15 Nisan 2015 Çarşamba

Perfumes by Terri – Douceur Brulee (2014)


Perfumes by Terri – Douceur Brulee (2014)

Güzel ve mutlu bir kadın düşünün. Amerika'nın en imrenilen şehirlerinden California'da yaşasın. İki güzel çocuğu ve eşi ile keyifli bir hayat sürsün. Orta sınıf klasik bir Amerikan ailesi yani. Asıl işi beslenme uzmanlığı olan bu kadın, kokulara ve parfümlere aşık olsun. Hele ki yabancıların "gourmand" dedikleri kokuları sevsin. Karamel, çikolata, sufle, kek, pasta, vanilya, tereyağı, süt ve diğer tatlıların kokularını andıran parfümler üretmeyi kafasına koysun. Ve 2014 yılında ilk parfümünü meydana getirsin.

Biliyorum biraz kısa bir yaşam öyküsü oldu ama durum aşağı yukarı böyle. İşte karşımızda yukarıda hayatından küçük ipuçlarını verdiğim kadın: Terri Bozzo. Mesleği gereği yiyeceklere ve besinlerin insanlarla ilişkisi konusunda uzmanlığı sayesinde, parfümlere ilgisinin artmış olabileceği düşünülebilir. Tabii özellikle Amerika gibi abur cuburun ve fastfood'un yaygın olduğu ve nüfusunun önemli kısmının obezite ile savaştığı bir ülkede diyetisyen ya da beslenme uzmanı olmak hem kolay hem de zor olmalı. İşsiz kalma derdiniz olmaz fakat ülkedeki dev gıda sanayisi karşısında ise fazlaca yapabileceğiniz birşeyin olmadığı söylenebilir.

Sebebi her ne olursa olsun Terri Bozzo, 2014 yılında kendi parfümevini açıyor ve koku tasarlama aşamasına geçiyor. Perfumes by Terri olarak beliren markanın ismi, bayan Terri'nin imzasını taşıyor. Bu marka için niş parfümevi mi demeliyiz yoksa bağımsız parfümevi mi demeliyiz kararsız kaldım. Henüz çok yeni bir marka ve sınırlı bir dağıtıma sahip şimdilik. Parfümlerini sadece 15 ve 30 ml.lik şişelerde satıyor. Fiyatları da 20-30 dolar civarında.


Perfumes by Terri'nin en ilgi çekici yanı ise parfümlerinde genellikle gourmand öğeleri kullanıyor olması. Yani vanilyalı, şekerli, çikolatamsı, karamel kokulu parfümler üzerine yoğunlaşıyor. Şimdiye kadar piyasaya sürdükleri dokuz parfümü de denemiş birisi olarak, lezzetli ve bol tatlı kokular dünyasında dolaştıklarını söyleyebilirim. Zaten kimi parfümlerinin isimlerinden de anlaşılıyor bu durum. Bugünkü yazı konum Douceur Brulee de bu durumdan muaf değil.

Fransız mutfağının ünlü tatlısı Creme Brulee'ye gönderme yaptığını düşünüyorum bayan Terri'nin Douceur Brulee ismi ile. Kendi sitelerinde pek bilgi yok. Sadece notalarını vermişler. Zaten internet siteleri henüz epey amatör. Umarım ilerleyen zamanlarda çok daha iyi bir internet sitesine kavuşurlar.

Douceur Brulee'yi üzerime sıktığımda kremsi limonla karşılaşıyorum. Limon kolonyamsı ya da ferah kullanılmamış. Ağırlık kremsi, yağlı yapıda. Başlangıcı fena değil. Orta kısımda limon biraz geri çekiliyor ve oldukça tatlı vanilya devreye giriyor. Koyu, yanık şeker hissi veren orta kısım, karameli andırıyor. Bu kısımda sanki biraz kuru tütün ya da ona benzer bir dumansılık algılıyorum. Kuru vanilyalı ekmek mi desem bilemedim. Bu ilginç yapı orta bölümü sevmem için yeterli oluyor. Sonlarda tatlılık biraz azalıyor. Yanık vanilyalı kokuya biraz amber ve misk eşlik ediyor. Alt notalarda farkedilirlik oldukça düşüyor.


Douceur Brulee, markanın ana çalışma alanı gourmand kokuların tipik örneği. Limonlu, tereyağlı, yanık şeker/vanilya efektine sahip farklı bir gourmand. Bu tür kokulara sık rastlanmıyor. Kimi yorumcular Serge Lutens'in Jeux de Peau'suna benzetmiş. Evet iki parfümdeki fırından yeni çıkmış ekmek hissiyatı var. Fakat Jeux de Peau'da daha karanlık ve rahatsız edici bir yapaylık vardı. Douceur Brulee ise daha ferah, daha yağlı, daha tatlı ve kremsi. Bence Jeux de Peau'dan daha kolay giyilebilir ve sevilebilir.

Karşımızda oldukça tatlı bir parfüm duruyor. Daha ilk saniyelerde bu tatlılık kendisini gösteriyor. Açılıştaki şekerli, limonlu pasta kısmını kimileri tereyağına benzetmiş ki haklılar. Oldukça kremsi ve yağlı verilen üst notalar başlangıçta biraz tuhaf gelse de kullanım sürecinde alışıyorsunuz. Parfümün orta kısmı bence en güzel yeri. Burada tatlılık, açılıştaki kadar baygın değil. Lezzetli yaş pastalara benzeyen orta notalarda karamel, vanilya, süt ve biraz da hindistan cevizi bile mevcut. Zaten açıklanan notalarında hindistan cevizli süt bulunuyor. Resmi notaları arasında meşe yosunu da var ama kokunun harmanı içinde rastlayamadım ne yazık ki. Zaten bu kadar ağır ve şekerli notaların arasında kendisini göstermesi de zor görünüyor meşe yosununun.

Eğer tatlı, çikolatamsı, limonlu keksi, yanık vanilyalı, kremsi, kremamsı kokuları seviyorsanız şans vermeniz gereken arkadaşlardan birisi Douceur Brulee. Çok kaliteli koktuğunu söylemem mümkün değil. Biraz mumsu ve çokca tematik, eğlenceli ve ilginç deneme diyebilirim onun için. Özellikle limon, parfüme canlı ve parlak hava vermiş. Ayrıca diğer Terri parfümlerinde bulunan o karanlık havayı dağıtmış. Günümüzün modern parfümlerine farklı bir yorum getirilmek istenmiş sanki.


Douceur Brulee, EDP formunda. Kalıcılığı gayet iyi. Farkedilirliği ortalamanın biraz altında. Uniseks olarak kullanılabilir. Hem erkekler hem de kadınlar rahatlıkla tercih edebilir. Yaş olarak daha genç arkadaşları hedeflediği düşünülebilir. Sıcak yaz mevsimi dışında her zaman kullanılabilir. Parfümün tasarımcısı, markanın kurucusu Terri Bozzo olarak görülüyor.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder