27 Ekim 2012 Cumartesi

Loewe – Esencia Pour Homme (1988)



Loewe – Esencia Pour Homme (1988)  Markanın ikinci erkek parfümü.

19. yüzyılın ortalarında İspanya kraliyet ailesi iki önemli düğüne birden şahitlik ediyordu. 1846 yılında Majesteleri II. Isabel ve Prenses Maria Luisa Fernanda evleniyorlardı. İspanya aristokrasisi ve kraliyet ailesini heyecanlandıran bu evlilikler, İspanya tarihi için önemli bir yere sahip denilebilir. Fakat kraliyet ailesinin tatlı telaşı sırasında yüksek bürokrasi ile hiç ilgileri bulunmayan bir grup adam sessiz sedasız ortaklığa imza atıyorlardı.

1846 yılında bazı esnaflar/zanaatkarlar bir araya gelerek ticaretin merkezi sayılan Madrid’te deri ürünleri mağazası açmışlardı. Fakat kaderin cilvesi denilen şey 1872 yılında gerçekleşecekti. Tam da bu tarihte deri ürünleri uzmanı olan bir Alman, İspanya’ya seyahat amacıyla gelmişti. Ve bu deri mağazasını keşfetmesi uzun sürmedi. Yeni gelen Alman’ın bilgisinden ve uzmanlığından yararlanmak için güçlerini birleştirdiler. Enrique Loewe Roessberg böylece yeni bir markanın temellerini atmış oluyordu.


Loewe markasının ürünlerinin kalitesi o kadar yüksekti ki 1905 yılında İspanya kraliyet ailesinin resmi tedarikçisi haline gelmişti. Ve tabiki bu açılan kapı onların isminin daha da büyük kalabalıklarca duyulmasını sağlamıştı. Loewe markasının başarısı 1996 yılında bir dünya devi olan Louis Vuitton grubunun dikkatini çekti. Loewe’nin kuruluşunun 150. yılında LVMH grubu tarafından satın alındı. Bugün itibariyle halen LVMH grubunun kontrolünde Loewe.

Marka ilk parfümlerini 1972 yılında “L de Loewe” ismi ile çıkarmış. Hemen iki yıl sonra da ilk erkek parfümleri olan Loewe Pour Homme gelmiş. Şimdi burada dikkatimi çeken bir noktaya parmak basayım. Marka LVMH grubuna geçmeden önce sadece beş parfüme imza atmış. Fakat 1996 yılındaki satın alma ile bir sürü yeni parfüm piyasaya sürmüş. Burada LVMH grubunun saldırgan ve hırslı bir politika izlediğini görüyoruz. Örnek vermem gerekirse marka 2011 yılında La Coleccion serisine ait dört parfüm çıkarmış. Aynı yıl farklı isimlerle üç parfümü daha piyasaya sürmüş. Yani sadece 2011 yılında yedi tane parfüme imza atarak işi biraz abartma noktasına getirmiş diyebilirim. 2012 yılında da hiç boş durmamışlar zaten.


Bu kısa ve gerekli bilgilendirmeden sonra artık bugün inceleyeceğim parfüme geçebilirim. Esencia Pour Homme markanın ikinci erkek parfümü. Fragrantica’da aromatik fujer olarak sınıflandırılmış. Kimileri onu şipre olarak da değerlendiriyor. Hatta şipre-fujer karması diyen bile var. Bence ağırlıklı olarak yeşil aromatik otlar ağırlıklı.

Esencia Pour Homme’un başlangıcı ilginç ve zengin. Bilip bilmediğiniz ne kadar ot varsa sanırım burada mevcut. Kekik, biberiye, artemisia (pelin otu), adaçayı, lavanta, bergamot ve daha kim bilir neler neler. Oldukça zengin, yeşil ve aromatik otsu bir hali var üst notaların. Çok kaliteli ama eski tarzda. Yani modern bir kokusu yok. Zaten 1980’lerin sonlarında piyasaya çıkmış. Doğal olarak da biraz 1970’lere biraz da 1980’lere atıf var. Başlangıcını beğendim.


Orta notalara geçildiğinde kokusu çok büyük değişim göstermiyor. Aynı lavanta destekli aromatik otlar hala etkisini sürdürüyor. Fakat bu andan itibaren çam ağacı/kozalağı etkisi hissediliyor. Orta notalarda biraz daha odunsu bir karaktere bürünüyor. Fakat o yeşil teması hiç değişmiyor. Bu parfümü bir çok kişinin Ralph Lauren – Polo’ya benzetmesinin nedeni muhtemelen bu çam ağacı etkisi. Bu bölümü başlangıcı kadar kendime yakın bulmasam da kaliteli ve erkeksi.

Son kısımda hala yeşil kokmaya devam ediyor. Alt notalarında odunsu his var. Ona biraz misk, meşe yosunu, deri ekleniyor.

Esencia Pour Homme böylesine anlatması zor ve yorucu bir parfüm. Çünkü eski tarz detaylı, yoğun, zengin, karmaşık bir eser. Günümüzün modern parfümleri ile uzaktan yakından ilgisi yok. Tamamen döneminin özelliklerini yansıtıyor. Erkeksi, başlangıcı keskin, maço, biraz tozlu, belli bir yaşın üzerindeki kişileri hedefleyen, resmi, beyefendi ve rafine.

Bir parfüm için yapılmış en ilginç ve uzun tanıtım videosuna sahip sanırım Esencia Pour Homme. İzleyin ve kararı siz verin :))

Parfümümüz 1970 ve 1980’lerin maço erkek parfümlerinin bir benzeri sanki. Ralph Lauren – Polo (Classic), Yves Saint Laurent – Jazz, Ralph Lauren – Safari, Guy Laroche – Drakkar Noir ve diğerleri. Sanki hepsine bir parça benziyor. Esencia Pour Homme’un farkı daha ferah, daha aromatik otsu ve oldukça yeşil kokması. Bir çok kişi Polo Classic’e benzetse de çok yakın bir ilişki yok aralarında. Polo çam ağacı teması üzerine kurgulanmış. Esencia Pour Homme ise aromatik otsu.

Buradan anlaşılacağı üzere herkesin sevebileceği gibi bir arkadaş değil. Yani büyük kitlelerin arasında çok popüler olacak bir tarafı yok. Onun için denemeden alırsanız hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz yüksek. Eğer bu tür eski kokan parfümlerden hoşlanıyorsanız deneme listenize muhakkak almalısınız. Kalitesi ve zengin aroması keyif verici. Babanıza hediye etmek için iyi bir seçenek gibi duruyor.


Esencia Pour Homme’un biraz dramatik ve hüzünlü tarafının olduğunu düşünüyorum. Onun için de sonbahar aylarında kullanmak taraftarıyım. Otuz yaş ve üzerindeki arkadaşlara tavsiye ederim.

Artıları:
+ Başlangıcı çok başarılı.
+ Zengin ve rafine hali koklamaya değer.
+ Eğer eski kafa yeşil parfümleri seviyorsanız ciddi bir seçenek.

Eksileri:
- Bir çok kişi modası geçmiş bulacaktır. Muhtemelen haklılar.
- Güvenli bir kokusu yok. Denemeden almak riskli.

Koku Güzelliği:10/7.5

45 yorum:

  1. Parfüm Merakı, tarz olarak Brut gibi diyebilir miyiz? Şişesine eridim bittim resmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Brut daha tuhaf bir kokuya sahip.

      Aromatik yeşil ağaçlar ve otlar. Eski kokuyor. Bu tür parfümlerle pek aram olmasa da gayet başarılı buldum.

      Sil
    2. Şişesinin kapağını çıkarınca bildiğin büyük tüp :)
      Fiyat ve piyasada bulunabilirlik konusunda bilgi vermemişsin parfüm merakı.

      Sil
    3. Valla google diye bir arkadaş var bildiğiniz gibi. Artık o kadarını da siz yapıverirsiniz :))

      Sil
  2. Merak ettiğim bir parfümdü acaba ne zaman yazar diyodum kısa sürdü benim için:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan sen Emre Belezoğlu'nun parfümünü merak etmiyor muydun :))

      Sil
    2. Yok okadar merak etmiyorum aslında ben ordaki muhabbeti okuyunca geldi birden aklıma:))

      Sil
  3. Loewe ın parfümlerinin gerçekten farklı bir duruşu ,kendine has bir kalitesi mi var yoksa bana mı öyle geliyor bilemedim.
    Gerçi markanın ispanyol kraliyet ailesi için parfüm ürettğini düşünecek olursak (Solo Loewe,Solo Loewe absoluto) sezgilerimde haklıyım sanırım.
    Esencia yı gözüm kapalı şekilde babama alırım ama 35 yaş altı için kasvet verici
    Markanın bir kaç parfümünü daha yorumlamanı bekliyorum PM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında dediğini bazı yorumcular da destekliyor. Özellikle bir İspanyol markası olması onu diğerlerinden ayırıyor.

      Fakat yeni çıkan parfümleri o kadar fazla ki bu özel olma durumları sekteye uğrayabilir. Şu an elimde başka parfümü yok. Olursa tabiki yazacağım.

      Sil
  4. Parfüm Merakı,
    Calvin Klein'ın yeni parfüm reklamını gördün mü? Ağzım açık izledim resmen. One Million'dan sonraki favori parfüm reklamım. Mükemmel olmuş...

    http://www.youtube.com/watch?v=8zPEK5a0xKU

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 Milion'un reklamı o kadar da ilginç değildi bence. Ama Encounter reklamı daha iyi olmuş. Epey de uzun. Normalde 30-40 saniye yaparlar bu tür reklamları.

      Esencia Pour Homme'un videosunun yanında Encounter ancak nal toplar :))

      Sil
  5. selam parfüm merakı. spicebomb hakkındaki düşüncelerini söylermisin ? sence nasıl olmuş ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemedem ki henüz Spicebomb'u. Herkes bahsediyor bu parfümden. Epey iş yapacak anlaşılan.

      Sil
  6. Selam.Parfüm merakı, harvey nicholsda ralph lauren ürünleri satılıyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Ankara'daki Harvey Nichols'da hatırlamıyorum Ralph Lauren. Belki İstanbul mağazasında vardır. Daha çok ulaşılması zor lüks markaları satıyorlar. Ralph Lauren zaten her yerde bulunabilir. onun için satmamaları normal diyebilirim.

      Sil
  7. Güzel açıklamalar için teşekkürler, ürün İtalyan markası sanıyordum.

    YanıtlaSil
  8. selam canım ya rebul angıe lovely vanılla dıye bır cok guzel kokan vanlyalı parfum var ankarada onu arıyorum nette fıyatı cok pahalı ankrda bulabılıcegım yer varsa bılgılendırırmısın cok sevınırım smddıen cok sagol.....

    YanıtlaSil
  9. selam parfummeraki. Konu ile hiçbir ilgisi yok ama soracağım soruya aramızda en iyi sen cevap verirsin diye sana sormak istedim. Sorum şu ki günümüzde çılgınlık düzeyinde '1 milyoncu' ların patladığı gibi açık parfümeriler patlaması yaşanmakta. İlk olarak hiç bu parfümleri denedin mi? Bir de bu konuda D&P gibi bazı parfümeriler bloglarda çok övgüler almakta. Bu bizim milletimizin pek parfümden anlamadığına mı işarettir yoksa cost effektif bir yaklaşım yani kar verim anlayışından mı kaynaklanmaktadır? Parfüm dünyasında çoğu şeyi senin sayende tanımakla birlikte eksik çok tarafım olduğunu biliyorum. Sorumun cevabı buraya sığmayacaktır belki ama başka da soracak bir mecra olmadığından buraya iliştirdim kusuruma bakma. Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Dediğin gibi bu uzun bir konu aslında.

      Açık parfümcüler bildiğim kadarıyla çok popüler parfümlerin esanslarını taklit etmeye çalışan markalar. Bir şeyin taklidi ne kadar başarılı olabilir ki? Orjinalinin yerini ne kadar tutabilir?

      Evet bazı forumlarda 15-18 yaş grubundaki genç arkadaşlar açık parfümlerin çok başarılı olduğunu düşünüp yazıp çizebilirler. Fakat benim için çok fazla anlam ifade etmiyor bu yazılanlar. Ben kendi deneyimlerime bakarım.

      D&P'yi biliyorum. Bende yoğun bir baş ağrısı yapıyor parfümleri. Koku olarak da başarısızlar. Orjinallerin kötü birer taklidi olarak görüyorum. Bu tür markaların avantajı çok uygun fiyata satılmaları.

      Yani genel anlamda açık parfümleri pek ciddiye alamıyorum.

      Sil
    2. teşekkürler güzel insan :)

      Sil
  10. Selamlar. Site icin teskkurler cok iyi bir is cikartiyorsunuz gercekten. Nette sorun oldugundan dolayi kisa kesmek zorundayim. Parfum kullanmasini cok seven birisiyim. Ama aradigim turden bir parfum bulamadim. Belki yardimci olabilirsiniz. Esmer tenli birisiyim. Bir yere girdigimde kokusu etrafa dagilacak bir parfum ariyorum. Bayanlarin kullandigi hypnotic poison gibi. Burberry man classic aldim ama memnun kalmadim. Cokta ovmuslerdi. Yardimci olursaniz sevinirim. Tesekkurler simdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Costum National Homme ve Dior Homme Intense'i deneyebilirsiniz.

      Sil
  11. hocam selamlar gecenlerde diesel fual for life denedim bir parfümeride..merak ettiğim bir parfümdü yurtdısında oldukca seveni var cunku ama hiç begenmedim..cok garip bir kokusu vardı bole nasıl desem 2 tane cok zıt karakter dusunun ve 2 zıt karakter aynı olayın içinde..yani parüm bole bir yandan tatlı kokarken bole derinden derinden de anason gibi bisey kokuyodu hatta o anason kokusu daha baskındı..hic olmamıs bir parfüm anlıyamadıgım bu kadar zıt 2 kokunun beraber kokması cok garibime gitti..siz denediniz mi bu parfumu neler dusunuyorsunuz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diesel'in hangi parfümünün çok seveni var ki zaten. Bence Diesel'in hiç bir parfümünden çok bir şey beklemeyin.

      Fuel For Life'ı uzun yıllar önce denemiştim. Çok hatırlamıyorum açıkçası.

      Sil
    2. anlıyorum haklı olabilirsiniz..evet parfüm kötü ama ne yalan söyliyim şişesi çok hoş :) tek olumlu yanı bu heralde fuel for life ın..

      Sil
    3. İyi de neye yarar ki şişe güzelliği.

      Dünyanın en güzel parfüm şişesinin içinde berbat bir parfüm koy. Kullanır mısın sırf şişesi için. Şişesini sıkmayacağız ki. İçindeki kokuyu sıkacağız üzerimize :))

      Sil
    4. tabiki hocam yanlıs anladınız beni sırf şişesi güzel diye kullancak kadar manyak değilim :) ben sadece şişesinin hoş oldugunu tek olumlu yanının da bu oldugunu belirtmek istedim..saygılar hoscakalın

      Sil
  12. Only the brave fena değil bence diesel in en beğendiğim kokusu zaten fazla parfümü yok:))

    YanıtlaSil
  13. İsmi yukarıda geçmişken Costum National Homme u yazma şansın var mı PH , kokuyu biliyorum ama burdan da yorum okumak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. murrjm,

      Costum National Homme'un incelemesi zaten mevcut bu sitede. Adresi de şu:

      http://parfummeraki.blogspot.com/2012/06/costum-national-homme-2009.html

      Sil
  14. Sevgili PARFÜM MERAKI..loewe Solo ve loewe L7 yi kokladın mı?bunlara incelemen gelecek mi..? biliyorsan bir iki cümle edermisin bu kokular hakkında..farkedilirlik ve kalıcılıkta harikalar çıkarttıkları yazıyor forumlarda ..koku güzelliğinden bahis yok:)bir ışık tutarmısın bu kokulara?en azından puanlama bekleriz..saygılar..

    YanıtlaSil
  15. PARÜM MERAKI çok pardon görmemişim ''elimde başka parfüm ü yok olursa yazacağım'' demişsin..özür.

    YanıtlaSil
  16. Agua de Loewe El incelemesini de sabirsizlikla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba.Kalıcılık ve farkedilirlik nasıl?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba.Markanın ilk parfümü olan Loewe pour homme'la benziyorlarmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Loewe Pour Homme'u ne yazık ki henüz denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  19. Sevgili P.M!Sence,Loewe E. mı? Polo Classıc mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmm güzel soru zett. Birbirlerine çok benzemeselerde genel anlamda temaları yakın. Bence Polo Classic çok daha derin, zengin ve rafine. Polo bir adım öne çıkıyor gibi.

      Sil
    2. Teşekkürler dostum cevabın için..Bence ise, Loewe döver:)Beğeni çeşitliliği olması ve medenice paylaşılması ne kadar güzel birşey değil mi?Sevgili P.M..Bu gibi durumların çok katkısı oluyor bize ve okuyan her parfüm meraklısına..

      Sil
  20. Merhaba. Loewe esencıa yaz aylarında sizce ağırmı kaçar. Ben traştan sonra tek spreyle kimseyi rahatsız etmediğimi düşünüyorum.Olumsuz tepkide almadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak yaz günleri için fazla kullanımda keskin olabilir. Az sıkılırsa çok sorun olmaz diyebilirim.

      Sil
  21. çok pahalı ..nerdeyse 300tl 100ml'si.. hemde edt

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar öncelikle verdiğiniz bunca emek için teşekkür ederim. İkinci olarak da bugün bu parfümü deneme imkanım oldu ve uzun süredir aradığım şeyi bulmuş gibi hissettirdi bana. Bunda hem ağaç,ot kokularının hem de nostalji hissinin etkisi vardı. Acaba bana başka hangi parfümleri önerebilirsiniz bu tarzda kokan ve bunu hissettirebilen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esencia Pour Homme, tam da dediğiniz gibi kokuyor. Ona çok benzer parfüme henüz rastlamadım.

      Sil
    2. Frederic Malle Vetiver Extraordinaire bunun daha hafif bir benzeri.

      Sil