8 Şubat 2013 Cuma

Etat Libre d’Orange – Divin Enfant (2006)



Etat Libre d’Orange – Divin Enfant (2006)  Markanın tuhaf parfümü.

Doğmuştur ilahi çocuk,
Ud, dümbelek, kaval çalalım,
Doğmuştur ilahi çocuk,
Gelişine sevinelim.

Dört bin seneden pek fazla,
Peygamberlerden vaat edilmiş,
Dört bin seneden pek fazla,
Bekledik bu mesut vakti.

Ah ne güzel ne sevimli,
Ah lütufları ne mükemmel,
Ah ne güzel ne sevimli,
Bu tatlı ilahi çocuk.

Ey İsa, ey kudretli kral,
Çocuk olduğunuz halde,
Ey İsa, ey kudretli kral,
Bizi idare ediniz.

Bu da ne Parfüm Merakı dediğinizi duyar gibiyim. Sevgili koku bağımlıları. Parfüm Merakı blogunda her an her şey olabilir. Çünkü yukarıdaki dizeler bir ilahiye ait. Daha açık konuşmak gerekirse, ilk olarak 1862 yılında çalınmış Fransız Noel İlahisi. İsmi ise "Il est né le divin Enfant". Her ne kadar Fransızca bilmesem de karşıma çıkan çevirisi şöyle: "O ilahi çocuk doğdu".

Burada çocuktan kastedilen kim diyecek olursanız cevabı basit. Hıristian ikonografisinde çocuk ile anlatılmak istenen her zaman Hz. İsa'dır. Genellikle fresklerde veya yağlı boya tablolarda bir kadın ve kucağındaki çocuk figürü sıkça karşımıza çıkar. Kadın, Hz. İsa'nın annesi Hz. Meryem'i, çocukta oğlunu simgeler. İlk dönemlerden itibaren bu sahne, Hıristiyanlığın temel konularından ve figürlerinden olmuştur. Bugün bile bir çok kilisede Hz. Meryem ile Hz. İsa'nın resimlerine rastlanır.


Konuyu dağıtmadan gideyim. Bizi asıl ilgilendiren bu Noel İlahisinin ismindeki bir tamlama. Çünkü o iki kelime bugün inceleyeceğim parfümün de ismi aynı zamanda. Etat Libre d'Orange'ın kurulduğu yıl olan 2006'da piyasaya sürülmüş parfümlerden birisi Divin Enfant. Türkçesi "İlahi Çocuk" olan parfüm anlaşılacağı üzere ince bir Hıristiyanlık ve "Çocuk İsa" göndermesine sahip. Artık geçeyim parfümümüze.

Etat Libre d'Orange her parfümü için garip, bazen espirili, bazen de erotizm içeren tanıtım yazıları hazırlıyor. Doğal olarak Divin Enfant'da unutulmamış ve şöyle bahsedilmiş parfümlerinden:

"Bir çocuk sevimli olabildiği gibi acımasız da olabilir. Bir çocuk melek gülümsemesi ile dayanılmaz olabildiği gibi şeytansı masumiyeti ile bizi delirtebileceğini bilir. Zarif bir marshmallow ve portakal çiçeği üst notalarından sonra uykusuz gecelerimizin sürekli rahatsız eden keskin sembolü olarak kahve, deri ve soğuk tütün kokularının beklenmedik bir uyumudur.
  

"Değişik şekillerde baştan çıkarabilen" şeklindeki halleri ile bu küçük tiran, her zaman idare ettiği gibi, sadece kaprislerini yerine getirdiğinde mutlu olur. Seni sevgili küçük şeytan!"

Divin Enfant (İlahi Çocuk), bence çiçeksi gurme denilebilecek bir yapıya sahip. Parfümün açılışı oldukça tozlu ve eski kokan portakal çiçeği ile gerçekleşiyor. Şaşırdım bu başlangıca. Sanki 1980'li yılların tuhaf şiprelerine benziyor. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Kokunun genel karakteri değişmiyor. Sadece o tozlu kısım geri çekiliyor. Onun yerine sabunsu çiçekler devreye giriyor. Sanki sümbülteber. Bu tür Robert Piquet - Fracas tarzı çiçeksilik pek bana göre değil. Neyse devam edeyim. İlerleyen saatlerde kuru sabunsu çiçeklerin yerine oldukça tatlı bir kahve aroması ve yumuşak odunsu notalar geliyor. Alttan alta hala portakal çiçeği hissediliyor. Şu haliyle çok fazla rastlanmayan çiçeksi gurme tarzında demek mümkün.

Öncelikle portakal çiçeği kokusunu pek sevmiyorum parfümlerde. Hele ki üst notalardaki gibi tozlu ve eski kokan portakal çiçeğine olumlu yaklaşmam mümkün görünmüyor. Anlayacağınız üzere başlangıcından hiç haz etmedim. Sonrasında daha mantıklı bir çiçeksilik geliyor. Fakat bu seferde kuru sümbülteber benzeri orta notalar beni cezbedemedi. Hala sevemedim Divin Enfant'ı. Son kısımda ise neyseki biraz tahammül edilir hale geliyor. Burada alışılmışın dışında bir kahve kullanımı var. Bildiğimiz Nescafe yada Türk Kahvesi gibi değil, oldukça çiçeksi bir kahve. Daha önce hiç rastlamadığım bir kullanım. Biraz garipsesem de parfümün nispeten beğendiğim tek kısmı diyebilirim.


Divin Enfant oldukça garip ve alışılmışın dışında bir kokuya sahip. Tamam Etat Libre d'Orange markasının konseptini anlıyorum. Farklı olmak zorundalar. Ama bu kadar acaip bir parfümü de nasıl sevelim. Bir yorumcunun bu parfümü "bebek bezine" benzetmesi çok zekice. Çoğu yorumcu deri kullanımından bahsetmiş. Bence öyle yoğun bir deri yok. Belki sonlarda biraz vardır. Onun dışında bu parfüm bana göre portakal çiçeği teması üzerine inşa edilmiş.

Parfümde genel olarak hissedilen sabunsuluk zaman zaman pudramsı bir tarafının olduğunu düşündürüyor insanda. Hatta kimi zaman eski tarz sabunsu bir tütün kokusu bile alıyordum. Markanın sitesinde bir tür şekerleme olan marshmallow'un isminin yazılması, son kısımlarda ortaya çıkan tatlılığı açıklıyor sanırım. İyi de bu nasıl bir kompozisyon böyle yahu: Portakal çiçeği, sabunsu tütün, kahve ve şekerleme... 

Giymesi ve sevmesi zor bir kokuya sahip olduğuna emin olabilirsiniz. Güvenli bir yapısı yok. Biraz uçlarda dolaşıyor diyebilirim. Belki de marka, geleceğin parfümlerinden birisine imza atmak istemiş. Kim bilir belki de ilerleyen yıllarda parfümler böyle olacak. Anlamadığım şey ise pazarlama kampanyasında neden çocuklara vurgu yapılmış. Bu koku ile çocuklar arasında nasıl bir bağ kurulabilir ki.

                                                                      Resim osmoz.com'dan.

Divin Enfant şimdiye kadar denediğim en tuhaf ve bir şeye benzemeyen Etat Libre d'Orange parfümü olarak hafızamdaki yerini alıyor. Genel olarak düz çizgide ilerliyor. Büyük değişimler göstermiyor kokusu. Biraz hayal kırıklığına uğradım. Luca Turin'in çok iyi ifade ettiği gibi bu parfüm kesinlikle "uyumsuz". Madem söz oraya geldi, o zaman Luca Turin'in kitabına bakalım.

Turin, bu parfüme beş üzerinden üç yıldız vererek tatlı odunsu olarak sınıflandırmış. Ve kitabında şunları yazmış:

"Bu isim bebek İsa'yı da içeren Fransız yılbaşı ilahisinden geliyor. Kokusu portakal çiçeği ve kahve temalıdır. Üst notada uyumsuzluk hissedilir. Alt notaları da tatlı ve bir şekilde düzdür.”

Parfümün tasarımını markanın bir çok kokusuna imza atmış olan Antoine Lie yapmış. Eau de Parfum (EDP) olarak satışa sunulmuş. Uniseks olarak görünüyor. Bence de doğru bir karar. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun.

Artıları:
+ Sonları nispeten sevilesi.
+ Kalıcılığı gayet iyi.

Eksileri:
- Başlangıcını sevmedim.
- Orta notaları da bana göre değil.
- Tuhaf ve abuk kokusu güvenli değil. Denemeden almak hayal kırıklığı yaratabilir.

Koku Güzelliği:10/5.5

17 yorum:

  1. Parfüm Merakı, hiç "sümbülteber" kokusu denemiş miydin? "Tuberose" diye de geçiyor. Geçende bir parfüm denedim, vuruldum resmen. Sümbülteber kokusuymuş. Aman yarabbi, yok böyle bir şey. Micheal Kors Women. İnanılmaz br koku. Ceketimden 1 haftadır çıkmadı. En kısa zamanda edineceğim. Denemeni öneriyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern denedim ama çok sevdiğim söyleyemem sümbülteber parfümlerini. Zaten niş parfümlerin en meşhur sümbülteber kokusu Frederic Malle - Carnal Flower. Diğeri de Robert Piquet - Fracas. İki ünlü parfümü de beğenmedim.

      Sil
  2. Merhaba Parfüm merakı, Cartier Roadster sport hakkında birşeyler söyleyebilirmisin? hiç denedinmi? elinde varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cengiz yavuz,

      Cartier - Roadster Sport'u ne yazık ki denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  3. Merhaba parfüm merakı
    Şuanda yazlık parfümüm yok büyük bir ikilemde kaldım sence Chanel Allure Homme Sport, hermes nil ve guerlain pour Homme üçlüsünü mü alıyım yoksa çok beğendim Tom Ford tobacco vanille mi veriyim bütün paramı?
    Aklımdaki bu ikilem başımı çok ağrıtıyor bu sıralar bazen diyorum bir parfüme o kadar verilirim git yazlık parfümler al bazen de artık işin olmaz designer parfümlerle git tobacco vanille al lütfen yardım edin bu parfüm sevdası kafayı yedirecek bana.(öğrenciyim)
    Okan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Okan,

      Şimdi maddi durumunu bilmediğim için bir şey söyleyemem. Kimisi için bir şişe Tobacco Vanille çok da önemli değil. Ama kısıtlı bütçenle ve öğrenci halinle Tobacco Vanille gibi çok pahalı bir parfüm sana gerekli olmayabilir.

      Designer parfümleri küçümseme bence. Bir çok başarılı designer parfüm var. Hermes - Nil'i, niş parfümlere yakın kalitesi ile rahatlıkla tavsiye edebilirim. Guerlain Homme'da fena değil bu arada.

      Kafayı da bu kadar parfümlere takmana gerek yok ayrıca :))

      Sil
    2. ayrıca tabacco vanille'i yazın kullanması pek doğru olmaz değil mi parfüm merakı? Yaz için hem uygun fiyatı hem güzel kokusuyla Cdg vettiveru'yu öneririm bende.

      Sil
  4. Tesekkurler parfum merakı şimdilik designer a devam edecem heralde ilerde alirim tobacco vanille artik.
    Söylemeden gecemiycem gerek yazilarinla gerek yorumlari ictenlikle cevaplamanla cok basarilisin.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba en fazla 75 tl civarında olan farkedilirliği çok iyi kalıcı parfüm tavsiye edebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/brut-madalyonlu-orginal-parfum-seti-edt-deo-76044820

      Bu benim sürekli parfüm aldığım satıcı. Parana uygun, fark edilir bir parfümdür. Ağırdır yalnız, uyarayım.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim ama bi kaç parfüm daha yazarsanız daha iyi olur aralarında bi seçim yaparım bide internet üzerinden değilde nerelerde bulabilirim bunu?

      Sil
    3. Parfümerilerde bulabilirsin rahatlıkla. 75 TL ile birçok internet sitesinde 100 TL'nin altında satılan parfümlere de bakabilirsin. YKM, Boyner gibi mağazalara gidip kampanyadaki ithal parfümlere de bakabilirsin. Brut dışında bu fiyata önerebileceğim uygun fiyatta olan SNOB var. Bir de biraz zorlarsan Cacharel Pour Homme alabilirsin 50 ml olanından. Bak şöyle yap istersen;

      www.kokudankokuya.com.tr

      Bu adrese git. Soldan parfümü seç. Ardından gelen ürünleri fiyatı azdan çoğa doğru sıralat. Uygun parfümler bulabilirsin. Gözünü tutanları araştırırsın netten.

      Sil
  6. ben burayı sadece erkeklerin blogu sanıyordum atıyorum modern güzel konuşmalar yapıor bi parfüm hakkında bende bakıyorum parfüme bayan parfümü hmm diyorum ozman bu bayan yani zamanım boşa gidiyor parfüm araştırırken sadece burdakiler man olsun isterim sadece bu ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege ben zaten erkeğim :) Bayan az burada. BEnim parfümde kadın-erkek ayrımım yok. O nedenle sen benim yorumlarımı es geç.

      Sil
    2. Doğru es geçilesi yorumlara sahip

      Sil
  7. Bu nekadar çirkin bir parfüm şişesi + üzerindeki sticker midir nedir iğrenç bir görüntü. Sadece bu yüzden alınmaz bence ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değil de sanırım Diesel'in Green Masculine diye bir kokusu vardı. Onun şişesini görsen krize girersin. Gören böcek ilacı diye evi ilaçlamaya filan kalkar :)

      Sil