29 Mart 2012 Perşembe

Carolina Herrera – Chic For Men (2004)


Carolina Herrera – Chic For Men (2004) Markanın erkek parfümlerinden.

1939 yılında Venezuela’da doğmuş Carolina Herrera. Modaya olan tutkusu ona kıyafetler tasarlatmış. Bakmış ki Venezuela bu işler için pek uygun bir yer değil. Ver elini fırsatlar ülkesi Amerika. Burada 1981 yılında kendi şirketini kuruyor. Ve tasarladığı kıyafetleri görücüye çıkarıyor. Gerisi tahmin edebileceğimiz gibi. Başarı basamaklarını tırmanan bir kadın. Ve onun kıyafetlerini giymek için birbiriyle yarışan kadınlar. Dünya çapında 70’den fazla özel satış mağazasında ve 150’den fazla noktada Carolina Herrera’nın tasarımlarını bulabilirsiniz.

                                                         Markanın kurucusu Carolina Herrera. 

Ben zerafet ve karışıklık fikrini seviyorum. Ama bir kıyafette yada parfümde karışıklık, basitlik olarak görünmelidir. Benim tasarladığım kıyafetler ve parfümler gerçekçi olmalı. Ama gerçekliğe biraz da fantezi katılmalı. Aynı hayatımız gibi…” diyen Herrera, parfüm işine de kaçınılmaz olarak girmiş. İlk parfümünü 1988 yılında piyasaya sürmüş. Şimdiye kadar 40’dan fazla parfüme imza atmış. Ülkemizde en bilinen ve sevilen parfümünün 212 Men olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 212 Men kadar popüler olmasa da bugünkü konuğum Chic For Men’in de sevilen bir parfüm olduğunu düşünüyorum.

Chic For Men odunsu baharatlı olarak sınıflandırılmış. Açılışı tam bir meyve salatası gibi. Açıklanan üst notalarına baktığımda zaten durum anlaşılıyor. Limon, mandalina, karpuz ve bergamot. Bence bu dörtlüden en fazla karpuz ve mandalina hissediliyor. Biraz fazla “genç işi” diyebilirim başlangıcı. Orta notalara gelindiğinde bu meyvemsi koku geri çekilirken ortaya tatlı baharatlar çıkıyor. Daha çok biber diyebilirim. Fakat o meyvemsi koku her daim hissediliyor. Orta notaları başlangıcından daha güzel. Alt notalarına gelindiğinde ise baharatların etkisi azalırken ortaya tatlı meyvemsi misk ile tatlı aromatik odunsular ortaya çıkıyor. Bu kısıma eh işte diyebilirim. Yani özetle: Meyveler, tatlı baharatlar, tatlı misk ve odunsu notalar.


Eğer bana Chic For Men nasıl kokuyor diye genel bir soru soracak olursanız cevabım “meyveli” olacak büyük ihtimalle. Başlangıcındaki karpuz benzeri koku adeta parfümün sonuna kadar kendisini hissettiriyor. Zaten açılışını biraz Davidoff – Cool Water Game’e benzettim. Fakat Chic daha kaliteli ve özenli. Yine de biraz fazla meyveli ve tatlı. Ayrıca hafiften “steril bir yapaylık” hissediliyor. Kokuları çok benzemese de bu hissi bana Hugo Boss – Baldessarini’de vermişti. Anlatması zor. Sanki transparan bir yapısı var. Çok doğal ve mis gibi bir kokusu yok. Bir şeyler rahatsız ediyor beni alttan alta.

Chic For Men deneyen yada kullanan bir çok kişinin rahatlıkla sevebileceği bir parfüm. Bu anlamda  “güvenli kokular” sınıfına sokabiliriz. Kadınlarında bu parfümü oldukça sevdiklerini kendi deneyimlerimden de biliyorum. Neredeyse bir şişesini kullanmış birisi olarak sanırım bunu söyleyebilirim. Markanın çok ilgi gören parfümü 212 Men’e benziyor kokusu genel olarak. Fakat 212 Men’den daha meyveli diyebilirim.


Orta notalarındaki tatlı baharat kullanımını sevdiğim Chic’in en hoşuma gitmeyen yanı biraz fazla genç arkadaşlara hitap eden yanı oldu. Bence en fazla 25 yaş ve altındaki arkadaşlar kullanmalı. Daha yüksek yaşlar için ne kadar uygun olur şüpheliyim. Ayrıca biraz fazla “tatlı” kokuyor. Yada artık benim tatlı kokulara karşı toleransım azalıyor. Bu tatlılığı muhtemelen tonka fasulyesi veriyor.  Diğer sorun ise uzun süreli kullanımlarda sıkıcı hale gelmesi. Aldığım bir şişesini artık kendimi zorlayarak sırf bitsin diye kullandığımı gayet iyi hatırlıyorum. Geçen zaman içinde anlaşılan fikirlerim oldukça değişmiş Chic For Men hakkında. Benim için eskisi kadar çekici bir parfüm olduğunu düşünmüyorum.

Parfümün tasarımını Carlos Benaim, Ann Gottlieb ve Jean-Marc Chaillan üçlüsü yapmış. Orta notalarındaki keskin biberler yüzünden sıcak yaz günlerinde kullanmak çok iyi bir fikir değil. Bence tam bir serin ilkbahar parfümü. Önümüzdeki bahar ayları için ideal. Soğuk kış mevsimine ise uyacağını düşünmüyorum.

Artıları:
+ Orta notalarını sevdim.
+ Deneyen bir çok kişinin sevebileceği kokusu.
+ Birisine hediye vermek için iyi bir seçenek.

Eksileri:
- Başlangıcı fazla meyveli.
- Tam çözemediğim tuhaf bir yapaylık var kokusunda.
- Uzun süreli kullanımda sıkıcı olma ihtimali var.

Koku Güzelliği: 10/6

24 yorum:

  1. Parfüm Merakı, SNOB'a (mavi kutulu, klasik olan) benzer bir koku biliyor musun, daha elit?

    YanıtlaSil
  2. ilkbahar ve yaz aylarında kullanılabilecek kokular önerebilirmisin?
    (beyaz tenliler için) farkedilirliği gayet iyi olursa seviniriz.

    YanıtlaSil
  3. Modern Talking Snob'u denemediğim için bir şey söylemem doğru olmaz.

    Adsız ilkbaharyaz ayları için İssey Miyake Pour Homme benim sevdiğim parfümlerden.

    YanıtlaSil
  4. SNOB, öyle pahalı parfümlerden değil zaten. Markette bile bulabilirsin :) Ancak buradaki çoğu kokuya bin basar bence.

    YanıtlaSil
  5. Chic düştükçe düşüyor, 9 dan nerelere geldi :) Demek bu kadar çok kaliteli parfüm deneyince eskiden beğendiklerinin normal olduğunu anlıyor insan. Sana imrenmemek elde değil parmümmerakı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum söylediklerine. Anlatmak istediğim de bu zaten.

      Daha önceleri bu kadar parfüm denemeden önce amma da gözümde büyütüyormuşum bazı parfümleri. Şimdi ise bana o kadar vasat geliyor ki bu parfümler...

      Sadece parfüm alanında değil. Hayatın bir çok alanında deneyimler insanları olgunlaştırıyor sanırım. Bu da fikirlerin değişmesine yol açıyor.

      Sil
  6. Eğer bu tarda, ama kullanıcısına kalite hissiyatı veren (KİTON MEN) i muhakkak deneyin.

    YanıtlaSil
  7. Parfüm merakı dkny men mevcutmu elinde 2000 çıkışlı olan şişesi gökdelen tarzı olanı??Ben çok beğendim hafif seksi bi kokusu var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o versiyonu biliyorum. Denemedim o arkadaşı. Ama üretiminin bitirildiğini hatırlıyorum. Demek pek tutmamış.

      Sil
  8. Zaten benim beğendiğim parfümler hep üretimden kalkıyo:(( Emporio armani night üretimden kalkıncada çok üzülmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi tane daha Armani Night seven gördüm:) o kadar yerden yere vurulan bu parfüm benim şimdiye kadar en sevdiğim parfümdü . üretimden kalkınca mahvoldum ben de:))

      Sil
  9. Parfüm almadan önce fiyat alnız.
    Uygun fiyatlara orjinal parfümler almak istiyorsanız lütfen ekleyin parfumdemoda@hotmail.com

    YanıtlaSil
  10. Bence kötü bir parfüm değil hatta piyasadaki çoğu parfümden güzel geldi bana 6 puan biraz az olmuş sanki parfüm merakı eski puanı daha güzeldi:))

    YanıtlaSil
  11. 212 sexy man ile ilgili düşüncelerinizi de öğrenebilir miyiz? tabi kullandıysanız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 212 Sexy Men elimde mevcut. Önümüzdeki haftalarda yazacağım detaylı olarak.

      Sil
  12. bu parfümün kalıcılığı ve farkedilirliği nasıl parfüm merakı? onu da burada notlasanız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yüksek değil diye hatırlıyorum. Ortalama seviyelerde olması lazım.

      Sil
  13. merhaba parfüm merakı, ben 20 yaşlarında üniversite öğrencisiyim hermes,europhia,burberry brit,ch chic hoşlandığım kokulardan bazıları benimle özdeşleşecek, her o koku duyulduğunda beni hatırlatacak özel ve farkedilirliği güzel birkaç koku önerebilir misiniz? teşekkür ederim.erkan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar erkan,

      John Varvatos'a bakabilirsin.

      Sil
    2. teşekkür ederim :)

      Sil
  14. merhabalar üstat sizi tebrik ediyorum çok yardımcı oluyorsunuz başarılarınızın devamını dilerim öncelikle , farkedilebilirliği iyi olan odunsu notalar baskın anatema olan parfüm önerebilir misiniz saygılar.mehmet.(gucci pour homme sanırım böyle ama bulamıyorum onun dışında neler var?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anatema'yı ilk defa senden duyuyorum.

      Gucci Pour Homme'a benzer olarak David Beckham - Intemately For Men'e bakabilirsin. Oldukça benziyor. Ama tabiki Gucci kalitesi bekleme.

      Sil
    2. anatema derken araya boşluk bırakmayı unutmuş arkadaş , "ana tema" :)

      Sil
  15. Dün elime ulaştı akşam 6 da kolumun üstüne tüylü kısma sıktım sabah hala kokuyordu. Kalıcılık bende gerçekten çok iyi. Farkedilirlik de ortalama diyebilirim. Piyasadaki birçok designer'dan daha iyi bence.

    YanıtlaSil