2 Nisan 2015 Perşembe

Yosh – König (2013)


Yosh – König (2013)

Çoğu kaynağa göre ormanlar ülkesi olarak kabul ediliyor Almanya. Yüzölçümünün neredeyse üçte birinin ormanlarla kaplı olduğu söylenen Almanya, topraklarındaki ormanlarını gözü gibi koruyor hatta çeşitlenmesini sağlıyor. Yüzyıllık geniş ormanlara sahip Almanya'nın, Bavyera bölgesi de bu anlamda oldukça şanslı.

1970 yılında Bavyera Eyaleti'ndeki ormanlık alanlar milli park statüsüne alınarak, doğal koruma alanı ilan edilmiş. 21. yüzyılda gelişmişliğin ormanları ve ağaçları kesip, alışveriş merkezi yapmak olduğunu sananlara artık söyleyecek bir şeyimiz yok. Tam tersine bütün önemli medeniyetler, ormanlarının ve ağaçlarının üzerine titrerken, ülkemizdeki ağaç ve orman düşmanlığının sebeplerini sanırım tarihte aramak gerekiyor.

Çek Cumhuriyeti sınırına kadar uzanan Bavyera Ormanları, tarihte Alman krallarının şatolarına ev sahipliği yapmış. Özellikle Ortaçağ Almanyasında devasa şatolar, genellikle ormanların kenarlarında ve şehir merkezlerinden uzak bölgelere inşa edilirdi. Kraliyet ailesinin dinlenmesi ve yaz aylarını geçirmesi için tasarlanan bu şatolar, kasvetli, gotik, yüksek kuleli mimarileriyle bugün hayranlık uyandırıyor turistler için.


Amerika merkezli niş parfümevi Yosh, yeni parfümü König'de, bugünün dünyasında yeri olmayan krallardan esinlenmiş. Aslında markanın kurucusu Yosh Han, ne Amerika kökenli ne de Alman. Fakat König isimli parfümünde Almanya'nın Bavyera bölgesindeki ormanlardan ve kraliyet ailesinden ilhamını aldığını gizlemiyor.

König Almanca bir kelimeymiş. Anlamı sözlüklerde "Kral" olarak geçiyor. Yani Yosh'un parfümü König'in isminde de kral vurgusu var. Bilemiyorum belki de Ortaçağ Almanyasındaki kralllardan ve onların Bavyera ormanlarındaki şatolarından etkilenmiş Yosh Han. König, markanın "M" serisinin ikinci parfümü. M serisinin ilk parfümünün Sombre Negra olduğu belirtilmiş Yosh tarafından.

König'i üzerime sıktığımda karşıma neredeyse ferah meyveli yeşil bir koku çıkıyor. Aromatik otlar (ada çayı, biberiye), yeşil elma, bergamot ve biraz da servi. Başlangıcı aromatik, erkeksi, yeşil, şık ve kaliteli. Üst notalarını sevdim König'in. Orta kısma geçildiğinde elmadan kaynaklanan meyvemsilik azalıyor ve odunsu tarafa doğru kayıyor. Çam ağacı ve yeni kesilmiş çıra benzeri yapıya tütsü de ekleniyor ilerleyen saatlerde. Biraz dumansılık katıyor tütsü kompozisyona. Hala erkeksi ve tatlılık çok az. Orta bölümü de beğendim. Son kısımda kokunun yönü bu sefer sedir ağacına doğru kayıyor. Çam ağacının o yeşil rahiyası geride kalırken parlak-metalik Iso E Super benzeri kadifemsi odunsuluk alt notaları domine ediyor. Kapanışını biraz sıradan buldum. Buradaki odunsuluk hafiften yapaylık barındırıyor. Keşke daha güzel olabilseymiş son kısım.


König, tenimde yeşil, aromatik otsu, meyvemsi, çam-tütsü-sedir ağacı kombosu gibi davrandı. Açıklanan notalarındaki deri orta kısımdan itibaren geri planda kalırken, tütsü ve yeşil çam ağacı daha öndeydi. Yine kendilerinin açıkladıkları "bois d'landes" notasının ne olduğunu bilmiyordum. Gördüm ki Robertet tarafından üretilen bir çeşit odunsu-çamsı kokuymuş. Bois des Landes olarak geçen bu notayı hiç koklamadığım için parfümdeki etkisini bilemeyeceğim.

Başlangıçtaki enerjik meyvemsilik ve aromatik otların nefis işbirliği etkileyici. Hem ferah ve canlandırıcı hem de gayet erkeksi ve modern. Orta bölümden itibaren ortaya çıkan çam ağacı ve tütsü, parfümün ilhamını aldığı koyu ve yoğun ormanların içinde dolaşıyormuşsunuz gibi hissettiriyor sizi. Encre Noire kadar karanlık olmayan ağaçsı-tütsü yapısı, huzur verici ve dinlendirici. Sonları ise üst ve orta notalara yakışmayacak kadar metalik ve vasat.

Sonuç olarak König, modern, erkeksi, yeşil, çok az tatlılık barındıran, kuru, tütsümsü, odunsu, aromatik otsu bir parfüm. Çok karşımıza çıkmayan aromatik erkeksi yeşil kokuların güzel bir örneği. Tarz olarak Ralph Lauren - Polo, Loewe - Esencia Pour Homme'u anımsatığı söylenebilir. Polo kadar karanlık ve çamsı değil. Esencia kadar da ferah değil. Uzaktan da olsa aromatik tarafı Green Irish Tweed'i çağrıştırıyor. Hatta Konig'in başlangıcını hatırladığım kadarıyla Ormonde Man'e yakın buldum. Sanırım bu tür yeşil ve aromatik kokuları seviyorum. König'i de beğendim bu vesileyle.

Fazlasıyla butik bir marka olan Yosh'un parfümleri her yerde bulmak mümkün değil. Çok az yerde satılan Yosh'un parfümleri ortalama niş parfümler kadar fiyat etiketine sahip. Markanın en çok övgüler alan parfümü Sombre Negra'ya biraz benzediği söyleniyor König'in. Anlaşılan bir de Sombre Negra'yı bulmaya çalışacağız. Malum, Türkiye'de yaşayan parfümseverlerin bitmeyen çilesidir aradığı parfümü uygun fiyata bulamamak. König de bu kapsama giriyor gördüğüm kadarıyla.


Parfümün tasarımını, aynı zamanda Yosh markasının sahibi ve kurucusu Yosh Han yapmış. König, Eau de Parfum (EDP) olarak sunulmuş ve yüzde yirmi iki konsantrasyona sahip olduğu belirtilmiş. Kalıcılığı bir EDP için yeterli. Farkedilirliği düşük. Genelde şikayet edilen tarafı farkedilirlik sorunu ne yazık ki. Çok sıcak yaz günleri ve çok soğuk kış mevsimine uymaz gibime geliyor. Bence ilkbahar-sonbahar dönemlerinde en iyi performansını gösterecektir. Uniseks olarak geçse de erkek kullanımına yakın bulduğumu belirteyim.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder