4 Nisan 2014 Cuma

Narciso Rodrigeuz – Narciso Rodriguez For Him (2007)


Narciso Rodrigeuz – Narciso Rodriguez For Him (2007)

Ailesi Küba'dan Amerika'ya göç etmiş bir ailenin çocuğu Narciso Rodriguez. Zaten isminin latin-hispanik çağrışım yaptığı açık. 1961 yılında Amerika/New Jersey'de doğmuş. "Babam bir liman işçisiydi. O, benim doktor, avukat yada diş hekimi olmamı hayal ediyordu. Fakat ben her zaman yeni bir Donna Karan, Ralph Lauren veya Calvin Klein olmayı hayal ediyordum." diyecek kadar da açık sözlü.

Hayallerinin peşinden giderek, 1982 yılında tasarım okuluna başlamış ve burada eğitim almış. Okulu bitirince de Anne Klein'in yanında çalışmaya başlamış. Ünlü modacı Donna Karan'la çalışma şansını yakalamış ve onun yardımcılığını yapmış. Nino Cerutti ile bir süre çalışan Narciso Rodriguez'in aldığı "en iyi tasarımcı" ödülleri, onu kendi markasını hayata geçirmeye yönlendirmiş.

"Ben Latin kökenliyim ve tasarımcıyım. Kabul ediyorum ki sağım solum belli olmaz" diyen Rodriguez'in kıyafetlerini Sandra Bullock, Salma Hayek, Sarah Jessica Parker, Uma Thurman, Michelle Obama gibi ünlüler tercih ediyor. Amerika'nın son yıllarda yetiştirdiği önemli modacılardan birisi haline gelen Rodriguez, doğal olarak parfümlere de el atmış durumda.


Narciso Rodriguez, parfümlerini "Beaute Prestige International" aracılığı ile ürettiriyor. İlk olarak 2003 yılında Narciso Rodriguez For Her isimli kadın parfümünü piyasaya sürdüler. Bugün ise 2007 çıkışlı olan ve ilk parfümlerinin erkek versiyonu Narciso Rodriguez For Him'i inceleyeceğim. Kendi sitelerinde şöyle tanıtılmış parfümümüz:

"Sıcak ve seksi, rafine ve saf. Amberin dokunuşu ve bir parça menekşe yapraklarıyla yoğunlaştırılmış farklı bir misk kokusu. Erkek için zamansız, baştan çıkarıcı ve akıllı bir koku. Üç zamansız akor -odunsu paçuli, sıcak amber ve çiçeksi fujer- dikkat çekici bir miski tamamlıyor."

Fragrantica'da aromatik fujer olarak sınıflandırılan Narciso Rodrigeuz For Him'i, üzerime sıktığımda karşıma çok tanıdık bir koku çıkıyor. Karanlık, yeşil, erkeksi menekşe ve bir parça salatalık ile karşımızda Fahrenheit var neredeyse. Evet şaka yapmıyorum. Parfümün başlangıcı neredeyse Fahrenheit ile aynı. Bir çok kişinin onu Fahrenheit'a benzetmesi gayet normal. Benim için hiç de etkileyici açılışa sahip değil. Geçeyim orta bölüme. Burada menekşe geri plana geçiyor. Ortaya çimensi yeşillik ile paçuli çıkıyor. Orta bölümde ağırlık paçuliden yana. Bu kısım neyse ki başlangıcına göre daha kabul edilebilir benim için. Son kısımda paçuli hala etkili. Ona hissedilir oranda erkeksi misk ekleniyor. Biraz da amber. Böylece de tenden ayrılıyor.

Fahrenheit'in patalojik, gıcık ve sinir bozucu başlangıcına benzeyen üst notalarını sevmediğim çok net. Orta kısımda neyseki devreye paçuli giriyor. Kuru ve erkeksi paçuliye yeşil çimensilik eşlik ediyor. Keşke bu yeşillik daha az olsaymış. Son kısımda orta bölümle paralel ilerliyor. Alt notalarına hayran kaldığımı söyleyemem.


Narciso Rodrigeuz For Him, hiç şüphe yok ki çok erkeksi bir parfüm. Hatta "Alfa Erkek" kokusu olduğunu söyleyebilirim. Yüksek orandaki paçuli, karanlık menekşe ve erkeksi miskin üzerinde, görünmez bir örtü olarak yerini almış çimensi yeşil efekt. Eğer günümüzün modern, tatlı, hafif kadınsı kokularını seviyorsanız uzak durmanız gereken bir arkadaş ile karşılaşmışsınız demektir. Aman kavga çıkarmadan ortamı terkedin.

Narciso Rodrigeuz For Him, erkeksi çiçekler, yeşil paçuli ve miskten oluşan kompozisyona sahip. Günümüzün modern parfümlerindeki tatlılık fazla yok denebilir. Bu bağlamda 1980'li yılların sağlam karakterli erkeksi parfümlerine ciddi gönderme olarak düşünülebilir. Fakat çok farklı yada yaratıcı tarafı yok. Kalite hissiyatı, ana akım bir parfüme göre yeterli seviyede.

İktidar delisi, baskın, buyurgan, yönetici ve lider potansiyelli, bağlı olduğu klanı idare etmeyi seven erkeklerin yeni bir oyuncakları var artık. Bu parfüm adeta 2014 yılına düşmüş bir mağara adamı gibi. Biraz kaba, patavatsız, homofobik, bencil, kadınını sevdiğini herkesin içinde göstermeyen, maço, ödünsüz erkeklere uyacağını düşünüyorum onun.


Simsiyah şişesine istinaden özellikle başlangıcı karanlık, sisli, koyu ve depresif. Orta kısımdan itibaren ortaya çıkan yeşillik, biraz koku formunun yumuşamasını sağlıyor neyse ki. Yine de gündüz kullanımından ziyade akşam ve özel davetler için daha uygun olacağını düşünüyorum. Evet o bir gece kokusu bence.

Şimdi merak ettiğim 2007 yılında üretilen bir parfüm, neden Fahrenheit izleri taşır? Özellikle başlangıcındaki benzerlik, acaba kült bir klasiğe saygı duruşu olabilir mi? Neden olmasın. Gerçi sonlarda Fahrenheit benzerliği bariz şekilde azalıyor. Yine de onun için Fahrenheit'ın yeni ve modern versiyonu diyebilir miyiz emin değilim.

Eğer 1970 yada 1980’li yılların sert, acımasız ve güçlü erkeksi parfümlerini seviyorsanız, size rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir arkadaşla tanışmış durumdasınız. Fahrenheit, Antaeus, Grey Flannel ve Azzaro Pour Homme sevenler, Narciso Rodrigeuz For Him’i de seveceklerdir.

Parfüm yazarı Luca Turin'in kitabında Narcisio Rodrigeuz For Him, yeşil odunsu olarak sınıflandırılmış ve beş üzerinden üç puan verilmiş.

Unutmadan ekleyeyim. Parfümün tasarımını Francis Kurkdjian yapmış. 2008 yılında yani piyasaya sürüldükten bir sene sonra “Grand Prix du Parfum Awards”da “En iyi erkek parfümü ve en iyi tasarım” dallarında ödüller almış.


Narciso Rodrigeuz For Him'in EDT versiyonunu denedim. Başlangıcında oldukça saldırgan olan kokusu ilerleyen saatlerde normale dönüyor. Kalıcılığı çok iyi olmadı tenimde. Otuz yaş ve üzerindeki erkeklere tavsiye edebilirim. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Denemeden almanızı tavsiye etmem. Herkesin sevebileceği “güvenli” bir kokusu yok. Benden söylemesi.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/5.5

11 yorum:

  1. Bana Göre Narciso'dan sonra sıra "Dior Eau Sauvage Parfum" gelmeli Rashit bey.
    Bir birilerine benzemeselerde Dior dan bir Taş Fırın Erkek parfümü. Yaz gelmeden bir denemenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  2. seviyorum ben rodrigeuz'i . Bayan kokularını ozellikle. for him'in edt ve edp versiyonlarını da kendime yakın bulmuştum

    YanıtlaSil
  3. Merhaba . Narciso Rodriguez for her yorumunuzu merakla bekliyorum raşit bey. Var mi imkani

    YanıtlaSil
  4. başlangıcı fena, sonradan düzeliyor. yine de kullanmak istiyorsanız kokuyu biraz bekletin ve koklayın. yoksa hüsran yaşayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Bu parfumun acilisi burnumu cok rahatsiz etti gercekten. Cok sert yapida. Galliba tuhaf bicimde kullanilan meneksenin payi büyük bunda

    YanıtlaSil
  6. Yorumunuza aynen katılıyorum.Daha önce La Nuit de l'Homme par Yves Saint Laurent kullanıyordum.Sonra bu parfümü deneyeyim dedim ama maalesef kötü değil ama beklentimi karşılayamadı.Açılışı çok sert başlıyor oldukça iddalı olduğunu sanıyorsunuz ama sonrası yok gibi orta nota dip notası yok başlangıç notasıyla devam ediyor.Kardeşim notalara saygı biraz :) kalıcılıkta o sert açılışıa rağmen vasatı aşamıyor

    YanıtlaSil
  7. İlginç bir şekilde bu parfüm için bir çok platformda ''ıslak beton'' benzetmesi var. Bence de gerçekten çok benziyor.
    Şahsen oldukça başarılı buluyorum.
    Bence hedef kitlesi gençlikten iş- güç, aile vs... bir üst sorumluluk seviyesine geçiş yapmış olan 30-35 yaş civarı kitleye hitap ediyor.
    Sonuçta eski kafa olgun erkek işi menekşe bu hissiyatı ifade ederken. Musk sizin belirttiğiniz alfa erkeği vurguluyor olabilir. Yeşil notalar ve amber parfümün çizgisini biraz daha genç yaşlara çekiyor.
    Özetle bir geçiş parfümü olarak yüreklendirmek gerek diye düşünüyorum.
    Gençler böyle geçiş parfümleri ile tanışmaz ise korkarım önümüzdeki yıllar One Million ve türevlerinin kullanım yaşı 35 yaş üstüne kayabilir....
    Sırf bu olası ürkütücü olasılığının azalabilmesi için lütfen menekşeyi biraz daha sevelim ve sevdirelim Raşit Bey... bu sizin vatan borcunuz.... ;):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Islak beton mu? Hiç aklıma gelmezdi bu parfüm için sanırım. Tamam yüreklendirelim ama bu parfümü değil :) Zaten vatan borcumu (askerlik) yıllar önce ödeyip hesabı kapatmıştım :)

      Menekşe kokusu ise ne yazık ki hiç bana göre değil. Ne Fahrenheit ne de Grey Flannel...

      Sil
  8. ''Vatan Borcu Bitmez, Grey Flannel'ler Ölmez...'' ;)

    YanıtlaSil