19 Şubat 2013 Salı

Cacharel – Cacharel Pour L’Homme (1981)



Cacharel – Cacharel Pour L’Homme (1981)  Markanın ilk erkek parfümü.

1932 yılında Fransa'da doğan Jean Henri Bousquet, henüz on beş yaşında tasarım kariyerine başlamış. Terzi çırağı olarak dört yıl boyunca mesleğin mutfağında yetişmiş.

1951 yılında Nimes'teki Ecole Technique'de eğitim gördü. 1956 yılında ise Paris'e taşındı. İki sene sonra erkek tişörtleri ürettiği küçük atölyesini açmıştı. Bu genç adam için herşey 1958 yılında başladı da denilebilir. Markasının ismini ise kendi adı olarak belirlemedi. Bir çeşit ördek olan "Cacharel" ismini uygun gördü.

İlerleyen yıllarda başarı basamaklarını hızla tırmandı Cacharel markası. Dünya hazır giyiminin prestijli isimlerinden birisi oldu. 1978 yılında ise ilk parfümlerini piyasaya sürdüler. Anais Anais isimli bu kadın parfümünden sonra ikinci parfümleri olan Cacharel Pour L'Homme'u 1981 yılında çıkarttılar.

Cacharel Pour L'Homme, parfüm dünyasının saygı duyulan klasiklerinden birisi. Tarz olarak çok benzemeselerde Azzaro Pour Homme, Ralph Lauren - Polo, Aramis Classic, Yves Saint Laurent - Jazz gibi nostaljik bir parfüm diyebilirim. Fakat hiç bir zaman onlar kadar başarılı yada popüler olamadı. Cacharel Pour L'Homme, kendi sitelerinde odunsu olarak sınıflandırılmış ve kısaca şöyle tanıtılmış: "Cüretkar ve zarif. Kuvvetli ve huzurlu. Korkusuz ve rafine."


Parfümün başlangıcı eskilerden gelen limon ile size merhaba diyor. Oldukça ferah bu limona sanki tozlu turunçgiller ve aromatik otlarda eşlik ediyor. Fakat ağırlık limonda. Üst notaları çok doğal, güzel ve rafine. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Başlangıçtaki limon pek hissedilmiyor. Bu andan itibaren erkeksi sayılabilecek çiçekler devreye giriyor. Biraz lavanta algılıyorum. Sardunya kendisini gösteriyor. Belki azıcık leylak.

Orta kısımdaki çiçeklere hatırı sayılır derecede de yumuşak baharatlar eşlik ediyor. Buradaki çiçeksi baharatlı yapı bana sabunsu geldi. Zaten çok temiz kokuyor şu ana kadar. Alt notalarında ise büyük değişiklik olmuyor. Aynı temiz, yumuşak çiçek-baharat kombinasyonu devam ediyor. Son kısımda odunsular ve misk ekleniyor. Ama çok dominant değil. Parfümün genel gidişine uyumsuzluk göstermiyor. Böylece de tende ayrılıyor.

Her nekadar 1980'lerin hemen başında üretilmiş olsa da, o dönemin sert, keskin, acımasız, maço, süper-erkeksi şiprelerine çok benzemiyor Cacharel Pour L'Homme. Onlardan daha yumuşak, daha bohem, daha sakin, daha az erkeksi dersem çok yanlış olmaz. Hatta bu parfümde yoğun bir erkeksilik hissetmedim. Belki de çiçeklerin oldukça yumuşak ve sabunsu kullanılması bana böyle düşündürmüş olabilir.


Cacharel Pour L'Homme'un başlangıcındaki eski ve biraz tozlu kokan limonu çok sevdim. Fakat sonrasında hayal kırıklığına uğradım. Ben başlangıçtaki kokunun devam edip, parfümün geneline yayılmasını düşünürken, oldukça farklı bir yöne doğru gitti. Orta kısımdan itibaren başlayan yumuşak, sulandırılmış misk ve sabunsu çiçekler pek hoşuma gitti diyemem. Sadece o da değil. Ayrıca çiçekler ile baharatların uyumunu da başarılı bulmadım. Daha doğrusu bana uymadı. Hani bazı parfümler vardır. Bir türlü sevemezsiniz. Yıldızınız barışmaz. Oysaki herkes övgüler yağdırıyordur. Sanırım benim durumum bu.

Cacharel Pour L'Homme, nostaljik bir kokuya sahip. Günümüzün modern parfümlerine hiç benzemiyor. Şöyle bir düşünüyorum da benzer bir parfüm de aklıma gelmiyor. Fakat kokusu oldukça tanıdık geliyor bir yerlerden. Muhtemelen bu parfümü kullanmış birileri ile karşılaşmıştım zamanında.

Açıkçası beni şaşırttı Cacharel Pour L'Homme. Ben daha sert bir şipre beklerken, çok yumuşak hatta ferah sayılabilecek bir yapı karşıma çıktı. Acaba yanlış bir parfüm mü deniyorum diye düşünmedim değil. Genel olarak çok temiz, kaliteli ve pürüzsüz kokuyor. Bu anlamda hakkını vermek lazım. Sonuçta o bir klasik. Bu anlamda saygıyı hak ediyor. Fakat koku karakterinin bana uymadığı kesin. Şunu da küçük bir not olarak vereyim. Otuz iki yaşında bir parfümün değişik seferler formülasyonunun değişmesi normal. Benim denediğim de tahminimce reformüle edilmiş bir şişeye aitti.


Cacharel Pour L'Homme mülayim tarzını kalıcılık ve fark edilirlik alanlarında da sürdürüyor. Çok saldırgan bir kokusu yok. Daha çok "beyefendi kolonyası" gibi davranıyor. Aristokrat, umursamaz, hüzünlü ve kadınlara değer veren, anlayışlı erkekler bu parfümün en iyi müşterisi olabilir. İyi haber ise hala bir çok yerde satılıyor. Ama bir kaç yerde üretiminin sonlandırıldığını okudum. Eğer öyleyse elinizi çabuk tutmakta fayda var.

Parfümümüzün üst yaş gruplarını hedeflediği açık. 35 yaş ve üzerindeki arkadaşlara tavsiye ederim. Genç arkadaşlar pek değerini bilemeyebilir. Bu soğuk sayılabilecek kış günlerinde denediğim Cacharel Pour L'Homme, pek beni tatmin etmedi. Belki de yaz mevsiminde kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir. Denemeden almayınız, pişman olmayınız...

Artıları:
+ Başlangıcı çok güzel.
+ Eski tip beyefendi parfümlerine ilginiz varsa listenize almalısınız.
+ Temiz ve kaliteli kokusu memnun edici.

Eksileri:
- Orta kısmından itibaren sevmedim kokusunu.
- Herkesin ilgisini çekebilecek yapıda değil.

Koku Güzelliği:10/5 

35 yorum:

  1. Değerli parfüm severler,

    Kadehlerimizi kaldıralım çünkü Cacharel Pour L'Homme incelemesi Modern Talking'in şerefine geldi :))

    (Lütfen içkiyi fazla kaçırıp blogda taşkınlık yapmayalım :)) )

    YanıtlaSil
  2. Vaay vaayy, süper :) Bu jeste bayıldım Parfüm Merakı, teşekkür ederim. Merakla bekliyordum zaten. Güzel inceleme olmuş. Yağmurlu kış günlerinde kullanıyorum. Baharatlı parfümler kışın güzel gidiyor. Addict, Cacharel ve şimdi de Caron üçlüsü kış için vazgeçilmezlerim. Şerefine...

    YanıtlaSil
  3. Bu parfümü kısa bir süre önce edinmiştim. Ben açılışta limon yerine daha çok lavanta kokusu aldım. Yani lavanta daha baskın gibi geldi. Her gün kullanıma uygun değil, çünkü hemen sıkılabilirsiniz. Ama koku güzelliği olarak çok tatmin edici. Çok sıcak ve soğuk olmayan günlerde kullanilabilir.

    YanıtlaSil
  4. daha once sizinle bu parfum uzerine yazismistik. o gunlerde henuz inceleme dirsatiniz olmadigini soylemistiniz.
    hayatimda ilk kazandigim para ile almistim bu parfumu sene 1992. tam yirmi sene boyunca bir iki istisna haric ( detoks da diyebiliriz) hep cacharel pour l'homme kullandim. maalesef artik bulunamiyor. sizinle yazisma sebebim de zaten alternatif ne bulabiliriz uzerineydi. bu parfumun karakterine en yakin tom ford grey vetiver i bulabildim. daha cagdas bir versiyonu diyebilirim. daha fresh ama daha az odunsu tabii ki.
    insan 20 sene ayni aliskanligi edindikten sonra degisim birz sancili oluyor. surasi bir gercek bulursaniz hemen alin diyemem ama deneyin begenirseniz de kacirmayin; karakteri olan bi parfum ve gercekten benzerini bulmak cok cok zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hatırladım sertan. Senin gibi vefalı parfüm kullanıcıları çok az. Artık kimse bir parfümü üst üste iki şişe alıp kullanmıyor. Bu anlamda takdiri hak ediyorsun.

      Fakat kısa bir araştırma yaptım. Cacharel Pour L'Homme hala Türkiye merkezli bir çok internet sitesinde satılıyor. Hatta kasım ayında bir vesile ile uğradığımız Afyon'daki ismi hiç duyulmamış bir kozmetik mağazasında bile tester'ı vardı. Dayanamayıp denemiştim orada bir kere. Büyük mağazalarda da muhtemelen vardır.

      Cacharel Pour L'Homme'a benzer olarak Grey Vetiver hiç aklıma gelmemişti. Sen söyleyince adeta ampül yandı kafamda. Birebir benzemeselerde kokuları yakın. Haklısın. Grey Vetiver daha modern kompozisyona sahip. Ayrıca daha basit. Ama Grey Vetiver daha iyi bir seçim olurdu benim için.

      Sil
    2. Boyner mağazalarında Cacharelin satışı halen var. Ayrıca internet sitelerinin çoğunda bulunmakta bence satın almada bir zorluk yok. Benimde beğendiğim bir koku Cacharel benzerlik olarak loewe7 ve tabac edt yi anımsatıyor bana da. En sevdiğim yönü de mayhoş kokusu ama dediğiniz üzere biraz eski kafalı bir parfüm.

      Sil
    3. Bir çok havaalanında halen bulunuyor. Ben de 20 yıldır istisnasız bulundururum.

      Sil
  5. sertan, Pierre Cardin Pour Monseiur'u deneyebilirsin. Onu da beğeneceğini düşünüyorum. Grey Vetiver, Cacharel'den sonra seni tatmin etmez, oyuncak gibi gelir bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slm Modern Talking JPG Gaultier 2'yi denedin mi? Denediysen eğer bu parfüm hakkındaki düşüncelerin nedir?

      Sil
    2. Parfümü bugün ilk defa kokladım ve C.N 21'e oldukça benzettim ilk açılışı givenchy pi'ye benziyor ama koku tam olarak oturduğu zaman 21'i oldukça andırıyor. 21'i oldukça seven birisi olarak bu parfümde oldukça hoşuma gitti açıkçası. İki parfüm arasındaki fark ise 21'de temel notada mis gibi bir süt teması varken, Gaultier 2'de balımsı bir tatlılık mevcut.

      Sil
    3. Denedim Adsız, alınacak listemde olan parfümlerden Gaultier 2. Ben soft, amberli kokuları çok severim. Sıcacık, sonbahar veya kış kokusu. Tatlılık da mevcut. Eğer bu tarz parfümlerden hoşlanıyorsan bence bir şans ver. 40 ml olanı mevcut diye hatırlıyorum.

      CN 21 biraz daha tatlımsı baharatlı sanki. Süt tozunun baharatlarla zenginleştirlmiş hali. G2 ise kesinlikle pudramsı, vanilyamsı, amberimsi bir koku.

      Sil
  6. Merhaba üstadım.Öncelikle şunu belirtmek isterim.Tüm yazılarınızı okudum ve anlatım şeklinizi çok beğeniyorum.Sayenizde çok aydınlandım.Fakat henüz kendime uygun parfüm bulamadım.Hugo Boss Matara ve Tom Ford Black Orchid kullanıyorum.Fakat ikiside çok ağır ve başımı ağrıtıyor.Bana şöyle yaz kış rahatça kullanabileceğim,herkesin kullanmadığı(rochas,one million,212)gibi kokular hoşuma gitmiyor.Farklı bir koku istiyorum.18 yaşımdayım,önerilerinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Eğer 320'den fazla parfümün incelemesini okudun ve kendine uygun olanı hala bulamadıysan, sana çok yardımcı olabileceğimi sanmıyorum. Çünkü sana verebileceğim öneriler ağırlıklı olarak burada yazan parfümlerle ilgili olacaktır.

      Bence tam olarak "ne aradığını netleştirmen" gerekli zihninde.

      Sil
    2. Bakın ne arıyorum biliyor musunuz.Ağır kokmayan,baş ağrıtmayan ve en önemlisi tanıdık tüm parfümlerden farklı kokan bir koku istiyorum."Farklı olmak istiyorum yani."

      Sil
    3. Farklı olmak :))

      Bana farklı kanallardan ulaşıp, parfüm önerisi isteyen belki de yüzden fazla kişi olmuştur. Hemen hepsi de "kendilerine özel ve diğerlerinden farklı" bir parfüm arıyorlardı. Fakat bence bu arayış nafile. Mümkün değil. Gerçekçi de değil.

      Seni dünyadaki 7 milyar insandan ayıran "fark" ne? Milyonlarca yıldızla dolu galaksi de seni diğer canlılardan ayıran temel özellikler hangileri? Yüz milyonlarca parfüm kullanıcısı içinde seni başka bir yere koymamızı sağlayacak detaylar nedir?

      Hiçbirimiz farklı olmadığımız gibi, farklı kokmamız da imkansız. Ben bir doktor değilim. Size sihirli reçeteler veremem. Bu yolculuğa ancak sizin çıkmanız ve sizin keşfetmeniz gerekir.

      Sil
    4. Sağolun farklı kokmakda ki amacım sizin anladığınız gibi değildi.Sadece ortam kokularından uzakta kokan birçok parfüm var ve hepsini araştırdım neredeyse.Fakat çoğu 20-25 yaş üzeri için.Yani benim taşıyabileceğimi zannetmiyorum.Bu yüzdendir ki sizden şöyle genç ve erkeksi kokan bir parfüm önerisi istemiştim.Yinede sağolun çok yardımcı oldunuz :)

      Sil
  7. Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim ve büyük bir keyifle okuyorum. Parfümlere ilgi duyan, araştıranlar için müthiş bir kılavuz. Benim sizden bir ricam olacak. Parfüm tavsiyesi isteyeceğim sizden. Yaşım 25. Günlük olarak kullanabileceğim farklı, herkesin hoşuna gidebilecek bir koku istiyorum. Sizin zevkinize güveniyorum. En sevdiğim ve sürekli kullandığım parfümler 212 sexy men ve armani code. Özellikle armani code'un kokusu çok hoşuma gidiyor. Bunlara benzer fakat daha kalıcı, kaliteli daha iyi diyebileceğiniz birkaç parfüm söyleyebilir misiniz lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Code For Men'e çok benzeyen bir parfüme rastlamadım. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz. Her ne kadar hiç benzemese de Costum National Homme sevdiğim bir parfüm. Ona bakabilirsin.

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkür ederim. Dediğiniz parfümü deneyeceğim. Bir de çok merak ettiğim koku John Varvatos var. Türkiye'de bulmak mümkün değil. Yurtdışından alabilirim. Kokusu çok övülen fakat kalıcılığı düşük olan bir parfüm. İncelemenizi okudum merakım dahada arttı. Tavsiye eder misiniz bu parfümü?

      Sil
    3. John Varvatos özellikle yurtdışındaki parfüm severler tarafından yoğun ilgi görüyordu ilk çıktığında. Bence gayet hoş ve modern bir deri parfümü. Tavsiye ederim. Evet kalıcılığı biraz zayıf. Ama Sevil mağazasının internet sitesinde John Varvatos var. Oradan bakabilirsin yada mağazaya sorabilirsin.

      Sil
  8. Sayın Parfummerakı Moschino Forever isimli parfümü denediniz mi acaba? Geçen gün deneme amaçlı bir kağıda sıktırdım hoşuma gitti bir de sizin yorumunuzu almak isterdim denediyseniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moschino Forever'i henüz denemedim Kemal. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  9. PARFÜM MERAKI CHRİSTİAN DİOR EU DE SAVAGE eu de parfüm olanının incelemeni sabırsızlıkla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de bekleyenler arasındayım. EDT versiyonunu denemedim ama extreme ve edp versiyonlarını denedim. Extreme versiyonu için çok güzel diyemeyeceğim ama edp versiyonu gerçekten şahane. Daha tecrübeli bir burun tarafından incelenmesi ve yorumlanması hoş olurdu.

      Sil
  10. ilk başta evet maskülen ama orta ve sonları çiçek kokulu hafif maskülen hale geliyor bence. harika bir koku ,eski yada yeni değil,kendi tarzında bir koku.Cıvık gençler hariç her yaşa uyar bence)

    YanıtlaSil
  11. parfümü yeni edindim..hemen yorumumu yapayım..lavantayı bir vetiver kadar sevmesemde,lavantanın en güzel kullanıldığı kokulardan biri çıktı karşıma.karakteri olan,nota geçişlerini hissedebildiğiniz nadide bir koku..
    açılışı baya sert.aman allahım bu ne maskülen diyorsunuz fakat sonradan ters köşeye yatırıyor..hatta oturduktan sonra çiçeklerden olduğunu düşündüğüm bir feminenlikte algılıyorsunuz..tek kelimeyle muhteşem..
    koku:10/8.5
    kalıcılık:10/8
    farkedilirlik:10/9

    YanıtlaSil
  12. Bugün bu parfümü deneme şansım oldu. 1980'lere yakışmayan, kalıcılığı bekleneni veremeyen bir parfüm. Sanki biraz Aramis'e benziyor ama çakması gibi. Beğenmedim hiç.

    YanıtlaSil
  13. Selamlar ! Cacharel nemo hakkında ne düşünüyorsunuz? Birde By Dolce Gabbana Man (zebra şişe) duyan,gören,bulan varsa ''LÜTFEN'' burdan paylaşabilirmi? Blog'a uğrayan arkadaşlarla nasıl paylaşabilirim bu durumu parfüm merakı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nemo ve By'ı ne yazık ki henüz denemedim. İkisininde üretimi bitirildiği için artık bulmak çok zor.

      Sil
  14. başlangıcı yani ilk yarım saatten sonra koku kayboluyor adeta, şişe tasarmı çok zarıf ama

    YanıtlaSil
  15. Merhaba
    Uzun yıllardır aramış olduğum 2000' li yılların parfümü olan ve suanda üretimden kaldırılmış olan Extory Rubin markalı parfmün eş değerinde bir parfüm aramaktayım. Bu konuda bana yardımcı olabilrseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, Extory Rubin parfümünü kullanmadığım için hakkında bir şey söylemem doğru olmayabilir.

      Sil
  16. Merhabalar, yorumlarınızı keyifle okuyorum. Uzun yıllar evvel bir akrabam yurt dışından eski siyah beyaz plastik şişeli ysl jazz getirmiş hediye etmişti. Yaşım henüz 17 . 18 olduğundan pek birşey anlamadan kullanmıştım. Bazı sitelerde olumlu yorumlara rast geliyorum. Sizin jazz için görüşünüz nedir. Sitelerde biraz gezindim maalesef o şişeye hiç rastlamadım. Yeni cam şişede satışı var sanırım. Eskisi ve yenisi arasında fark var mıdır bilemiyorum. Halihazırda 36 yaşındayım ve hukukçuyum. Bu iki bilgi ışığında tavsiye eder misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, 17-18 yaş için Jazz parfümü çok uygun olmayacaktır. Jazz biraz daha yaş ve olgunluk istiyor. Şu an ki yaşınız Jazz'ı kullanmak için uygun.

      Sitemde Jazz incelemem var. Oraya göz atabilirsiniz. Zaman içinde eski şişelerin üretimi bitirilip, yeni şişelere geçilmiş olabilir. Eskisi ile yenisi arasındaki farkı bilmiyorum ama her zaman eski sürümler çok daha başarılı oluyor. Eğer bulabilirseniz eski Jazz'ı almanız daha iyi olur.

      Sil
  17. Çok teşekkür ederim ilginiz için.

    YanıtlaSil