13 Mayıs 2013 Pazartesi

Calvin Klein – Ck One Shock For Him (2011)



Calvin Klein – Ck One Shock For Him (2011) Markanın yeni erkek parfümlerinden.

1994 yılında Calvin Klein'in piyasaya sürdüğü Ck One isimli parfüm başlarda büyük sansasyon yaratmadı denilebilir. Bu basit formülasyona sahip ferah turunçgil parfümü ilerleyen yıllarda büyük bir hayran kitlesi oluşturmayı başarmıştı kendisine. Çok büyük satış rakamlarına ulaşan Ck One'ı, parfümlerle birazcık ilgisi olan çoğu kişi bilecektir. En azından o basit ve şeffaf şişesini. Böylesine büyük bir başarı öyküsünün devamının olmayacağını düşünmüyordunuz sanırım sevgili parfüm severler. Her ne kadar sinema endüstrisinde çok sevilen filmlerin devam serileri ilki kadar başarılı olmasa da, bu genellemeyi parfümler için yapmak doğru olur mu şüpheliyim.

1994 yılından içinde bulunduğumuz 2013 yılına kadar geçen on dokuz yılda Ck One ismine sahip on dokuz farklı parfüm piyasaya sürülmüş. Bu serilerin en bilineni CK One Summer ismi ile her yıl farklı temalarda ve şişe renginde çıkarılan yaz sürümleri. Limitli olarak çıkarılan bu yaz versiyonları bir sonraki yıl yerine yenisini bırakıyor ve üretimi bitiriliyor. CK One Summer serisi artık gelenek halini almış gibi Calvin Klein parfüm birimi için.

2011 yılında ise klasik Ck One'ın şişesine sadık kalınarak çıkarılan iki devam parfümü geldi. Ck One Shock ismi ile piyasaya sürülen bu arkadaşlar, erkek ve kadın versiyonu olarak iki taneydi. Önceleri "yine sıradan bir devam parfümü" diyerek ciddiye almadığım Ck One Shock For Him hakkında yurtdışındaki parfüm platformlarında övgü dolu yazılar okumaya başlayınca ilgimi çekti. Hele ki kokusunun benim sevdiğim kirazlı tütün tarzında olduğunu okuduğumda merakım biraz daha arttı. Ve işte karşımızda Ck One Shock For Him.


Kendi sitelerinde oryantal olduğundan bahsetmişler. Parfümü ilk sıktığımda karşıma tatlı ve modern turunçgiller çıkıyor. Muhtemelen portakal-mandalina işbirliği. Turunçgillere biraz modern lavanta ve meyan kökü eşlik ediyor gibime geldi.  Parlak ve pozitif üst notaları var. Fakat çok beğendiğimi söyleyemem. İlerleyen dakikalarda parfümün ana yapısını oluşturan tatlı baharatlar (biber ve kakule) ve tatlımsı meyveler (kiraz-vişne) baş role geçiyor. Bu andan itibaren modern, yumuşak, meyveli, baharat kokusuna dönüşüyor. Alttan alta fesleğen de hissediyorum. Çok farklı yada özel olmasa da yine de fena değil. Son kısımda ise parfüm biraz daha erkeksi hal alıyor. Yapay ve rahatsız edici ambere tatlı tütün eşlik ediyor. Azıcık da vanilya ve paçuli. Böylece de tenden ayrılıyor.

Değerli parfüm severler. Son yılların belki de üzerinde en çok durulan koku yapısı ile karşı karşıyayız. Başlangıç tatlı turunçgiller, orta kısım tatlı baharatlar ve son kısım kimi zaman amber kimi zaman vanilya kimi zaman odunsu notalar kimi zaman deri. Bu kompozisyona sahip muhtemelen her ana akım markanın bir parfümü vardır. Yves Saint Lauren - La Nuit de L'Homme, Paco Rabanne - 1 Million, Givenchy - Play Intense, Van Cleef&Arpels - Midnight in Paris, Victor&Rolf - Spicebomb, Carolina Herrera - 212 Sexy Men ve diğerleri. Daha onlarca sayabiliriz. Anlaşılan bu tür parfümlerle daha çok karşılacağız.

Şimdi bu tür tatlı baharatlı oryantallere karşı değilim. Hatta ilginç buluyorum. Yeter ki belli bir kaliteyi ve yaratıcılığı yakalasınlar. Ck One Shock, yukarıda örneklere bir rakip. Buna şüphe yok. Shock'un başlangıcı harika yada çok farklı değil. Vasat turunçgiller hiç ilgi çekici gelmedi bana. Sonrasındaki kısma daha sıcak yaklaşıyorum. Tatlı baharatlar ile kiraz-vişnenin karışımı hoş olmuş. Her ne kadar yapaylık sınırında dolaşsa da giymesi kolay. Rahatsız olduğum tek yanı az da olsa kullanılmış fesleğen. Şu fesleğeni bir türlü sevemiyorum parfümlerde. Oysa ki bitkisinin kokusu harika oluyor. Son kısım ile ilgili ise kafamda soru işaretleri var. Yapay amberi sevmediğimi söylemeliyim. Kirazlı tütünü ise beğendim. Yapay vanilya da pek iç açıcı değil. Alt notalar ne yazık ki sınıfı geçemiyor.


Ck One Shock'un neden tasarlandığını iyi anlamamız gerek. Birincisi bu tür parfümlere güçlü rakip olmak istemesi. İkincisi herkesin sevebileceği yapıda olmaya çalışması. Üçüncüsü çok başarılı olup, önemli satış rakamları yakalamak istemesi. Böylece bağlı bulunduğu şirketin karlılığını arttırmak istemesi. Kısacası bana göre ticari ve ortalama bir parfüm.

Sorun yine aynı yerde. Siz buna sorun dermisiniz bilemiyorum ama birbirinin aynı kokan ana akım parfümlerden olduğu aşikar. Bazı rakiplerine göre kalite ve koku güzelliği anlamında daha başarılı. Bazı rakiplerinin ise bir boy arkasında. Anlayacağınız karşımızda bir şaheser yok. Zaten Calvin Klein'in öyle bir derdi de yok.

Herkesin sevebileceği, güvenli, arkadaşınıza rahatlıkla hediye edebileceğiniz, genç erkekleri hedefleyen, insanlardan olumlu övgüler alacağınız, günlük kullanıma uygun bir parfüm. Canlı, parlak, hareketli, pozitif. Çok yaratıcı yada ilginç tarafı yok. Günümüzün bir çok modern parfümünde olduğu gibi bol tatlılık içeriyor. Yine de bence 212 Sexy Men ve Spicebomb gibi başarısız örneklere bakarsak, rahatlıkla tercih edilebilir.

Calvin Klein ile ilgili ön yargılardan birisi parfümlerinin yapay koktuğu ve vasat olduğu yolunda. Özellikle yeni çıkan parfümlerinde müthiş bir özensizlik benim de dikkatimi çekiyor. Ck One Shock, nispeten daha başarılı yapıda. Her ne kadar başından itibaren yapaylık sınırında dolaşsa da Encounter, In2U ve Ck Free gibi kötü örneklerden daha giyilebilir ve tahammül edilebilir. Fakat bir şişesini alacağımı sanmıyorum.


Bu parfümün genç arkadaşları hedeflediğini düşünüyorum. 17-30 yaş arası erkek ve hatta kızların ilgisini çekecektir. Üst ve orta notaları neredeyse uniseks kullanıma uygun. Yani bu parfümü bir kadın kullansa hiç yadırgamam. Son kısımda erkeksilik biraz artıyor.

Şişesinin siyah olması isabetli. Zaman zaman karanlık yapısı, onun ilkbahar-yaz aylarında kullanılmasının önüne geçecek gibi. Soğuk havaların parfümü bence. Sıcak mevsimlerde biraz keskin ve boğucu olabilir.

Parfümün tasarımını popüler ana akım markalar için çalışmış Ann Gottlieb yapmış.

Artıları:
+ Orta kısmını sevdim.
+ Herkesin sevebileceği kokusu.
+ Kalıcılığı fena değil.

Eksileri:
- Sonlarını beğenmedim.
- Uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olacağa benziyor.
- Yapaylık sınırında gezen kokusu kalite hissiyatı vermiyor.

Koku Güzelliği:10/6

23 yorum:

  1. Burnuna sağlık Raşit Bey, merakla beklediğim bir incelemeydi. Sanırım CK bundan sonra da çıkartacağı parfümlerde genel beğeniye hitap eden, güzel kokmak yeterli felsefesini sürdürecek.

    YanıtlaSil
  2. Parfüm merakı büyük boy şişesini alırım dediğin bikaç parfüm önerisi verebilirmisin(yoksa en iyi 10 parfümlerinemi bak diyorsun) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Volkan, en iyi 10 listesi sana bakıyor oradan. Ayrıca 8 ve üzerinde not verdiğim bütün parfümlerin büyük boy şişeleri alınabilir. Diğerlerine gerek yok diyebilirim.

      Sil
  3. Ufukta bir Bond No 9 incelemesi görünüyormu parfüm merakı?
    Özellikle NY Amber ve Andy warhol Success job in NY incelemelerini bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NY Amber elimde yok ama Success job in NY var diye hatırlıyorum. Önümüzdeki haftalarda yazabilirim bir Bond No.9.

      Sil
    2. Çok iyi olur parfüm merakı özellikle Success job in ny un incelemesini sizin kaleminizden okumayı çok isterim.

      Sil
  4. alakasız bir soru olucak ama arkadaşlar orjinal parfüm şişeleri bitince tekrar dolum yaptırabileceğim bir yer biliyomusunuz..dp ilan dolum yapıyomu bu şişelere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BATI SEZER PERFUME den dolum yaptırabıilir,hatta gidip ordan şişe beğenip oma da doldurtursbilirsin

      Sil
  5. Tekin acardan %50 indirimle ck one summer 2013 aldım. Yine bir one görüntüsü. Ilk 10 dk karpuz kokusu.. sonra dustan yeni çıkmışım gibi bi su kokusu.ama hiç baskın degil. Uçtu gibi. Kalıcılık sıfır. Ck da bana göre en iyi obsession. Sonrası vasat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Utku Bey'in yorumuna harfiyen katılıyorum. Farkedildirlik ve kalıcılık zayıf. uçup gidiyor. Kalıcılık ta, en baştan itibaren hissedilirlikte sıfır.

      Sil
    2. Yaza uygun ve yarı fiyat diye aldım. Ki hep ck dan uzak durdum. Vasat bi kozmetik. Ama yine diyorum. Obsession man icin ayni şeyi diyemem

      Sil
  6. Özellikle amerikan sitelerindeki olumlu yorumlara bakarak ve bir sitede çok indirimde olduğundan 200 lük orjinal parfüme bu fiyat çok iyi diye düşünerek bu parfümü 15 gün kadar önce aldım. Koku güzelliği pek iyi değil. Bizim Türk Kültüründe, Aman aman, beğenilecek tarzda olmadığını düşünüyorum. Kalıcılık ve Fark edilirlikte bana göre zayıf. Kullandıktan yarım saat sonra ne siz ne de yanınızda olup kokuyu alıp alamadığını sorduğunuz yakınlarınız kokuyu hissedemiyor. Şimdiki aklım olsa kesinlikle almazdım.

    YanıtlaSil
  7. Calvin Klein One Schok Parfümünü, sitelerdeki yorumlardan etkilenerek ve denemeden aldım. Aldığıma bin pişmanım. Ürettikleri ürünlerin kalitesi dünya çapında tartışmasız olan Ck ve de ABD, kalıcılık ve hissedilirlikte bu kadar zayıf bir parfümü nasıl yapmış. Kokusunun güzel olmayışına bir şey demeyeceğim, Zira zevkler kişiye göre değişeceği gibi, ABD'li tasarımcılar tarafından geliştirildiğinden kültür farklılıklarımız nedeniyle bize hitap etmeyebilir. Ben şahsen aldığıma çok pişmanım. Zaten denemiş olsaydım asla almazdım. İnternette çok ucuza bulduğum için (kesinlikle güvenilir site ve orjinal) 200'lüğe bu fiyat çok iyi,doldurma alsam aşağı yukarı aynı fiyata gelir mantığı ile almıştım, ama doldurmanın kalıcılığı dahi en az 3 misli iyi olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sana katılıyorum baharatı çok yoğun bir parfüm herkese hitap etmiyor.baharat şişesine düşmüşsünüz gibi bir his bırakıyor.

      Sil
  8. İnternetten sipariş verip aldığım parfümün spreyi yok. Sadece şişe ve kapak. unutulmuş birşeymi yoksa böylemi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Calvin Klein'in One serisi parfümlerini spreyi ayrı olarak kutuya koyuyorlar. Yani kapağı açıp, spreyi sen takıyorsun. Sizin kutudan sprey çıkmadıysa hatalı yada eksik göndermişler.

      Parfümü aldığınız siteyle iletişime geçip, durumu bildirin ve geri gönderin parfümü.

      Sil
  9. ck one yi yorumlarmısın

    YanıtlaSil
  10. kalicilik konusu sanirim tene gore degisiyor , simdiye kadar kullandigim en kalici parfum bu oldu . sabah dustan sonra 3 fis sikiyorum aksam hala kendi kokumu alabiliyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Hocam parfümün kalıcı olduğuna emin misiniz? Yorumlardaki arkadaşlar kalıcı olmadığını ve farkedirliğin düşük olduğunu yazmış,bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. Aslında kendim bile zor inanıyorum ama ben ilk defa bir calvin klein parfümünü beğendim. Elbette müthiş değil ama 200 ml'ünü 80-100 tl lere bulabildiğimizi düşünürsek fiyat performans durumu bence gayet iyi.

    YanıtlaSil
  13. ck shock fiyatına göre iyi bir urun. ck be de kullandım onu hiç tavsiye etmem.
    ck shock ın kokusu baharatlı ben seviyorum o nedenle. kalıcılık konusundada ark.lara katılmıyorum. kalıcılığı var. parfüm 3 gun kalsın diye bir düşüncedeyseniz onu unutun.öle parfüm nadir var.

    YanıtlaSil
  14. Ck nin parfumleri genel begeniye uyar cogunlukla. Bu da oyle bir parfum ve digerlerinden farkli olarak kalicilik ve farkedilirligi bir nebze daha iyi.. Tabi kalicilik derken bir terre hermes,joop homme ya da xeryus rouge kaliciligi beklemeyin. 200 ml ligi su an guvenilir alisveris sitelerinden cok makul fiyatlara alinabilir. Bu parfume kimse kotu kokuyo demez cok da iltifat almisimdir. Kiraz-tutun kombinasyonuna bayildim. Orta notalarinda sentetiklik hissediliyor evet.fakat burnunuzu teninize dayadiginizda bunu algiliyosunuz. Yani uzerinizden yayilan koku diger insanlar tarafindan "ay ne kadar sentetik kokuyosun" seklinde algilanmiyo.30 yas alti herkese gidecek bir koku.

    YanıtlaSil