17 Şubat 2013 Pazar

Montale – Chocolate Greedy



Montale – Chocolate Greedy  Markanın çikolata temalı parfümü.

Bundan 4000 yıl önce, Honduraslı yerliler tüm dünyayı etkileyecek bir keşif yaptılar. Kakao çekirdeklerinden bir içecek üretmişlerdi ve bunun onlar için anlamı yeni bir tat bulmanın çok da ötesinde değildi. M.Ö. 1500'lü yıllarda ise hakkında çok az şey bilinen gizemli uygarlıklardan Olmecler, Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştiriyorlardı. Maya uygarlığının ataları olduğu düşünülen Olmecler, muhtemelen kakao yetiştirmenin inceliklerini kendilerinden sonra gelen çocuklarına öğretmişlerdi. Bazı kaynaklara göre ise kakao kelimesi Olmeclerden geliyordu.

Mayalar, bir hayvanın kakao ağacından meyve koparıp yediğini fark etmişlerdi. Daha sonrasında bu çekirdeklerin nasıl kullanılacağını öğrendiler. Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile birlikte doruğa çıkmıştı. Mayalar kakaoya ilahi bir anlam yüklemişti. Bu ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş ödül olduğunu düşünüyorlardı. Aztek ve Mayalar, yüzyıllar boyu bu lezzetin keyfini çıkarmakla kalmayıp, kakaoyu ticaretin de baş aktörü yaptılar. Kakao çekirdeği o kadar değerliydi ki, alışverişlerinde para yerine kakao kullandılar. İnanç dünyalarını, kültürlerini de etkiledi kakao.


Kakaodan yapılan çikolata insanlığın en sevdiği gıda meddelerinden birisi diyebiliriz. M.S. 1500'lü yıllarda günümüzdeki gibi çikolatalar üretilmeye başlanmış Avrupada. Çikolata, Avrupa’ya adım attıktan sonra uzun süre seçkin kesime yönelik bir lezzet olarak kalmış. Temelde kakao, kakao yağı, şeker, lesitin ve vanilinden oluşan çikolata, bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere üçe ayrılıyor. Temel karışımdan "bitter" adı verilen tadı acı çikolata olarak geçiyor. Bu karışımın içine süt tozu ilave edilirse sütlü çikolata, kakao çıkarılıp içine daha fazla süt tozu eklenirse fildişi renginden dolayı beyaz çikolata elde ediliyormuş.

Evet bu bilgileri tahmin ettiğiniz gibi bir parfüm için verdim. Fransa merkezli niş parfüm evi Montale, çikolata temalı bir parfüme imza atmış. Uzun zamandır "acaba nasıl kokar" diye düşündüğüm bir parfüm Chocolate Greedy. Her türlü tatlıyı ve çikolatayı seven birisi olarak oldukça ilgimi çekiyordu. Sonunda sıra geldi Chocolate Greedy'e.

Parfümümüz oryantal vanilyalı  olarak sınıflandırılmış. Açılışındaki koku o kadar tanıdık ki. Annenim biz küçükken yaptığı kakaolu kek hamurlarına ne kadar da benziyor. Evin içini tamamen kaplayan o nefis sıcak kakao sosunun kokusunu unutmak ne mümkün. Chocolate Greedy'nin üst notaları çok güzel, lezzetli, fırından yeni çıkmış ve üzerine kakao sosu dökülmüş kek gibi diyebilirim. Bence oldukça gerçekçi verilmiş buradaki his. Orta notalara geçildiğinde o yoğun kakaoya biraz vanilya ekleniyor. Kakaolu kekten ziyade daha geçtiğimiz haftalarda aldığım vanilyalı-baharatlı küçük mumlara benzettim orta notalarını. Hafiften de baharatlar var. Ama kakaolu vanilya çok daha etkin. Son kısım da ise egzotik amber ile çikolata karşıma çıktı. Biraz içine süt konularak içilen hazır kakaolu içeceklere benzettim. Son kısım biraz tekdüze. Ve hafiften de yapay. Ama çok rahatsız edici değil bana göre.


Chocolate Greedy isminden de anlaşılacağı üzere çikolata-kakao-vanilya üçlüsü üzerine işa edilmiş. Bende yoğun bir "fırından yeni çıkmış kakaolu kek" duygusu uyandırdı. Başlangıcını sevdim. Orta notaları en zengin ve detaylı kısmı. Eh işte diyebilirim. Alt notaları ise daha iyi olabilirmiş.

Çikolatayı sevmeyen var mıdır? Peki çikolata kokmak ister misiniz? Kulağa harika geldiğine eminim. Şöyle nefis bir sütlü çikolata kokusunun parfümü yapılsa ne çok seveni olur değil mi? Bende oldukça seveceğimi düşünüyordum bu çikolata kokusunu. Fakat uzun süreli kullanımlarda kakaolu kek gibi kokmanın çok da iyi bir fikir olacağını sanmıyorum. Gurme tarzındaki parfümler çok moda olabilir. Koku trendleri bu yönde de gelişiyor olabilir. Ama Chocolate Greedy biraz abartılı olmuş sanki. Ayrıca oldukça tatlı kokusunu herkes sevemeyebilir. Neredeyse yanmış şeker gibi.

Bu parfümü nelere benzetmemiş ki yorumcular. Çikolatalı kurabiye, çikolatalı süt, tereyağlı büsküvi, çikolatalı portakal parçaları, erimiş sıcak çikolata, kremsi kahve, kabartma tozu ve daha neler neler. Aslına bakılırsa Chocolate Greedy bu tanımların hepsine biraz benziyor ama hangisine daha çok benzediğini söylemek zor. Eğer yeni açılmış çikolata kutusu gibi kokmak istiyorsanız tam size göre bir parfüm. Ama çok yüksek fiyatı denemeden almamayı gerektiriyor.

                                                          Chocolate Greedy tam da böyle kokuyor diyebilirim.

Parfümümüz harika bir kokuya sahip dersem çok doğru olmaz. Kimi zaman bıkkınlık veren tatlılık eleştirebileceğim yönlerinden birisi. Ayrıca kokusu genel olarak çok değişmiyor. Düz çizgide ilerliyor. Biraz daha özenli, kibar ve incelikli yapıda olabilse daha başarılı olacağını düşünüyorum. Bu haliyle hafiften yapay, fazlasıyla genç işi ve azıcık da kaba.

Luca Turin kitabında Chocolate Greedy'i "obur çikolata" olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden üç yıldız vermiş. Parfümün tasarımını markanın kurucusu Pierre Montale yapmış. Eau de Parfum (EDP) kosantrasyonunda. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak iyi fikir. 35 yaş ve altındaki arkadaşlara tavsiye ederim. Bence hem kadınların hem de erkeklerin kullanımına ugun. Çikolatamsı kokusu yoğun bir kadınsılık barındırmıyor.

Artıları:
+ Başlangıcını sevdim.
+ Orta notaları idare eder.
+ Bu tür kokuları sevenler için çok fazla seçenek yok. Onun için denenmesi gereken bir arkadaş.

Eksileri:
- Barındırdığı tatlılık/şekerlilik bazen fazla gelebiliyor.
- Genel olarak yüksek kaliteli bir parfüm hissi vermiyor.
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/6.5

24 yorum:

  1. Merhabalar Chocolate greedy harvey nichols da varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bir değişiklik olmadıysa Montale'nin parfümleri Harvey Nichols mağazalarında satılmıyor. Türkiye'de bulmanız mümkün görünmüyor.

      Sil
    2. Montale Harveyde var, ancak CG var mı yok mu hiç dikkat etmedim. Benim derdim Red Vetyver. O da yok maalesef.

      Sil
  2. Yine başından sonuna kadar hiç sıkılmadan okuduğum süper bir inceleme. Bilmiyorum Parfüm Merakı sen rastladın mı ama hiç bir parfümün tanıtım yüzünde zenci hatta melez bir model dahi kullanmıyorlar. Bunun nedeni ne olabilir sence, herhangi bir fikrin var mı? Bence bu parfümün ismiyle alakalı olarak zenci ya da melez bir model kullanılsa çok güzel olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tom Ford White Patchoulie'nin yüzü zenci bir bayandır.

      Sil
    2. Drogba. Mousa sow. Koysalar iyi olurmuş taktınız şeye bak ya. Koku önemli olan hey allahım.

      Sil
    3. Takmakla uzaktan yakından bir alaksı yok, yorumumu yüzeysel olarak algılayıp ve değerlendirip kendi çapınızda saçma sapan bir cevap vermişsiniz. Bu sadece benim dikkatimi çeken bir şeydi. Ve sadece merakımdan dolayı dile getirme ihtiyacı duydum, bu kadar basit.

      Sil
    4. Merhabalar adsız.

      Zenci model mutlaka kullanılıyordur. Hiç dikkat etmedim ama ayrımcılık yapacaklarını sanmıyorum markaların. Ayrıca çikolata temalı bir parfümde zenci bir model kullanılması bence hoş olmazdı. Sanki bilerek ve özellikle yapılmış gibi bir izlenim verebilirdi. Malum Avrupa kıtası ırkçılık belasından çok çekti...


      Unutmadan söyleyeyim. Niş markalar genellikle tanıtım yüzü kullanmazlar. Pazarlama ile uğraşmıyorlar.

      Sil
    5. Teşekkürler cevap için. Niş markaların pazarlama açısından pek tanıtım yüzü kullanmadıklarını bilmiyordum. Fakat armani black code'un ırkçı söylemlere karşı sadece code olarak değiştirilmesi ve buna paralel olarak youtube da parfümlerin tanıtım yüzlerinde zenci modelleri görememem sadece merak uyandırmıştı bende.

      Sil
  3. Cevabın için teşekkür ederim Modern Talking. Şimdi dikkatimi çekti kenzo jungle erkek parfümünün tanıtım yüzündeki modelde öyleymiş. Keşke senin cevap verme konusundaki nezaketini bloğun sahibi Parfüm Merakı da gösterseydi bu konuda açıkçası içerledim biraz. Üstte soru soran arkadaşın sorusunu cevaplayıp, benim soruma karşı en azından bu konuda bir bilgim yok gibi bir açıklama yapması dahi yeterli olurdu benim için.

    YanıtlaSil
  4. Yok canım öyle demeyelim, elinden geldiğince cevaplıyor. Senin sorunu görmemiş olabilir.

    YanıtlaSil
  5. Montale parfümleri Harvey nichols mağazalarında satılıyor artık haberiniz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son gittiğimde yoktu Montale'nin parfümleri. Demek getirmişler. Bravo Harvey Nichols'a.

      Sil
    2. montale kokuları harveyde fiyat aralığı nedir bilen varmı aramama gerek varmı? arkadaşlar

      Sil
    3. 100 ml 330 tl

      Sil
    4. bütün seriside aynımı bond no 9 gibi değişmiyo dimi fiyatı ve en çok hangi kokusu ilgi görüyormuş

      Sil
    5. Bütün serisi aynı ben hepsini denedim en cok hangisi ilgi görüyormuş sormadım ama benim en cok leather oud hoşuma gitti tom Ford tuscan leather in nerdeyse birebir aynısı gibi.

      Sil
    6. araştırdım hep ud üzerine açıkcası ud olarak şimdiye kadar maison francis kurdıjan ud denedim ve çok hoşuma gitti ama kalıcılık ve patlayıcılık iyi değildi koku güzeldi acaba montalede ona benzeyipte daha kalıcı patlyıcısı varmıdır tıpkı senin tuscan leatır a benzetmen gbi 330tl 100ml 50ml nekadar deneyip beğencem artık

      Sil
  6. dior home sport aldım koku başarılı, kalıcı ama düz bir çizgide koku hiç değişmiyor sürprizsiz yani:)

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar, Montale Parfümlerini Türkiye'de Harvey Nichols mağazaları ve Brandroom mağazaları satıyor. Almak isteyen kişiler varsa bilgileri olsun.

    YanıtlaSil
  8. Haftasonu 2 Montale kokusu denedim Vanilla Extasy ve Chocalate Greedy. İkiside çok hışuma gitti. Chocolate Greedy Parfüm bisküvi arası bir koku,, sanırım denediğim çikolata içerikli kokular arasında en iyisi.
    Kalıcılığıda çok iyi bu arada gömleğime yapıştı adete :)

    @Parfüm Merakı vanilla extasy'yi de yorumlarmısın, listende var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vanilla Extasy elimde yok ne yazık ki. Onun için yazmam mümkün görünmüyor. Fakat ismi gayet cezbediciymiş.

      Sil
    2. :) kesinlikle ismi çok cezmedici ve kokusuda o şekilde Harvey Nicholsda var sampleları eğer sample ile yazabiliyorsan ordan alabilirsin.

      Sil