25 Şubat 2014 Salı

Amouage – Interlude Man (2012)


Amouage – Interlude Man (2012)

Kaos, kaos teorisi, düzen, düzensizlik, düzen içindeki düzensizlik yada düzensizlik içindeki düzen. Yüzyıllardır insanların ilgisini çeken bu kavramlar, eski çağlardan beri düşünülmüş, konuşulmuş, tartışılmış ve yazılmış. Felsefenin ilgi alanına girdiğini düşündüğüm kaos ve düzensizlik kavramlarının derinlemesine araştırıldığı yayınlara ulaşmak mümkün. Sadece günümüzün filozofları değil, İslam tasavvufunun hatta Antik dönem felsefecilerinin de zihnini yorduğu kavramlar olarak karşımıza çıkar. Belki de insanın, hayatı, hayatın amacını, Allah'ı, alemleri, yaratılışı, var oluşu kafasında bir yerlere koyma çabasının sonucudur "düşünmek". Düşünüyorsak gerçekten var mıyız?

Kaos ve düzensizlik kavramlarıyla sadece filozoflar ve tasavvuf erbabları ilgilenmiyor. Arap parfüm sanatının en önemli markası haline gelmiş olan Amouage, bu kavramlara gönderme yapmış yeni kokusu Interlude'da. Amouage'ın yaratım yöneticisi Christopher Chong, parfümleri Interlude'u şöyle açıklamaya çalışmış:

"Gördüğüm ve hissettiğim kokuları yorumlarım. Bugün bizi çevreleyen tüm sosyal ve doğal kaos ve düzensizliğin çok daha özel seviyede olduğu düşünülebilir. Bu ara verme anı, bir kişinin kişisel tatminini ve başarısını sağlamak amacıyla tüm bu davaların ve türbülansların üstesinden gelmesinin yansımasıdır." demiş ve Amouage'ın felsefesini açıklamış: "Amouage, alışılmış kokuları yeniden keşfederek kıskanılan bir üne sahip olmuştur. Buhur ve reçine, geleneksel olarak dini ve ruhani kokularken, Interlude, sofistike olduğu kadar çağdaşlığın hissedileceği şekilde yeniden yapılandırılmıştır.

Amouage'ın, kadın ve erkek için iç gözleme dayalı parfümü Interlude, buhur ve reçinenin yeniden keşfi ile huzur ve denge hissinin temini için düzensizlik atmosferini çağrıştırır. Bir orkestranın kaynaşması gibi teknik beceri ve yaratıcılığın entegrasyonu sayesinde bu koku bir an için dışarıdaki kaostan içsel uyumu düzenleyerek kişinin kendini ve yansımasını keşfetmesidir."


2012 yılında piyasaya sürülen Interlude'un erkek versiyonu, kendi sitelerinde ise kısaca şöyle tanıtılmış: "Interlude Man, kaos ve düzensizliğin özünde yer alan uyum anının arasındaki maskelemeden ilham alınarak hazırlanmış baharatlı ve odunsu bir kokudur."

Interlude Man'i üzerime ilk sıktığımda karşıma tatlımsı bir koku çıkıyor. Garip bir meyvemsilik veya çiçeksilik diyesim var. Farklı bir çiçeksilik. Sanki ölmez otuna benziyor. Açıklanan üst notalarına bakıyorum. Keklikotu ve kırmızı biber meyvesi yağı var. İki elementi de daha önce hiç koklamadım. Acaba keklikotundan mı geliyor bu tatlımsı meyvemsi-çiçeksilik? Neden olmasın. Başlangıcı ortalama güzellikte diyebilirim. İlerleyen saatlerde koku yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Tatlı his geri plana çekiliyor. Meyvemsilik-çiçeksilik azalıyor. Onun yerine keskin baharatlar (biber/karabiber) geliyor. Bu kısımda reçine de devreye giriyor. Karanlık ve yoğun baharatlı bu bölümü biraz Ambre Sultan'a benzettim. Gayet güzel bu kısım. Devam edelim. İlerleyen saatlerde bu sefer karanlık ve kuru deri eşlik ediyor baharatlara. Tatlılık barındırmayan deri, adeta yeni alınmış deri ceket gibi. Gerilerden amber de her daim desteğini esirgemiyor. Tütsü ise bu anlarda kendisini göstermeye başlıyor. Son kısımda tütsü artık direksiyona tamamen geçiyor. Oldukça kuru tütsü, alt notalarda tenden ayrılana kadar ikinci bir deri gibi görevini başarıyla yapıyor. Tütsüye hissedilir oranda kabe samanı (vetiver) de eşlik ediyor. Buradaki vetiver neredeyse ferah. Tabi tütsü daha baskın. Gayet güzel kapanışa sahip.

Interlude Man'i geriye çekilip okumaya çalışıyorum. Bu parfümün amacı ne, konusu ne, bize anlatmak istediği ne? Bu soruların tamamına bir cevabım olduğunu sanmıyorum. Fakat genel olarak karanlık ve zengin baharat-deri-tütsü-reçine temasına sahip olduğunu söyleyebilirim. Öd, egzotik amber, paçuli ve sandal ağacının da çeperde durarak ana yapıyı desteklediği söylenebilir.


Interlude Man, koyu, dumansı, gizemli, karmaşık, kaotik, kafa karıştırıcı, markanın genel konseptine uymayan bir arkadaş. Denediğim diğer Amouage'lara göre daha tuhaf, daha az gösterişli ve lüks. Evet bir Jubilation XXV'i düşündüğümde oradaki Arap etkilerini, ultra lüks geleneği, Orta Doğu gösteriş merakını burada bulamıyorsunuz. Hatta denediğim en az Arap etkili Amouage'lardan birisi. Bu parfümü gözümü kapatıp, ne olduğunu söylemeden bana koklatsaydınız, onun Amouage'a ait olduğunu söylemek aklımın ucundan geçmezdi. Onda daha Fransız ve Avrupalı bir hava sezinliyorum. Belki de daha evrensel ve mistik.

Interlude Man, yeterince rafine ve kaliteli. Fakat o Amouage etkisine pek rastlayamadım. Bu anlamda biraz farklı kulvarda. Daha doğrusu niş bir parfümden ziyade yüksek kaliteli ana akım parfümü gibi kokuyor. Yine de yapaylığa rastlanmıyor. Başlangıcından itibaren çok değişken ve geçirgen. Her nota burnunuzun önünden adeta tören geçidindeki askerler gibi ilerliyor ve etkisini bırakıyor. Bu anlamda çok iyi çıkarmışlar.

Günlük kullanıma biraz uzak olduğunu düşünüyorum Interlude'un. Güzel ve açık bir kış gününde, pazar gezmesinde, ayda 3.000 Euro ödediğiniz yaşam koçunuzla Bebek parkında gezip, kameralara yakalanmış numarası yapan sosyetik arkadaşlarımız için uygun bir parfüm değil. Daha tematik ve özel zamanların kokusu olmalı Interlude. Belki satanist ayinde belki de Orta Doğu kökenli istihbarat örgütlerinin toplantısı sırasında üst düzey yöneticinin kıyafetinde...


Interlude’un kokusunu zihnimde şöyle canlandırıyorum: Sovyetler Birliği’nin sona ermesiyle ortaya çıkan Rusya’da yeni düzen, mafyavari örgütleri ve oligark yapıları ortaya çıkarmış. Rus derin devleti ile bağlantılı bir mafya babası hayal edin. Yeni açtığı gece kulübünde parti veriyor. Burası Moskova’nın en lüks kulüplerinden birisi oluyor şimdiden. Rus üst düzey bürokrasisinin ve yer altı dünyasının bütün üyeleri orada. Birden bire müthiş zenginleşen oligarklar da parti de yerlerini alıyorlar. Arap şeyhleri de açılıştalar. Büyük patron mekanın açılışına geliyor. Siyah Cadillac Escalade jipinden inerken sekiz koruması etrafını sarıyor. Gece kulübünün kapısına doğru yürüyor. Birden nedense duruyor. Yine buz gibi bir Moskava gecesi. Ayaz herkesin içine işliyor. Üzerinde Rusların giydiği türden çok kaliteli tilki derisinden kürk üşümesini az da olsa engelliyor. Etrafına ve eserine bakıyor. “Sonunda başardım” diyor kendi kendisine. İşte Interlude bence tam da böyle birisine uygun.

Hiç şüphesiz ki o erkek parfümü. Erkeksi nüanslar dikkate alınarak tasarlanmış, zaman zaman maçoluk çağrışımları yapan, vicdansız, sert, keskin, güçlü, sağ duyusuz bir koku profili çiziyor bana göre. Otuzlu yaşların üzerinde değilseniz fazla yaklaşmayın ona.

Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Bir sitede %25 parfüm konsantrasyonuna sahip olduğu yazılmış. Ne kadar doğru olduğunu bir tek Christopher Chong ve parfümün tasarımcısı Pierre Negrin bilebilir. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Yazın kullanırsanız hele ki fazlaca uygularsanız geçici baygınlık, felç hissi ve hafıza kaybı yapabilir :) Çok güçlü ve saldırgan. En fazla iki yada üç fıs uygulamak yetecektir. Kalıcılığı çok iyi.


Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/8

21 yorum:

  1. Yorumlarınızdaki, zihninizde canlananların tasvirleri çok başarılı gerçekten:)

    YanıtlaSil
  2. Yazılarınızı takip ediyorum ama rochas man ve jil sunder sun mani goremedim 2 sinden birini alıcam ama yorum yaparsanız sevinirim bu takipcinizi mutlu edersiniz tsk .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rochas Man yazısı var. Sanırım göremediniz eski yazıların içinde. Jil Sunder - Sun'ı ise henüz denemedim. Onun için hakkında bir şey söyleyemeyeceğim.

      Sil
    2. Anlıyorum tsk yani rochas man alınabillir bi parfümmü tavsiye edermisiniz ? Tatlı şekerli ve farkedirliligi benim icin onemli bu arada

      Sil
    3. Size bir sorum olucak istanbul şişlide oturuyorum orjinal parfüm alıcam ama nereden alabilecegim konusunda bir fikrim yok yardımcı olursunuz tşk .

      Sil
    4. Rochas Man tabi ki alınabilir. Gayet başarılı bir parfüm.

      Sevil yada Sephora gibi mağazalardan alabilirsiniz.

      Sil
  3. Parfüm severlerin kullandığı bir tabirdir;Zalım! Karşıma çıkmış en Zalım koku Interlude..

    YanıtlaSil
  4. Hala devam ediyorsa beni de çekilişe katın lütfen

    YanıtlaSil
  5. Bide zalımlığını ben test etsem güzel olacak yaz gelmeden

    YanıtlaSil
  6. Ya üstad, ben daha biraz fazla puan bekliyordum senden, değişken ve kompleks yapısı seni daha fazla cezbeder hani en azından bir 8,5 hakketi gibi geldi ama sen 8 diyorsan, destur der boynumuzu bükeriz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8 puan az puan değil ki. Interlude gayet güzel bir parfüm. Dediğin gibi kompleks ama ne bileyim çok da aşık olmadım.

      Sil
  7. Genç birisi için kalıcılığı yüksek yaz parfümü önerir misiniz?

    YanıtlaSil
  8. Hocam yıllardır parfüm arıyorum istedigim kokuyu bulamadim . herneyse bi aksam isten eve geldim yemege oturucam elimi yikamaya gittim uzun zamandir severek kullandigimiz lavantali haci sakirle sabunladim ve yikamadan kokladim nedense bu koku bana cok hos geliyor sonra aklima sen geldin heralde bunun gibi veya benzer bir koku onerir dedim icimden rusvet olarak isyerindeki arkadaslari bloga yonlendirdim :) neyse seni guzel yorumlarindan dolayi tbr eder guzel kokulu gunler dilerim ...

    YanıtlaSil
  9. Şişesiyle kutusuyla ve çarpıcı kokusuyla mükemmel bir parfüm.Kış ayları için vazgeçilmezlerim arasına girdi 2 fısla bütün günü götürüyor daha ne olsun :)

    YanıtlaSil
  10. valla şu tasvırlerınızı yazarken hayal gucunuzun uzandığı derınlık ve genışlığe hayranım sıze bırşey sorcam bu tasvırlerı sıze bu kokular mı yaptırıyor yoksa sızdekı doğal yetenek mı...bence parfum fırmalarının unlulere o kadar para vermelerıne gerek yok sızın tasvırlerınıze yer vermelerı yeterlı..şişeler yok satar.bunu okuyan şişeyı satın almak için saldırmaya başlıyor:) zaten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Made in Parfüm Merakı :)

      Sil
    2. Öyle bi tasvir yapmışsınız ki maaşımı yatırcam bu parfüme a kaldı.
      Fena tasvir ediyosun ETME:)

      Sil
  11. Sayın Parfüm Merakı, Amouge Interlude ve Jubilation XXV arasında bir tercih yapacak olsaydın tercihin ne olurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi arasında Jubilation XXV bir adım önde olur benim için.

      Sil
  12. Yorumlarınız için teşekkürler..Şöyle bir gerçeklik var : Sizin yorumlarınız okuyucunun parfüme olan bakış açısını ciddi anlamda etkiliyor.Mesela interlude'yi Sizin sayenizde karanlık bir koku olarak tanıdım tabi sonra zaman geçtikçe bu karanlık durum silinmeye yerini arap etkili bir parfüme bırakmaya başladı.Sizin yorumlarınız,tasvirlerinizi dikkate almak gerekir.Ancak beğendiğim bir kokuya siz düşük puan verseniz bile, üzgünüm ki sizin yorumları dikkate almaktan kaçınıyorum orda :) Ama Jubilation'a göre Interlude daha genç işi bence ? Hızlı,aksiyonel bir parfüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ikisi de genç işi değil. İnterlude için hızlı ve aksiyonel denir mi? Neden olmasın :)

      Sil