25 Nisan 2014 Cuma

Issey Miyake – L’Eau d’Issey Pour Homme Sport (2012)


Issey Miyake – L’Eau d’Issey Pour Homme Sport (2012)

Dior Homme Sport, The One Sport, Allure Homme Sport, Roadster Sport, Chrome Sport, Habit Rouge Sport, Guerlain Vetiver Sport, L'Homme Sport ve diğerleri... Aklıma gelen ve isminin sonunda "Sport" olan parfümler bunlar. Dikkatinizi çektiyse saydığım parfümlerin tamamı, ticari anlamda başarılı arkadaşların isimlerine "Sport" eklenerek piyasaya sürülen kokular.

Anladığım kadarıyla parfüm sektörünün yeni eğlencesi "Sport" isimli kokular. Çok başarılı olan bir parfümün 2-3 sene sonra sonuna Sport ekle. Kokusunu turunçgiller ile destekle. Biraz ferah hale getir. Yazlık kullanıma uysun. Oldu size "Sport" bir parfüm.

Tabii ki burada parfüm üreticilerinin işin kolayına kaçma merakları var. Sıfırdan yeni bir konsept bulup, onunla uğraşacaklarına hazır çok tutmuş bir parfüm ismine Sport ekle gitsin. E böyle olunca da popüler parfümün isminden yararlanarak daha çok şişe satmakta işin kreması. Ne yazık ki parfüm üreticileri artık bu tür kurnazlıkları ve kolyacılıkları sıkça yapar oldu. Hatta Guerlain ve Chanel gibi önemli üreticiler bile bu trende karşı koyamamış görünüyor.

İyi de isminin sonunda her "Sport" yazan parfüm kötü müdür? Böyle bir genelleme yapmak muhakkak ki doğru değil. Sport olarak çıkarılan başarılı parfümler olabilir. Vasat parfümler de olabilir. Bunun ayrımını bizler zaten rahatlıkla yapıyoruz. Fakat parfümlere ilgisi fazla olmayan insanlar için ciddi kafa karışıklığına sebep olması muhtemeldir.

Bugün çok ünlü ve başarılı bir parfüm olan L'eau d'Issey Pour Homme'un, 2012 yılında piyasaya sürülmüş Sport modelini inceleyeceğim. Bakalım büyük abisi kadar güzel mi kokuyor yoksa sıradan bir flanker olarak yok olup gidecek mi?


L'eau d'Issey Pour Homme Sport, Fragrantica'da odunsu aromatik olarak sınıflandırılmış. Kendi sitelerinde kısaca şöyle tanıtılmış: "Bir dağın zirvesindeki ferah nefes gibi tazelik ve enerji duygusu. Nefesinizi tutun ve sporun bütün heyecanını tecrübe edin. Keskin, enerji veren ferahlık. Modern, erkeksi tasarımın ilhamını spor dünyasından almıştır."

Parfümü üzerime sıktığımda çok ferah narenciyeler ile karşılaştım. Bergamot ve greyfurtun birleşimi olduğunu düşündüğüm üst notalar çok doğal, ferah ve güzel. Gayet başarılı açılışa sahip. İlerleyen dakikalarda aynı ferah turunçgillere serinlik hissi veren Calone ekleniyor. Günümüzün bir çok modern ferah-akuatik parfümünde karşımıza çıkan Calone kimyasalını pek sevdiğim söylenemez. Calone'ye ferah baharatlar da eşlik ediyor. Orta kısmı çok sevdiğimi söyleyemem. Son kısımda da kokusu değişmiyor. Orta notalarla paralel devam eden kokuya, biraz odunsu notalar ve vetiver ekleniyor. Alt notaları da çok ilgi çekici değil.

İssey Sport, anlaşılacağı üzere ferah, yazlık, aromatik turunçgilli bir odunsu olarak düşünülmüş. Başlangıçtaki nefis greyfurt-bergamot ikilisi ne yazık ki ilerleyen saatlerde geride kalıyor ve parfümün kalitesi orta kısımdan itibaren düşüyor. Bunun sebebi yapaylık sınırındaki o serin/soğuk hissi veren Calone. Bu haliyle ortalama yapay akuatikler sınıfına alabiliriz onu.


Orta bölüm ile sonların fazla değişmemesi iyi olmamış. Tamam bir Sport flanker'ından fazla şey beklememek lazım fakat yine de biraz daha özenli bir koku olsa fena mı olurdu. İssey Sport, aynı rakipleri Bulgari - Aqua, Aqua Marine gibi yapaylık sınırında dolaşan bir deneme olmuş. Kokusunun genelini biraz Bulgari - Aqua'ya benzettim. Fakat İssey Miyake'de deniz hissi Aqua kadar yoğun değil.

Başlangıcıyla çok umutlandığım İssey Sport, orta kısımdan itibaren hayal kırıklığı yaşattı. Keşke başladığı gibi devam edebilseydi. Bu haliyle şöhretli abisi L'eau d'ıssey Pour Homme'un epey uzağında görünüyor. Kokusunun biraz abisini andırdığını da belirtmem gerek. Bu anlamda erkeksi yapısı olduğunu söyleyebilirim.

İssey Sport, daha çok 15-25 arası genç arkadaşların ilgisini çekecek gibi. Üst yaş grupları için fazlasıyla basit ve sıradan kaçabilir. Sıcak yaz günlerinde giymesi kolay, güvenli, ferah, vasat kalitede, derinliği olmayan, fazla şey beklenmeyecek, ortalama bir plaj kokusu karakterine sahip. Onun dışında fazla öne çıkan yanı yok. Zaten öyle bir amacı da yok gördüğüm kadarıyla.


Parfümün tasarımını piyasanın sevilen isimlerinden  Jacques Cavallier yapmış. EDT olarak satılıyor. Denemeden almamanızı önermek durumundayım. 

Koku Güzelliği:10/5.5

12 yorum:

  1. inceleme için teşekkürler . parada ınfusıonu ineleyecekmisiniz

    YanıtlaSil
  2. Sport modasına Tom Ford uymadi öğretmenim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şimdilik direniyor Tom Ford. Yakında "Black Orchid Sport" diye bir parfüm çıkarırsa o zaman Tom Ford'dan da ümidi kesebiliriz :)

      Sil
    2. Tobocca Vanille Summer Edition'da iyi olur aslında :)

      Sil
  3. makyajlı kasa issey. bugüne kadar denediğim hiçbir yan ürün orijinali kadar güzel çıkmadı. orijinalinin isminden geçinen asalak parfümler bunlar. gençleri tuzağa düşürmenin en ucuz ve zahmetsiz yolu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek istedin pek anlamadım :) bu mu tuzak?

      Sil
    2. sport, fresh, tonic, yuzu vs.. asıl ürün tutunca firmalar bu tarz yan ürünler üreterek, aslının isminden faydalanıp bu ürünleri satıyor. genelde bu tarz ürünler orijinali kadar özgün ya da doğal harmanlı olamıyor. çoğu sentetik ya da yenilik getirmeyen, kalıcılık ve farkedilirliği zayıf ürünler oluyor.

      gençlerin tuzağa düşürülmesi sözümden kastım, bu tarz ürünlerin özellikle gençler tarafından ilgi görüyor olması. yoksa gerçekte kimsenin tuzağa düştüğü yok:) yani kalite olarak daha zayıf ürünlerin özellikle gençleri hedef almasıdır. parfümeriler de bu stratejiyle hareket etmektedir. gençlere bu tarz ürünleri denetmeye hatta satmaya çalışmaktadır. sanırım üreticinin parfümerilere bu doğrultuda bir dayatması söz konusu.

      örneğin; bir parfümeriye giden 20 yaşındaki genç, yazlık bir ürün bakmak istiyorum dediğinde kimse ona ''gelin size tom fordun grey vetiverini sıkıyım'' demez. burberry, bvlgari, kenzo, hanzo herneyse, bu tarz ürünleri denetir. genç te dükkanın daha iç kısımlarına gizlenmiş dior, hermes, tom ford, chanel gibi aslanları göremeden, kapının ağzından issey intense i alıp gider. olay bundan ibaret.

      Sil
    3. 20 yaşında öğrenci kişiye parfümeri dükkanında 350 TL'lik hermes i mi 450 TL'lik TF mi gösterirsen kazanırsın, 150 TL'lik kenzo yu mu?

      Sil
    4. konuyu yanlış anlamışsınız. tartışmamızın temeli yan ürünler. hermes, chanel konusu farklı bi örnek. gerçi madem öyle düşündünüz, size şunu söyleyim, ben 100ml terre yi bellamoladan 170tl ye aldım. keza dior homme intense i aldığımda mizu da 100 ml si indirim koduyla 160tl idi. yani bu ürünleri almak hayal değil. 150 tl si olan bi öğrenci de 15-20 tl daha koyup hermes, dior ürünlerini alabilir. yeter ki öğrenci bu bloğu takip edip doğru ürünleri tespit etsin ve forumdan kampanya haberlerini kaçırmasın. sürüden ayrılanı kurt kapar yoksa ;)

      Sil
  4. merhaba..jo malone english pear incelemek istemezmisiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      İncelemek isterim ama elimde English Pear yok ne yazık ki.

      Sil