13 Aralık 2015 Pazar

Tom Ford – Velvet Orchid (2014)


Tom Ford – Velvet Orchid (2014)

"Tom Ford kadın parfümünü yeniden yorumladı. Parfüm artık sadece güzel bir koku olmanın ötesinde kendinizi ifade edebileceğiniz benzersiz deneyime dönüştü. Yeni efsane parfümün içeriğini ferahlatıcı notalar, taç yaprakları, bal ve rom oluşturuyor. Black Orchid'e göre daha az odunsu ve baharatlı koku içeren Velvet Orchid, çiçeksi notaların yarattığı kontrast ile daha önce hiç olmadığı kadar tutku dolu ve kadınsı bir deneyim sunuyor.

Kadınları tanrıçalara benzeten Tom Ford, onların en derin arzularından esinlenerek Velvet Orchid'i yarattı. O, taze ve gür taç yapraklarıyla teninizi sarıyor. Siyah orkidenin cazibesi ve sımsıcak odunsu kokular ile arzularınızın doruk noktasına ulaşmanızı sağlıyor.

Velvet Orchid, mor şişe ile karşımıza çıkıyor. Comoro adası vanilyası ile aşılanmış ham süet, Güney Brezilya ormanlarından gelen fuşya orkide ve portakal çiçekleri ile buluşuyor. Böylece tek parfümde, kendine güvenen kadının asaletini, eğlenmeyi seven, neşe dolu kadının enerjisini, romantik kadının sükunetini ve Tom Ford imzalı benzersiz içerikler ile lüksü keşfetmenize olanak tanıyor."


Tom Ford'un 2014 yılı çıkışlı parfümü Velvet Orchid'in, birçok yerde rastlanabilecek afişlerinde yazan yukarıda cümleler bizim için çok tanıdık. Tabii biz uzun zamandır pazarlama cümlelerinden ziyade öze ve içeriğe bakmayı tercih ediyoruz. Ne yalan söyleyeyim, Velvet Orchid, hiç merak ettiğim parfümlerden değildi. Tom Ford'un şimdiden modern zamanların en kült parfümlerinden birisi haline gelen Black Orchid'i pek sevemediğim için, Velvet Orchid'den beklentim düşüktü. Gerek ismi, gerek şişesiyle, Black Orchid'in devam parfümlerinden olduğu izlenimini güçlü şekilde hissettiriyor Velvet Orchid.

Zaten parfümün tasarımcılarından ünlü burun Antoine Maisondieu'nun, bir söyleşisinde, yarattıkları Velvet Orchid'in, "Black Orchid'in ruhundan izler taşıdığını" söylemesini dikkate almamız gerekiyor. Hatta hiç Antoine Maisondieu'ya uzanmaya gerek yok. Tom Ford'un resmi sitesinde Velvet Orchid'in, "ikonik Black Orchid'in, baştan çıkarıcı gücü ve şehvetli ihtişamının evrim geçirmiş oryantal çiçeksi hali" olduğu söylenmiş.

Velvet Orchid'i üzerime sıktığımda kremsi turunçgillerle karşılaşıyorum. Oldukça tatlı turunçgillere, lezzetli meyveler eşlik ediyor. Bence açılışı turunçgillerden ziyade meyvemsiliğe yakın. Tatlı ve mayhoş meyveler erik, kiraz veya vişne olabilir. Başlangıcı gayet güzel. Orta kısma geçildiğinde tatlı meyveler, neredeyse şekerli hale geliyor. Çiçeklerde artık devreye giriyor. Manolya, yasemin, gül, süsen (iris) ve diğerleri. Buradaki çiçekler sabunsu beyaz çiçekler gibi değil de meyvemsi kırmızı çiçekler gibi. Tabii orta bölümde biraz pudralı yapı öne çıkıyor. Orta kısım, ablası Black Orchid'i fazlasıyla andırıyor. Son kısım müthiş. Ekşimsi meyvelere hafif pudralı vanilya eşlik ediyor. Yumuşacık süet de var sanki. Alt notalar çok güzel.


Kendi sitelerindeki rom ve içki temasına tenimde fazla rastlayamasam da, ekşi kırmızı meyveler, karmaşık çiçekler ve vanilya mutlak anlamda kendisini gösteriyor. Yine kendi sitelerinde balı unutmamak gerekiyor. Parfüme tatlılığı belli oranda balın verdiği söylenebilir. "Dramatik taç yapraklar" konusunda ise fikrim yok. O da neymiş Tom Ford?

Velvet Orchid'in, başlangıcı harika, orta kısmı bana göre değil, sonları nefis. Görüleceği üzere benim açımdan en büyük sorun, parfümün en uzun süre hissedilen kısmı orta notalar. Çünkü orta kısım, Black Orchid'in neredeyse kopyası. Evet, Black Orchid'in o şekerli, iddialı ve fazlaca iç bayan çiçeklerini sevmiyorum. Ne yazık ki orta kısımda Black Orchid'in geneline hakim olan hava verilmiş Velvet Orchid'de. Tabii bu bir anlamda anlaşılabilir. Sonuçta Velvet Orchid, ablası Black Orchid'in temelleri üzerine inşa edilmiş. Ona benzemesi anlaşılabilir. Fakat Black Orchid'i bir türlü sevemeyen bünyem, Velvet Orchid'in uzun orta bölümünü de sevemedi. Onun dışında gayet başarılı bir arkadaş olduğu söylenebilir Velvet Orchid'in.

Parfümün genelindeki tatlılık, kimi zaman şekerliliğe doğru evrilirken, tam da yeni nesil kokulara öykünüyor anlaşılan. Eğer fazlaca tatlı kokuları sevmiyorsanız, Velvet Orchid'i kendinize yakın bulamayabilirsiniz. Bu anlamda çok farklı ve yeni bir yol çizmiyor kendisine. Tatlı çiçekler, tatlı meyveler ve tatlı vanilya. Biraz da pudra efekti. İşte size Velvet Orchid.


Doğal olarak Black Orchid ile kıyaslanıyor Velvet Orchid. Sanırım kendimce şöyle özetleyebilirim durumu. Black Orchid'in daha az çiçeksi ve daha meyvelisi olarak düşünebilirsiniz. Meyveler ferah değil, kremsi ve neredeyse vanilyamsı. Velvet Orchid'i tenime uyguladığımda sanki azıcık da süsen (iris) algılıyorum ya da pudramsılık öyle düşünmemi sağlıyor. Evet o, Black Orchid gibi cazibeli ve sınırlı da olsa kışkırtıcı. Fakat Black Orchid kadar hırslı değil.

Aklıma gelmişken ten-kıyafet karşılaştırması yapayım. Ten üzerinde çok daha güzel, meyvemsi, mayhoş ve vanilyalı kokarken, kıyafet üzerinde daha çiçeksi ve Black Orchid'e benzer yönde hareket etti. Bence ten üzerinde daha başarılı kokusu. Ayrıca kıyafet üzerine çok sıktığımda, aynı Black Orchid'in yaptığı gibi dayanılmaz ve ağır hal aldı. Anlaşılan Black Orchid gibi Velvet Orchid'i de fazla kullanmamak gerekiyor.

Velvet Orchid, kadın parfümü olarak lanse edildi. Muhakkak ki o, kadın kullanımına çok daha yakın. Peki erkekler de kullansa Velvet Orchid'i ne olur? Hiç bir şey olmaz. Nasıl ki Black Orchid gibi kadınsı parfümün büyük bir erkek kitle tarafından kullanıldığını ve sevildiğini biliyorsak, Velvet Orchid'de erkekler tarafından kullanılabilir. İkisi arasında seçim yapacak olsam tercihimi rahatlıkla Velvet Orchid'den yana kullanırdım. Bana göre Black Orchid'e göre daha kullanılabilir ve sevilebilir Velvet Orchid.


Parfümü dört önemli burun, Yann Vasnier, Calice Becker, Shyamala Maisondieu ve Antoine Maisondieu birlikte tasarlamış. Eau de Parfum (EDP) formunda. Kalıcılığı gayet iyi. Fark edilirliği başlarda yüksek. Sonra normale dönüyor. Black Orchid kadar saldırgan değil neyse ki. Tam bir sonbahar hatta soğuk kış mevsimi parfümü. Yaş olarak ise on sekiz yaşındaki arkadaşlara öneremeyeceğim. Şöyle yaşınız otuzlara gelsin öyle kullanın bunu bence.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/7.5

3 yorum:

  1. Koku gayet güzel ama fazlasıyla kadınsı geldi bana.. Pure Malt'ı da yorumlarsanız çok sevindirirsiniz beni..

    YanıtlaSil
  2. Hocam hep 30 lu yaşlar 18 yaşlar için birkaç öneri söyler misiniz?

    YanıtlaSil