13 Nisan 2014 Pazar

Calvin Klein – Euphoria (2005)


Calvin Klein – Euphoria (2005)

"Euphoria, Calvin Klein'in, son beş yıldır piyasaya sürdüğü en önemli parfümdür. Calvin Klein'in yeni parfümleri her zaman için şaşırtıcı ve beklenmedik olmalıdır. Bu kural, Euphoria için de geçerlidir. Euphoria, bizim en yeni atılım kokumuzdur. Bu parfümün konsepti, sınırların olmadığı bir yolculukta, kendini özgür bırakmayla ilgilidir. Euphoria, zihnin farklı bir halidir. O, kışkırtıcıdır.

Euphoria, bütün Calvin Klein parfümlerinde olan şu özelliklere sahiptir: Unutulmaz, lezzetli ve çok seksi. Onun kokusu "Hangi parfüm bu?" sorusunu sorduracak türdendir."

Yukarıdaki reklam cümleleri, 2005 yılında Calvin Klein’in Euphoria isimli kadın parfümünün tanıtım galasında söylenmiş. Calvin Klein'in büyük pazarlama kampanyaları ile tanıttığı Euphoria, ilk çıktığından itibaren çok satanlar listesinin üst sıralarında kendisine sürekli yer buluyor. Aynı Dior - Poison, Lancome - Hypnose, Thierry Mugler - Angel ve diğerleri gibi kadınların kalbini kazanmayı başarmış durumda Euphoria.

Bir çok yerde kokusu sıkça burnuma gelen Euphoria'nın bu kadar tutulmasının sebebinin, oldukça iddialı ve cazibeli karaktere sahip olması gösterilebilir. Bazı kadın parfümleri vardır. Onları cazibeli kadınların üzerinde kokladığınızda çok daha baş döndürücü olur. İşte Euphoria'da bu aura yakalanmak istenmiş kanımca. İlk defa 2006 yılının kış aylarında deneyip, beğendiğim Euphoria, aradan geçen yılların ardından bakalım aynı hisleri yaşatabilecek mi bana.


Fragrantica'da çiçeksi oryantal olarak sınıflandırılan Euphoria'yı üzerime sıktığımda karşıma tatlımsı lezzetli meyveler çıkıyor. Tatlı kırmızı meyvelerden bu sefer nar seçilmiş anlaşılan. Lezzetli nara hemen kadınsı çiçekler de eşlik etmeye başlıyor. Yasemin ve orkide olduğunu tahmin ettiğim çiçekler, kokuyu oldukça feminen hale getiriyor. Buradaki çiçeksiliği sevdiğimi söyleyemem. İlerleyen kısımda çiçeksi meyveli kısım geride kalıyor. Sonlara doğru, koyu paçuli, şekerli vanilya ve amber ortaya çıkıyor. Yapay odunsu notalarda geriden destek veriyor. Alt notalar başlangıcından oldukça farklı diyebilirim. Böylece de tenden ayrılıyor.

Euphoria, bence iki bölümden oluşuyor. Başlangıçtaki tatlı meyveli-çiçeksi kısım ve sonlardaki odunsu, vanilyalı, amberli bölüm. Açılışı ve orta notaların bir bölümü meyveli-çiçeksi karakterde. Tatlımsı lezzetli meyveleri sevdim fakat fazlaca kadınsı çiçekleri bir türlü sevemedim. İlk kısım için en fazla "eh işte" diyebilirim. İkinci kısımda çiçeklerin etkisi azalıyor neyseki. Bu sefer yapay odunsu notalar rahatsız edici olmaya başlıyor. Vanilya kullanımı istediğim gibi değil. Yapay/parlak amber de pek olmamış. Sonları için iyi şeyler düşünemiyorum ne yazık ki.

Euphoria, şüphesiz ki tam bir kadın parfümü. Zaten daha ilk saniyelerde bunu size kabul ettiriyor. Erkekler de kullanabilir mi diye soracak olursanız, maceraya girmenizi önermem. Mesela Angel, kadın parfümü olmasına rağmen erkekler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Fakat Euphoria, fazlasıyla dişil yapıda. Onun içindir ki kadınlara bırakmalıyız Euphoria’yı.


Neden bilemiyorum ama bu tür aşırı doz feminen çiçeklerin kullanıldığı parfümler, baş ağrısı yapıyor bende. Bu kural Euphoria'da da değişmedi. Her kullandığımda hem başımı ağrıttı hem de rahatsız etti. Ayrıca parfümün geneli oldukça tatlı hatta şekerli. Bu durum da bir süre sonra bıktırıcı oluyor ne yazık ki. Çok farklı ve yaratıcı tarafı da yok. Kendinden önceki şekerli meyveli-çiçeksi rakiplerini tekrarlıyor. Anlayacağınız çok iyi izlenimler ile ayrılmıyorum bu arkadaşımızdan.

Bir çok yerde kokusunu duyup, beğendiğim Euphoria, bir erkek olarak bende hiç de beklediğim etkiyi gösteremedi. Kabul etmeliyim ki kadınların üzerinde farklı bir kimliğe bürünüyor. Seksi ve cazibeli kokuyor. Muhtemelen kadınlar da en çok bu yönünü seviyorlar. Yıllardır en çok satılan parfümlerden birisi olması başka nasıl açıklanabilir ki?

İddialı ve hırslı yapısı var. Geçtiği yerde iz bırakan, girdiğiniz odada etrafa umarsızca yayılan, bindiğiniz asansördekilerin yüzünün size döneceği, gittiğiniz gece kulübünde erkeklerin bakışlarına maruz kalabileceğiniz bir parfüm Euphoria. Oldukça saldırgan ve dolgun yapısı, gerçek bir parfüm kullandığınızı ve paranızın boşa gitmediğini size hissettiriyor.


Çok popüler olması, onu kullanan başka kadınlarla pişti olma ihtimalinizi arttırıyor. Hani bazı kadınlar vardır ne yaparlarsa yapsınlar, ne giyerlerse giysinler seksidir. İşte Euphoria, sanki o kadınlar için tasarlanmış. Kadın gibi kadınların kullanacağı bir parfüm. Eğer yaşınız gençse ve Converse ayakkabı giymeyi seviyorsanız Euphoria sizin için uygun olmayabilir. Günlük kullanımdan ziyade gece davetlerinde, özel buluşmalarda yada üst düzey toplantılarda kullanmak daha uygun olacaktır. Sokakta-pazarda kullanılacak bir parfüm değil bence.

Euphoria, bana ilginç şekilde Hypnotic Poison'u çağrıştırdı. Özellikle son kısmında ufaktan bir öykünme sezdim. Fakat Hypnotic Poison kadar beğenmedim Euphoria'yı. Ashley Olsen, Claire Daines, Mena Suvari, Naomi Watts, Sienna Miller gibi ünlüler de tercih ediyorlarmış Euphoria'yı. Küçük bir not olarak eklemiş olayım.

Parfüm eleştirmeni Luca Turin'in kitabında Euphoria, kırmızı kuş üzümlü pamuk helva şekerine benzetilmiş ve beş üzerinden üç yıldız verilmiş. Ben Luca bey kadar iyimser olamayacağım puanlama konusunda.

Kalıcılığı çok iyi. Fark edilirliği üst seviyede. Etrafınızdaki herkesin rahatlıkla hissedebileceği güçte olması bakımında fazla sıkmamanızı tavsiye ederim. Sonbahar-kış mevsimi için düşünebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde fazlasıyla boğucu olabilir.


Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. İlerleyen yıllarda bir de EDT versiyonu çıktı. Asıl formülasyonu EDP olanı. Benim denediğim de EDP’ydi. Gerek kokusu gerekse tarzı bana hiç uymayan Euphoria'yı denemeden almanızı tavsiye etmem.

Koku Güzelliği:10/5

10 yorum:

  1. eşime almıştım HB den çok uygun fiyatlı idi ilk orjinal parfüm alaşımlı zaten kendi merakla o şekilde başladı raşit bey kızacak ama bana kalıcılığı ve fark edilirliğinin yüksek olması kendimde bu kadar kalıcı ve fark edilirliğinin yüksek bir parfüm alma hevesi soktu ve bir anda hızlı alkışlar yaptım ama şimdi frenler kendimi ama şöyle bir ilginçlik oldu şu anda raşit beyin ilk sırasında bulunan Dior Homme var elimde hemde eski formulasyon :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakıncası yok tabii ki fakat kendimi hiç bir mesleğe yakın görmüyorum.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Iddialii agir bir koku bence. Koridor kokusu dediklerinden.tatlilik oranida azımsanmayacak turden. Sadece deneme amacli birkaç kez kullandim

    YanıtlaSil
  5. Merhaba peki en çok beğendiğiniz bayan parfumu nedir çok merak ettim açıkçası 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, en sevdiğim kadın parfümleri Coromandel ve Bandit olarak aklıma geliyor.

      Sil
  6. Merhabalar, Ck Euphoria man almayı düşünüyorum önerir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak parfüm önerisi veremiyorum ama Euphoria Man'i hiç kimseye önermem.

      Sil