15 Ekim 2013 Salı

Guerlain – Vetiver (1959)


Guerlain – Vetiver (1959)

Aslında hikayenin başlangıcı 1957 yılına kadar gitmekte. Modacı Carmen de Tommasso, bir çok örneğinde görüleceği üzere parfüm piyasasına adım atmak ister. 1946 yılında Ma Griffe ortaya çıkar. İkinci kadın parfümü Robe d'Un Soir'den sonra bir de erkek parfümü tasarlatır. 1957 yılında çıkan Vetiver isimli koku, muhtemelen parfüm dünyasında taşların yerinden oynamasını sağlamıştır. Çünkü o güne kadar ilk defa Vetiver isimli bir parfüm böylesine başarılı olmuştur.

Carven - Vetiver'in ilk çıktığı zaman büyük başarı kazanması rakiplerinin de dikkatini çeker. Bugün bile hala önemli erkek parfüm klasiklerinden kabul edilen Carven'in Vetiver'ine cevap, sadece iki yıl sonra gelir. Üstelik 22 yaşında gencecik bir delikanlıdan.

Guerlain parfüm evinin beşinci nesil üyesi ve baş parfümör Jean-Paul Guerlain, çocukken koku tasarımcısı olmayı düşünmüyordu. Aslında abisi Patrick Guerlain aile geleneği olan parfümörlüğü sürdürmek için seçilmişti. Fakat ilerleyen yıllarda Jean-Paul Guerlain'in görme yetisi çok genç yaşında giderek azalmaya başlamıştı. Bunun üzerine dedesi Jacques Guerlain, onu kanatları altına alıp, bizzat yetiştirdi. Dedesi ve akıl hocası olan büyük parfümör Jacques Guerlain'in stajyerliğini yaptı uzun süre. Hatta bir parfüm fabrikasında işçi olarak çalıştı kokuları öğrenmek ve tanımak adına.

                                                                      Jean-Paul Guerlain

Takvim yaprakları 1959 yılını gösterdiğinde, Jean-Paul Guerlain isimli genç adam, henüz 22 yaşında Vetiver isimli parfüme imza attı. 1950'li yılların sonlarında Vetiver parfümünün dünya çapında böylesine büyük başarı yakalayacağını tahmin etmiş miydi diye düşünüyorüm. Muhtemelen hayır. Fakat 2013 yılının dünyasında, Guerlain'in Vetiver'i, en önemli klasiklerden birisi olarak kabul ediliyor. Hatta bir çok parfümün referans aldığı nirengi noktası gibi adeta. Günümüzün ve eskinin bir çok Vetiver temalı parfümü de dahil.

İşte bugün parfümler tarihinin dönüm noktalarından birisini yazacağım. İlk olarak 1959 yılında çıkan Vetiver, aradan geçen 54 senelik zaman dilimi içinde formül ve şişe değişiklikleri geçirmiş durumda. Bu da gayet normal. Benim denediğim en yeni sürümü. Şöyle tanıtılmış Vetiver, resmi olarak:

"Guerlain ailesi, 1950'li yıllarda sürpriz şekilde vetiveri merkeze alan bir parfüm oluşturmaya karar verdi. Bir kaç denemeden sonra Guerlain parfümörü, soluk şafak vakti ışığının altında dünya gibi kokan form oluşturmayı başardı. Dünyanın ilk sabahını çağrıştıran bu koku, odunsu akorla tütün ve baharatın rafine şıklığını harmanlayan, benzerine zor rastlanabilecek sofistike bir parfümdür."

Yeşil odunsu olarak sınıflandırabileceğim Vetiver'in başlangıcında karşıma limon çıkıyor. Doğal, asitli biraz tozlu/eski limon. Çok ferah, basit, kaliteli ve kolonyamsı. Üst notalarını sevdim. İlerleyen dakikalarda limon geri çekiliyor. Onun boşluğunu sabunsu-çimensi yeşillikler dolduruyor. Limon da hala arka planda destek veriyor. Orta kısım için yeşil sabunsu limon ağırlıklı diyebilirim. Hala doğal, pürüzsüz ve kaliteli ama başlangıcı kadar sevemedim. Son kısımda tamamen ismini aldığı vetiver ortaya çıkıyor. Artık tamamen bir vetiver kokusuna dönüşüyor. Limon yine gerilerden hissediliyor fakat artık çok zayıf. Hissedilir oranda odunsu notalar ekleniyor. Biraz da tütün. Alt notalarda tütün olmasına rağmen hoşuma gittiğini söyleyemem. Böylece de tenden ayrılıyor.


Vetiver, bence günlük kullanıma uygun, ferah limon ağırlıklı, yeşil sabunsu bir vetiver parfümü. Evet biraz tütün hissediliyor ama baş rolde değil. Zaten sabunsu yeşilliklerle tütün karışımlarını hiç bir zaman sevmem. Daha doğrusu buradaki tütün kullanımını kendime yakın bulamadım. Vetiver'e destek veren odunsu notalar kuru ve sıradan. Rahatlıkla diyebilirim ki tam bir ilkbahar-yaz kokusu.

Vetiver'in, ağır yada yoğun bir tarzı yok. Tam tersi içinde barındırdığı sabunsulukla temizlik hissi veren yeşil ve efendi bir kokuya sahip. Ilık ilkbahar güneşiyle birlikte kullanılırsa insanı rahatlatan, dertlerinden arındıran, stresini azaltan yönü olabilir. Ferah, sakin, dengeli, kaliteli, uyumsuzluk hissedilmeyen, çok derin ve karmaşık olmayan kokusu bazı arkadaşlar için oldukça güzel gelebilecektir.

Aslına bakılırsa Vetiver'den esinlenilmiş parfümler, onun benzersiz olma özelliğini de yitirmesine neden olmuş sanki. Creed - Original Vetiver, Tom Ford - Grey Vetiver ve Mugler Cologne'ye benzettim biraz. Sanki üç parfümde Vetiver'in bir parçasını alıp, kendilerinde kullanmışlar.

Peki Vetiver'i sevdim mi? Ne yazık ki bu tür yeşil sabunsu vetiverler ile aram iyi değil. Onun için hiç bir zaman şişesini alıp kullanacağımı sanmıyorum. Kokusu yeterince kaliteli ve başarılı. Ama tarzını kendime yakın bulamıyorum bir türlü. Kısacası çok sevdiğimi söyleyemem. Fakat önemli bir klasik olduğunu ve saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum. Evet onunla aynı frekansa sahip değiliz belki ama yine de ferah, pürüzsüz ve rafine bir vetiver parfümü arıyorsanız en iyi seçenekler arasında olduğu söylenebilir.


Vetiver'i kullanan ünlüler arasında Andy Garcia, Arnold Schwarzenegger, Elle MacPherson, Harrison Ford, Jodie Foster, Michael Caine, Mick Jagger, Naomi Campbell, Paul McCartney, Peter Sellers, Sarah Jessica Parker'ın olduğu bilgisine ulaştım. Umarım doğrudur.

Parfüm yazarı Luca Turin, Vetiver'i referans vetiver olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden dört yıldız vererek oldukça beğenmiş.

Erkek parfümü olarak çıkarılmasına rağmen, çok sayıda kadın kullanıcısı olduğunu duyduğumda hiç şaşırmadım. Bence de öyle yoğun erkeksilik yok. Bu anlamda kadınlarında kullanabileceği sonucunu çıkarabiliriz.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.


Artıları:
+ Başlangıcını sevdim.
+ Ferah, hafif, sakin ve dengeli.
+ Vetiver kokusunu seven herkesin denemesi gereken bir klasik.

Eksileri:
- Orta kısımdan itibaren başlayan yeşil sabunsuluk ilgimi çekemedi.
- Sonları da bana göre değil.
- Fiyatı rakiplerine göre yüksek.

Koku Güzelliği:10/7

16 yorum:

  1. çok güzel bi parfüm ki bana göre TF grey vetiverden daha kaliteli ve başarılı grey vetiver biraz daha limonumsu kokarken guerlain vetiver daha erkeksi yeşil bi koku ama baskın değil ferah gibi...ben özellikle şu eski tırtıklı şişesine bayılıyorum çok hoş ve değerli görünüyo :) https://lh4.googleusercontent.com/-ktXtGUfs4oA/TXN6m4RBFsI/AAAAAAAAAiI/xYy-L5YX478/s1600/vetiver6.jpg bu parfümü bizlerle paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Begendigim en iyi vetiverlerden biri diyebilirim. Vettiveru ile beraber.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vetiveru yu hiç deneme şansım olmadı fakat bu parfüm Tom Ford'un Grey Vetiveri'nden bir kaç gömlek üstün..Creed ile ilgili hatırladığım daha kuru ve başarısız olduğu..Carveni hiç bilmiyorum..En iyi vetiver bence Guerlain...Extreme olan versiyonu benim daha çok hoşuma gitti..

      Sil
  3. Sıkı bir TF Grey Vetiver kullanıcısı olarak Grey Vetiver'in bende ki yerini ayrı tutup Guerlain Vetiver'i de çok beğendiğimi söylemek isterim.Guerlain Vetiver biraz daha doğdu yılların ruhunu yansıtan daha yalın ama aynı zaman da da komplike bir koku.Grey Vetiver ise doğduğu yıla bakarsak modern bir erkeği eski amerikan erkeği ile yorumlayan daha kendi içinde güzel bir koku.
    Bence Guerlain Vetiver'in fiyatı rakiplerine göre daha uygun. Sanırım Vetiver kokuları arasında en uygun Lalique Encre Noire'di sonra da Guerlain Vetiver gelir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, blogunuz cok basarili...Tarihsel bilgilerle suslemeli parfum yazilarinizi cok begendim. Sormak istedigim Etro - Musk hakkinda ki dusunceleriniz neler acaba? Ofis ortaminda calisiyorum iyi bir secenek olur mu? Bir de Istanbul HN'de bulunuyor galiba fiyati hakkinda bi bilginiz varmi? Suan kullandigim parfum Prada - Infusion ama artik siradan geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.

      Etro - Musk ile ilgili detaylı olarak incelemem bulunuyor. Oradan bakabilirsiniz. Ofis için tabiki olabilir. Fiyatını ise ne yazık ki bilemiyorum.

      Sil
  5. ''Büyük ihtimalle kibar bir ten parfümü olarak düşünülmüş tasarımcısı tarafından''

    Evet az once okudum yorumunuzu...Yukaridaki cumleyi icinden cikardim. Sanirim benim istedigim seyin kisa bir ozeti gibi...Ben pasta, cikolata, seker gibi kokmak isteyenlerden degilim o yuzden uzun zamandir Prada - Infusion kullaniyorum. Gun boyu dustan yeni cikmis izlenimi veriyor ama artik siradan gelmeye basladi.

    HN Kanyon'da va ama gidip fiyatini sormadim. Acikcasi HN calisanlari hakkinda pek iyi seyler okumadim internette...Burnu havada calisanlarin oldugu bir yerde saglikli parfum tavsiyesi veya yorumu alabilir miyim bilemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla İstanbul Harvey'lere özgüdür o Ankara'daki arkadaşlara çok kibar ve ilgililer..Sadece bi firma personeli kadın vardı dayaklık o da başka bir kozmetik firmasının elemanıymış..Yoksa çok bilgili ve ilgiliiler bizimkiler :))

      Sil
    2. Harvey Nichols'da çalışan arkadaşların o tür davranışları olacağını sanmıyorum. Sağda solda yazılanlar biraz abartılı olabilir. Sizinle muhakkak ilgileneceklerdir.

      Sil
  6. Parfüm Merakı, nette yorumlarına bakan kullanıcılar vetiver içeren parfümlere daha mesafeli yaklaşıyorlar, bu parfümlerin popüler olmasını engellediğin için teşekkürler :)
    Guerlain Vetiver sanırım tr de mağazalarda bulunmuyor, gelecek aylarda kör atışı bir adet sipariş vermeyi planlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guerlain - Vetiver Türkiye'de mağazalarda var bildiğim kadarıyla. Geçtiğimiz aylarda gittiğim Sephora mağazasında hem tester'ı hem de satış boyu vardı. Oraya bakabilirsin.

      Ayrıca Türkiye merkezli bazı internet sitelerinde de satılıyor.

      Sil
  7. Privacy aromel hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
    siteyi araştırdım ancak incelemesini bulamadım.
    bu arada hayranınızım bu konuda çok iyisiniz hatta mükemmelsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Fakat Privacy'i henüz denemedim. Onun için hakkında bir şey söylemem mümkün görünmüyor.

      Sil
  8. Privacy, nette yapılan yorumların aksine kullandığım zaman etrafımdakileri rahatsız eden bir koku oldu ne yazık ki, ben de üzerimde kokladığım zaman çok mutlu olmuyordum. Vanilyanın tatlılığında hafif Roma Uomo benzerliğinde kendim için diyorum bana pek cazip gelmeyen bir koku oldu, çevremdekilere de keza öyle. Çok beğenerek almıştım ama devamı gelmedi, belki sizin için durum değişik olacaktır, siz beğendikten sonra da gerisine pek takılmamak lazım.

    YanıtlaSil
  9. Selam Raşit usta. Yaklaşık 1 yıldır kullanmakta olduğum Guerlaın vetiverimden oldukça memnunum.
    Tarzımın bu tür parfümler olduğunun bilinmesi ile sunacağınız sonbahar-kış günlerinde kullanabileceğim parfüm önerilerinizi bekler, sağlık ve esnlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki fakat şöyle bir ip ucu vereyim. Yine Vetiver temalı kokuları araştırabilirsiniz. Temiz, ferah vetiver parfümleri sizin işinizi görecektir.

      Sil