30 Ekim 2013 Çarşamba

Versace – Eros (2012)


Versace – Eros (2012)

Öğle yemeğinizi değeri 3.000 doları aşkın tabaklarda yemek ister misiniz? Beş çayınızı 930 Euroluk bardaklarda içmek size ne düşündürür? Çayınıza koyacağınız şekerlerin bulunduğu şekerliğin 175 Euro olması sizin için anlam ifade eder mi? Akşamın ilerleyen saatlerinde canınız salata mı istedi. 185 Euroluk salata kabına ne dersiniz? Çorba servis kasesine 750 Euroyu gözünüz kapalı verir misiniz? Büfenizin üzerinde duran tekli bir mumluk için 285 Euro vermek sizin için sorun değil mi? Haydi son soru: 99 Euroluk tuzluğun, diğer plastik tuzluklardan ne farkı olabilir? Lüks hayata hoşgeldiniz!

Ülkenin yarıdan fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığını düşündüğümde, yukarıdaki soruları sokaktan geçen insanlara sormanın abesle iştagal olacağının farkındayım. Çünkü lüks tüketim sadece belli bir kesimin ilgi alanına giriyor. Üç bin dolara altı tane tabak almanın dayanılmaz cazibesini, size herhangi bir mahalle esnafı değil, dünya çapında faaliyet gösteren lüks segmentin gedikli markaları sağlayabilir. Mesela Versace...

Versace'ın ünlü Alman mağazalar zinciri Rosenthal için tasarladığı ev dekorasyon ve mutfak ürünleri serisinin isminin "Iconic Hereos" olduğunu gördüğümde enterasan geldi bana. Versace'ın, üzerinde antik dönemin figürlerinin bulunduğu vazolar, yemek takımları ve diğer aksesuvarları, tahmin edilebileceği üzere oldukça yüksek fiyatlara satılıyor. Bu ürünlerin alıcılarının da üst gelir grubundan insanlar olduğu büyük bir sır değil.


Versace'ın antik dönem figürlerini merkeze alan mutfak ürünleri tasarımlarından, markanın ismiyle yine antik döneme gönderme yapan parfümüne geçelim artık. Anlaşılan Versace, bu aralar eski kültürlerden kaynağını alan işlere imza atıyor. Versace'ın en yeni erkek parfümü 2012 yılında piyasaya sürüldü. Eros, ismini yine antik dönem mitolojisinden almış.

Muhtemelen en bilinen mitolojik tanrılardan birisidir Eros. Platon ve Aristotales'in de bahsettikleri Eros'un bu kadar popüler olmasının sebebi büyük ihtimalle, aşk tanrısı olmasıdır. İnsanlara attığı oklarla, onları birbirlerine aşık eden Eros, genellikle sırtında iki kanatla ve elinde okla tasvir edilmiş, sanatçılar tarafından. Küçük, güzel bir çocuk olarak resmedilen Eros, belki de aşkın masumiyeti ve saflığına istinaden böyle tasvir ediliyordu. Sebebi her ne olursa olsun, İtalyan'nın moda endüstrisindeki önemli oyuncularından Versace'ın parfümüne isim babalığı yapıyor Eros figürü.

Eros'un oluşturulmasında Donatella Versace'ın önemli katkısı olduğu aşikar. Eros isminin Donatella Versace tarafından önerildiği ve konseptin de o minvalde şekillendiğini söyleyebilirim. Bazı kaynaklarda şişesinin tasarımını da onun yaptığına rastladım. Kısaca şunları söylemiş kendi parfümleri için:


"Yeni parfümümüz Eros'u, Yunan Tanrısı gibi kahraman ve tutkulu erkekler için tasarladım. Eros, güç ve duygusallığı vurgulayan bir kokuya sahiptir."

Fragrantica'da aromatik fujer olarak sınıflandırılmış Eros. Üzerime ilk sıktığımda canlı turunçgiller karşıma çıktı. Mandalina ve limondan oluşan turunçgiller için kremsi diyebilirim. Yüksek kaliteli yada doğal koktuklarını söyleyemem. Elma hissi veren meyveler dersem daha doğru olur. İlerleyen dakikalarda turunçgiller geriye çekilirken, ortaya baharatlar ve vanilya çıkıyor. Baharat olarak tarçın-karanfil sanki. Fakat vanilya daha baskın. Bu kısımda çok doğal ve kaliteli değil. Son kısım fazla değişmiyor. Bir tek yapay vetiverle odunsu notalar ekleniyor vanilyaya. Alt notaları da ilgi çekici değil.

Eros, günümünüz modern, bol tatlı parfümlerinden birisi. Eğer Eros'u iki kelimeyle anlatın derseniz size "tatlı ve vanilyalı" derim. Onların dışında yapay koktuğunu, ucuz hissi verdiğini, kalitesiz olduğunu ilave edebilirim.

Yoğun tatlılık anladığım kadarıyla tonka fasulyesi tarafından verilmiş. Genel olarak nanemsi bir hali de var Eros’un. Tabiki o nanemsi-mentollü koku bile yapaylık barındırıyor.
   

Versace'ı anlıyorum. Yeni nesil tatlımsı baharatlı parfümlere rakip çıkartmak istemiş. Bunun içinde başlangıca sıradan turunçgilleri eklemiş. Orta kısma yapay vanilyayı kondurmuş. Sonlara da sıkıcı odunsu notaları layık görmüş. Şuna emin olabilirsiniz ki Eros, son zamanların en yapay ve vasat parfümlerinden birisi. Bu anlamda yeni Bulgari Man gibi hayal kırıklığı yarattı bende.

Rakipleri kimler mi? Yves Saint Laurent - La Nuit de L'Homme ve Body Kouros, Paco Rabanne - 1 Million, Chanel - Allure Homme ve Sport, Rochas Man, Bulgari Man, Jean Paul Gaultier - Le Male, Givench - Pi ve diğerleri. Versace'in bu arkadaşlara verdiği cevap olan Eros, başarısız bir replikadan öteye geçemiyor ne yazık ki.

Üzerimden kokusunu alırken düşünüyorum Eros'u. Acaba bu parfüm bana ne anlatmaya çalışıyor? Hangi yeniliği getiriyor? Ortaya ilginç bir fikir atıyor mu? Bu soruların hiç birisine doğru düzgün veremediğimi fark ediyorum. Muhtemelen Versace yönetiminin de vereceği çok fazla cevap yok.

Evet Versace küresel bir marka. Dünyadaki bir çok kişiye hitap etmesi gerekiyor ürünlerinin. Bu da onu popülizmin yumuşak ve sıcak kucağına itiyor. "Ortalama bir tatlı vanilya parfümü yap. Müşterileri kap." Düşünce şekli bu olunca ne yazık ki ortaya başarılı işler çıkamıyor. Biraz daha özen gösterilseymiş keşke Eros'a.


Parfüm tarihinin vasat kokular çöplüğüne gitmeye aday Eros. Ona bu yolculuğunda başarılar diliyorum ve bir an önce gideceği yere varması için arkasından bir kova su döküyorum. Yolun açık olsun Eros.

Eros’un hiç mi iyi tarafı yok diyebilirsiniz. Şöyle bir düşünüyorum ama aklıma gelmiyor. Fakat kalıcılığının gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Özellikle kıyafet üzerinde gayet başarılı kalıcılığı. Fark edilirliği başlarda yüksek. Sonrasında normale dönüyor.

Kokusunun tasarımını Aurelien Guichard yapmış. Sonbahar-kış kullanımına yakın. Denemeden almayınız, pişman olmayınız.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.


Koku Güzelliği:10/4.5

48 yorum:

  1. O halde kısaca şöyle diyebilir miyiz? "ÇÖP"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle ismini sevdim. Çok özgün ve kendine has. Otobüs firması gibi olmuş.

      İkinci olarak da lüzumsuz ve vasat bir parfüm diyebilirim Eros için.

      Sil
  2. vanilyayı sevdiğini biliyodum:))

    YanıtlaSil
  3. ilk denememde sevmiştim ama sonraki denemelerimde basit ve sıradan piyasa parfümlerinden biri olduğunu gördüm. vasat yani.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten de tek iyi tarafı kalıcılığı.

    YanıtlaSil
  5. çok kalıcı ve bir o kadar itici koku.

    YanıtlaSil
  6. "Evet, bunu daha önce en az 50 kez kokmuştum" dedirtten yüksek oktanlı jenerik deodorantvari koku.

    YanıtlaSil
  7. Parfüm merakı bide 200 ml sini çıkarmışlar bunun bedava verseler bitirebilirmisin peki:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araba kokusu olarak kullanılabilir yada banyoya sıkılabilir bitmesi için.

      Sil
  8. gerçekten berbat parfüm

    YanıtlaSil
  9. eros versace markasını göz önüne alırsak ortalama bir koku olabilir fakat bu kokuyu bayanların beğendiği en azından bir ajans ortamını goz onune alırsak bayanların sevdiği bir koku diye bilirim.Koku biraz boğuk bir yapıda bana göre hafta da 2 kere kullanıyorum (diğer gunler body kouros l'homme ve dh intense) ama o iki günde beni gün için idare ediyor ve begeniliyor.

    YanıtlaSil
  10. Yapmayın arkadaşlar o kadar da berbat değil. Kışa yakışan, Clublarda da güzel giden gayet te bi çok geri bildirim aldığım, şahaser olmasada fena olmayan bi arkadaş kendisi. Severek kullanıyorum ve "banyoya sıkılabilir bitmesi için" gibi bi yorum biraz hoş değil ama tabi ki zevk meselesi. Herkese saygım sonsuz.

    YanıtlaSil
  11. Bu parfümde itici olan burnu zorlayan birşeyler var.Hangi notadan kaynaklandığını bilmiyorum.Vanilya bildiğiniz bir vanilyadan uzak.Yani yapay olduğu kadar nota kombinasyonuda çok kötü.Kalıcılık ve farkedilirlik yüksek ama sakın denemeden almayın.
    Turan...

    YanıtlaSil
  12. Bu parfümü tecrübeli burunlar başarısız bulsa da , kadınlar bayılıyor bu da bir gerçek

    YanıtlaSil
  13. eros bu kadar hakareti haketmiyor bence. Versace nin rakiplerinden para almış gibi yorumlamışsınız yerden yere vurmuşsunuz resmen. Koku güzel ve hoş bence. Bir o kadar da kalıcı. Taraflı ve anlaşmalı yorum yaptığınıza inanmaya başladım.

    YanıtlaSil
  14. o kadar da kötü bir koku değil,bu kadar yergiyi hak etmeyen bir koku,gayet pozitif geribildirimler aldığım bir parfüm.

    YanıtlaSil
  15. bu parfümü eleştiren kişi bence baya abartmış ve haketmeyen yorumlar alıyo neymiş bitmesi için tuvalete sıkılmalıymış arabada kullanılmalıymış parfümden pek anlamıyosunuz sanırım sizin zevkinize hitab etmemiş olabilir ama ben uzun zamandır kullanıyorum ve oldukçada memnunum 1 million ve rochas da kullandım daha önce denemek amaçlı bana göre o parfümlerin üst düzeyinde bi parfüm o yüzden kullanmadan parfümü boklamanın bi anlamı yok vericen parayı kullanıcan ve görüceksin biri kötülüyo diye hepinizin koyun gibi takip etmesinin bi anlamı yok .

    YanıtlaSil
  16. Dolum parfüm kullanıp ordan burdan nota mota diye anlamını bilmediği terimlerle,entel entel yorum yapan kırolara inat bitince gene eros kullanacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu tür abuk sabuk mesajları yayınlamıyorum. Ama ibretlik bir mesaj olduğu için yer vermek istedim.

      Ne kadar nezih ve şık bir üslup, parfüm tartışmalarına ne kadar derin ve rafine bir katkı, başkalarına karşı ne kadar saygılı bir bakış açısı... Ne diyeceğimi bilemiyorum!!!

      Eros gibi vasat bir parfümü bence de hayatınızın sonuna kadar kullanın.

      Sil
    2. Derin, şık, rafine, açı :) bilmediğin kelimeleri cümle içinde kullanıyor gibisin. Kötü ve taraflı bir inceleme yapmışsın. En basitinden korkuyu üreten ekibe saygı duymalısın. Bilmiyor olabilirsin ama bu saygısızlığı gerektirmez.

      Sil
  17. Evet biz erkekler olarak pek baharatlı kokuları sevmiyoruz ama versace nin kızlar üzerinde inanılmaz bir etkisi var. Siz beğenmeseniz de parfüm gayet ilgi görüyor ;)

    YanıtlaSil
  18. Rahatsız eden bir şeyler var bunda, oldukça sentetik yapay ve ucuz kokuyor. Şişe tasarımı 10 numara orası ayrı. Gerçek anlamda en büyük boyu alınırsa eviniz için güzel bir aksesuar olabilir... Yerinde ve güzel bir yazı, teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Sen kimsin ki koskoca versacenin ürettiği emek verdiği parfüm hakkında kötü yorum yapabiliyorsun. Beğenmeyebilirsin ama bukadarda aşagılanmaz kimbilir kaç yüz kişi emek vermiştir bu parfümü yaratmak icin söylede hepsini kovup seni işe alsınlar:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz bu blog için daha çok erkensiniz. bi dolanıp tekrar gelseniz..

      Sil
  20. Tabiiki erkekler beğenmesin benim için önemli olan bayanların beğenmesi ve bayada beğeniyorlar rochas 1 bu 2:))))

    YanıtlaSil
  21. Rochas kullanmaya başladım gerçekten etkili bayanlar beğeniyor parfümün ne diye soruyorlar, şaşırtıcı aslında şekerli bir koku çözemedim:)

    YanıtlaSil
  22. Peki hocam 10 üzerinden 10 alan parfüm hangisi sizce çok merak ettim.Hemen alıp denemek isterim. alp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye kadar 10 üzerinde 10 puanlık bir parfümle karşılaşmadım. Belki de hiç karşılaşmayacağım.

      Sil
    2. Peki 9 damı yok hocam......? cristian dior intense? alp

      Sil
  23. Ben denedim versace eros bayanlara güzel gelebilecek bir koku 1 saat sonra sanki nane kokuyor gibi:)

    YanıtlaSil
  24. one million ile 212 sexy men karışımı

    YanıtlaSil
  25. ben de versace erosu beğenerek kullanan biri olarak bu kadar yere vurulmasını hoş karşılamamakla birlikte zevklerin ve renklerin tartışılamayacağı gerçeğinin de akıldan çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum. 10 üzerinden 9 olarak önereceğiniz parfümleri de merak ediyorum doğrusu. zira yeniliklere açık olmanın zararının olmayacağı kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 üzerinden 9 puan verdiğim parfümler var. Elimde tam bir listesi yok ama sitede biraz araştırmayla bir çoğu karşınıza çıkacaktır.

      Sil
  26. Parfümü yeni aldım. Parfüm konusunda expert biri değilim ama senelerdir kullandığım parfümü bıraktırdı bana. Kokusu bütün notalarda çok hoş (tende) , kalıcılığı harika , farkedilirliği güzel, diğer piyasada çok satan parfümlere benzemesi eksi değil bence , bu kokular herkesçe beğenilen hoş kokular ve bu onlardan daha güzel. Bana göre tek eksisi kıyafette ki kokusu çok değişken tendekine göre ve tendeki kokudan daha kötü diyebilirim. Fiyatı da fena değil.

    YanıtlaSil
  27. parfumeride denedim, ayrıca test kartı ile evde de kokladım. yorum da yazanlar aynen doğru, hiçbir ödzelliği yok yok . ha satar mı satar ,piyasa kokusu . fikir olarak güzel aslında nane ile vanilya yı karıştılaım hem ferah hem kalıcı olsun demişler ama sonuç felaket olmuş.

    YanıtlaSil
  28. Raşit bey bu kategoride yukarda saydıklarınızdan hangisi sizce? Le male kullandım body kouros, chanel allure homme veya homme sport,ysl la nuit,givenchy pi. Hangisi önde sizin gözünüzde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığınız parfümlerden Le Male dışında diğerlerini pek beğenmedim. Belki biraz da Allure Homme Sport düşünülebilir.

      Sil
  29. Amaç karşı cinsin beğenmesiyse eros yine performans olarak bu sayılanların içinden sıyrılır gibi. Bir le male kullanıcısı olarak bunu da beğendim. Le male reformulasyon kurbanı olduğu için iyi bir seçenek bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çapkın erkekler için ideal bir koku. Abartmıyorum bu koku sayesinde çevremdeki bayan arkadaş sayısı resmen iki katına çıktı. Çoğu bayanın bu kokuya karşı koyamadığını 10 ay içerisinde detaylı bir şekilde gözlemledim ;)

      Sil
  30. Bence haksızlık ediyorsunuz bu parfüm için. Bence çok hoş bir koku ve hep olumlu tepkiler aldım çevremden kullandığım süre boyunca.

    YanıtlaSil
  31. Gittiği mekanlarda saatlerde amcalar gibi oturup kalmayan, sürekli farklı mekanlar arasında trans geçen ve gece klübünde barlarda 1-2 shot atıp sinsice etrafta yavaş hareketlerle avını bekleyen avcı misali çapkınlardansanız bu kokuyu kesinlikle şiddetle tavsiye ediyorum ;) Versace Eros sayesinde İstanbul'un en gözde mekanlarında gece klüplerinde tanıştığım bayan arkadaşların haddi hesabı yok.

    Ben parfümü koku olsun diye değil, karşı cinsi etkilemek için kullanırım. Ve Calvin Klein One'dan sonra bu amacıma en çok ulaştıran koku Eros oldu hatta 10 aydır parfümümü değiştirmiyorum. Sanırım bundan sonra da pek değiştirmeye niyetim yok ;)

    YanıtlaSil
  32. Yorumlarınızı fazlasıyla dikkate alan biri olarak ki bu sayede Home INtense ile tanıştım Versace Hakkında sizinle ters düştüğümüzü söylemeliyim :) Otorite sizsiniz ama ben bu parfüme bayıldım, müstakbel eşimde beğendi. Eh daha ne olsun. Diyeceğim şudur elbette denemeden alınmasın ama bu parfümün de çook fazla seveni olacaktır eminim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir otoritelik iddiam yok :)

      Fikirlerin ve beğenilerin farklı olması çok normal. Hatta olması gereken de bu. Eğer Eros'u sevdiyseniz, sizin için en iyi parfüm odur.

      Sil
  33. Bir parfüm nasıl hem Chanel - Allure Homme Sport'a rakip olup hem kışlık olabilir? Bu parfüm kışlık mı yazlık mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eros'un vanilyalı, kremsi geri planı ile Allure Homme Sport'un limonlu, tatlı, vanilyamsı kremsi yapısı birbirini andırıyor.

      Eros, bana göre serin sonbahar-kış günlerinde daha güzel kokuyor. Allure Homme Sport ise safkan bir yazlık sayılamaz. Ilık ilkbahar günlerinde daha iyi sonuç verebilir.

      Sil