11 Mart 2012 Pazar

Guy Laroche – Drakkar Noir (1982)


Guy Laroche – Drakkar Noir (1982) Markanın klasikler arasındaki yerini almış parfümü.

Yine mi Fransız diyeceksiniz biliyorum. Ama sanki bir çok modacı Fransa kökenli olmak zorunda. Belki de bu ülke moda sektörüne yaptığı yatırımların meyvelerini topluyor. Nasıl ki İngiltere futbolun beşiği, Amerika sinema sektörünün öncüsü ise moda da Fransa için o kadar önemli. İsimlerini tekrardan saymaya gerek görmediğim onlarca modacı, dünya çapında şöhretler kazanırken, ülkelerinin isimlerini de daha yukarı taşıyorlar.


Ülkemizde diğer Fransa markaları kadar tanınmasada yaşı biraz ilerlemiş parfüm meraklılarının çok iyi bileceği bir isim Guy Laroche. Laroche (1921-1989), Fransa La Rochelle doğumlu bir moda tasarımcısı. Çalışma hayatına kadın şapkaları tasarlayarak başlıyor. 1949 yılında ise modacı Jean Desses’in yardımcısı olarak devam ediyor kariyerine. 1955 yılında Amerika’ya gidiyor ve buradaki hazır giyim sektörünü inceliyor. 1957 yılında ise ilk mağazasını Paris’te açıyor. 1961 yılında ise ilk hazır giyim koleksiyonunu görücüye çıkarıyor mağazasında. 1966 yılında ilk parfümü Fidji’yi piyasaya sunuyor. 1982 yılında ise bugün inceleyeceğim Drakkar Noir kendisini gösteriyor. Bildiğim kadarıyla toplam sekiz parfüm üretmiş Guy Laroche.


Drakkar Noir, aromatik fujer olarak sınıflandırılmış. Başlangıcı ile tam bir 1980’ler parfümü olduğunu yüzünüze çabucak vuruyor. Eskilerde kalmış bir turunçgil (muhtemelen bergamot) ve lavanta ile merhaba diyor. Bu açılış hiç şaşırtmadı beni. Zaten az çok böyle bir başlangıç bekliyordum. Herkesin sevebileceği gibi olmadığını söylemem gerek. Neyseki kısa sürüyor üst notalar. Orta notalardan itibaren koku karekteri değişiyor. Bu kısımda aromatik otlar ve biraz çam ekleniyor. Neredeyse ferah bile diyebilirim. Parfümün en sevdiğim tarafı burası. Çok temiz ve pürüzsüz. Sanırım Drakkar Noir’in bu kadar ilgi görmesinde orta notaları büyük rol oynuyor. Son kısımda ise biraz karanlık hale geliyor kokusu. Silhat, deri ve az da olsa çam ile tende uzun zaman kalıyor. Bu kısmı da çok sevdiğimi söyleyemem. Zaten bu tür silhat kulanımı hiç bana göre değil. Bu konuda eminim.


Drakkar Noir, 1980’li yılların ilginç parfümlerinden birisi. Zamanın önemli klasiklerine kafa tutmayı başarmış. Hatta çok satanlar listelerine bile girmeyi becermiş. Ama artık tamemen değişen modern parfüm trendlerinin karşısında ne kadar direnebilir ki. Günümüze uzak kalmış kokusu ile Azzaro Pour Homme, Polo Classic, Chanel – Antaeus gibi eserler ile birlikte tarihteki yerini aldığına eminim. Ama bugün kaç kişi beğenir ve kullanmak ister Drakkar Noir’i. Eğer yaşınız 35’in üzerindeyse ve zıpır, şekerli, genç erkek parfümlerini kendinize yakıştıramıyorsanız bir şans verebilrsiniz. Ama çok hararetle tavsiye edebileceğim bir arkadaş değil.


Şişesinin simsiyah olduğuna bakmayın. Bende önce karşıma çok karanlık bir parfüm çıkacak sandım. Başlangıcıda öyle bir izlenim uyandırdı. Ama orta notalardan itibaren oldukça yumuşayan, hatta ferah sayılabilecek bir yapıya bürünüyor. Son kısım biraz ciddi, sert ve erkeksi. Onun dışında genel olarak aromatik bir yapıda. Sıcak yaz mevsimi dışında her zaman kullanılabilir. Olgun ve erkeksi yapısından dolayı belli bir yaşın üzerindeki arkadaşların kullanması uygun olacaktır.

Artıları:
+ Orta notalarını sevdim.
+ 1980’lerin ilginç klasiklerinden. Almasanız bile denemenizde fayda var.
+ Yapaylık hissedilmiyor.

Eksileri:
- Başlangıcı biraz fazla eski kokuyor.
- Alt notaları ise pek hoşlanmadığım eski tarz silhat tarzında.
- Herkesin beğenme ihtimali olan parfümlerden değil. Denemeden alınmamasını tavsiye ederim.

Koku Güzelliği:10/6


36 yorum:

  1. Parfüm Merakı, birazcık da bayan parfümleri inceler misin? Ben kokuları bayan/erkek olarak asla ayırt etmiyorum. Bu ayrımı yapanlara da çok kızıyorum. Her şeye bir cinsiyet ayrımı sokuşturuveriyoruz. Senden iki parfümü incelemeni rica edeceğim:

    1. Chanel - Coco Mademoiselle

    2. Dior - Hypnotic Poison (Classic)

    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. The Good, the Bad & the Ugly11 Mart 2012 10:50

    Yeni nesil gençlerin kesinlikle değerini bilemeyeceği ve burun kıvıracağı bir parfum..çok baba parfumdur herkes kullanamadığı gibi herkese de yakışmaz bu parfüm sayın parfum meraki..o yuzden koku guzelligine 6 vermen beni şaşırtmadı..işte karsınızda ♥♥Drakkar Noir♥♥

    Not:bu arada dikkatimi çekti siz erkeksi masculine kokulara pek katlanamıyorsunuz..daha çok feminen yönü agır basan kokuları begenıyorsunuz en basit ornegı dior homme gibi ki zira dior homme u bir kadın bile rahatlıkla kullanabilir..örneğin bir avon full speed e 8 puan vermeniz beni çok güldürmüştü hala da gülerim :D cunku full speed cok tekdüze yapaylık sınırlarında dolasan bir koku ..o parfum ancak bole lise cagındaki ergenlere yakısır..

    YanıtlaSil
  3. Mabuse bende isterim kadın parfümleri denemek. Ama hangi parfümlere ulaşabiliyorsam onları yazıyorum. Yani bir çok parfümü bulamıyorum desem yeridir. Keşke karşıma çıksalar.

    The Good,

    Drakkar benim için biraz fazla "baba" kokusu. Onun için pek anlaşamadık kendisiyle.

    Dediğin şeyi bende düşünüyorum. Sanırım daha yumuşak, tatlımsı ve unisex kullanıma yakın parfümleri seviyorum. "Eski kafa" erkeksi sert parfümler pek bana göre değil. O gruptan sevdiğim örnekler Caron - The Third Men, Calvin Klein - Obsession For Men ve Creed - Bois du Portugal.

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar kötü bir parfüm şişesidir o öyle ya, ayakkabı boyası gibi :)

    Parfümeriye müşteri gibi gidip hepsini denesen??

    YanıtlaSil
  5. mrb;
    sabun veya losyon kokulu bir erkek parmün almak istiyorum, hangi markaları tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
  6. Oktay, istediğin tarza en uygun koku Prada infusion D'homme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dediğin parfüm kadın parfümü olarak geçiyor. ben erkek parfümü sormuştum.

      http://www.hepsiburada.com/Liste/prada-infusion-dhomme-edt-ns-50ml-erkek/productDetails.aspx?productId=sggnrpra26370&categoryId=32010686&SKU=SGGNRPRA26370-1

      Sil
  7. Parfüm merakı, madem unisex kokular seviyorsun üşenme, git sevile, şu osez moiyi dene. Alacağına eminim, dior tarzı! Git bir dene.

    YanıtlaSil
  8. Mabuse,

    Parfümeride bir kere deneyerek pek bir şey anlaşılmıyor. En az 3-4 gün kullanmak lazım bir parfümü. Yoksa ilk izlenimler bizi genellikle yanlış yönlendiriyor.

    Oktay Prada - İnfusion unisex bir parfüm. Hepsiburada kadın bölümüne koymuşsa hata etmişler.

    Sabunsu parfüm olarak şunlara bakabilirsin:

    Prada Amber Pour Homme
    Vera Wang For Men
    Azzaro - Chrome

    YanıtlaSil
  9. Ya burasıyla pek alakası yok ama dior homme geçen sene değişim geçirdi ya benim ondan önce kullanma fırsatım olmuştu kokuyu ama yenisi hiç nasip olmadı, şimdi kokuyu netten sipariş edecem ama kararsızım. Sizin de incelemeye baktım eski tarihli incelemeyi güncelememişsinizdir diye sorayım dedim. Her neyse sizce nasıl yeni tarzı da eskisi gibi hoş mu, alınmalı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dior Homme'un yeni formulasyonlu versiyonunu denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  10. Drakkar Noir Gerçekten hoş bir parfüm. Ama o sınıfta çok daha güzelleri var. Caron Third Man o sınıfın en kral parfümü diyebilirim. Parfüm sonuçta biraz zevk işi. Ruhsal bir olay. Herkesin zevkine saygı.. Ben kokusuna 8 veriyorum.

    YanıtlaSil
  11. Parfüm Merakı, geçende ikinci Dior Homme'umu aldım. Yalnız bu birinciden çok çok çok çok daha kalıcı. ABARTISIZ söylüyorum, en az 13 saat bileğimden kokusunu alabildim. Fark edilirlik de ilkine göre çok fazlaydı. Acaba son aldığım yeni versiyonu mu? Kokular aynı, kalıcılıkta dağlar kadar fark var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni versiyonu daha kalıcı olabilir. Çok şaşırmam eğer öyleyse. Ama önemli olan kokuları benziyor mu? İnşallah berbat etmemişlerdir yeni kokusunu.

      Sil
    2. http://checkcosmetic.net/
      Buradan iki şişenin de altındaki kodlardan üretim tarihlerine bakabilirsin. Öğrenince buraya da yazarsan biz de bilgilenmiş oluruz hangisi yeni hangisi eski versiyon

      Sil
  12. Kokular aynı, değişiklik yok. Yalnız ilk başlarda bana biraz saldırgan geldi. Öncekinde alkol hemen uçarken bunda saldırganlık hissettim. Yeni formu olup olmadığını nasıl anlayacağız ki?

    YanıtlaSil
  13. Koku çok tuttu galiba 150 ml şiseside çıkmış sık sık bitmez valla:))

    YanıtlaSil
  14. İlki bitti, kutuyu attım :) Yeni aldığım Haziran 2011. Sanırım yeni formülasyon değil. Ama fark hissettim inanın.

    YanıtlaSil
  15. Biraz önce Dior Homme Sport'un da yeniden formule edilerek piyasaya sunulduğunu öğrendim. Dior Homme Sport severlere duyurulur.

    Anlaşılan Dior markası, Dior Homme serisinin bütün parfümlerini yeniden formule edip piyasaya sunuyor. Böyle bir stratejileri olduğu açık.

    YanıtlaSil
  16. Drakkar adı gibi vurucu ve sert bir erkek parfümü. Her erkeğin harcı değil onu kullanmak. Erkek gibi kokmak isteyenlere iyi bir seçenek. Polo Green de aynı kulvarda. Sadece Drakkar daha sert ve keskin. Polo ise daha yumuşak bir seçenek. Tabii aynı kokmuyorlar ama sadece bu tarz kokuları seven biri olarak ilgilenen arkadaşlara duyurmak istedim. Açık ve net şimdiki kılıbık ve yumuşak kokan parfumler gibi değil. Kafayı değiştirip de kullanılabilecek bir parfüm.
    Birilerine beğendirme çabası içinde olmayanlar kullanabilir. Yok kızlar bu parfüme bitiyor yok efendim herkes parfümümü sordu bla bla ? Kimse sormasın beğenmesin sorun değil ama ben çok severek kullaniyorum. Ama piyasa belli kardeşim. Eskiden erkeler iki pileli bol kumaş patolonları giyerdi. Şimdi ise eğilince arkada çatalı gözüken sözde erkekler türedi. Eee hali ile drakkar ağır geldi o bedenlere. Neyse es-selam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Drakkar Noir'i o kadar güzel özetlemişsin ki üstüne başka söylenecek söz yok.

      Fakat zaman herşeyi eskitiyor. Ne kadar direnmek istesende üstün geliyor. Ve bir yerden sonra zamanın ruhuna teslim oluyorsun.

      Katkılarının devamını beklerim.

      Sil
    2. Sevgili Parfüm yorumu; Senin bukadar çabalarından sonra bizim yorum yapmamız işin en kolay tarafı.
      Dediklerine katılmamak mümkün değil ? Zira Hayat bizi bile eskitirken parfümlerin değişmemesi kaçınılmaz.
      Teşşekür ederim ve seni çok severek takib etmekteyim iyiki varsın kardeşim.

      Sil
  17. çok kalıtelı oldugunu düşünmediğim(en azından benım tenımde hiç güzel kokmadı,bozuk gibiydi resmen)bir koku.eski kokulardan hoşlanan arkadaşlar salvador dalı for men ,obsesion,eau sauvage ,daha yumuşağı gucci nobile,vanilyalı palama pıcasso parfum deneyebilir.

    YanıtlaSil
  18. Parfüm merakı bu parfümü türkiyede bulabilirmiyim acaba bi bilginiz varmı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mağazalarda olacağını sanmıyorum. Türkiye merkezli internet sitelerinden araştır bakalım. Muhtemelen kıyıda köşede kalmış bir yerlerde vardır.

      Sil
  19. Bu sitede her boyu var.
    http://www.bellamola.com/productPaging.php?category=2&brand=Guy%20Laroche&name=Drakkar%20Noir

    YanıtlaSil
  20. Bence polo green ve azzaro pour homme dan çok daha farklı bir koku sabun kokusunun yanında çiçek ferah baharat farklı kılıyor diyerlerinden bence

    YanıtlaSil
  21. selamlar..4 sene kenzo air kullanmış biri olarak..(şuan üretilmiyor)..üst notasında anason olan veyahut kenzo air i biliyosanız yakın olan bi koku arıyorum..kendi aramalarımda bulamadım.yanlız yıldız anason olmıyacak çok şekerli kokuyo diesel de var..yani diyeceğim sıktığım zaman rakı kokacak kenzo air gibi uçuracak : )) saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Kenzo - Air'i denemediğim için yardımcı olamayacağım ne yazık ki.

      Sil
    2. şişenin içine şaşal suyu koymuşlar alkolle karıştırıp satmışlar. Parfum diyemeyeceğim. Tamamen IsoE Super sıvısı var içinde.

      Sil
  22. redbull utku parfüm merakından yorum istemedimki sen yapıyosun..yaa enerjiyi fazla kaçırmışsın yada saat 12.00 den önce yazman gerekiyor :)) anladın sen.. (raşit abi bunu yayınla lütfen zevkler ve renkler tartışılmaz öğrensin utku kardeş de )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir? Adam denememiş, ben denedim ve düşüncemi yazdım. Bana göre beş para etmez, sen yere göğe çıkartırsın. Banane, kimene ? Ayrıca istediğim saatte yazarım, gel sabaha kadar sokaklarda sürt iş yapıcam diye bakalım. Kardesın oldugunuda sanmıyorum ayrıca.

      Sil
  23. Bu parfümü fragrantica'da Yankee Candle MidSummers Night'ın kokusuna benzeyen bir parfüm aradığımda önerdiler. Kadınların da kullanabileceği bir parfüm olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Drakkar Noir, önemli erkek parfüm klasiklerinden birisi. Ayrıca oldukça erkeksi bir kokusu var. Kadın kullanımı için önerilecek bir parfüm değil bence.

      Sil
  24. Çocukluğumdan beri hayatımın her anında kendime ait parfümüm olmuştur, ve hep 3-4 çeşit parfüm kullanırım. Bende de 70'ler, 80'ler maskulen kafası var. Günümüz erkek parfümleri bence daha çok kadınlara hitap ediyor, yani tasarlayanlar erkeklerden çok kadınlarla empati kuruyor, kadın olsam beğenir miyim. 70'lerde, 80'lerde daha çok erkeklerle empati kurmuş tasarlayanlar, bunu erkekler beğenir mi...

    Drakkar efsanemdir, çok severim. Kadınlar beğeniyor mu, hayır, umrumda mı kesinlikle hayır :)

    200ml olanını buldum, direk aldım :) Kışın Deri ceketimin üstüne Drakkar'ı da giydirince tadından yenmiyor...

    YanıtlaSil