17 Aralık 2014 Çarşamba

Christian Dior – Dior Homme Parfum (2014)


Christian Dior – Dior Homme Parfum (2014)

Parfüm endüstrisinin en önemli anaakım oyuncularından Christian Dior için hit kokulara imza atmak hiç bir zaman zor değildir. Özellikle modern kadın parfüm klasiklerinin çoğuna imza atmış durumdalar. Fakat en az onlar kadar güçlü modern erkek parfümü çıkaramamışlardı. Evet Eau Sauvage müthiş bir klasikti ama artık eskiydi. Fahrenheit garip bir şekilde efsaneye dönüşmüştü ama yok o da değildi Christian Dior'un aradığı. 2000'li yılların modern, cazibeli, çarpıcı, metropolde yaşayan erkeklerini hedefleyen bir koku olmalıydı. Lüks kokan, kadınların hayran kalacağı, modern ama aynı zamanda geleceğe dönük bir projeksiyon olmalıydı.

2005 yılında Christian Dior'un piyasaya sürdüğü Dior Homme isimli parfüm, modern çağın en ilginç ve sıradışı erkek parfümlerinden birisi olmaya adaydı. Çoğu kadının erkeksi, çoğu erkeğin ise kadınsı bulduğu Olivier Polge imzalı Dior Homme, kısa zamanda dünya parfüm sektörünün gözdelerinden birisi haline gelmişti.

Hani bazı parfümler vardır ilk kullandığınızda sizi çarpıverir, hafiften başınızı döndürür, acaba hayatımın parfümü bu mu diye düşündürtür. İşte Dior Homme ile ilk tanışmam hemen hemen böyleydi. Aranan kan bulunmuştu. Dior Homme ve iki yıl sonra piyasaya sürülen Intense, dünya çapında müthiş bir başarı yakalamıştı. Tabii Dior'un marka gücünü de arkasına alıp, en çok satanlar listesine girmekte gecikmedi Dior Homme ve kardeşi Intense.

Dior Homme'un alışılmışın dışındaki koku formu öylesine ilgi görmüştü ki, fırsatı kaçırmak istemeyen Christian Dior, ilerleyen yıllarda farklı versiyonlarını çıkardı. 2014 yılının şu son günlerini yaşadığımız Aralık ayı itibariyle, Dior Homme isimli farklı konsantrasyona sahip sekiz varyasyona sahip. Henüz dokuz yıllık bir parfümün sekiz ayrı versiyonu olması, Dior markasının ondan beklentilerinin ne kadar yüksek olduğunu kanıtlıyor bize.


Benim de uzun yıllardır en sevdiğim parfümlerden olan Dior Homme'un, 2014 yılı sonlarına doğru bugün bahsedeceğim küçük kardeşi "Parfum" piyasaya sürüldü. Gerek şişe tasarımı gerekse notaları itibariyle abisi Dior Homme'un takipçisi olduğu söylenebilir Dior Homme Parfum'un. Tek fark olarak 2005 versiyonunun parfümörü Olivier Polge olması gösterilebilir. Artık yeni Dior Homme serisinin tamamının parfümörü ise Francois Demachy. Bugünkü konuğum Dior Homme Parfum'unde arkasındaki isim Francois Demachy.

Kendi sitelerinde Dior Homme Parfum'ü, üç ana nota üzerinden anlatmışlar: İris (süsen çiçeği), sandal ağacı ve deri. Genel olarak odunsu deri bağlamında yaklaşmışlar kokusuna. Dior Homme Parfum'u ilk sıktığımda beni tatlımsı yoğun bir deri karşılıyor. Geri planda iris tarafından desteklenen deriyi gayet güzel buldum. Üst notalar çok hoş. Orta kısımda derinin hakimiyeti azalıyor ve iris öne çıkıyor. Çoğu kişinin ruj ya da makyaj malzemesi koktuğunu söylediği orta kısım, Dior Homme'un neredeyse aynısı. Aynı yağlımsı yüksek kaliteli ruj kokusu orta bölümde mevcut. Orta kısım da çok başarılı. Geleyim sonlara. Kapanışta kremsilik artıyor fakat iris geriye çekiliyor. Onun yerine kremsi vanilya, lezzetli amber ve yumuşak odunsu notalar geliyor. Hatta kremsi sedir ağacı muhtemelen en baskın koku alt notalarda. Son bölümü sıradan bulduğumu belirtmeliyim.

Dior Homme Parfum, kararında tatlılık barındıran, modern bir deri-iris-odunsu notalardan oluşan kompozisyona benziyor. Dior Homme'dan aşina olduğumuz o pudralı makyaj malzemesi efekti aynen Dior Homme Parfum'de de verilmiş. Farklı olarak burada deri başlarda baskın kullanılmış. Orta kısımları oldukça benziyor iki parfümün de. Sonlarda ise Dior Homme Parfum daha odunsu hale getirilmiş. İşte bence iki parfümün kısaca karşılaştırması bu şekilde.


Tatlı-lezzetli iris, deriyi yumuşatması için kullanılmış sanki. İris ve derinin birleşimi yine güzel sonuç vermiş. Kokunun genelindeki pudralı yapı hiç de şaşırtıcı değil. Buradaki pudra, neyse ki abartılı ve fazla verilmemiş. Dior’un şahane bir rujunu andıran koku, Dior Homme Parfum’un da vazgeçilmez öğesi gibi duruyor.  Burada bahsedilmesi gereken şey abisinden daha erkeksi duruşu var Parfum’un. Pudralı-rujlu yapı, orijinal Dior Homme’a göre daha az ve kontrollü verilmiş. Her ne kadar bu halini bile çoğu kişi kadınsı bulabilecekse de, bence bir parça daha erkeksilik katılmış ana yapıya. Ayrıca Dior Homme Intense’teki kadar çikolatamsı kokmasa da Parfum versiyonu, kakaonun ağız sulandırıcı rahiyasını az da olsa bize tattırıyor. Kremsi vanilya sanki daha önde. Çikolata-kakao hissi Dior Homme’a göre çok daha az.

Dior Homme Parfum, büyük abisinin genlerini almış. Aynı modernite, aynı bakış açışı, aynı konformizm. İki parfüm, dikkatli kişilerce detayların farklılığı anlamında çözümlenebilir. Dior Homme Parfum'un sonları dışında genel kalitesinin Dior Homme'la yakın olduğunu düşünüyorum. Fakat alt notaları biraz sıradan buldum. En azından bu kadar şöhretli bir parfümün ismi ile piyasaya sürülen "Parfum" versiyonun son kısmı daha ilginç ya da özenli olabilirmiş. Üst ve orta notalar rahatlıkla sınıfı geçerken, sonları zeki ama ders çalışmayan öğrenci gibi.

Dior Homme Parfum, tamamen farklı ve bağımsız bir parfüm. Fakat ismi ve konsepti sebebiyle koku formu olarak abisine bağlı ve bağımlı. Şimdi diyeceksiniz ki Dior Homme varken neden "Parfum" versiyonunu alalım? Bu soruya şöyle cevap vereyim: "Dior Homme varken neden Dior Homme Intense alıyorsanız işte o sebeple." Dior Homme Parfum, küçük detaylarla farklı bakış açısı olarak düşünülebilir. Ya da ticari bir devam parfümü olarak görülebilir. Nereden bakarsam bakayım yine de beğendim "Parfum"u.


Sonuç olarak Dior Homme varken, alıp kullanacağımı sanmıyorum ama siz yine de vaktinizi ve burnunuzu ayırın ve "Parfum" versiyonunu deneyin. Eğer Dior Homme'u genel olarak çok beğenmeyenlerdenseniz belki sizin ilacınız Parfum'dur.

Kalıcılığı tenimde çok iyi oldu Parfum'un. Neredeyse bir günlük kalıcılık benim için yeterli. Farkedilirliği başlarda yüksek. 4-5 fıs civarı sıktığımda her seferinde ilk yarım saat biraz fazla ve yoğun geldi bana. Sonrasında normale dönüyor farkedilirliği. Tam bir sonbahar-kış parfümü olduğunu söylemek durumundayım. Yaş sınırı ise koymak istemem. Gerek modern ve tatlı yapısı gerekse sonlardaki erkeksi odunsuları düşünürsek geniş bir yaş skalası onu kullanabilir.

Koku Güzelliği:10/7.5

27 yorum:

  1. Merhabalar ,, anlatım çok güzel en kısa zamanda mutalaka deneyeceğim :) sizden intense 2014 ün de denemesini bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, Dior Homme ve Intense'in yeni versiyonları elime geçerse muhakkak yazacağım.

      Sil
    2. merhaba size bir sorum olucaktı acaba kalıcılık ve farkedilirlik konusunda en etkili hangisi intense versiyonumu parfüm versiyonumu yoksa normal dior hommemi?

      Sil
    3. Dior Homme Parfum, hem kalıcılık hem de farkedilirlik anlamında oldukça iyi.

      Sil
  2. Raşit Bey yeni Dior Homme ve Intense versionlarını koklasaydınız Parfüm'e 9 dan aşarı vermezdiniz!
    Bir kere Intense eskisi kadar gösterişli ve lezziz değil. Montale'in Chocolate Greedy yorumlamışsınız gördüm kadarıyla alın size aynı parfüm. Dior Homme'un performansını o kadar duşurmüşler ki 6 fıs sıkıyorum iş yerine varşıncaya kadar kokusundan eser yok. Kokusuyla beraber sanki paranız uçuyor. .
    Dior Homme Parfüm varken bir daha ikisinide HAYATTA KULLANMAM!

    YanıtlaSil
  3. Monetho Miza arkadaşıma katılıyorm homme ve intensenin yeni versiyonlarını değerli yorumlarınıza katmanızı sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  4. zevkle kullandığım hoş bir koku, Başlangıcın da ki ruj kokusu bazılarının hoşuna gitmeyebilir

    YanıtlaSil
  5. Raşit dior kokularından kalıcılık için bişey diyemem ama en farkedilir dior homme edt benim için, sen ne düşünüyorsun ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir markayı ve onun parfümlerinin tümünü, genel yargılarla düşünmemeliyiz bence. Her markayı ve özelinde her parfümü kendi içinde değerlendirmemiz gerekir.

      Şu markanın kalıcılığı iyi öteki markanın farkedilirliği düşük şeklindeki genellemeler bizi doğru yere götürmeyebilir.

      Dior Homme EDT, bende ortalama şekilde farkedilir olmuştu.

      Sil
  6. Öncelikle bu güzel yazınız için teşekür ediyorum Raşit Bey.Ben de geçenlerde D.Homme perfume versiyonununu deneme imkanını buldum.Dikkatimi çeken şey kutusunda eau de perfume şeklinde değil direk perfume şeklinde yazılmasıydı ki bu da sıvıdaki esansın çok daha yoğun kullanıldığını gösteriyor olmalı.Zaten fiyatını sorduğumda yetkili 365 lira dedi ki görevliye kumbarama hergün 1 lira atsam seneye bu gün almış olurum heralde diye fiyatının ne kadar pahalı olduğunu üstü kapalı belirttim ve görevli Cüneyt Arkın filmlerindeki kötü kral gibi pis bir kahkaha attı.Kokuya gelince ben refolmüle öncesi ve sonrası kokuları test etmiş biri olarak, eğer elinizde refolmüle öncesi dior homme yada intense stokunuz hala varsa almanıza gerek olmadığını düşünüyorum çünkü daha pahalı ve sadece 75ml de satılıyor.Üst notadaki iris kokusu gerçekten de şahane ve yanık odunsu notalar ve deri kokusuyla muhteşem bir uyum içinde.Orta notalar biraz daha çiçekli,tam emin değilim ama biraz gül kokusu da aldım sanki.Sonları fena değil vanilya ve sedir ağacı baskın.Kalıcılık muazzam teninizde ertesi gün bile kokuyor,ceketinizde 1 hafta hatta daha fazla kalıyor. 2 fıs tan fazlası rahatsız etti beni.

    YanıtlaSil
  7. Intense versiyonuna göre biraz daha sert, biraz daha erkeksiliğe yakın. Bu yüzden diğer versiyonlarının yanında alınabilecek tek seçenek diyebilirim, tabi feminen kokmaktan hoşlanıyorsanız orası ayrı

    YanıtlaSil
  8. Hocam senden kesinlikle Bulgari Man in Black yazısını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  9. Ben Dior Homme Parfümü koku güzelliği yada farkedilirlikden ziyade farklı bir açıdan değerlendirmek istiyorum. Öncelikle Diorun kendi sitesinde ve basenotes'da "Rose Absolute" denen bir terim kullanılıyor.Bende fazla meraklı bir manyağım hangi konuyu araştırsam en ince ayrıntısına kadar araştırmayı seven biriyim.Kendimce yaptığım birkaç araştırma neticesinde "esansiyel yağ" buhar distilizasyonu yöntemi kullanırken Absolute etanol kullanılarak oluşturuluyor.Bu etanol'le çözünen hammadde esansiyel yağa göre çoğunlukla daha konsantre ,daha kalıcı ve daha gerçekçi bir koku oluşturuyormuş.Dezavantajları ise oldukça pahalı olması Saf 100ml Rose Absolute 816 yani 2000 liraya yakın olması,bu yüzden parfüm endüstrisi bunu seyreltip içine başka sentetik kokular da katıyor,ve alerjiye ,ciltte kızarıklığa,hapşırmaya neden olabilmesi,o yüzden teninize sıkmanızı pek tavsiye etmem.

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşlar. Ben bu kokuyu 2kez denedim.fakat hiç ama sevmedim. Koku çok ağır ve karanlık. Bikoku. Sevenide olacagini.hiç sanmam.dior home .yada.intesi.varken.zaten 75ml.tik.fiyatida yuksek. 360.tl.bu parayı veren kişi. Bunu deyil.home intensi.alir daha mukemmel. .dior. biraksin artik bu serileri.adam gibi yeni tasarim yep yeni bi parfüm cikartsin.. fahrenheit. Gibi .efsana.Parfumler cikartsin.

    YanıtlaSil
  11. Agarwood kokusu aldınız mı mı Raşid bey yapıştırıcı uhu kokusu ara ara burnuma geldi çünkü aynı kokuyu gucci oud da aldım , Bu arada ceket üzerinde test ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimi kullanıcılar gül kokusundan bahsediyor fakat ben gül ya da öd ağacı hissedemedim. Kokunun geneli Dior Homme Intense'i çağrıştırdı biraz. Uhu kokusu ise almadım. Belki dediğiniz gibi az da olsa öd ağacı olabilir harmanında. O da size uhu-yapıştırıcı hissiyatı vermiş olabilir.

      Sil
  12. merhaba, bu parfüm tene mi yoksa kıyafete mi sıkılmalı? kimi "EDP tene sıkılır" derken kimi de kıyafete sıkılmalı diyor, ben tam cevap bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, tene de sıkabilirsiniz kıyafete de. Bu konuda kesin kurallar yok. Kimi parfüm tende daha ilginç kokarken kimi parfüm de kıyafet üzerinde kendisini gösteriyor. Tamamen size kalmış.

      Sil
  13. Saatlerdir oluşturulan "en beğendiğim 10 parfum" yada "top 10" listesini arıyorum.
    Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bahsettiğiniz gibi bir liste bulunmuyor sitemde.

      Sil
  14. Slm en güzel kolu dior home parfum. Yoksa dior home intense. Ltf cevabinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, sanırım Dior Homme Parfum mü daha güzel yoksa Dior Homme Intense mi sorusunu sormak istediniz.

      İki yorumu da okuyup, kararınızı verebilirsiniz.

      Sil
  15. Merhabalar terre hermes edt mi yoksa dior homme intense mi tercih edersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, iki parfüm birbirinden oldukça farklı karakterdeler. Bence iki parfümü de deneyip, hangisini kendinize yakın görüyorsanız tercih etmeniz daha doğru olur.

      Sil
  16. İntense kullandım Bayıldım kokuya tabi koklayanlarda bayıldı

    YanıtlaSil
  17. Raşit bey yorumlarınızı kayda değer bulduğum için 2 sorum olacak size.Birincisi Perfume Extrait denen bir olgu var.Dior,Chanel,Guerlain gibi markaların 10-15 ml boyutlarında çıkardığı, yüzde 20-40 konsantrasyona sahip, oldukça pahalı olması,Basenotes sitesinde okuduğum kadarıyla birçoğunun süper ötesi kalıcılık ve fark edilirlik sağlamadığı,ciltte alerjik reaksiyon gösterme ihtimalinin edt ve edp ye göre oldukça yüksek olması vesaire...Kısacası bunların üretiliş amacı tam olarak nedir.Bana tamamen para tuzağı gibi geliyor.İkincisi,parfümlerin bazı kumaş cinslerinde kötü sonuçlar verdiği yönünde.Mesela polyester kumaşa parfüm sıkılmasının parfümün asıl karakterini bozup kötü ve rahatsız edici bir kokuya dönüşeceği yönünde bir söylenti var.Yine kısacası parfümü sıkmamamız gereken bir kumaş türü var mı gerçekten?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Markaların hangi konsantrasyonda parfüm piyasaya süreceklerinin pazarlamayla ilgisi olabilir. Her Extrait de Parfum'un performansının yüksek olacağı düşünülmemeli. Ya da kimi EDP'ler var ki bazı EDT'lerden daha zayıf ve çekingen kalıyor. Bu tamamen markanın seçimi. Para tuzağı, biraz ağır bir tabir olabilir.

      İkinci olaraksa hangi tür kumaşta parfümler nasıl kokar diye bir denemem olmadı. Ama yünlü kumaşlarda sanki daha güzel duruyor kokular ve etrafa daha çok yayılıyor. Kimi zaman yağmurluğa sıktığım parfümün etrafa yayılmadığını hissedebiliyorum. Parfüm hangi tür kumaşa sıkılması gerekir gibi bir yaklaşımın, her zaman doğru sonuç veremeyebileceği de göz ardı edilmemeli.

      Sil