16 Mayıs 2013 Perşembe

Nasomatto – Black Afgano (2009)



Nasomatto – Black Afgano (2009)  Markanın ilginç sunuma sahip erkek parfümü.

Asya kıtasının ucundaki bu ülkeye dünyanın ilgisi, Amerika'ya karşı yapılan 11 Eylül saldırıları ile başladı diyebiliriz. Saldırının hemen ardından ABD başkanı George Bush'un emriyle terörle mücadele kapsamında, Amerikan ordusu tarafından Afganistan işgal edildi. El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin'in yakalanması ve Taliban hareketine son verilmesi için başlatılan Afganistan işgali, beklenenden çok uzun sürdü. Hala da tam olarak bitirilmiş değil.

ABD'nin işgali ne yazık ki bu talihsiz ülkeye başka şanssızlıklar getirdi. 2005 yılında, iktidar boşluğundan istifade eden yerel halk sayesinde afyon üretiminde dünya birinciliğine oturdu Afganistan. Vikipedia'ya göre, dünyada üretilen afyonun %90'ını üretip, birçoğunu da işleyerek eroin haline getiriyor, Avrupa ve Rusya'ya satıyordu bu ülke. Hala dünyanın en büyük haşhaş üreticisi olan Afganistan, dünya uyuşturucu ticaretinin de merkezini oluşturuyor anladığım kadarıyla.

Afganistan'ın bu kötü şöhreti, insanların algılarını da olumsuz etkiliyor şüphesiz. Londra'dan, Milano'dan, Paris'ten veya Newyork'tan bakan birisi için Afganistan, radikal teröristlerin veya uyuşturucu kaçakçılarının cirit attığı bir yer gibi görünüyordur muhtemelen. Fakat bu ülkenin dünyanın en fakir coğrafyalarından birisinde bulunduğunu göz ardı da etmemek gerek. Birileri mutlaka insanların çaresizliğini kendi çıkarları için kullanacaktır. Sahi diplomasi dediğimiz de bu demek değil miydi? Hani şu her sorunun çözüme kavuşturulması için önerilen yol, diplomasi!
  

Güncel politikaya burada son verip ana amacımız olan parfümlere geçelim. Bugün yazacağım Black Afgano isimli parfüm, niş marka Nasomatto'nun tartışmasız en bilinen ve popüler işi. Gerek ismi gerekse siyaha yakın sıvısı ile merak uyandırıcı bir aromaya benziyor. Zaten benimde uzun zamandır en merak ettiğim ve ulaşmak istediğim parfümdü. Sonunda kavuştuk birbirimize. Black Afgano'nun bu kadar ilgi görmesinin en önemli sebebi resmi tanıtımı. Kendi sitelerinde parfümlerini uyuşturucu olarak kullanılan ve mutluluk verici bitki olan haşhaş ile bağdaşlaştırmışlar. İsminin de Afganistan'a vurgu yapması şüphesiz benim gibi diğer parfüm severlerin de ona ulaşma isteklerini kamçılıyor.

Black Afgano, Fragrantica'da odunsu aromatik olarak sınıflandırılmış. Parfümün başlangıcı tozlu sayılabilecek karanlık paçuli ile gerçekleşiyor. Pek tatlılık barındırmıyor. Farklı açılışı var diyebilirim. Sanırım hoşuma gitti. Diğer parfümlere göre uzun sayılabilecek sürede orta kısma geçiliyor. Burada ilk dikkatimi çeken şey tatlılığın artması oluyor. Neredeyse şekerli bir yapı ortaya çıkıyor. Odunsu notalar ağırlıkta diyebilirim. Öd ağacı kendisini güçlü şekilde gösteriyor. Alttan alta destek veren baharatlar ve plastiğimsi deriyi de unutmamak lazım. Kimyon yada tarçın olabilir baharatlar. Orta kısmı sıradan diyebilirim. Gelelim alt notalara. Burada tatlılık biraz azalıyor. Şekerli odunsuların yerine ise karanlık tütün, kabe samanı ve tütsü geçiyor. Son kısmı çok başarılı bence. Böylece de tenden ayrılıyor.

İlk denemelerimde başlangıcındaki kokuyu sevmemiştim. Fakat ilerleyen günlerde gayet başarılı buldum açılışını. Fakat orta kısmı bütün denemelerimde en hoşlanmadığım tarafı oldu. Kaliteli ama sıradan şekerli-plastiğimsi odunsu notalar ve öd ağacı hiç ilgi çekici değil. Burası bana Giorgio Armani - Cuir Amethyste'i hatırlattı. Onun biraz daha kaliteli ve koyu hali sanki. Alt notaları da genel koku karakteri ile çelişmiyor. Sonlarda artan dumansılık, parfüme gizemli hava vermeyi ihmal etmiyor. Tütünden geliyor olabilir dumansılık. Böylece parfümün isminin ve genel konseptinin hakkını veriyor alt notalar.


Black Afgano bence tatlımsı odunsular, öd ağacı, deri, kabe samanı ve tütsü merkezinde ilerliyor. Fakat parfümün etrafa yaydığı aura daha farklı. Tam olarak teninizdeki gibi kokusu yayılmıyor. Etrafa yayılan koku dumansı, koyu, karanlık diyebilirim.

Black Afgano, farklı denemelerimde farklı tepkiler vermeyi başardı tenimde. Bir denememde tozlu paçuli öne çıktı. Başka seferde şekerli odunsular. Diğer denemede öd ağacı ön pladaydı. Bir başka kullanımda ise plastiğimsi karanlık deri. Hatta dumansı bir tütsü bile hissettim. Buradan yola çıkarak Black Afgano'nun derin, detaylı ve zengin bir parfüm olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Yani iyi kompoze edilmiş. Tabiki orta notaları dışında. 

Herşeye rağmen Black Afgano'nun eleştireceğim yönleri mevcut. Mesela orta kısımdaki tatlı odunuslar ve öd ağacı çok sıradan ve sıkıcı. Bu kısım daha ilginç ve gizemli olabilirmiş. İkinci konu ise genelini düşünürsek düz çizgide ilerlediğini söyleyebilirim. Çok büyük değişiklikler göstermiyor. Aynı hat üzerinde devam ediyor kokusu.

Hani daha önce yemediğiniz bir yemeğin tadını çok merak edersiniz. Fakat yedikten sonra tadının hayal ettiğiniz kadar güzel olmadığını anlayıp burukluk yaşarsınız. İşte Black Afgano'da aynen böyle hissettim. Ben çok daha gizemli, esrarengiz, uyuşturucu etkisi verecek, şok edecek, aklımı başından alacak bir eser bekliyordum. Karşıma ise ortalama niş kategorisinde, yumuşak odunsu bir parfüm çıktı. Black Afgano kesinlikle kötü değil. Ama hayalimdekinden çok farklıymış meğer. Belki de zihnimde çok fazla büyütmüşüm. Gereksiz yere beklentiler oluşturmuşum kendi kendime.


Black Afgano, orta kısmı dışında yüksek kaliteli bir parfüm. Başları ve sonları ilginç. Orta kısmı ise sıradan. Bu anlamda bir baş yapıt olmadığını düşünüyorum. Evet düşünce güzel. Konsept iyi. Şişe tasarımı eşsiz. Parfümün rengi gizemli. İsmi provokatif. Ama aynı özeni keşke orta notalar için de gösterseymiş Alessandro Gualtieri.

Son yılların en spekülatif sunumlarından birisine sahip olduğu çok açık. İsmindeki Afganistan vurgusu ilginç. Tanıtımındaki haşhaş teması etkileyici. Tamam itiraf ediyorum daha önce hiç haşhaş koklamadım yada marijuhana içmedim. Yani bu parfümü herhangi bir uyuşturucunun kokusu ile kıyaslayamayacağım. Fakat parfümün sunumunda uyuşturucuya gönderme yapıldığı bariz.

Nasomatto parfümlerinin en farklı taraflarından birisi ise şişeleri. Sadece 30 ml. şişelerde satılıyor parfümleri. Diğer markalar gibi 50 ml. veya 100 ml. gibi şişe seçenekleri bulunmuyor. Daha da önemlisi parfümleri Extrait de Parfum konsantrasyonunda. Yani EDP'den bile daha yoğun yapıda. Tabiki bu durum fiyatını çok yükselten bir etken. Nasomatto'nun parfümleri de bu sebepten uçuk sayılabilecek fiyatlara sahip. Onun için almadan önce mutlaka deneyin.


Parfümün tasarımını aynı zamanda markanın kurucusu Alessandro Gualtieri yapmış. Erkek parfümü olarak pazarlanıyor. Bence de doğru karar. 25 ve üzerindeki yaşlara göz kırpıyor kokusu. Black Afgano genel olarak karanlık ve kasvetli yapıda. Yağmurlu ve gri günlerde kullanmak daha iyi olabilir. Sonbahar-kış mevsimi için düşünülmeli. Bazı kaynaklarda unisek olarak geçse de erkek kullanımına daha yakın.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com'a teşekkürü borç bilirim.

Artıları:
+ Başlangıcı güzel.
+ Sonları gayet başarılı.
+ Genel konsepti ve sunumu ilgi çekici.
+ Kalıcılığı çok iyi.

Ekaileri:
- Orta kısmını beğenmedim.
- Anormal yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/7.5

19 yorum:

  1. Cok iyi bir inceleme olmus. Ellerinize ve akliniza saglik Rasit Bey.

    YanıtlaSil
  2. Artık yazıları okuyunca kaç puan geleceğini az çok tahmin edebiliyoruz 7.5 dedim kesin çıktı:)

    YanıtlaSil
  3. Youtube'da Screet Scents'de ki zenci bayanın tepkisini görünce oldukça fazla merak etmiştim parfümü:). Ama en azından fazla abartılan bir parfüm olduğunu görmüş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ayılıp bayılmamıştır :)

      Sil
    2. http://www.youtube.com/watch?v=kmDg65L-tM0

      Bu bayanda uyuşturucu etkisi yaptığı açık:).

      Sil
  4. sevgili parfüm merakı yazılarını beğeniyle okuyorum senden bir isteğim olacak kendime uygun bir parfüm bulamadım şimdiye kadar birçok parfüm denedim serge lutens tom ford guerlain caron hermes vb... ama bir türlü aradığım parfümü bulamadım.sert erkeksi ve 1saat sonra uçup gitmeyen bir parfüm arıyorum şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfüm önerilerini artık forum sitemizde veriyorum. Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com/

      Sil
  5. Sevgili P.M Tamda senin dediğin gibi büyük beklentim olan ,hedefim olan bir kokuydu bu, bilinç altımda;mutlaka denemelisin!diyen bir ses vardı ..Senin yazdıklarını okuyunca yelkenler suya!,işte bahsettiğin burukluk!Demekki denemeden, gaza gelipte çok büyük beklentiye girmemeli..Ayrıca Marıhuana gibi koksaydı hiç iş yapamazdı:)buda benden bir tespit :) teşekkür ederim,emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Türkiye'de nerede bulabiliriz bu parfümü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasomatto parfümlerinin Türkiye'de satışı yok ne yazık ki.

      Sil
  7. Bu arada www.decantshop.com yabancı bir site . Yurtdışından parfüm gelebiliyor mu artık ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Amerika merkezli bir site. Yurtdışından parfüm getirtmek hala yasak. Bir değişiklik yok. Biraz şansa kalmış gibi.

      Sil
  8. parfüm mearaklıları bana bunlardan 3 tane isim verin alacağım hiçbirini denemedim.3 nanesini mazada deneyip birini alacağım bugun kanyonda

    YanıtlaSil
  9. armani ambre prive
    armani pirive royal oud
    -----------------
    amouage ciel
    Amouage – Lyric Man
    Amouage Jubilation XXV
    Amouage – Reflection Man
    ---------------------
    Bond No 9 New York Amber
    --------------------
    momtale red oud
    --------------------
    kilian Incense Oud
    back to black
    ------------------
    tobacco vanille
    --------------------
    Serge Lutens

    YanıtlaSil
  10. Jubilation
    Tobacco vanille
    Back to black

    Eger serge lutens chergui ise back to black yerine al derim.

    Bu üçú bir harika

    YanıtlaSil
  11. Bugun bu parfumu italyada denedim. Gercekten inanilmaz bir parfum. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben By Killian ve Tom Ford Black Orchid kullaniyorum. Ama bu da gercekten cok iyi ve yeterince kalici...

    YanıtlaSil
  12. İlk defa bir Türk parfüm blogunda bir Nasomatto kokusuna ait bir inceleme okudum. Hem şaşırdım hem de mutlu oldum, zira benim de oldukça merak ettiğim bir parfümdü bu. Bu nedenle size teşekkür ederim. İlerde Nasomatto'nun maskülen kokusu Duro'yu inceleme imkanınız var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasomatto benim de çok ilgimi çeken bir marka. Şu an elimde başka Nasomatto yok. Eğer elime geçerse diğerlerini de yazacağım.

      Sil
  13. Yorumsuz kalamiyacağim
    Black afgano kullanabilmeniz için ciddi öncelikle ciddi nish parfum deneyimi yada gece hayatinizin agrasif yogun olmasi lazim. Yaşamaniz gereken bir deneyim. saygilar.

    Harvey nichols da şu an 465tl.
    Iletişim 0546 812 36 99

    YanıtlaSil