18 Şubat 2014 Salı

Maison Francis Kurkdjian – Lumiere Noire Pour Femme (2009)


Maison Francis Kurkdjian – Lumiere Noire Pour Femme (2009)

Bu aralar bilinçli olarak değil ama elim sürekli kadın parfümlerine gidiyor. Parfüm Merakı'nın erkek parfümleri geneline değil de her türlü parfümün özeline inmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece erkek parfümlerini yazmak, bir elmanın diğer yarısını görmezden gelmek anlamına gelecektir. Oysa erkek parfümleri ne kadar önemli ve özelse, kadın parfümleri de aynı oranda önemli olmalı koku bağımlıları için. Bu tür ayrımlar yapmak bizi tek taraflı düşünmeye sevk edeceği için, kadın parfümlerine biraz daha fazla yer vereceğim ilerleyen dönemde. Kadın okuyucularımızın da gönlünü alabiliriz belki böylece.

Bu düşünceye binaen başarılı bir kadın parfümü var sırada. Fransız niş parfümcülüğünün parlayan yıldızlarından Francis Kurkdjian, koleksiyonuna sürekli yeni parçalar eklemeye devam ediyor. Kısa zamanda bir çok parfüm tasarlaması, onun çalışkanlığı ve rakiplerinin gerisinde kalmama refleksiyle açıklanabilir. Son olarak "mağazasına" Oud serisini de ekleyen Kurkdjian, yine de Lumiere Noir'lerin yakaladığı ivmeyi şimdilik yakalayamamış gibi görünüyor.

2009 yılında markanın ilk parfümleri gün yüzüne çıktığında özellikle Lumiere Noir isimli iki parfüm büyük başarı yakaladı. Lumiere Noir'in erkek versiyonu, çok kibar ve yüksek kaliteli gül kullanımıyla benimde oldukça sevdiğim eserlerden birisiydi. Erkek versiyonu ile aynı yıl çıkan Lumiere Noir'n kadın versiyonu (Pour Femme), erkek kardeşi kadar fenomene dönüşmediyse de parfüm severlerin arasında genel olarak olumlu tepkiler alıyor.


Bugün, Lumiere Noir Pour Femme ile kokuların sihirli dünyasına kendimizi bırakacağız. Kendi sitelerinde baharatlı gül olarak sınıflandırılmış parfümü üzerime sıktığımda karşıma ferah ve canlı gül kokusu çıkıyor. Biraz meyvemsi, gül suyu efektine sahip aroma çok başarılı. Nefis bir başlangıç yapıyor Lumiere Noir Pour Femme. İlerleyen dakikalarda büyük değişim olmuyor. Sadece ferah gülün yerini biraz çiçeksilik alıyor. Burada gül daha bir kadınsı ve çiçeksi. Açıklanan notalarında nergis var. Parfümlerde fazlaca karşımıza çıkmayan nergisten geliyor muhtemelen çiçeksilik. Orta kısımda geri planda baharatlarda hissediliyor. Biber ve kimyon olabilir. Fakat baharatlar ön planda değil. Gül, orta notalarda da etkili. Başlangıcı kadar olmasa da beğendim orta notaları. Sonlara geçeyim. Koku formu hala büyük değişim göstermiyor. Baharatlı güle bu sefer gerilerden paçuli eşlik ediyor. Fakat buradaki paçuli kullanımını kendime yakın bulamadım. Bence parfümün en sıradan yeri sonları.

Lumiere Noir Pour Femme, anlaşılacağı üzere tam bir gül parfümü. Gül, her bölümde oyun kurucu. Gülden sonra ikinci baskın nota nergis. Kokunun çiçeksiliğe evrilmesi nergisten kaynaklanıyor büyük ihtimalle. Üçüncü ana aktör ise baharatlar. Çok keskin ve burun yorucu olmayan baharatlar, güle hatırı sayılır destek veriyor. Son olarak paçuli hissediliyor kapanışta. Etkisi en az olan nota olarak düşünülebilir paçuli.

Parfümümüz, kırmızı hatta pembe bir gül kokluyormuşçasına gerçekçi, rafine ve etkileyici. Özellikle başlangıcı harika. Ferah ve doğal gül aroması çok başarılı verilmiş. Üst notalarındaki ferah gülü, Oud Ispahan'ın başlangıcına benzettim. Aynı baş döndürücü his var adeta. Açık ara parfümün en sevdiğim yeri oldu üst notalar. Orta kısımda baharatlı bir çiçeksilik hakim ama gül hala baskın. Orta bölüm güzel ama muhteşem değil benim için. Son kısımda çok ilgimi çekmeyen paçuli-gül ikilisi kaliteli ama ilginç değil.


Lumiere Noir Pour Femme, markanın genel kalitesini size hissettiriyor. Pürüzsüz ve rafine yapısı tatmin edici. Gerçek bir niş parfüm kokladığınızı anlıyorsunuz. Etrafa yaydığı lüks aura için bile denemeye değer. Kibar, şık, zarif ve tam bir Fransız parfümü imajı çiziyor.

Parfümün ilginç yanlarından birisi de tatlılık kullanımı. Hatta neredeyse hiç tatlılık hissetmiyorsunuz. Günümüzün bol tatlı ve şekerli parfümlerine benzemiyor. Artık gül parfümlerinde bile tatlılık oranı giderek artıyor. Fakat burada fazlaca tatlı yada şekerli değil. Varsa da gayet dengeli ve yerinde kullanılmış.

Evet karşımızda bir kadın parfümü var. Notalarda kadınsılığı çağrıştırıyor. Popüler kadın parfüm teması olan gül kullanılmış. Yani onun dişil tarafı öne çıkıyor. Fakat bir sürü gül parfümü denemiş birisi olarak, bir çok erkek gül parfümü kadar kadınsı diyebilirim. Yani bence bir erkek kullanabilir fakat kadınsı yanlarını kabul ederek ve göze alarak.

Lumiere Noir'in hem erkek versiyonunu hem de kadın versiyonunu denemiş birisi olarak ikisini de gayet başarılı ve kullanılabilir buldum. Kalite hissiyatı yüksek, çarpıcı, canlı, parlak parfümler. Fakat bir erkek olarak ikisi arasında tabiki erkek versiyonunu tercih edeceğim. Diğer erkek arkadaşlarıma da böylesini tavsiye ederim.

Parfümün genel anlamda düz çizgide ilerlediğini söyleyebilirim. Çok zengin ve katmanlı bir tarzı yok. Fakat gül parfümlerinde bu tür etkiler görülebiliyor. Bunu da bir eksiklik olarak mı söyleyebiliriz karar veremedim.


Baharatlı yapısından dolayı sonbahar-kış mevsiminde kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Fark edilirliği başlarda yüksek. Orta kısımdan itibaren normale dönüyor. Kalıcılığı çok iyi. Parfümün tasarımın bizzat Francis Kurkdjian yapmış.

Koku Güzelliği:10/7.5

10 yorum:

  1. Pour Homme ile kıyasladığınızda hangisini daha çok sevdiniz? Kokuları çok zıt mı yoksa birbirlerine yakın mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokuları birbirine yakın fakat bence Pour Homme yani erkek versiyonu bir adım önde koku güzelliği ve kalite bakımından.

      Sil
  2. Pour homme bence kesinlikle kadın kullanımıda çok uygun. Kokuyu ilk sıktıgınız andan son ana kadar kaliteyi ve rafineliği hissediyorsunuz. Keske biraz farkedilirde olsa tadına doyum olmazmış

    YanıtlaSil
  3. Benim size bir sorum olucak yorumlarınızı az çok okudum çok yararlı yorumlarınız var uzun bi araştırmadan sonra 5 tane parfüm arasında kaldım ; Rochas Man - Polo Classic - Black xs - Hugo Boss - Diesel ) Hugo Boss ve Dieselin parfümlerinden daha seçemedim yani tam karar veremedim ama onlarıda çok öven var . Sizden isteğim beni bu durumdan kurtarmanız :) Beyaz tenli sarı saçlı çok olmasada yağlı bir cilde sahibim . Yaş olarak önerileriniz farketmez zaten parfümden istediklerim belli ; Kalıcı ama boğucu değil ama aynı zamanda hafifte değil nasıl desem Nane gibi keskin kaliteli ama ayni zamanda vanilyali tatlı koklamaya doyulamayan bi parfüm istiyorum ortama girdigimde tabi dikkat cekmesi benim icin onemli ama bende koklamaya doyamıyım istiyorum . Biraz saçma bi anlatım oldu ama sizin beni anlıyacağınızdan süphem yok aynı zamanda sizde bu parfümler haricinde öneride bulunursanız onada sevinirm . Şimdiden tşk ederim .

    YanıtlaSil
  4. Mobilden girdiğim için. Foruma bakamıyorum sıkıntı oluyor bi istisna yaparsan çok mutlu olurum diğer yorumcular pek ilgimi çekmiyor tek umudum sensin valla :)

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle yorumlarını zevkle takip ediyorum. Davidoff The Game hakkında yorumlarınızı çok merak ediyorum. Hangi mevsimlerde kullanılır kokusu güzel midir cevaplarsanız çok sevirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The Game derken sanırım yeni parfümünden bahsediyorsunuz Davidoff'un. Eğer öyleyse henüz denemedim The Game'i. Elime geçerse yazmayı düşünüyorum.

      Sil
  6. Sizden sadece 5 parfüm arasından 1 veya 2 tanesini önermenizi rica ettim okuyucularınızı önemsemediğiniz belli oldu istisna yapmayıp egonuzu tatmin ettiğiniz için tebrikler ve tşk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan parfüm önerisi vermediğimi farklı başlıklarda en az 40 belki de 50 defa söyledim. Aynı şeyleri 51. defa yazmak benim için hiç de eğlenceli olmuyor.

      Blogum üzerinden öneri vermemek gibi kendimce aldığım karara saygı göstermenizi beklerdim.

      Sil