5 Mart 2012 Pazartesi

Yves Saint Laurent – Body Kouros (2000)


Yves Saint Laurent – Body Kouros (2000) Markanın en çok ilgi gören erkek parfümlerinden.

Devrimci, yenilikçi ve sıra dışı insanları elimde olmadan da olsa seviyorum. Çünkü herkesin yürüdüğü yoldan yürümüyorlar, risk alıyorlar, yeni bir şey yaratıyorlar. Hayatımıza yada dünyaya bakış açımızda zaman zaman derin yaralar açıyorlar. Ülkemizde bu tür insanlar genelde taşlanmaya çalışılır. Çünkü gelenekselin dışına çıkmıştır. Bunu anlayamaz ya da değerini kavrayamazlar. Belki de bu topraklardan hiç dünya çapında iş yapan, tanınan ve saygı duyulan insanlar çıkamayacak. Zaten o meşhur fıkrada anlatıldığı gibi “Türkleri aşağıya itmeye gerek yok. Onlar, içlerinden biri yukarı doğru çıkmaya çalışırsa zaten paçalarından çekerek aşağı indirirler.”

O zamanlar Fransa’nın sömürgesi olan Cezayir’de doğan bir adam, moda dünyasını temellerinden sallayan işler yapacaktı. 1938 yılında doğan Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent genç yaşında Fransa’ya gidiyor. Henüz 17 yaşında çizimleri Christian Dior’un ilgisini çekiyor ve onun yanında çalışmaya başlıyor. Christian Dior’un genç sayılabilecek yaşta ani bir kalp krizi ile ölmesi, herkes gibi onu da derinden etkiliyor. İnanması zor gibi gelecek ama 21 yaşında Dior’un baş tasarımcısı oluyor. Bazı moda yazarlarına göre ise Christian Dior’u böylesine başarılı hale getiren kişi Yves Saint Laurent’den başkası değildi. Bir süre daha Dior’da çalıştıktan sonra kendi markasını oluşturmanın zamanı geldiğini anlıyor. Yves Saint Laurent ismiyle kendi markasının başına geçiyor.


Şu bir gerçek ki 20. yüzyılın en önemli modacılarından birisi olarak kabul ediliyor YSL. Haute Couture kavramını ilk defa o ortaya çıkarmış. Defilelerinde ilk defa zenci mankenler kullanmış. Kadın modasında smokin, kravat ve papyonu da ilk defa o kullanmış. 1983 yılında ise dünyanın en büyük müzelerinden olan Metropolitan Museum of Art tarafından yaşarken ödüllendirilen ilk modacı olmuş. Hayatının son bölümlerinde markasını Gucci’ye satarak adeta emekliliğini ilan etmiş. 2008 yılında ölümüne kadar, sevgilisi ile bir dağ kasabasında inzivaya çekildiği söyleniyor.


" Çıplak bir vücudun sahip olduğu güzellikten daha fazlası yoktur . Bir kadının giyebileceği en güzel kıyafet, sevdiği erkeğin kollarıdır. Fakat bu mutluluğa erişme şansı olmayanlar için, ben buradayım. " diyerek aslında amacının ne olduğunu gayet güzel açıklamış.


Eşcinselliğinin de etkisiyle genç yaşlarından itibaren alay konusu olan YSL, aşırı çekingen ruh hali yüzünden hayatının büyük bölümünde kamuoyunun önüne çok az çıkmış. Depresyon, alkolizm ve uyuşturucu ile yıllarca savaşmış ne yazık ki. Belki de “dahi ve sıradışı” olmanın cezasını çekmiş. Kim bilir.


YSL, parfüm işine de büyük bir tutkuyla girmiş. 1964 yılında ilk parfümlerini çıkardıktan sonra 100’den fazla kokuya imza atmış. Y for Women, Cinema, Paris, Nu, Opium, Jazz, Kouros, M7, Rive Gauche Pour Homme gibi önemli ve saygı duyulan klasiklere sahip markanın Body Kouros isimli parfümü bugün konuğum olacak.

Geçtiğimiz aylarda YSL’in efsane parfümlerinden Kouros’u incelemiş ve pek sevememiştim. Body Kouros ise büyük abisine hiç benzemeyen tamamen farklı bir parfüm. Yani bir anlamda Kouros’un şöhreti kullanılmış diyebilirim isim seçiminde. Markanın sevilen parfümlerinden birisi Body Kouros. Bunu da nispeten modern yapıya sahip olması sağlıyor. Baharatlı oryantal olarak sınıflandırılmış. Artık geçelim detaylara.


İlk sıkıldığında çok keskin olmayan bir anason kokusu size merhaba diyor. Tam anlamıyla rakı kıvamında olmasa da hoşuma gittiğini söyleyemem başlangıcın. Neyseki bir süre bu anason azalırken yerini nane-mentol kokulu bir vanilya alıyor. İlerleyen saatlerde ise daha pudralı bir hale geliyor vanilya. Aslına bakılırsa başlangıcındaki o anasonu saymazsak çok fazla değişmeyen bir yapısı var. Düz çizgide ilerliyor. Sizi şaşırtmıyor.

Body Kouros bence orta notalarından itibaren sevdiğim bir vanilya parfümü olan Le Male’ye oldukça benziyor. Le Male’deki o nanemsi pudralı vanilyalı his, Body Kouros’da da var. Hani söylemek istemiyorum ama sanki biraz esinlenmiş olabilir. Son kısımdaki pudralı vanilya hissini muhtemelen benzoin elementi veriyor. Bu anlamda bazı yorumcular Givenchy – Pi’ye de benzetmişler. Artık karar sizin.


Body Kouros, seveni çok olan bir parfüm. Bunun nedenini de anlıyorum. Özellikle orta notalardan itibaren hissedilen vanilya bir çok insanı cezbediyor anladığım kadarıyla. Fakat durum benim için o kadar iç açıcı değil. Öncelikle başlangıcını hiç sevmedim Body Kouros’un. Biraz zorlama olmuş sanki. Daha yumuşak bir koku kullanılabilirdi bence. Daha sonrası için düşüncelerim olumlu. Vanilya merkezli parfümleri seviyorum. Onun için alt notaları en sevdiğim kısmı oldu. Yine de Le Male ve Rochas Men varken, hiçbir zaman Body Kouros alıp kullanacağımı sanmıyorum. Body Kouros’u vanilya temasının üzerine inşa edilmiş basit bir parfüm olarak düşünebiliriz. Sanırım parfüme biraz hareket katmak için de üst notalara anason benzeri koku eklenmiş.

Parfümün tasarımını Azzaro - Visit, Boucheron – Jaipur Homme, Bulgari – Black, Christian Dior – Hypnotic Poison, Giorgio Armani – Attitude, Givenchy – Xeryus Rouge, Hugo Boss – Boss Bottled, Jean Paul Gaultier – Kokorico, Lancom – Hypnose (Kadın), Lolita Lempicka gibi popüler eserlere imza atan Annick Menardo yapmış. Önemli sayılabilecek bir not daha vereyim sizlere. Ünlü parfüm kritikçisi Luca Turin kitabında Body Kouros’a beş üzerinden dört yıldız vermiş. Yani hiç de fena bir not değil onun için. Bazı yerlerde üretiminin durdurulduğuna dair bilgiler var. Eğer öyleyse çok üzüleceğimi sanmıyorum.

Parfümümüzün kalıcılığı bir ana akım EDT’ı için gayet yeterli. Kıyafet üzerinde bir günden fazla hissediliyor. Farkedilirliği başlarda iyi. Alt notalara doğru tene yakın hale geliyor. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun.

Artıları:
+ Sonlara doğru ortaya çıkan vanilyamsı kokuyu sevdim.
+ Genel olarak herkesin sevebileceği bir yapıda. Hediye için iyi bir seçenek olabilir.

Eksileri:
- Başlangıcını hiç sevmedim. Hatta beni parfümden soğutan en büyük etken diyebilirim.
- Basit bir yapıda. Düz çizgide ilerliyor.

Koku Güzelliği:10/6   Kalıcılık:10/6  Farkedilirlik:10/6

34 yorum:

  1. Zevkler ve renkler tartışılmaz boşuna denmemiş 100 tane rochas man verseler 1 tane body kouros'a değişmem.. :))

    YanıtlaSil
  2. YSL Body kouros benide hayal kırıklığına uğrattı maalesef.

    YanıtlaSil
  3. Koku güzelliği göreceli ama kalıcılığa 6 puanı ben az buldum. Gerçekten kıyafetten bir gün belki bir kaç gün çıkmıyor kokusu. Tabi tendeki kalıcılığı sizde az olmuş olabilir

    YanıtlaSil
  4. Adem dediğin gibi herkesin beğenileri farklı olacaktır. Zaten olması gereken de bu bence. Ama biraz abartmışsın gibime geldi Body Kouros'u :))

    Adsız,

    Parfümlerin kalıcılıklarını kıyafet üzerinde değil tende deniyorum. Yani bahsettiğim değerler bu anlamda herkese göre değişiyor olabilir. Bir parfüm kimi insanda çok kalıcı olabiliyorken, başkasında zayıf kalabilir.

    Her zaman söyledeiğim gibi şu kalıcılık meselesine bu kadar takılmamak lazım.

    YanıtlaSil
  5. Yazdıkların ve verdiğin puanlara kesinlikle katılmıyorum. Body Kouros'un kalıcığı 6 ise diğer hiçbir EDT 5'ten yukarı olamaz. Kişisel beğeniler bunlar elbet; ama haksızlık yaptığını düşünüyorum. 6 puan alacak kadar da değil yani. Bence TAM BİR ERKEK PARFÜMÜ. Baştan sona klas. Kışın yağmurlu bir günde o kadar şık durur ki. Bu puanlara bakıp da almaktan vazgeçen olursa bence vazgeçmesin. Kendi ve çevresindeki birçok kişi eminim ki beğenecektir.

    YanıtlaSil
  6. Body Kouros kalıcılık 6?? şöyle bir durum olmuş olabilir. Body Kourosun ortalıkta dolaşan bir rivayeti vardır, sorunlu seri diye belki ondan denemişsindir. Bu seride kalıcılık ve farkedililirlik düşük diye duymuştum. He bana soracak olursan benim kullandığım BK'ya kalıcık ve farkedilirlikte en az 8 verirdim.

    YanıtlaSil
  7. PArfüm Merakı, rica etsem Parfümlerle ilgili hemen hemen herşey. dediğin kısımdaki HERŞEY'i ayrı yazar mısın? Her girişimde dikkatimi çekiyor :) HER ŞEY olmalı.

    YanıtlaSil
  8. Belki düzeltebilir kalıcılık kısmını bleu da önce 7 vermiş sonra 8 yapmıştı:)))

    YanıtlaSil
  9. Haklısın Mabuse. Her şeyin yazımı gözümden kaçmış. Düzelttim.

    Mabuse bana katılmamakta tabiki özgürsün. Fakat bende sana katılamayacağım. İnsanların beğenileri subjektiftir diye defalarca söylüyorum. Sizin beğendiğinizi ben beğenmeyebilirim yada benim beğendiğimi siz beğenmeyebilirsiniz. Bu çok NORMAL.

    Body Kourus'u beğenmeme özgürlüğümü kullanıyorum. Sanırım buna hakkım var. Body Kouros'u beğenenlere ise bir şey diyemem tabiki. Ben hiç bir zaman kullanacağımı sanmıyorum. Zaten benim veya bir başkasının sözüyle parfüm alınmaması gerektiğini daha önce de söylemiştim. Bir parfümü almaya karar vermeden önce mutlaka 2-3 farklı sefer deneyin.

    Şu parfümlerin kalıcılık ve farkedilirlik konusunda da artık bir şey söylemeyeceğim. Çünkü sanırım tam anlatamıyorum derdimi. Kalıcılık ve farkedilirliğin benim için önemsiz ayrıntılar olduğunu son kez söyleyeyim.

    YanıtlaSil
  10. YSL Body kourosa kalıcılık 6 çok bile. Koku güzelliği olarakda 6 yeteli bence. Farklı bir koku değil. Belli bir süre sonra kıyafettede ve tende de uçup gidiyor. Kokusu slında fena değil ama abartılacak kadar değğil. Orta bir parfüm. 6 şar puanda hakkını vermiş bence.

    YanıtlaSil
  11. Şu Burbery For Men, parfümünü iş yerinde bir arkadaş kullanıyor. Yav bir parfüm bu kadar mı iğrenç kokar! Şu parfümün piyasadan toplanmasını ve ellerinde bu parfümden olanların da şişeyi olduğu gibi çöpe atmalarını istiyorum. DAYANILACAK GİBİ DEĞİL! BİR DE ÇOK İYİ BİR ŞEYMİŞ GİBİ ODAYI KOKUTUYOR MÜBAREK. GÜZEL KOKANLAR DA BİR SAAT SONRA PUFF.. ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coookk haklisin arkadas alisvrris merkezlerinde wc de kullanilan oda spreyleri kadar itici... kullanmayn kullandrtmayn;-)

      Sil
  12. Burberry Classic kullanan arkadaşlara ben de bayağı bi sert tepki veriyorum ama bırakamıyorlar :) Plastiğimsi baharatlar buram buram geliyor :D Vallahi turizm öğrencisiyim mesleğimi sevmiyorum keşke birazcık birikimim olsa da Paristeki Institut Supérieur International du Parfum de la Cosmétique et de l’Aromatique Alimentaire (ISIPCA) 'de eğitim görsem :) Bu depresif hayatımı tek neşelendiren parfümlerdir :) Ah ah ..

    YanıtlaSil
  13. Her insanın birazda bütçesine bakın arkadaşlar belki o dediniz kişi orjinal değilde açık parfüm kullanıyor türkiye şartlarında 150-200 tl parfüme para vermek çoğu insanı sarsabilir.

    YanıtlaSil
  14. Hayır açık parfüm endüstrisi gittikçe gelişiyor,artık her parfümü bulabilirsin niş parfümler hariç. Adını söyle ve kokla yeter! Tabi buradan söylemesi kolay ama sağlık açısından kesinlikle tehlikeli. Zaten çoğu açık parfümler 15 dakika sonra tene oturuyor ilk 15 dk sentetik serüveni resmen. Sonra ise yavaşça azalıyor eh benzetiyorlar gene de ama nota geçişi algılanmıyor.

    YanıtlaSil
  15. Parfüm almadan önce fiyat alnız.
    Uygun fiyatlara orjinal parfümler almak istiyorsanız lütfen ekleyin parfumdemoda@hotmail.com

    YanıtlaSil
  16. Öncelikle neredeyse her parfümü hiç sıkılmadan oturup bizler için incelediğiniz için çok teşekkürler.Bende kendimce parfüm meraklısı olan birisi olarak yorumlarınızı büyük dikkatle ve ilgiyle okuyorum.Özellikle niche markalarla ülkemizde bu seviyede sadece siz inceliyorsunuz.Teşekkürler.Bir de küçük bir ricada bulunmak istiyorum.Gördüğüm kadarıyla 80-90 dönemi kokularından biraz uzaksınız yani maskülen tarzda kokulardan.Onlara da biraz ağırlık verirseniz çok seviniceğim.Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar patrick,

      Bloga katkılarını beklerim.

      Evet dediğin gibi eski kafa erkeksi parfümleri pek kendime yakın bulamıyorum. Elimde biraz bu tarza yakın parfüm var. İlerleyen günlerde yazacağım onları da.

      Sil
    2. Bir katkım olabilirse ben de çok sevinirim.
      Yeni yorumlarınızı dört gözle bekliyorum.

      Sil
  17. ya siz hangi kokuyu sıktınız arkadaşlar, hayatımın tütsü parfümü bu.. vanilya diyor blogger nasıl bir alaka kurdu anlamıs değilim.Okaliptüs&tütsü bir araya gelmis wuwww. Ortalarda biraz da sedir. bu kadar sade bir harmandan böyle bir parfum çıkartmak vayy dedirtir. listemin ilk 10'unda. Guzel kokulu gunler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  18. Şahsen bugüne kadar yüksek kalite bir çok parfüm kullanmış biri olarak ben de Body Kouros'u tek geçerim. Çok çok kalıcı olduğunu düşünmüyorum, ama iyi seviye de yine de. Bence dünyanın en ii erkek parfümü...

    YanıtlaSil
  19. o kadar parfüm denedim.. her kokladığımda beni benden alan tek parfümdür body kouros.. bence bir erkek body kouros kokmalı :)

    YanıtlaSil
  20. 100ml olanından almıştım geçen yıl, şimdi bitmek üzere. Kış için başka bir parfüm aldım, o da şahane ama bir burukluk var içimde Body Kouros bitiyor diye. Çeşit çeşit parfüm kullanacak bütçem olmadığı için yılda bir kaç defa parfüm alıyorum ve tercihimi değişik parfümlerden yana kullanıyorum hep. Durumlar düzelene kadar elveda Body Kouros, drydownına yandığım :)

    YanıtlaSil
  21. jpg le male bundAN daha güzel bir koku çok aman aman bir koku degil şekerli koku begenen lere tavsiyem emprio armani dimands bundanda le male kat kat iyi

    YanıtlaSil
  22. Annick Menardo'nun Body Kouros ve xeryus rouge kokuları özellikle Body Kouros son 2 yıldır vazgeçemediğim kokum sizden tavsiyem bu tarz koku önerileriniz nelerdir.dior homme ıntense alsam aradığımı bulurmuyum değerli tavsiyenizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
  23. kokuyu geçenlerde aldım ilk başlarda sevmemiştim zaman geçtikçe alıştım gayet hoş şekerli bir kokusu var. kalıcılık konusunda tende daha iyi sanırım ya da ben alıştığım için gelmiyor bana koku. bana bu tarzda daha doğrusu kalıcılığı daha iyi olan baharatlı biberli bir koku önerir misiniz mesela d&g la'ameraoux un kokusunu çok sevmiştim ama istediğim düzeyde kalıcı değildi..

    YanıtlaSil
  24. Şişesi değişmiş ama içeriği de değişmiş mi arkadaşlar bilgisi olan var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişesi dgiştiyse kokuda mutlaka degışmiştir

      Sil
  25. İlk 2 dakika problemli bir parfüm..Burnu zorlayan bir açılış..5.dakikadan sonra tütsü ve vanilya kullanımı bence başarılı..Hatta kokuya Raşit Bey'den daha yüksek puan verirdim :)
    Sürekli kullanımda biraz sıkıcı olabilir ancak kıyafet üzerinde kalıcılığı yüksek bir koku...Biraz da yapaylık var sanki..

    YanıtlaSil
  26. Düzenli kullanımlarda ben de sıkacağı tahminindeyim, ama bu parfümde hakikaten egzotik bir şey var ten teması gibi insana değişik farklı bir his sunuyor.

    YanıtlaSil
  27. Bir başyapıy değil ancak kendisini özlettiren bir parfüm. Düzenli kullanıma evet demem ama arada bir hatta yağmurlu bir günde Body Kouros çok güzel gider. Bence güzel bir alternatif parfüm dünyası için. Ben çok severek kullaniyorum ama zamanlama iyi olmazsa emin olun bayar ve nefret edersiniz. soğuk havalarda güzel gidecektir. Erhan güzel demiş egzotik bir havası var diye :) Kapalı havaların adamı body kouros.

    YanıtlaSil
  28. Bugün deneme şansım oldu. 10 numara 5 yıldızl'ı Parfüm. Le Male den uzaktan yakından alakası yok. Bi kere onun gibi Vanilya ustune kuruk değil yapısı. Terre d' Hermes'ten başka parfüm beyenmem sanırdım bugün anladım yanıldığımı. . Teşekkürler PARFUM MERAKI.

    YanıtlaSil
  29. Yeni şişedeki formülasyon çok ama çok zayıflatılmış,eski kuvvetliliği kesinlikle yok. Bazen çok abartıp 10 fıs sıkıyorum herhalde ... Her ne kadar reformüle edilmedi diye yazılıp çizilsede bu 2.reformülasyonu oldu bu Body Kouros'un , ilgililere duyurulur ...

    YanıtlaSil
  30. Kalıcılık farkederlik koku ......muhteşem -tam bir PANTY DROPPER . Kokummmm <3

    YanıtlaSil