24 Mart 2015 Salı

Christian Dior - Dior Homme Intense (2007)


Christian Dior - Dior Homme Intense (2007)

Bence de bay Demachy haklı. "Dior Homme, her türlü erkeksi klişeyi yıktı. Yeni bir yorum getirdi erkeksiliğe."

Tabii bu iddialı sözü sadece kendi çalıştığı parfümler için mi söyledi yoksa Christian Dior'un erkekler için tasarladığı kıyafetleri de kapsıyor muydu bilemiyorum. Eğer ki parfümler alanında söylediyse bende katılıyorum kendisine. Dior Homme, erkek parfümleri alanında yepyeni pencere açtı, bir anlamda iconoclast idi.

"Erkeksi olmayan erkek parfümü" tabiri kulağa oksimoron gibi gelse de durum aşağı yukarı böyle. Dior Homme'un küresel başarısının ardından, erkek parfümleri yeni bir yörüngeye giriyordu. Artık kadın ve erkek parfüm ayırımı azalıyordu. Gerçi sadece parfümlerde değil, moda alanında da erkekler ile kadınların kıyafetlerinin arasındaki makas azalıyor. Belki de geleceğin dünyası uniseks olacak. Kim bilir.

Dior Homme'un şaşalı çıkışının ardından sadece iki yıl sonra kardeş geldi aileye. Dior Homme Intense isimli küçük kardeş, abisinin DNA'sını taşıyordu. Tabii aralarında az da olsa farklılıklar vardı. Bunların en belirgin olanı konsantrasyondu. Dior Homme, EDT olarak sunuldu. Dior Homme Intense ise EDP olarak raflardaki yerini aldı. Kutusu ve hatta şişesi dahi aynı formu paylaşan Dior Homme'ların Intense olanı, aynı abisi gibi çok başarılı oldu ve önemli satış rakamları yakaladı. Tabii burada Dior Homme'un isim gücünün kendisine yardım ettiği görülüyor. Fakat zamanla abisi Dior Homme'dan bile popüler olmayı başardı. Hatta geçtiğimiz yıllarda en çok satan erkek parfümleri listelerinde yer alıyordu Dior Homme Intense. Dior, yine turnayı gözünden vurmuştu anlaşılan.


Uzun zaman önce kullandığım Dior Homme Intense'i çok sevmiş ve zihnimdeki en iyi parfümler listesine almıştım. Tabii aradan geçen yılların ardından parfüm, ailenin diğer üyeleri gibi reformülasyon geçirdi. Bu konu hakkında çok fazla şey yazılıp, çizildi. Kimileri kokuların yeni hallerini başarısız bulurken, çoğu kişi de pek fark olmadığından bahsediyor. Konu ilgimi çekti ve Dior Homme Intense hakkındaki düşüncelerimi güncellemem gerektiği farkettim. Bakalım aradan geçen yıllar, Dior Homme Intense ile aramızdaki ilişkinin mahiyetini etkilemiş mi?

Kendi sitelerinde Dior Homme Intense odunsu amber olarak nitelendirilmiş. Parfüm üç ana nota üzerine konumlanmış: İris (Süsen), ambrette ve sedir ağacı. Üzerime sıktığımda beni yoğun bir koku bulutu karşılıyor. Kremsi kuru turunçgiller ile pudralı iris (süsen) daha ilk saniyelerde size merhaba diyor. Dior Homme'un kendine özgü o makyaj çantası kokusu, Dior Homme Intense'de ilk saniyelerde kendisini gösteriyor. Başlangıcı nefis Dior Homme Intense'in. İlerleyen dakikalarda kokunun genel yapısı çok değişmiyor. Aynı yoğun ruj kokusuna bu sefer kuru kakao ekleniyor. İris ile kakaonun birleşimi yine dolgun, parfümsü ve cazibeli. Orta kısmı da harika. Geleyim sonlara. Alt notalarda odunsu yöne doğru kayıyor. Dior Homme'daki gibi tatlımsı sedir ağacı son bölümde etkili. Biraz da mumsu vanilya var. Kapanışı üst ve orta notalara göre bir basamak aşağıda güzellik olarak. Yine de kötü olduğunu söylemek acımasızlık olur.

Dior Homme Intense, çiçeksi, kakaolu, odunsu, pudralı bir parfüm bana göre. Çiçekten kastım tabii ki iris. Bu büyülü çiçek, parfüme müthiş bir hava katıyor. Çoğu kişinin ruj ya da makyaj malzemelerine benzettiği yapı, Dior Homme Intense'in önemli kısmını oluşturuyor. Bu anlamda çoğu kişi kadınsı bulsa da bence enteresan bir erkeksiliğe sahip. Orta kısımda karşımıza çıkan kakao, vanilya ile işbirliği yaparak parfüme çikolatamsı hissiyat katıyor. Bu çikolatalı koku, irisi çiçeği ile harika dengelenmiş. Ve belki de olabileceğin en iyisi yaratılmış. Sonlardaki odunsu notalar benim için harika olmasa da erkeksi bir imza olarak kapanışı gerçekleştiriyor.


Hem kadınsı hem de erkeksi, hem ruj gibi kokan hem de ultra lüks havalarda, hem cazibeli ve seksi hem de züppe ve ukala. Onu nasıl tanımlayayım bilemiyorum. Farkındayım ki modern zamanların en güzel erkek parfümlerinden birisi Dior Homme Intense. Onun neden bu kadar sevildiğini anlamak için biraz kullanmanız yeterli. Sizi kısa süre içinde avucunun içine alıp, kendisine hayran bırakacak kokusu görülmeye, koklanmaya ve deneyimlemeye değer.

Dostlarım, Atinalılar, Romalılar ve Konstantinopolisliler... Önümüzde inanılmaz bir parfüm duruyor. Fütürizmin şişeye girmiş hali adeta. Postmodern bir başkaldırış belki de. Andy Warhol’un Marilyn Monroe renklendirmeleri, Marcel Duchamp’ın pisuvarı alıp onu sanat eseri olarak sunması, Rene Magritte’in “Bu bir pipo değildir” tablosu. Dior Homme Intense modern sanatın bir öznesi hatta nesnesi olmuş durumda büyük ihtimalle. Nasıl mı olur? Madem parfümleri sanat eseri olarak görüyoruz işte size çağdaş sanat tablosu gibi bir eser. Çerçevesi belli, soyut ile somut arasında gidip gelen, yenilikçi, radikal ve cesur. Onu kullanacak insanlar bilecekler ki çok özel bir koku üzerlerinde. Zaten hepimiz bunu istemiyor muyuz? Özel olmak…

Bu serin-soğuk Mart ayında kullandım Dior Homme Intense'i. Montumun üzerine uyguladığım parfüm, etrafa yaydığı müthiş kaliteli, şık ve lüks kokusuyla şaşkına çevirmeyi başardı beni. Çok kaliteli bir ruj ile kakaonun karışımı koku burnuma ne zaman gelse mutlu oldum. Ona olan saygım arttı. Kendimi bambaşka birisi gibi hissettim. Çok az parfüm sizin modunuzu değiştirir, sihirli bir dünyanın içine sokar, ayaklarınızı yerden keser ve hayal dünyasına dalmanızı sağlar. Üzerimde Dior Homme Intense ile sokaklarda dolaşırken bu duyguları bana yaşattı.


"Parfüm Merakı biraz abartıyorsun" diyecek arkadaşlarımız olabilir. Haklarıdır, saygı duyarım. Fakat bu parfüm benim aklımdaki "parfüm nasıl kokmalı" sorusunun yanıtlarından birisi. Genel olarak biraz feminen olduğunu kabul ediyorum. Epey tatlılık barındırdığını farkediyorum. Pudra oranının sınırın azıcık üzerinde olduğunu biliyorum. Ama yine de o müthiş bir auraya sahip. Bu parfümü koklayıp da beğenmeyecek kadın muhtemelen çok azdır. Hatta yurtdışı merkezli platformlarda çok sayıda kadın kullanıcısının olduğunu okuyoruz Dior Homme Intense'in.

Fazla uzatmayayım. Sonuç olarak Dior Homme Intense, ana akım markaların ve her yerde satılan parfüm markaları içinde en iyi örneklerden birisi. Akıl almaz yüksek fiyatlı birçok niş markanın kokusunu denemiş birisi olarak Dior Homme Intense'in koku güzelliğine nadiren rastladığımı belirtmeliyim. Evet fiyatı Dior'un genel politikası yüzünden bazı popüler markalardan yüksek ama Dior Homme Intense, verdiğiniz paranın her kuruşunu rahatlıkla hakediyor.

Luca Turin'in kitabında baharatlı elma olarak sınıflandırılan Dior Homme Intense'e beş üzerinden dört puan verilmiş. Yorumu ise Tania hanım yapmış.

Kullandığım Dior Homme Intense, artık her yerde satılan yeni formülasyon olanıydı. Bu hali hala çok etkileyici ve güzel. Eau de Parfum (EDP) formundaki parfümün kalıcılığı gayet iyi. Farkedilirliği çok yüksek gelmedi bana. Ara ara kendisini hissettiriyor ve burnunuza geliyor gün içinde. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Resmi ortamlarda, gece çıkmalarında, önemli toplantılarda, takım elbise ile, özel bir akşam yemeğinde kullanmak için harika seçim olacaktır. Onun dışında bence gün içinde de kullanılabilir.


Parfümün tasarımına Dior'un baş parfümörü François Demachy imza atmış. Yine iyi iş çıkartmışsınız bay Demachy. Tebrikler.

Koku Güzelliği:10/9

45 yorum:

  1. Kalıcılığı nasıl, eskiye oranla sorun var gibi geliyor. Kalıcılığından hiç memnun değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıcılığında sorun görünmüyor. Bir güne yakın kalıyor tende. Fakat farkedilirliği düşük geldi bana. Eskisi sanki daha güçlüydü.

      Sil
  2. Raşit usta size usta diyorum hani dior için François Demachy neyse sizde parfüm yorumcusu olarak bizim için o kadar değerlisiniz. Yazılarınızı forumunuzu sık sık takip ediyorum. Olağanüstü bir anlatım tarzınız var film izler gibi şiir okur gibi akıp gidiyor yazılarınız. Ben de bu parfüm hakkında sizinle aynı görüşteyim. İlk çıktığındaki şişesinden almıştım. Yeni formülasyon geçirmiş dekantı geçti elime aynı hazzı aldığımı söylemeliyim. Tenimden midir bilmiyorum ama koku bende çok fark edilir olmadı. AMA KOKU MUHTEŞEM. Birde size bir sorum var atomizerlerden sıktığım kokular şişelerinden sıktığım ki gibi haz vermiyor sanki bir şey eksikmiş gibi geliyor parfüm atomizere konulduğunda kokusunda değişim olabilir mi yoksa bana mı öyle geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkedilirlik konusunda size katılıyorum. Ben de daha iyisini umardım ama yapacak çok da bir şey yok açıkçası.

      Başka şişeye konulup da sıkıldığında farklı bir hale geleceğini sanmıyorum kokunun. Sonuçta iki şişe de püskürtme yöntemiyle çalışıyor. Belki orijinal şişenin püskürtme sistemi daha kaliteli olduğu için etrafa daha iyi yayılıyordur. Diğer ucuz boş şişelerin püskürtme mekanizmaları bazen iyi çalışmayabiliyor.

      Sil
  3. Merhaba,
    Üstadım,
    Calvin Klein Crew Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşırmısınız. Teşekkür ederim.

    Saygılarımla
    Ömer YÜKSEL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Ömer bey, Crew'i henüz denemedim ne yazık ki.

      Sil
  4. Cevap için teşekkür ederim Üstadım, size bişey daha sormak istiyorum, ben yaklaşık 11-12 Yıldır hep paco rabanne ürünlerini kullanıyorum ara ara Black xs - invictus - ultraviolet - 1 million değişiklik yapıyorum, şu an markayı da değiştireceğim açıkcası markadan sıkıldım, koku benzer olsun fakat marka farklı olsun istiyorum ve issey miyake LEAU D'ISSEY veya Tom Ford Black Orchid kullanmayı düşünüyorum siz bu tercihler için ne dersiniz?

    Saygılarımla
    Ömer Yüksel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İssey Miyake'i ünümüzdeki aylarda yeniden detaylıca yazacağım. Bence fena bir yazlık değil. Düşünülebilir. Ama Black Orchid herkesin kullanabileceği bir parfüm değil bence. İmkanınız varsa önce denemenizi öneririm.

      Sil
  5. Zaten son zamanlardaki reformülasyonlar kalıcılıktan ziyade hep farkedilirlik yönünden zayıflattı kokuları.

    YanıtlaSil
  6. Raşit Bey merhabalar Onur ben tekrar, yaz için bi parfüm alıcam, the different company sel de vetiver düşünüyorum ama fikrinizi merak ediyorum? Bi de beymenin internet sitesinde birçok niş parfüm ve ayrıca adını pek duymadğım farklı ve pahalı parfümler var. Parfums de marly,etat libre,shl 777,penheligon's,nasomatto,memo parfum vs vs vs gibi... Bu parfümler hakkındada düşuncelerinizi merak ediyorum açıkcası..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Onur bey, Sel de Vetiver bence gayet güzel seçim olur.

      O sorduğunuz markaları sayfalar dolusu zaten anlatıyorum şimdi buradan nasıl özet geçeyim :)

      Sil
  7. Merhabalar Raşit bey yine mükemmel bir yorum olmuş teşekkür ederim. sayenizde dior Homme'a ilgim artmış oldu.Bir bayan olarak dior homme kullanmak istiyorum bayanlara Edt versiyonunu mu yoksa intense versiyonunu mu tavsiye edersiniz tekrar teşekkür ediyorum güzel kokulu günler dilerim hoşçakalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Hatice hanım, Dior Homme ve Intense'i kullanan oldukça fazla kadın varmış. Bence de rahatlıkla kullanabilirsiniz ikisini de.

      Hem Dior Homme hem de Intense çok güzeller. Aralarında seçim yapmak zor. Eğer imkanınız varsa ikisini de deneyip, kararınızı verebilirsiniz. İki parfüm aslında büyük benzerlikler taşıyor. Yani birini alırsanız, ötekisinden çok büyük şey kaçırmamış olursunuz :)

      Sil
  8. Teşekkür ederim ilginiz için kokularını biliyorum zaten ama sizin fikrinizi almak istedim. Edp olduğu için intense den başlayayım kullanmaya bakalım nasıl tepkiler gelecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Eminim ki güzel tepkiler alacaksınız :)

      Sil
  9. Bugün denedim bu parfümü kadınların kullandığı bir parfume çok benzettim bu arada kadınların kullandığı o kokuyu bazen yanimdan gecen bir kadında yada bir cafede otururken yan masada oturan bir kadından aldığım zaman tipinin hic bir önemi yok direk al ewlen falan die hissettiğim bir bayan parfumu :) valla kusursuz güzellikte bir koku ewet ama erkekler için mi tartışılır bence erkek değil bayan parfümü olarak uretilmeliymis :) qio,212,one million,armani (armani demekle kaldim cunku hala kullaniyorum herkez kullanmasin die )ve daha pek çok parfüm kullandım içlerinde en çok armani sevdim çevrede özellikle kadınlardan çok güzel tepkiler alıyorum erkek arkadaslarimda sürekli markasını sorup duruyorlar ama kalicimi hayır gün içerisinde bir kaç defa taz lemek gerekiyor ewde işyerinde arabada her yerde birer sise mevcut anliyacaginiz :) ama ben diorumki kalıcı ve orta güzellikte bir parfüm isteyenler qio kullansin çakmasi bile tam gün uzerinizden gitmez kokusunda yaz kış kullanılacak düzeyde güzel bir parfüm tek sıkıntısı kokuyu alan biri hemen qio olduğunu anlar çok fazla insan kullandi çünkü bir donem su an pek karsilasmiyorum gerçi armani kullanıyorum ama daha kalıcı sexi bir parfüm bulmak istiyorum fakat bulamıyorum çok fazla parfüm denedim ama genelde edp değildi bazı kadın parfumleri afrodizyak etkili gerçekten ole bir erkek parfümü arıyorum bulurmuyum bilmiyorum ama :)

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Parfum Merakı, emin degilim ama DHI'sin denediginiz bu versiyonu 2012 versiyon olabilir, Çikolatsamsı hissiyat bu versiyonda mevcut, 2013-2014 versiyon iris yogunluklu ve Çikolata hissiyatı alamıyorsunuz. 2013-2014 versiyon 2012 oncesi versiyonuna benzetiliyor. Denediginiz versiyon hangi yıldan acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığım Dior Homme Intense, 2013 yılının başlarında üretilmişti hatırladığım kadarıyla. Yazmıştım batch kodunu bir yer ama sanırım sildim.

      Sil
  11. Merhabalar.
    Acaba bu parfümü yazın kolaylıkla kullanabilir miyiz? Yorumunuzu çok merak ediyorum.
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, yaz mevsimi ve sıcaklar için uygun olacağını sanmıyorum.

      Sil
  12. Merhaba,
    Raşit Bey.
    Yaklaşık 15 Yıldır paco Rabanne Fanatiği birisiydim :)
    Tabii Sizin tavsiyeniz ve görüşleriniz okumadan önceydi :) bu görüşleriniz doğrultusunda home intense yi Geçtiğimiz hafta test edip satın aldım. Hakikaten bu kokuya bayıldım. Bahar aylarında ve soğuk havalarda Kullanım için birebir. Yine sizin öneriniz ile issey miyake aldım, o koku da muhteşem ötesi yaz mevsiminde değişmeyeceğim tek parfüm diyebilirim. Yardımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz hala Paco Rabanne fanatiği olarak kalabilirsiniz, bakmayın bana :)

      Güzel günlerde kullanın parfümlerinizi. İyi parfümler satın almışsınız.

      Sil
  13. Raşit bey merhaba ben Furkan. Anladigim kadariyla Dior homme intense sizin icin en guzel kokulardan biri. Peki yine size gore Dior'un yaninda en cok hosunuza giden kokular nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Furkan bey, evet Dior Homme Intense'i gayet başarılı buluyorum. Severek kullandığım birçok parfüm oldu geçmişte. Tabii şu an tek tek her biri aklıma gelmeyebilir.

      Yazılarımın sonlarında verdiğim puanlardan 8 ve üzerindeki parfümler genel olarak en sevdiklerim.

      Sil
    2. Cevap icin oncelikle tesekkurler rasit bey peki bulgari man in black ile bu kokuyu yakin buluyor musunuz?

      Sil
    3. Rica ederim. Man in Black'i bir türlü kullanma şansım olmadı. Onun için iki parfüm arasında kıyaslama yapamayacağım.

      Sil
  14. efendim merhabalar ya üstad senin top 10 listen yok mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, ne yazik ki yok :) 8 puan ve uzerinde not verdigim parfumleri, en sevdiklerim olarak degerlendirebilirsiniz.

      Sil
    2. bir de düşük fiyatlı olsalar :(

      Sil
  15. 2007 versiyonunun içeriğinde bulunan kakao 2011dekinde de mevcut mudur acaba?

    YanıtlaSil
  16. Sizce dior İntense mi yoksa tom ford vanilla mi ustad.
    Birde 10/10 luk bir parfum yorumunuz yok sanirim baya baktim bulamadim 3-4 tane 10/9 luk parfumunuz mevcut,varsa 10/10 luk soyleyebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki.

      Sil
  17. Oneri degil sadece 10/10 puanlik parfumunuzu bulamadim verdinizmi yoksa gozdenmi kacirdim die merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 üzerinden 10 puan verdiğim bir parfüm henüz olmadı.

      Sil
  18. sırf sen 9 puan verdın dıye aldım ama kokmuyor bir kişi bile sormadı 310 tl verdım

    yaktın beni

    YanıtlaSil
  19. "Yaktın beni", o da güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  20. Arabam Mercedes,saatim Rolex,karım Eva Mendes olsa bile bu kokudan vazgeçmem.Çünkü bu koku bana Mercedes'in karşı konulamaz zerafetini,Rolex'in zamansız değerini,Eva Mendes'in ışıltılı cazibesini yaşatıyor.

    YanıtlaSil
  21. Önerebileceğiniz en iyi erkek parfümü hangisi ? Bayadır buradayım karar veremedim.

    YanıtlaSil
  22. Yorumlar çok olumlu ancak ben de aldım ve kullanıyorum kalıcılığı ve farkedilirliği iyi değil ben ce bu kadar olumlu yorumları haketmiyor

    YanıtlaSil
  23. dior intense'nin de yakın bir zamanda parfüm mü derler artık dark intense mi derler artık yeni bir flanker çıkaracağını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.Umarım koku güzelliği, kalıcılık ve farkedilirlik olarak intense'nin çok önünde olur da koku hazzının doruklarına ulaşırız.Ben şimdiden para biriktirmeye başladım...

    YanıtlaSil
  24. kesinlikle tavsiye ederim çok güzel bir koku

    YanıtlaSil
  25. Selamlar Raşit Bey,tercihlerimde sizi referans aldığımı belirtmek isterim,ilgiyle takip ediyorum.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  26. Bugün denemiş bulundum. Oldukça keskin bir çiçek kokusuna eşlik eden odunsu bir yapı,ekşimtırak meyveler ve azıcıkta kakao, vanilya vb gourmandler
    Bir erkeğe bu kokuyu yakıştırmak oldukça zor olacaktır kadınlar için, çok farklı bir çizgisi var, kalite hissiyatı çok yüksek ama nedense kadınsılıktan da öte beni iten acayip bir yönü var DH intense'in, ilginç bir şekilde aynı zamanda çekebilen, çok tuhaf duygular yaşattı bana, paradoksun kralını yaşattı, bu açıdan herkesin denemesi gerek bence bunu.

    YanıtlaSil