimi yerlerde uniseks olarak kimi yerlerde de erkek parfümü olarak verilmiş. Bence de erkek kullanımına daha yakın. Tam bir sonbahar-kış parfümü. Soğuk havalarda çok daha etkileyici olacağını düşünüyorum. Her ne kadar oldukça beğensem de çok yüksek fiyatına istinaden denemeden almamanızı öneririm.

Artıları:
+ Başlangıcı enteresan ve çarpıcı.
+ Orta kısmını beğendim.
+ Canlı ve çekici kokusu övgüler almanıza yol açabilir.

Eksileri:
- Sonları harika değil.
- Fark edilirliği düşük.
- Fiyatı çok yüksek.

Koku Güzelliği:10/8

27 yorum:

  1. Güzel inceleme. Sth benimde sevdigim kilian kokularından biridir. Zaten rom kokusunu çok severim. Paçuli yerine vanilya olsaymış, mona di orionun vanillesi gibi enfes olurmuş.

    YanıtlaSil
  2. Luca Turin 2 Yıldızı bol keseden vermiş..Gerçi siz de 8 vermişsiniz üstat :) Bence ilk 10 dakikası geçince koku karakteri daha ucuz emsallerini anımsatıyor..Başlangıcı için o kadar para vermek biraz müsriflik olur..Gerçi Harveyde Bayram kampanyasında şu anda 450 Lira haberiniz olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum bütün kilianlar 450 mi?

      Sil
    2. Acaba A taste of Heaven olabilir mi benim denediğim..Bak ikilemde kaldım..Çünkü Raşit Beyle zevklerimizi uyuşur genelde..Her neyse zaten üstat yukarıya yazmış gerekeni..Bizim ki laf olsun :)) Sanki içki kokusu hatırlıyorum başlarda ama kırmızı şaraba ya da rom kokusuna benzemiyordu...Onları hemen tanırım..Daha keskindi..Heavenler karışmış olabilir..

      Sil
    3. O kadar kötü değil yahu Straight to Heaven. Hatta Luca Turin'de fazla düşük not vermiş bence. Muhtelemen karıştırıyorsun öteki Heaven ile.

      Sil
  3. İncelemeniz mükemmel olmuş ancak 8.5-9 olur gibi PM 8 az olmuş cidden.

    YanıtlaSil
  4. Bütün kilian'lar mı daniela. ?

    YanıtlaSil
  5. Hayır hayır..Bu parfüm dışında 2 tane daha vardı..Sweet redemption birisi..Sonuncuyu hatırlamıyorum..Ama back to black ya da love & tears değildi..Ankara Harvey bu arada..

    YanıtlaSil
  6. Beğenmene çok sevindim.Straight to Heaven gerçekten güzel bir parfüm .Beni onun hakkında karamsarlığa iten tek şey tenimde ki kalıcılığı ve fark edilirliği olmuştu.
    Verdiği mesaj ve sınıf açısından evet Tom Ford Men le örtüşüyorlar. saygın ,üst düzey bir genç yönetici bu tarz duruşu olan bir koku kullanmalı bencede.

    Love'ı da çok beğeneceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek sende de fark edilirliği düşük oldu. Demek ki bana özgü değilmiş neyseki.

      Fakat Straight to Heaven, senin Tom Ford For Men'i birazcık döver koku güzelliği anlamında :)

      Sil
    2. İyi de neden yüzüme vuruyorsun ki :( Tamam döver hatta biraz da öper :))
      Ama eski kafa maskülenliği modern ve sofistike bir şekilde bize sunan da TF'dir :)

      Sil
  7. Raşit Bey, anlatımına göre, mutlaka deneyeceğim parfümler arasına girdi, sonlara doğru ortaya çıkan yapaylığı dahil etmezsek muazzam bir kokuyla karşımıza çıkmış By Kilian.

    YanıtlaSil
  8. Üstatlar Laura biogiotti Roma uomo parfumu hakkinda bilginiz veya kokusu duyumlariniza gore nasildir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Roma, oldukça yumuşak bayık olmayan güzel bir oryantal koku kanımca, benim için tek sıkıntısı biraz tek düze gittiğinden dolayı düzenli kullanımlarda sıkıcı olabileceği durumu, kalıcılık olarak çok iyi bu arada, tavsiye ederim.

      Sil
  9. Baştaki cennet hakkındaki güzel yazınızdan sonra TAMAM Raşid bey kesin 10 puanlık kokuyu sonunda buldu dedim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 puan vereceğim parfüm, zaten bana cennetin kapılarını açmış gibi olacaktır :)

      Sil
    2. 10 hocanın hakkı en iyi öğrenci bile 9 alır olayına döndü bu

      Sil
    3. Vallahi Raşit Bey, senin beğenilerin üzerinden parfüm aldığım zaman hiç bir yanılgıya düşmedim. Eğer bir parfüme 10 veriyorsan fiyatı ne olursa olsun, o parfüme sahip olmak için elimden geleni yaparım:)

      Sil
    4. Erhan, yine de denemeden benim yazılarımla parfüm almayasın. Pişman olma durumu olabilir.

      Sil
    5. Raşit Bey, sen eğer bir parfüme 10 veriyorsan o parfüm kör alışa uygundur:) tabii ki bu benim görüşüm, ama seni de kırmamak adına pembe bir yalan söyleyip, almadan önce denerim diyeyim:)

      Sil
  10. Kilian parfümlerini Belçika'da satan mağazalar nereler.Orada yaşayan ya da bilen varsa yardımcı olabilir mi ? Sipariş vericem ama alacak olan kişinin bu tarz konularla hiç alakası yok :/

    YanıtlaSil
  11. Straight to Heaven, farkedilirlik sıkıntısı yaşatmasının dışında oldukça başarılı bir parfüm. Yapaylık eleştirilerinde haklılık payı var ama yapaylığın en iyi kullanıldığı parfümlerden biri bana göre, hiç rahatsız etmedi. Hatta tam tersi bir etki yarattı diyebilirim. Tatlılığın belli belirsiz kullanılması da bu parfüme oldukça yakışmış. Bir yıl kadar önce, STH'nin de dahil olduğu üç parfümü bir hafta içerisinde ikişer gün süreyle üzerimde denemiştim. Koku güzelliği olarak kafamdaki sıralama Amouage Jubilation XXV - By Kilian Straight to Heaven - Tom Ford Tobacco Vanille olmuştu. Ancak farkedilirlik ve kalıcılık olarak, STH diğerlerinden oldukça gerilerde. İlk dakikalarda gayet iyi olan farkedilirlik kısa süre sonra oldukça düşüyor. Yine de koku güzelliği olarak, By Kilian parfümleri içinde kendime en yakın bulduğum iki parfümden biri.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba bu urun istanbulda bulabilecegim magaza var mi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. By Kilian'ın parfümlerini İstanbul'daki Harvey Nichols mağazasından alabilirsiniz.

      Sil
  13. Merhaba Raşit usta.(sizde bizim Luca Torin oluverdiniz)
    Yaz için kullandığım Guerlaın Vetiver imi değiştirmeyi düşünmesemde Kilian/ White Cristal sanki bana yaz içinde kullanılabilir geldi.
    biraz eski de olsa odunsu-çiçeksi fakat ağır ve şekerimsi olmayan (esaslı) sonbahar kış parfümü aramaktayım.
    Sağlık ve esenlikler dilerim. cevdet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Cevdet bey, bence Straight to Heaven, sıcak yaz günleri için uygun olmayabilir.

      Sil