29 Ocak 2014 Çarşamba

Christian Dior – Eau Noire (2004)


Christian Dior – Eau Noire (2004)

"Ne zaman bir kokuya imza atsam, o parfümün aktörü, yönetmeni, ışıkçısı ve dekorcusu oluyorum. Her şeyi ben yapıyorum. Oysa başka bir marka için parfüm oluşturmam istendiğinde, elime bir senaryo veriliyor ve yaratım sürecinin sadece küçük bir parçasında yer alıyorum. Böyle olunca da ağırlıklı olarak isme ve tasarıma özen gösteriliyor. Yani takımın bir parçasıyım. Başkasının altında çalışırken, kendi benliğine ait parfüm yaratman zordur. Bu süreç hala aynıdır ve devam etmektedir.

Christian Dior'un Eau Noire'ını oluşturmak için Hedi Slimane ile birlikte çalışırken onun belirgin vizyonu vardı. İşimin bir parçası da yakalamak istediğim duyguları toplamak ve daha sonra laboratuvarıma gidip, tam olarak ne yaratmak istediğime karar vermektir. Çünkü her parfüm meydan okumadır. Parfümler senin imzandır. Daha önce yaptığım şeyi tekrar edemem. Her yeni parfümde yeni fikir bulmalısın. Bu çok zor. Şimdiye kadar, kullandığım ham maddelerden ziyade duyguları yakalamaya çalışıyorum. Her seferinde yeni yol ve yeni düşünceler bulmak gerekiyor parfüm tasarlarken."

Dünyaca ünlü parfüm tasarımcı Francis Kurkdjian, işiyle ilgili enteresan ip uçları veriyor yukarıdaki söyleşisinde. Parfüm dünyasının, tasarım ve yaratım aşamasının inceliklerini kabaca da olsa hatırlatıyor bize. Hem de "içeriden" birisi olarak.


Bu genç adam Jean Paul Gaultier'in kült haline gelmiş parfümü Le Male'yi tasarladığından beri oldukça yol kat etmiş durumda. Bir sürü niş ve ana akım markalara parfüm tasarlayan Kurkdjian, 2000'li yılların başlarında Christian Dior'dan teklif aldığında kafasında ne vardı tam bilemiyoruz. Fakat o zamanlar böylesine popüler olmadığını biliyoruz. 2004 yılında, Christian Dior için Eau Noire'ı tasarladığında yine ilgi çekici bir esere imza atmıştı. Eau Noire, Dior'un "La Collection Privee" denilen niş parfüm mertebesindeki çok özel serisi için meydana getirilmişti.

2004 yılında başlanan La Collection Privee serisi, ilk aşamada üç parfümden oluşuyordu. Bois d'Argent, Cologne Blanche ve Eau Noir üçlüsü, Dior'un özel parfüm serisinin temellerini atacaktı. Çok yüksek fiyatlara satılan ve sadece Dior butiklerinde karşımıza çıkan La Collection Privee serisinin daha önce iki parfümünü denemiş ve pek de başarılı bulmamıştım. Serinin ilk çıkan üç parfümünden birisi olan Bois d'Argent hayal kırıklığı yaratmıştı bende. Şimdi bu serinin ilk parfümlerinden olan Eau Noire'a sıra geldi.

"Siyah Su" anlamına geldiğini düşündüğüm Eau Noire'ın tanıtımı şöyle yapılmış: "Gizemli aura ile çevrili bir akşam kokusu. Vanilya ve meyan kökü ile örtülü bir lavantalı oryantal. Şık bir gala ruhunun, yoğun ve gizemli akşam parfümü."


Parfümü üzerime ilk sıktığımda karşıma dumansı tütün, tatlı baharatlar ve aromatik otlar çıkıyor. Tütün kuru ve gizemli. Baharatlar ise aynı otlar gibi aromatik ve modern.Yoğun ve saldırgan üst notaları çok güzel. İlerleyen dakikalarda orta kısma geçiliyor. Burada koku formu büyük değişiklik göstermiyor. Farklı olarak dumansı kuru tütün geriye çekiliyor ve baharatların rolü artıyor. Bu andan itibaren onun için aromatik baharatlı diyebilirim. Hissedilir oranda da tatlı lavanta ekleniyor kokusuna. Lavanta şişenin rengi gibi yeşil kokmasını sağlıyor parfümün. Baharatlar ile lavantanın uyumu müthiş. Orta notaları da nefis. Son kısımda baharatların ağırlığı azalıyor. Algıladığım baldan gelen bir tatlılık ve odunsu notalar. Sanki azıcık da kabe samanı var. Kapanışı için "eh işte" diyesim geliyor.

Eau Noire için tam bir baharat parfümü denebilir. Kokuyu büyük oranda domine ediyor tatlımsı aromatik modern baharatlar. Ona en büyük desteği geri planda tütün-kahve veriyor. Parfümün açıklanan notalarında tütün yok ama eminim ki tozlu, kuru bir tütün mutlaka var. Tütün baharat işbirliği çok güzel işlenmiş. Onun dışında kokuyu oluşturan vanilya, kahve, meyan kökü, aromatik otlar ve lavanta bütünü oluşturan parçalar gibi adeta.

Eau Noire da kullanılan baharatları ve genel olarak kokusunu anlatmak için sanırım en iyi benzetmeler mutfak terimleriyle yapılabilir. Bol baharatlı ve acılı Meksika yemeklerini yada Hint mutfağındaki  sosları hatırlatıyor bana. Orada kullanılan keskin ve yoğun baharatlara bolca tatlılık ekleyin işte size Eau Noire. Hem baharatları hem de tütün kokusunu seven birisi olarak mest etti beni Eau Noire. Neredeyse şekerli, sıcak baharatlar ile dumansı tütünün birleşimi oldukça egzotik ve gizemli yapıyor onu. Şimdiye kadar denediğim en iyi baharat parfümlerinden birisi diyebilirim. Her ne kadar zaman zaman tatlılık fazla hissedilip, karamel tadını verse de.


Günümüzün modern tatlımsı baharatlı oryantallerin harika örneklerinden birisi Eau Noire. Güçlü, keskin, yoğun ve sağlam karaktere sahip. Üzerinizden ve teninizden çıkmak bilmiyor. Gerçekten de dolu dolu bir parfüm kullandığınızı hissettiriyor size. "Ödediğiniz paranın hakkını sonuna kadar veren" yapısı var. Saldırgan, bohem ve cesur. Ayrıca yapaylığın bulunmaması da memnun edici.

Şimdiye kadar neden kullanmayıp da dolabımda beklettiğimi anlayamadığım bir arkadaş oldu. Keşke daha önce onunla tanışsaydım ve bu güzelliği yaşasaydım. Geç de olsa harika bir kokuyla karşılaştığımın farkındayım. Bir şişesi alınacak parfümler listesi için kendisine kocaman yer açmış durumda Eau Noire.

Genel olarak büyük değişim göstermediğini söylemeliyim. Yani ilk sıkıldığından sonlara kadar düz çizgide ilerliyor. Büyük değişimler yaşanmıyor. Bu anlamda küçük bir eleştiri getirilebilir. Bir de sonları keşke daha farklı olsaymış o zaman en büyük hitlerden olacağına eminim. Bu haliyle ise fazla öne çıkmaması dikkat çekici oldu benim açımdan. Kendimce gizli bir hazine keşfettim. Aman kimselere söylemeyin.

Parfüm yazarı Luca Turin'in kitabında beş üzerinde dört puan alarak oldukça başarılı bulunmuş. Ayrıca başka bir yerde de kokusunun "fantastik" olduğunu söylemiş ve yorumun sonunda şöyle söylemiş: "Doğal, sıcak ve konforlu bu koku, çok iyi neoklasik bir parfüm ve bir kolonyadan çok daha fazlası."


Parfümün tasarımcısı ilk başlarda da söylediğim gibi Francis Kurkdjian. Tam bir soğuk kış kokusu. Havalar ılıkken denemeyin bence. Özellikle çok soğuk günlerde keyifli olacaktır onun kokusunu üzerinizde duymak. Uniseks olarak geçse de erkek kullanımına daha yakın. Denemeden almak iyi fikir olmayabilir. Çok güvenli bir kokusu yok.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/8.5

16 yorum:

  1. Buram buram ve yoğun koku aşığı olduğum için çok merak ettim kokusunu bende decant olarak edinicem.PM bu kadar beğendiyse ben göklere çıkarırım kokuyu :) Heyecanlandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol acılı, biberli ve baharatlı Meksika-Hint yemeklerini seviyorsan beğenebilirsin. Ama yok işim olmaz dersen kaçacak yer arayabilirsin kokusunu duyduğunda :)

      Sil
  2. Ben de çok merak ettim ne yalan söyliyim :) İşin içinde Kürkçü abimiz varsa zaten denenmesi gereklidiiiirr :))

    YanıtlaSil
  3. Hocam merhaba öncelikle yorumlarını çok beğeniyorum.O yüzden senden tavsiye almak için yazıyorum :) daha önce le male kullandım vanilya kokusu müthiş fakat kokusu tene yakın kalıyor.bvlgari black kullandım farkedilirliği çok zayıf ve plastiğimsi koku biraz rahatsız edici.Rochas man kullandım o da çok güzel fakat onunda farkedilirliği çok hafif yani ev veya ofis ortamı için şu an ise givenchy pi kullanmaktayım ve çok memnunum böyle pudralı bi vanilya kokusu ve çikolatamsı bi kokusu var farkedilirliği de gayet güzel anlayacağın bu tür vanilya ve çikolotalı parfümleri beğeniyorum. Esmer tenliyim ve gencim yani çağdaş kokular olması gerekiyor hocam senden ricam böyle farkedilirliği ve kalıcılığı yüksek bu tarz kokulardan önerirmisin bana.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Uzun süredir artık buradan parfüm önerisi veremiyorum. Parfüm forumumuzu takip edip üye olursan, aradığın tarzdaki bir kokuyu muhakkak bulursun oradaki konularda.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr/

      Sil
  4. Bu ürünleri size ulaştıran decantshop hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz türkiyeden satın alınabiliyomu yada sistemi nasıl anlayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'den satın alınamıyor çünkü Amerika merkezli bir site. Türkiye'ye kargoyla gönderim yapıyorlar.

      Decantshop ile ilgili daha detaylı bilgileri sitenin yetkilisi arkadaşa sorarsanız mutlaka size dönüş yapacaktır.

      Sil
    2. kargo ücreti kaç tl tutuyor acaba

      Sil
    3. Dediğim gibi sitenin iletişim bölümünden sorarsanız, daha detaylı cevaplar alabilirsiniz. Tam olarak bilemiyorum kargo ücretini.

      Sil
  5. parfumu cok merak ettimm.. fiyati ve nerden siparis edecegimiz hakkinda bir bilginiz varmi acaba..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de satılmıyor Dior'un özel seri parfümleri. Sadece yurt dışından alınabilir. Fiyatını da bilemiyorum ne yazık ki.

      Sil
  6. Bizim iş adamları ülkedeki tüm bitki çeşitliliğine rağmen dünyada ünlenecek parfüm yapamayacak kadar beceriksizler ya neyse bu bilindik hikaye zaten ..
    Şu site dikkatimi çekti http://scenterelle.com/ bu parfümlerin farkı ne acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğinizde son derece haklısınız.

      Linkini verdiğiniz sitede üretimi sonlandırılmış ve artık bulunması çok zor olan eski parfümler satılıyor.

      Sil
    2. Söylediğinizde son derece haklısınız.

      Linkini verdiğiniz sitede üretimi sonlandırılmış ve artık bulunması çok zor olan eski parfümler satılıyor.

      Sil
  7. Değerli PM, şu an La Privee Collection serisinden Ambre Nuit'yi kullanmaktayım (125 ml.Edp). Koku unisex ve bir erkek olarak ben de hem erkekler hem kadınlar tarafından kullanılabileceğini düşünmekteyim ve yüzlerce parfüm denemiş biri olarak ilk onuma alacağım bir koku. Eğer denediyseniz ya da deneme fırsatınız olursa bu parfümle ilgili yorumlarınızı beklemekteyim. Tüm parfüm tutkunlarına selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Bir amber sever olarak Ambre Nuit'i fazlasıyla merak etmekteyim. Hatırladığım kadarıyla elimde mevcut Ambre Nuit. Önümüzdeki haftalarda yazmayı düşünüyorum.

      Sil